Tuesday, November 1, 2011

Shiitake mushroom...

Terpaksa peram sekejap ceritera gua, baru nak upload gambar dalam pc... ampun kan patik... pernah makan shiitake mushroom?(cara sebut shee-ta-kay) Lebih dikenali chinese mushroom. Rasa pernah nampak kat mesia dulu, bisnes tanam cendawan, cendawan celup tepung yang super duper yummy, tapi rasanya cendawan cct tu lain sikit kut. Tapi bila tengok di Wikipedia, shiitake mushroom ni wujud di China, Korea dan juga Jepun. Entahlah saya kurang ariflah bab2 cendawan ni.

Biasanya sebelum ni beli yang versi kering, boleh simpan lama. Bila nak guna rendam jap dalam air panas. Sewaktu tinggal di kaikan, pernah nampak jiran sebelah (dari China) jemur shiitake mushroom ni hingga memenuhi anak tangga ada ruang sikit je untuk kaki berpijak menuruni tangga. Dalam hati terfikir, mesti baru balik kampung, pastu angkat shiitake satu guni besar hehe... geram tengok tau, rasa macam nak minta sikit... tapi apakan daya depa tak offer pun... wuwuwu...

IMG_0050
hari tu jumpa yang versi fresh, 99 yen je satu paket tu apa lagi terus ambil, tapi tak boleh simpan lama2 macam yang versi kering lah kan... walaupun rupanya nampak tidaklah secomel mana, tapi rasa dan rupanya berubah selepas dimasak... antara khasiat shiitake mushroom, sumber vitamin B2, B5, B6 dan 6 jenis mineral seperti zat besi dan potassium. (sumber dari SINI).

IMG_0053
saya paling suka letak dalam spaghetti... yummy!

IMG_0048
dan juga nasi goreng... mesti letak shiitake banyak2, kalau tak cukup curi dalam pinggan cinta hati ahaha teruk tak? bukan curi tapi minta dengan nada kasihan hehe, nasib dia tak minat sangat, biasa2 je...

p/s: kokusai matsuri 2011...

43 comments:

abah khalisha said...

abah tk pernah makan..tp nampak mcm lazat sekali

Anisa Hang Tuah said...

yang spageti tu mmg menarik..dedapnyeee kakkk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu masa dok kat mesia mmg x makan la shiitake ni sebab x lalu...but kat jpn bila darl suruh rasa terus suka...mmg pelik betul byk benda kat mesia ai x mkn but dtg ni boley telan :D

PinKy MoMMa said...

suka juga mushroom ni..makan ngan sizzling lagi terangkat huhuhu..

ayam masak kicap pun lazaaatt...alamak banyak yang teringin ni ;p

mzhany said...

hany pun suka masukkn dlm spageti tuh. besh kan mkn kalau ada cendawan nih

yatie chomeyl said...

ore jare2 guno shitake ni sbb raso geli tgk besar terlajok * buleh dop gitu?* ehehehe

Syigim said...

suka mushroom!! ape2 jenis mushroom pun! :D suka goreng dgn tepung kfc..suka buh dlm sayur campur.. buh dlm spaghetti pun best!

wida said...

tu dia..dah tayang pon masakan hanis:)
suka jugak makan cendawan shitake ni..sedap.

Lya Colours said...

saya suka shitake dlm spaghetti jugak ! nyam nyam nyam

whitecappuccino said...

sedap mushroom nih! waa..baru nampak hanis tayang food masak sendiri ni ek?? sedapppp!!!

Anum said...

nampak sedap je sis

Asmara said...

kawan nihonjin tu beritau mmg mcm2 nama mushroom kat jepun ni, tp dlm english semua pun dipanggil mushroom. :D

Hanis Azla said...

akak pun suka cendawan.. klu anak akak Az, dia kutip cendawan tu dalam semua pinggan abang dengan kakaknya sebab dia aje yg suka.. he..he..

Rai said...

saya suka jugak mushroom..tapi lagi suka enoki..tapi shujin tak suka sbb lekat kat gigi..hehe.. shiitake bau dia kurang menarik kalau yg kering tu..tapi sedap gak.. hehehe...

nur easy said...

sedap kan shitake dalam spaghetti ;)

Kakzakie said...

Family kakak semuanya suka apa jua jenis mushroom. Kakak masuk dalam sayur campur pun anak-anak suka...

Anonymous said...

hanis..bila habis study..? rindu nk lepak2 kat noodle station cm dolu2..hehehe ---> miss sferra

cik pulau said...

xmake mushroom...
hahaha..

naa said...

saya pun suka shiitake :) oishii^^

Tea said...

Wahhhh sedapnyaaaa.. Suke juga! Ade kat rumah..

amirah said...

akak pun sukaaaa...seriyes suka ngan shitake ni..tapi akak malas,...hehe

Cho Zila said...

betoi2 nampak spagetitu sedap ngat....tak nah cuba makan cendawantu...

Saiazuan said...

wow new look pada blog ni :D

umie naziera said...

wow!masuk dlm nasi goreng!boleh try nie

DaZzlingLilLy said...

Sedap2 shitake ni..suka jugak letak dlm nasik goreng..slalu kedai sayur cina yg ada jual..kedai melayu jarang jumpa

Chekgu Azrine said...

Tgk gmba spagheti tu betul2 bt akk terliuh..arghh lapo!!

waalllaa! said...

nani tak suke cendawan shitake sebab busuk,.ayah nani suka masak guna cendawan tu..b4 masak kena rendam dulu cendawan tu..satu dapur bau busuk kalau nak masak benda ni.hehehe..ayah nani je suka makan..

sue-sama said...

lapa2...
rase nak buat spageti dgn shitake jugak,...heheh

Nieda said...

suka juga maka dgn sup.

Soo Hae Daa said...

tak leh mkn shitake mushroom..tekak xmo trima..ehehehhe...hanis, nampak menyelerakan lah ns goreng tuh... =p

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

dapp nya. meh kongsi sini sikit:))

nuwairani ismail said...

biasa org letak dalam sizzling mee. masa nani tinggal dengan kawan chinese dulu, dia suke betol kalau masak letak mushroon ni yang dicincang. katanya bau lagi sedap kalau ada shitake mushroom.

ch000tz axoera said...

xsuka musrom :D

♥ p a a n i ♥ said...

sedapnyeeeeeeeee !!!

suka cendawan. lagi2 cendawan goreng kt pasar malam tu :P

Cik TeN10 said...

dulu fatin xsuke makan cendawan.. tp kan mknn 1st yg buat fatin sukakan cendawan is cendawan goreng tepung !! skali makan terus rasa ohh sedap rupanya cendawan ni.. skrg ni kl msak tomyam ke, spagetti ke mesti nk letak cendawan.. ari tu masa g yamadera ada satu kedai ni jual mcm2 jenis cendawan fresh !! rsa mcm ohh nk je borong semua !

oya said...

my favourite mushrooms but sy panggil tu cendawan gala memeh..

kayrul-shah said...

letak shitake mushroom tue dalam spagetti tue memang gandingan yang mantap dan meletop...sedap

khairunnisa ♥ said...

nisa pun suka nasi goreng cendawan, kat sg buloh ni ada tempat famous dgn nasi goreng cendawan dia ^_^ if makan pizza, amik cendawan atas pizza tu cepat cepat :)

Run Away said...

belum penah cuba lagi neh...;d...selalu mum cendawan biasa jew...;d

Ct Arina said...

ah, tidakkkkkkkkkkkkk spagetti tu! saye benar2 teringinkannyeeee T_T

z a z a said...

alamak. terliur la plk, sye tgh puase ni. heeee

luqman said...

bestnye kat jepun!!!!

happyichigo♥ said...

cute nye jiran hanis dulu tanam shitake di tangga..tapi perangai tak cute sbb tak offer sikit pun..klu dira jadi jiran hanis, dira masak mesti dira beri hanis tau..yg sedap2 je lah..pastu boleh tunggu hanis buatkan pasta ade shitake untuk dira plakk..hahhaha, tak malu nyeeer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails