Thursday, December 8, 2011

Anpan-mama di Tompei...

Kisah bulan lepas. Di awal November. Tak tahu menahu pun pasal festival pelajar di Kawauchi campus, Tohoku University. Nasib baik kami sempat terjah pada hari terakhir event tersebut.
Ni bukan kampus kami, tapi ada beberapa pelajar undergrad dan juga postgrad. Kampus ni lebih pada language, arts, musics, economy etc. Patik kurang arif hehe... Dulu belajar bahasa jepun di kampus ni sampai level 2 aje, lepas tu saya dah start busy. Itu yang tak terer speaking jepun sampai sekarang, tskk...

IMG_0003-tile
autumn view sekitar kawauchi campus, tercari2 juga signboard faculty of science, my beloved faculty.... daun kuning tu tak tahu pokok apa, tapi yang merah tu momiji (maple)...
IMG_0021
di pintu gerbang Link Tompei festival... (eh feeling macam kat Rome la pulak hehe)...

IMG_0025
macam2 gerai ada, student dan kreativiti masing2 menarik perhatian pelanggan. Yang ni gerai jagung bakar, ada maskot jagung made by paper cups hehe... kawai deshou? Tapi tak sempat beli sebab dah habis, memang kachiwa sangat waktu tu wuwuwu sebab dah lama nk makan jagung bakar uwaaa..... 

IMG_0026
ada band performances, banyak jugak stage, kami dengar gitu2 je yang mana lagu cam best je, singgah la kejap...

IMG_0032
Akhirnya kami sampai di gerai Malaysia yang mempertaruhkan produk Anpan mama... atau dengan nama betulnya KUIH APAM balik hehe...masa tahu mereka jual apam, terus terdetik "nasib bukan anpanman" sekali betul daaa mereka guna 'anpan' :)

IMG_0033-tile
dua keping tu 150 yen, yeayyy dapat makan free dan saya beli dua bungkus untuk diberi pada labmates...

IMG_0035-tile
jangan tak tahu, bukan main laris lagi anpan-mama ni... orang beratur panjang nak beli... keuntungan pun dengarnya berganda2, alhamdulillah, good job guys!

IMG_0044-tile
Selain makan anpan-mama saya dan cinta hati turut makan, kentang goreng letak madu dan takoyaki cheese... super duper yummy ok!

IMG_0046
solat tiang agama...

IMG_0043
lariiii ada harimauuu, takuttt.... (mulalah nak berangan penulis ni, haish...)

IMG_0047
ikan 2 alam :P

IMG_0050
iused to listen to a song called lady in red,... but this??? man in red, including his hair, teringin nak tengok muka dia, agak2 merah jugak ke?

IMG_0052-tile
sekitar bangunan Kawauchi, tiba2 rindu kelas jepun...

IMG_0058
cool! bila ntah cinta hati nak cuba pakai, sampai sekarang dia belum sampai seru nak pakai pakaian tradisional ni, untuk memori apa salahnya, ye tak?

IMG_0061
bestnya melepak...

IMG_0065
i love u Tohoku University!

p/s: Tba-tiba teringat anpan-mama kelapa, dulu selalu beli kat pasar malam...

36 comments:

Anum said...

wah seronoknya

c'axoera said...

wahhh senonotttnyerrrr :D


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/spontaneous-of-sayings.html

wida said...

apam balik ke hanis?

Chekgu Azrine said...

teringin nak g jepun dan korea.. nanti g sesama erk.. *verangan*

Diana @ bilakukatacinta said...

apam ke hanis?..ingatkan mama ape lah td..anyway..resepi dia sama tak yg mcm kat mesia???.... waahhh...tak sangka kam..org jepun suke...

アヌムちゃん said...

best2 ada aktiviti cenggini..huhuu..wahh org meraj tu..siap rmbut pn merah.heeee..kalau ada pluang g la lagi smbg kelas nihongo tu kak hanis..

efa said...

kelakar lak tgk model jagung bakar tu ahaha best2

Anisa Hang Tuah said...

bestnye akak...teringin nak ke sana

puteri nur aqiliah said...

festival lagi!
weeeeheeee..SERONOKNYA!

Kakzakie said...

Rumah kampung kakak banyak jagung Hanis. Sebab tanah bapak kakak org sewa tanam. Jagungnya export ke S'pore, so kakak selalu makan jagung:)

Daun maple tu cantiklah. Macam kat Canada ye...

Hanie_Dew said...

anpan-mama satu. << nak order ni kat pasar malam. hehehehe..

kat sana takde surau ke...

Hanis Azla said...

comelnya maskot jagung tu.. sejuk hati tgk org bersolat walau di mana2 pun.. Alhamdulillah..

Hanie_Dew said...

nihonjin pakai naju tradisional tu hensem la. yg tinggi tu. kehkehkehkeh

Kazman & Sue said...

terharu tengok gambar rakyat kita sembahyang di balik pokok.... syabas kerana mempertahankannya di sana...

aizamia3 said...

cantik tempat tu.. warna daun2 tu cantik2.. tengok makanan jadi lapar balik.. :)

umie naziera said...

cantiknya view.. :3

Lya Colours said...

takoyaki !! suka sgt !

Yan said...

Hanis,

anak akak yg tua tu suka sangat takoyaki tu. tiap kali ke Plaza Masalam, tu lah yg dibelinya.. Dia mmg suka Japanese food.

Asmara said...

wah best2! anpan-mama kelapa, camne buat ek? letak kelapa ngan gula je eh? hehe..
*dah tau pulut dakap tu. inti pisang ye? tp kene beli daun pisang kan. :D

Umie said...

hanis, tgk anpan mama uols ni terus teringin nak mkn apam balik gak...uwaaa, abisla demok aii nnt asyik mkn aje skrg ni...;-)

Cik Pulau said...

mace2 maskot ado.. hehehe..
mace best jah..
hehehe

kasihredha said...

syok nya dapat jual apam kat jepun :)

Soo Hae Daa said...

wahh..apam balik..terus rs teringin nk mkn..esk kn p beli..hehehe

alhamdulillah...walau dimana jua kita berada...solat tidak dilupa... =)

Outbound Malang said...

berkunjung sob..
salam kenal dan sukses selalu ..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lambat ai terjah sini
baru nak on9 khen diri sendiri ni
wah meriah kat sana
boleh menari lagu hindustan kat bawah daun2 yg gugur tue...ouch!

Siti Maryam said...

Salam....hehhee....smalam surfing2, carik inf0rmati0n pasal japan, then tetiba jumpa bl0g kak hanis ni....sangat2 la best, satu malam xtid0 duk baca bl0g yg akak tulis ni....

actly kan, b0leh x saya nk add fb akak?? sbb saya planning nk ke japan awal feb ni...tujuan lebih kepada lawatan pendidikan....s0, ade la sikit2 bende yg sy nk tanye kat akak....klu akak sudi, nnt bg fb address yer, sy add akak....thanks much!

♥Eri♥♥ said...

gempak la. dh mcm hari koperasi..hihi

Cik TeN10 said...

tak sempai pergi daisai aritu.. ade ape ntah.. ngeee kl ta dpt mkn apam balik !! dh lma ngat xmkn.. huaaa tetiba lapar

Hanis MY said...

@Siti Maryam
salam kenal, arigatouuu, dah add.. :)

Hanis MY said...

@Cik TeN10
kalau tak mesti leh posing sesama... bestkan...lapa jugak wuwuwu

Hanis MY said...

@Kakzakie
bestnyaaa nak jagung jugak huhu...

Hanis MY said...

@Diana @ bilakukatacinta
a ah apam balik, derang beli je terus makan kat tepi gerai tu, rasa sedap beli lg...

Hanis MY said...

@Chekgu Azrine
jejommmss

siti kektus said...

apam balik satu! hehehe :)

L-uq said...

wahh bestnye . takoyaki . kalau nak balik malaysia bungkuskanlah .hehehe .

LadyBird said...

smkn lady kerap dtg ke blog ni.. semakin teruja nak ke sana..
nak smabung study kat sana jugak lah :D..

ameenn..

p/s : pernah bercita2 nak lari dr rumah ke sana :P.. hehehe.. lps tu balik bila dh tua.. kononnya lari sebab putus cinta la tu :P angan2 mat jenin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails