Wednesday, September 21, 2011

Italia: Fontana di Trevi...

Ok baiklah, mari kita pergi basuh kain tepi sungai, eheh silap, mari pergi tengok kolam yang ada air pancut... atau nama glam dia Fontana Di Trevi...

Macam mana saya boleh kenal fontana di trevi ni? Gara-gara tengok The Lizzie Mcguire Movie, suatu masa dahulu di tahun 2003. Pernah tengok tak movie tu? I likeeee.... "hey now hey now, this is what dreams are made of, hey hey!" teringat lagi lagu dalam movie tu ok.
 i miss the girl next door image of Hilary Duff... apa cite la sekarang dengan dia, dulu selalu jugak layan Lizzie Mcguire series... (erk kantoi tengok disney channel haha)...

Encik Wiki cakap "Fontana di trevi is the largest Baroque fountain in the city and one of the most famous fountains in the world".

IMG_2784
eh pokok kelapa sawit ke tu? Ish bukan la, jangan duk buat jakun kat tempat orang (err jangan layan penulis bermonolog dengan dirinya sendiri ahaha)...

IMG_2779-tile
penat sikit sebab jalan mencari fontana agak berbukit...

IMG_2787-tile
dah mendaki, jumpa pulak bangunan dan kawasan lapang ni... tak tahu bangunan apa... penuh dengan abam polish dan kereta mewah keluar masuk... woww... ada event kut masa tu...

IMG_2801-tile
lepas tu turun bukit dan jalan mendatar di celah bangunan... penuh dengan manusia, nak jalan pun susah, lemas je rasa, masa ni memang pegang bag erat2, risau dengan penyeluk saku...

IMG_2802-tile
wahhh ramainyaaa... macam mana nak tengok fontana kalau cenggini? pengsan!

IMG_2809
lama jugak berdiri untuk cari port, tunggu orang chow cepat2 selit, mak aih ramai betul pelancong kat sini... berbilang bangsa dan kaun, tour group, school tour (macam dalam lizzie mcguire movie tu pun ada)... 

IMG_2806-tile
my love dah penat hehe, takde mood nak bergambar, mana taknya sepanjang perjalanan terpaksa layan isteri dia ni "love gambar kat sini cantik" "love nak ambil gambar background ni" "love, nak kamera jap nak ambil gambar kat sini" "love, love and love" i love u muahs! haha... Bila saya nak ambil gambar dia, dia takmo ish2 femalu fulak... bila saya nak suruh orang ambil gambar kami berdua laju2 cinta hati tak approve, risau kamera dicuri... sebab keadaan sangat sesak, semua orang duk sibuk foto sana sini... sekali pencuri lesap di celah orang ramai memang tak boleh nak cam dah... beringat sebelum kena, baiklah jadi isteri solehah...

IMG_2839-tile
ramai orang baling syiling dan juga tak ketinggalan aksi baling syiling (tapi sebenarnya tak baling pun hehe, ngelat). Encik wiki cakap... "A traditional legend holds that if visitors throw a coin into the fountain, they are ensured a return to Rome. Among those who are unaware that the "three coins" of Three Coins in the Fountain were thrown by three different individuals, a reported current interpretation is that two coins will lead to a new romance and three will ensure either a marriage or divorce." Ish tak baik percaya benda2 ni... 
An estimated 3,000 euros are thrown into the fountain each day. Uish, pengsan! The money has been used to subsidize a supermarket for Rome's needy. Wallahua'lam, tapi hari tu kami tak jadi penyumbang pun hehe, takpe kan?

IMG_2843
nak nyanyi lagu "buai ku laju" aci tak haha... pergi mana2 lagu BPBM tetap jadi pojaan...

IMG_2852
i very the menyampas... menyesal pilih restoren alas meja kuning/oren kat belakang tu. Sebelum meneruskan perjalanan tiba2 perut patik lapar minta diisi. Nak makan pasta gitu. Makan bekal roti sebelum tu tak mencukupi (eh perut apa ni besar sangat?). Kami tunggu sekejap pekerja kedai tu bersihkan meja. 

at that time muka dia memang nampak tension la dengan kerenah pelancong yang bermacam ragam. err hello! hati pelanggan kenalah jaga kan huhu... tak boleh la nak muncung2 masam muka bagai. Kami pun duduk dan tengok menu, agak mahal, hu. Lepas tu intai meja sebelah tengok 1 pinggan pasta tu besar la jugak. Oleh itu ambil keputusan untuk order 1 pasta dan share. Sharing is caring ok, hehe.

Bila dia dengar je nak order "satu" terus dia buat muka (roll his eyes) dan cakap perkataan "f" depan kami... pengsan tak? Kachiwa betul patik. Kat kedai dia ada jugak jual gelato, ramai orang beli dan makan kat depan kedai tu. Lepas tu ada la kawan2 depa duk tunggu tepi-tepi tu kan. Sekali kena marah sebab berdiri depan kedai siap kena halau lagi... fail sungguh mamat ni. Muka dan gaya dia ala2 watak Michel Gerard dalam Gilmore Girls. Kalau tengok series tu sure boleh bayangkan dengan sepantas kilat. Auuww...  like gilmore girls eh apehal pulak tetiba je gedik? Masa tu rasa nak kensel order tapi nanti kang lagi teruk kena maki, sabar ajelah. Nasib baik seafood pasta tu sedap, tapi jadi kureng dek layanan sebegitu rupa wuwuwu....

p/s: entri terakhir travel around rome huhu sadisnya dan nak sampai penghujung...
Malam ni bola Malaysia vs Japan, ganbatte malaysia! aummm! tak sabar nak terpacak depan tv!

30 comments:

Ijah EmoTemo said...

hihihi ijah pun lyn jgk cerita lizzie mcguire siap ada buku lagi. ahahah :P

wahh! dkt air pancut yg org baling2 syiling tu khen. curlast! hihi. erkk sadis nya dkt restoran itu. tssk.

amirah said...

hahaha...kelaka la baca pengalaman hanis ni..sengih sensorang akak kat depan laptop ni..waaa..dh lama x tgk gilmore girls..ai like..

Soo Hae Daa said...

cantik nye fountain ni...air biru...besh2....

kejam nye waiter tuh...org p mkn kt restoren dia kre ok lah tu..jom boikot ramai2..ahahahah

anis, kte pon suke gilmore girls..hehehe =)

Bro ahmad said...

best ke citer ni? tak pernah tengok..banggunan sana memang lama2 macam tu ke..tak de yang baru huhuu..kalau baling syiling dalam tu bro ahmad sanggup terjun hahaa

whitecappuccino said...

besar jgk kat fountain ni ya..kak nor suka tengok Gilmore Girls! tunggu nak tengok bola gak ni!

siti kektus said...

tak baling pon tak pe. yg penting dah sampai kat sana. suka la tu. hihiih ;p

mzhany said...

tibe tibe rs mcm nak F kan dia balek ahahaa gerammm ok, kat malaysia ko ko buat cmtu haiii mau nye brgaduh terus kannn.

malaysia kalah la hana, tapiiiiii totap bangga sbb malaysia main tak mengeciwakan esp apek;)

**apek dh mcm org jepun jugak dah kan**

Fatin Syahira said...

banyaknya tempat akak pegi. hewhew nak jugak! =)

bytheway, tadi baru masuk kelas bahasa jepun tapi pening2 lalat jugak belaja jepun HAHA!

take care akak!

p/s : gambar semua cantik!

Chekgu Azrine said...

suka tengok bola gak erk sis.. hehehe

akak tak suka bola.. tak tahu kenapa.. sbb tak suka tengok kot.. kalau betul2 tgk takut jatuh cinta plak.. bkn dengan sukan bola.. dengan pemain bola.. hehehe

♥ p a a n i ♥ said...

best gile lizzie mcguire the movie!!! haha lagi2 part nyanyi tu

riva'i said...

pengen ke italy.
tapi ndak punya uang.
:(

Penjejak Mimpi said...

hanis.. best nye dapat jenjalan... :)

p/s aci tak kalo nak wish slamat ari raye asidil fitri lagi? :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai rasa ai tgk fountain itu dlm dalam tokyo...from japan to itali theyols kena berjalan 8000 tapak jer...best best rancangan tu...jln kena kira brpa langkah....lawak

yatie chomeyl said...

sumbbakkknyo waiter tu, kok palo baru tahu deh. mujur jah gi make kedai dio tu, kalu dop x dop gaji dio huhuhu *tupe emo*

p/s: napok dop muke ore dsale TV male? hahahha *koya*

Edy Zaidi said...

best2...rasa nak mandi lak kat dalam tu..hehe

Asmara said...

tak amik gmbr ngan abam polizia ke? ehehe..masuk x butik dia? beli ngn org jual tepi2 pun murh kualiti sama kata org la. hihi..

Liza @ Adzriel AB said...

hillary duff...anak kak liza mungkin le kot.

PinKy MoMMa said...

hikhikhik dapat juga hanis bergambar di situ kan :)

pssstt ai pun suka lizzie..disney memey best utk dilayan ni hehe..syhhhh rahsia kita berdua hahaha..so yesterday! eh lagu dia ngeee...

JIJI YU said...

kalu keno lighitm lawa uhhh gmbr..

Ct Arina said...

i heart gilmore girls! peminat kipas susah mati ni. haha =D

ohhh taw2 tmpt ni! sumpah cantik.. erk, kak hanis baling syiling gak ke? ekeke

eh, restoran bawah tu ala2 kat bukit tinggi gitu ;D miss u sis!

belog|amiyo said...

seronoknya melancong :)

*∽ IZAN ∽* said...

uiksss... ! I masih shocked dgn style derang yg tak berbudi bahasa tuh.. cakap lepas jek..???
kalo kat jepun dah kena complain dahh.. kat mesia pun dah ada yg pandai complain

anyway nanmpak ada kedai tulisan jepun tadii..

err.. bila la nak sampai Itali nih uhuhuhuh

Afikah Aziz said...

kalu ika meta pengsan sbb ramai2 gini hehe..mudoh sakit palo xtau bakpo heee :p

Papa Mifz said...

bersih jer bandar nye kan...

Juwita Jamaludin said...

best2.. macam cerita hanis tau.. lawak je.. hihiihi

Cik SHiNJU said...

Syioknyeee.......

Psst..saya pun layan disney channel smpai skang..miahahaha...

Amirah Adnan said...

syok jalan berdua tp part nak amek gambar berdua tuh terus x syok sbb susah kan.. hehe

hishh..takde adab tol la mamat tuh.. elok2 org dtg nak bg rezeki..

Misz-sakura said...

Ramainya orang... Fuhhh..

Happy for both of u =)

Run Away said...

wah...bestlah...kalau dapat peluang mcm ni...;d

Cik TeN10 said...

wahh jauhnya berdating !!

btw.. kecewa jugak tgk mesia main.. apek je yg terbaik !!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails