Wednesday, November 2, 2011

Kokusai Matsuri 2011...

Nak tahu apa makna Kokusai Matsuri? Bolehlah jenguk entri INI yang berkisar tentang acara tahun lepas. Ia memang diadakan setiap tahun sekitar Oktober. Oklah patik kan baik hari orangnya (ada yg nak kena makan lempeng, eh i likee lempeng kelapa huhu.. nakkk). Mungkin ada yang makless (gaya amy mastura cakap dalam puteri impian 1) nak jenguk link tu mari patik bagitahu pada anda semua..
kokusai=inernational
matsuri=festival
International Festival....
IMG_0080
masuk je perkarangan padang sekolah berhampiran kediaman kami, ada gerai dari Sweden dan sebelahnya Bangladesh. Kali pertama nampak gerai Sweden, ingatkan cinta hati ada snap gambar bila check nehi hay pulak... ampunn... tahun ni makanan tak menggiurkan di gerai Bangladesh, sangat simple, jadi kami tak nak cuba dan terus bergegas ke gerai Malaysia... dah terbayang murtabak yum yum...

IMG_0078-tile
Gen-kun dan Ai-chan, anak jepun ke anak malaysia ni? hehe... Gen-kun nak pinjam minnie ai-chan. Pantang nampak cinta hati mesti nak berdukung, dulu panggil uncle sekarang dia lebih suka panggil abang (dia sebut a-bam)... haha comel tak... but me? maintain panggil auntie (dia sebut a-chi) huhu  panggil la kakak.. baru la matching hik2... mengada betul...

IMG_0101-tile
Pasembur, walaupun beli kat gerai sendiri tetap kena beratur macam orang lain ok, pastu takde dapat lebih2 sikit pun wuwuwu...kachiwa tau... satu tiket makanan berharga 1000 yen yang mana ada 3 kupon, kami beli 2 maka ada 6 kupon, 2kupon=nasi goreng gerai indonesia (menu sama mcm tahun lepas tapi tahun ni kurang kick la), 3kupon=murtabak (serius sedap, sebab lama tak makan), 1kupon lagi beli pasembur... tak beli langsung makanan gerai lain...

tahun lepas kenkononnya nak cuba variety food, afrika la iran la etc, tapi tak kena dengan selera tekak lepas tu rasa membazir je, maka hatta arakian, tahun ni kami spend pada makanan yang betul2 berbaloi...

IMG_0082-tile
tak tahu pun apa tapi posing ajelah... ada fashion show dan saya bergambar Kina salah seorang pelajar undergrad, wakil model yang memperagakan pakaian tradisional Malaysia...

IMG_0071-tile
jualan laris tahun ni terutamanya murtabak...

IMG_0099
Mini murtabak... fresh, panas dan rangup huhu teringat sampai hari ni, nak buat sediri tak reti la pulak, adehh... ramai orang cakap sedap, pertama kali orang jepun tahu akan murtabak siap minta tolong ajar macam mana nak makan dengan sos pink tu hehe...

IMG_0093-tile
gerai2 lain yang turut serta...

IMG_0089-tile
gerai ni sangat ramai orang beratur... makanan Iran, kami tak cuba pun, sebab queue panjang sangat.. pengsan! tak pasti sejauh mana kesedapannya, tapi tekak ni masih jatuh chenta dengan murtabak... ahaha... dah namanya tekak malaysia tak gitu...

p/s: bila nak cerita pasal gua ni? sebelum tu kena jawab tag putput dulu...

38 comments:

amirah said...

meriah jugak festival ni kan..mini murtabak tu spe yg buat hanis? rajinnya dia buat ek..laku lak tu..sure sedapnya

puteri nur aqiliah said...

nama saya interframe kejap. hehe:)
seronoknya ad festival mcm ni! I have a great idea for my next program! tq2!

Anisa Hang Tuah said...

bestnya ada festival mcm ni..boleh eratkan silaturrahim..

:)

Asrul "iLham" Sany said...

meriahnya, seronok tgk

:D

PinKy MoMMa said...

ai-chan tu anak iryd kan hehe ;)
comel kan..dah besar dah dia..

hanis bila nak balik malaysia..nanti leh belanja murtabak hehe.sedap kat sini..ececehh saje je kasi terliur lagi huhu..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

meriah uols
harus kalo kupon sen yen tue tekak ai x cukup....hahahaha...
gen-kun mana aci pangey a-bam kena pangey u-cle la baru match ngan a-chi hahaha


p/s::babe PM or SMS ai pasal this weekend ON or Off ekkk...tata hugs!

Rai said...

murtabak kat malaysia pun dah nipis dan kecik..cuma bulan puasa baru ni jumpa mertabak sedap tebal dan besar kat pahang..besh wohh..

wida said...

wida pon suka murtabak..sedapp.

yatie chomeyl said...

ore rajinbuat murtabak sini. keras kekkung tapi sebab terliur sgt, make la keras po kayu pong muahahaa

Atashi In Hiroshima said...

bestnyerrrr pemandangannye..hehe. ahad ni kitorang pun ada menjual. haha tp tak tahu lah mcm ne nanti. bestnye jual murtabak. :)

Maruko said...

apakah sos pink yg dmksudkan mkan ngn murtabk 2???? cecitr skit...

Kakzakie said...

Bila makan Hanis mesti terkenang mak dan org kampung kan... Beli yg boleh ikut selera lebih berbaloi dari nak mencuba tapi tak kena tekak kita kan...

Anum said...

seronknya sis
sis mewakili malaysia nie
hehe

EE said...

eleh nak verangan tuan puteri lettewwwwwwwwww.....makless jugak nak melayan...tau la puteri impian filem feveret.........huhu.kalau la ptndgn mcm dlm puteri impian tu wujud,mesti u join n nak jadi tuan puteri...

term sbr2,x lama lagi tu...Gen-Kun dah tau aura term tu..tu yg dia nak asyik dukung...u mmg x sesuai pggl kakak sepatutnya dia pggl nenek...miahahhahahahaha

p/s:nak resepi murtabak...

JIJI YU said...

herk..akok ado dok

Asmara said...

alamak dear, guna kulit popia je senang, pastu guna inti daging mcm karipap tu letak telor. hihi.. simple je, pejam celik 10x tentu boleh siap. ekeke..

Nieda said...

kalau macam ni boleh rasa makanan antarabangsa .boleh lihat dan pilih.ikut selera saja.

Yan said...

WAHHH!! KIRANYA DAPAT RASA MACAM2 FOOD LAH YE..

nur easy said...

kat mana2 pun, tetap cari selera msia kan..;)

umie naziera said...

seronok la bila dpt kumpul ramai2..tambah2 lagi anak perantau mcm akak nih..

kayrul-shah said...

murtabak sedap...pergi la mana2 mesti nak carik murtabak gak tapi tak suka murtabak yang banyak bawang

Hanis Azla said...

meriahnya festival tu.. tp klu akak pun mmg lebih suka makanan yg sendiri punya.. ha.ha..

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum, kak hanis ^_^ ♥

nisa panggil kakak ye, not a-chi :) hehe.. cantik baju kurung kina. suka design dia :) bagus la ada festival camni, bleh perkenalkan makanan Malaysia. take care ^_^

Soo Hae Daa said...

comelnye ai kun ngn gen kun tuh...cute..!!

owhh..semestinya makanan msia ttp terbaik bila berada ditempat org kan?

Papa Mifz said...

wah meriah jer tgk..ramai sungguh org yer...

Juwita Jamaludin said...

meriahnya.. seronok tgk.. kalau betul2 boleh untung banykkan kalau kena pada menunya

Amirah Adnan said...

mcm bazaria kat sekolah pulak..hehe

Tea said...

Wahh bestnye.. Mkn murtabak, minum tea. Try lah..

Run Away said...

festival yang best....dan opcoz murtabak pun best...;d

nurfatiha blacky said...

waaaa, lamo x make murtabak.

noraim said...

wahh, meriahnya! pesta makanan lah kan? kalau sy jadi akak pun sy tak mkn maknan lain. selera kampung susah sikit. hehe.

d_LA said...

nasi kabu xdok ko k.hanis?hehe..sedap pulok tgk akok tu..yumyum..

Ct Arina said...

means hebat gak la org malaysia kat jepun nun pandai buat murtabak bagai. hihi

*∽ IZAN ∽* said...

wah meriah meriahh!! time kitaorg dulu roti jala la paling lariss!!!

utk la korang leh dapat stok murtabak segera tuhh.. leh gak lepas rindu uhuhuhu

ch000tz axoera said...

kat mesia ajer kot ada murtabak kan hehehehe

z a z a said...

serious best. tp mesti bnk makanan x halal kan? kene jgi vegetarian la jawabnye. haaa

msredcheesecake said...

kalau ada makan2 tak kisah kat mana mesti layan... gaknya org sana kata apa makan makanan msia..

ekabukanmakcikkau. said...

gen-kun? haha comelnya dia . ingat anak japanese mana tadi ceh cehh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails