Saturday, September 17, 2011

Italia: Colosseum (exterior)...

Gambar di bawah menunjukkan antara tempat bersejarah dunia yang glam lagi fofuler (saya hanya over exaggerating, dush!) untuk dilawati bila berkunjung ke Rome...
kami tiba di stazione termini, hotel kami Santa Maria Inn bertanda H dalam kurungan... (saya agak aje, sebab tak tahu skala peta tu).
 Colosseum dan Arch of Constantine inilah destinasi pertama dan paling dekat dengan hotel. Kedua ni dalam satu kawasan. Arch tu berada di sebelah Colosseum...
Roman Forum dan Pantheon (yang ini kami sekadar tengok dari luar masa jalan-jalan sekitar bandar Rome, selepas melihat Colosseum menuju ke Fontana Di Trevi)
St. Peter's Basilica a.k.a Vatican City dan Piazza Navona... kedua-dua ni agak terkeluar sedikit dari trek perjalanan kami oleh itu kami tak pergi pun... (refer peta di atas)
Last but not least Fontana Di Trevi (Trevi Fountain)

IMG_2486
Colosseum...

IMG_2496
Arch of Constantine... masa tulis entri ni baru tahu nama pintu gerbang tu, haha... kalau tahu awal2 dah lama pergi dekat...

IMG_2498
bila entah cinta hati patik snap gambar ni... masa tu sesak sangat dengan orang ramai! Tak tahu nak buat apa, last2 terduduk kat pagar tu. Tangan tak lepas dari handbag. Masa ni ada seorang mamat ni datang bawa gelang yang buat dengan benang... dia menyapa kami sambil berkata "hello, my friend... friendship band" tangan dia nak letak gelang tu pada pergelangan tangan my love, terus teringat insiden disapa penyeluk saku di Geneva. Kami geleng kepala, buat tak tahu dan terus menjauhi dia. Scary betul.

IMG_2510-tile
kawasan persekitaran Collosseum... ada horse riding... boleh koya jadi tuan puteri jap, tapi tak naik pun ehehe...

IMG_2489-tile
tak ada idea nak posing macam mana... nak ambil gambar Colosseum dari angle mana etc... kan best kalau terror berfoto ni huhu...

IMG_2527
Colosseum was used for gladiatorial contests and public spectacles such as mock sea battles, animal hunts (source from Wikipedia)...

IMG_2522
Ni sebelah belakang kut, lari dari orang ramai... tengah berkira-kira nak masuk ke tak dalam Colosseum tu...

IMG_2513
antiknya... "in the 21st century it stays partially ruined because of damage caused by devastating earthquakes and stone-robbers" ada jugak nak curi batu tu? ish pelik betul...

IMG_2516
banyak kerja2 baik pulih. Dah lama sangat bangunan ni... pembinaan bermula pada 70AD dan siap pada 80AD...

p/s: inside Colosseum...

23 comments:

Ijah EmoTemo said...

wahhh!! mmg syok ni. hihi. byk info sekali dlm ni heheh

JIJI YU said...

hok cito vampire tu dio tunjuk vatican city deh.

Anisa Hang Tuah said...

syok gila..
nis nak kumpul duit lah.
nk melancong mcm akak.

Syazwan Che Deraman said...

gano la ambo sero ado kat tempat gitu.best jah tengok.
mace biaso jah kes seluk saku kat eropah ni owk?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

biler la boley terjah eropah ni
maybe lepas adam habis youchien sebab yuran skrng mahal boley cover gi eropah ngeee...babe pm kt fb if nak new header hocayyyy *_____~

Eera Shera said...

syoknye pi jln2 tgk tmpt org..

tgk colleseum ni dlm buku sejarah form 4 je..haha

whitecappuccino said...

mak aiii! besarnya colosseum ni!

kasihredha said...

wauuu megahnya bangunan itu..
dahsyat kan tamadun dia orang

Atiqah Wadiah said...

beznyer dpt g obersea..

Papa Mifz said...

teringin sgt nak g colosseum nih...

アヌム ちゃん said...

teringin nak jalan2 sana..huhu..

Syaima' said...

best best best sangat historical building tu kan!a very interesting view!!

Amie said...

Assalam Hanis,
Kak Amie suka baca sejarah dunia... (walaupun masa STPM dulu tak ambil), sejarah Rome memang kakak suka, sebab kesinambungan tamadun awal manusia, suka sangatlah tengok bab begini dalam siaran Astro, lagilah suka kalau ada kesempatan ke situ macam Hanis....bestnya!

waalllaa! said...

kak hanis..gambar2 tu semua cantik2.. tapi saya berkenan sungguh kat handbag merah kak hanis tu..ehehehehe...beli kat mane?

z a z a said...

tmpt ni le yg sye nkkkkkkkkkkkkk sgt pi!

mzhany said...

hehe xsabo nak tengok dalam....

aimie amalina said...

huk3
colleseuummm
waaaa
besnye dpt tgk dgn biji mate sendiri nihh
heeee
the vatican city
huuu
cam dalam pileeem dah...hihihi

wida said...

jalan2 lagik?
wah syiookkknya

happyichigo♥ said...

kenapa ade org amek kesempatan kat foreigner jahatnye...tp syiok nye jalan2

khairunnisa ♥ said...

salam, bestnya kak hanis ^__^ i miss you.. :)

Soo Hae Daa said...

cantik..!! teringin nk p sn jugak...uhuhhuu...

Chekgu Azrine said...

bila la akak dapat sampai sini.. huhu..*dalam mimpi kot*

d_LA said...

pergh..pergh..pergh...tidak hanci beliau gi cni dowh..wuwuwuwuw...seronaknye..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails