Monday, October 3, 2011

Genbikei Gorge...

Geng Sendai yang lain semua dah sampai Ichinoseki, kami je tak berkesempatan nak turut serta sebab kebetulan waktu tu sibuk. Mereka menikmati pemandangan koyou waktu aki sambil naik sampan (koyou=dedaun berwarna merah, kuning, oren sebelum luruh) (aki=musim luruh). Cinta hati cakap "ok nanti kita pergi"(di musim lain, winter atau spring)... sampai la musim luruh kembali lagi... dah nak dekat setahun huhu. (tak baik buat janji palesu tau hehe). Ni cerita hujung minggu lepas. Spontan aje pergi Ichinoseki haha... lawak la pulak... Hari Sabtu saya saje je bagitahu cinta hati, nak naik sampan di Ichinoseki, tak kisah la pergi masa end of summer yang mana dedaun belum bertukar warna. Alih2 dia setuju, yahuuu...

IMG_5652-tile
banyak sangat bunga lalang ni (betul ke?) suka tengok kalau boleh nak posing sambil pegang2... aksi endustan pun ok jugak ahaha...

IMG_5653
bila ntah jalan 3 layers ni nak siap... patik pun tak pasti menuju ke mana....

IMG_5658-tile
dah sampai Ichinoseki (satu jam dari Sendai), tempat naik sampan di Geibikei dan lagi satu Genbikei ada gorge, saya nak pergi kedua-dua tempat (tamak haloba haha, takut cinta hati tak mau bawa dah wuwuwu, takkan la patik nak pergi sendirian kan)... alih2 kami ke Genbikei je, kenalah pujuk lagi nak naik sampan di Geibikei (harap2 dia baca part ni hik2)...

IMG_5665
nampak ada orang susun apa nama tu eh? ampun patik lupalah... nampak comel aje terus snap gambar...

IMG_5667
tengah study kawasan Genbikei, kecil aje kawasan ni...

IMG_5701
Jalan depan sikit nampak mini air tejun lepas tu nampak pemandangan batu-batuan... dan ada satu wakaf kecil... ramai betul orang berkumpul di situ... kenapa ntah...

IMG_5671-tile
wakaf tumpuan orang ramai... 

IMG_5685-tile
kena berhati2 sebab tebing tu agak curam dan jarak antara batu-batu di situ pun agak tinggi dan jauh... tak ada yang pun sudi ambil gambar kami bedua wuwuwu.... segan nak tanya sebenarnya lagipun semua orang asyik masyuk sangat dengan benda kat wakaf tu...

IMG_5693-tile
Genbikei Gorge... waktu kami pergi, hari sebelum tu hujan lebat... air agak deras dan kurang jernih sebab dah bercampur dengan air tanah/air bukit etc...

IMG_5672
Rupanya kat wakaf tu orang sedang tengok dan tunggu dango. Kat sini popular dengan dango... bukan sebarang dango tapi flying lagi tau (i believe i can fly... i believe i can touch the sky, uish kamu ni suka bebeno sound effect tambahan), hehe... bukan fying sendiri pun, tapi di'flying'kan khas oleh pakcik penjual dango di gerai seberang sungai. Unik la, ada pulak idea dia nak buat fyling dango... ikutkan pengalaman saya dan cinta hati, kami tak suka sangat dango rasa dia biasa2 je, kami lebih suka kuih mochi, tapi menurut ab dan akmal, dango kat sini sedap... akmal yang tak suka dango pun cakap dango tu sedap. Apa lagi terujalah kami nak rasa juga.. sebenarnya patik aje yang beria masa tu dan en suami masih tak dapat nak bukakan sepenuh jiwa raga beliau (amboi ayat jiwang abis) untuk cuba makan dango... risau tak sedap...

IMG_5679
tapi kami tak makan kat sini, ramai sangat orang sedang menunggu giliran, nak order pun tak reti... terus pergi kedai pakcik tu mungkin lebih seronok... boleh makan sambil menikmati suasana hutan rimba... dan berangan pelem BPBM... heh...

p/s: flying dango to be continued...

27 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kirei nyer tempat ni
nk terjah gak nanty la babe
siler bawa weols ke sini ekkk
jom berAKI kat nikko hujung bulan ni nk x?

PinKy MoMMa said...

hanissss lama tak jengah hanis :)
eh yer la pokok lalang tu cantik kalau amik gbr kat tengah tengah hehehe..feeling macam hindustan skit..dushhh sila ngerti ya hahaha

アヌム ちゃん said...

wahh cantik dkt area tebing tu..wuwuwu..nak ikott.bile la nk smp area sana ni..huhuuu..dlm mimpi jela kot ni..isk2

Lya Colours said...

fuhhh 3 layer tu jalannya. hebat

Amni said...

akak.. seronoknya... apa benda dango tu pun tak tau kak.. t tunjuk gambar, ada tak?

wida said...

smpai 3 layer jalan kat jepon yer..

ch000tz axoera said...

berjalan ajerk keje dier hehehe..xreti duk diam2 eyh..:D

yatie chomeyl said...

semula2 hulur jah kamera suruh ore2 jepun tu amik gmbr wakakaka

Kakzakie said...

Hanis kalau di JB ada Danga Bay. Dango tak ada hihi.....

Soo Hae Daa said...

apakah dango itu hanis...? hana yori dango kah? kekekekek =p

JIJI YU said...

tokleh mandi ko situ

farah fauzi said...

dango tuh apakah..?tetiba tak tahu..adakah saya ketinggalan zaman...

LuN@_aiDi said...

wahhh kretip ler pakcik menjual tuh!
hihihi..
chantek tempatnyerkan?! urmmm sangat teringin nak pegi waterfall^^_

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

canteknya pemandagan kat ayaq tu....

Hanamiko Sakura said...

bestnyer...=)

ghostwriter said...

menariknyer suasana kat sane...tp dango tu ape ya? x leh nk imagine.. =/

umie naziera said...

seronok kan boleyh jalan jalan tempat orang

Nieda said...

Dongo tu apa?

kayrul-shah said...

mini air terjun tue cantil la..rasa nak berkubang je kat situ...hehhee

Amirah Adnan said...

dango tu ape kak? best kan.. boleh release tension dok kat kawasan mcm tu

siti kektus said...

semaju2 jepun tu, ada lagi rupanya hutan2 ea kak. lawa tempatnya. ;)

Yan said...

alamak.. sorry..dango tu apa?

Cik SHiNJU said...

Cantiknye view kat ctu..

Juwita Jamaludin said...

wah bestnya.. syok sangat tempat macam ni... lawa la..

mzhany said...

jalan 3layers tuh kaler hijau eh ;)

Ct Arina said...

jeles dgn kak hanis n cinta yg selalu jalan2 bersame berdua kemane2 sahaje ^_^

Ct Arina said...

nampak bersih je kat sane kan. klu kat malaysia, certain2 tmpt mcm ni mesti dah jadik longkang dah -_-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails