Tuesday, November 15, 2011

Jodogahama's Beach...

Sambungan outing autumn kami di Iwate. Inilah destinasi terakhir kami iaitu pantai Jodogahama. Hari dah beransur gelap. Harap2 sempat tengok panorama pantai. Tak terfikir nak celup2 kaki dalam air laut yang sudah tentunya sejuk nak pengsan.

IMG_6327
Agak jauh dari Ryusendo, tak ingat pula berapa km, lebih kurang 40 plus km jaraknya...

IMG_6330
lagi 31 km yosh!... semakin menghamipir musim salju, siang makin pendek, pukul 4.50 pm dah maghrib. 

IMG_6328
seronok tengaok satu keluarga ni menyusun jerami. Kecil2 dah dilatih untuk buat kerja sebegini...

IMG_6333
melaului bandar Miyako, salah satu tempat yang terkena tsunami waktu jishin M9 11.3.11. Ada beberapa entri sewaktu saya berkunjung ke Minami Sanriku, boleh baca di PART 1, PART 2 dan PART 3.

IMG_6346
alhamdulillah akhirnya sampai jua... makin petang makin dingin.. angin pantai yang menyapa sangat sejuk... brrr...

IMG_6348
tour boat dah stop sebab kami sampai dah lewat... kami bertanya macam mana nak turun ke pantai tersebut di visitor center, pengsan kalau kena jalan kaki turun all the way dari tempat parking. Alhamdulillah boleh turun ke pantai dengan kereta...

IMG_6351
inilah dia pantai Jodogahama... petikan tentang Jodogahama yang saya ambil dari SINI
"The Rikuchu-kaigan Coast in the east of Iwate is a shoreline with a variety of scenic beauty along the Pacific Ocean between Kuji and Kesen'numa in Miyagi, and is a part of the Rikuchu Kaigan National Park."

IMG_6399
dah nak gelap.. maka cepat2lah kami semua posing sebelum makan2 lagi...

IMG_6358
happy jump from Iryd...

IMG_6360-tile
kononnya romantika hehe...

IMG_6392
burger dan trifle! yummy!

IMG_6389
happy feet at Jodogahama...

IMG_6380
gambar terakhir sebelum pulang... perjalanan agak jauh dan memenatkan tapi rasa sangat berbaloi dan gembira...

p/s:banyak lagi pantai tak sempat singgah... semoga ada rezeki di lain masa...

29 comments:

yatie chomeyl said...

comeynyo batu2 tepi pantai tu, tapi mesti sejuk key picnic tepi pantai musim2 nih...hhihihi

Tea said...

Sangat best rasanya... Melihat merpati dua sejoli di pantai berbatu... Yg melompat tu mesti cemburu.. Ahaks!

♥ p a a n i ♥ said...

hehe kenape tak lompat jugak kak?

Teratak Hami said...

Cantik pantai kat situ. Bersih jer. Kalau dapat buat BBQ, best jugakkan.

Jepun pasang jerami untuk apa ek?

me suya said...

kak hanis lama lagi ke kat sana?
i mean, being at japan~

sabar kagawa japan said...

ohayou kak hanis....tadaima....jome join sy tiup habuk kt blog saye ramai2 nak hehe,...waduh lamenye tak masuk hanasakura..rindu bangat.....arini dpt tenet tekun sy berusaha membace n3 yg sy terlepas sebelom nih...

wah jodogahama....mmg cantik..ramai kwn nihonjin ckp situ best,,,,tp alangkah sedih...kite dah sayonara nihon 2 bulan huhuhuhu..uwaaaa nk balik jeponnnnnnn

Anum said...

wah2
seronoknya

wida said...

suka sgt amik gmbr kasut..hehehe, comel

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bestnyer bercanda di tepian pantai...lawa la beach tue...sekali tgk mcm phuket pow ader ngeee

yan said...

cantiknya beach dia hanis..lain sesangat like other beaches kan..

cik norai said...

bestnyer la kalo dapat pusing-pusing with u ollss

Amie said...

sejuknya ye.... di sini pun dah mula hujan, dingin... di sana lagilah dinginnya....grrrrr

umie naziera said...

subhanallah,cantiknya pantai dya..

アヌムちゃん said...

cantiknya pantai tu....huhu..dh lama tak ke pantai..rindu pulak...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wow!seronok!seronok! =0)
kalu mandi air laut tu, mesti bergegar2 tulang kan, hanis =0). sb sejuk sgt2 =0).

amirah said...

cantiknya pantai jodogahama ni...bersihnya..

Asrul "iLham" Sany said...

nampak 'sejuk'

:D

dwaty said...

tengok pic2 atas ni jer pun dah boleh tahu kedinginannya... sejukkkk... nyamannn

LadyBird said...

best x duk kat jepun?

Hanis Azla said...

subhanallah.. cantiknya tempat tu hanis..klulah akan dapat sampai ke situ.. alangkan bestnya.. semoga ada rezeki satu hari nnt..

Syaima' said...

fewiit suka tgk gambar akak n hubby. beromantika sokmooo

Papa Mifz said...

kalo mandi tuh sure beku kesejukkan kan...

Rai said...

bestnya...jeless..

teringin ke iwate lagi..kami ke sana masa nak naik feri ke hokkaido..entah bila ada peluang macam tu lagi..

ch000tz axoera said...

shanteeeekkkk pantai dia kan

puteri nur aqiliah said...

tertarik dgn gmbr yg third tu:D

cik pulau said...

ingat ko kaki xdop maso lopat tu..
hebat wat ju lopat..
wat ju amek gamba pn biso..hehehe

comel la..tepi laut ada batu2 gitu..

Soo Hae Daa said...

jeles...!!! tmpt sgt2 cntik...mau p sn jugakkkkk

khairunnisa ♥ said...

kak hanis, ingin pergi sana..

bopandot said...

aaaa...saya suka dtg berangan kt blog ni. sbb byk gambar. n info tempat2 tu. hahahaha *tumpang suka*
:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails