Friday, December 23, 2011

Our precious @ 7 weeks

Hari ni buka email tersenyum simpul depan pc, mana taknya komen dan doa2 dari semua yang membuatkan patik gembira dan terharu ahauww... sudah2 nanti kang buat ucapan mengalahkan dapat award pulak (hikhik). Apapun terima kasih sangat2, ureshii!... kata2 itu umpama doa... semoga semua berjalan lancar insyaAllah... ok sambung ceritera...

Di Tohoku Daigaku Byouin (Daigaku=University, Byouin=Hospital) ada dua unit, satu gynecology (gyne) dan satu lagi maternity unit. Kedua-dua ni bersebelahan. Pemeriksaan awal dilakukan di bahagian gyne. Bila doktor dah confirm baru transfer ke maternity unit. Unutk pemeriksaan minggu ke 7 ni patik masih di gyne. Doktor macam nak check betul2 agaknya sebab dulu kan ada kes miscarriage.

Awal2 dulu suka sangat makan nasi briyani, bukan yang buat sendiri (buat sendiri kompem tak jadi haha, cinta hati pernah buatkan tapi tak nak, nak yang kedai jugak, ish2 kenapa entah..) beli di restoren halal Nan Tandori. Almost everyday untuk 1 minggu tu. Tengok drama dalam tv, wanita mengandung muntah2, yang saya ni tak muntah pun tapi makan banyak la pulak wuwuwu... pengsan! Lepas tu dalam sekelip mata pling pling bidadari aje terus tak nak ok. Tengok pun tak ingin, apatah lagi nak makan. Tengok seafood pun tak lalu padahal dulu suka sangat makan udang, sotong dan ketam. Beras jepun pun dah tak nak makan, so cinta hati beli beras thai secara online di baticrom.com. Dia pun berjangkit tak lalu jugak nak makan beras jepun hehe kecuali sushi kat kedai masih makan hehe. Lauk kegemaran dulu hingga kini adalah ayam goreng. Nasi dengan ayam goreng pun dah cukup. Yummy! Selain tu suka sangat makan buah dan sayur. Hari2 pun nak makan broccoli tapi sekarang dah kurang terliur dengan sayur tapi paksa jugak makan.

IMG_0004
saya baca buku ni, banyak maklumat tapi tak banyak sangat gambar seperti ultrasound etc... maka saya juga refer di web2 untuk malumat lain...

IMG_0001
lepas tu beli satu majalah jepun ni, tak faham apapun tapi beli juga sebab terpikat dengan carta baby's growth sehingga 15 minggu. Untuk entri kali ni patik tunjuk 4-7 minggu... sebelum check up untuk 7 minggu saya cuba bayangkan sendiri macam manalah rupa baby di skrin sewaktu ultrasound nanti. But one thing for sure, i assume that it wont look as clear as in the chart... cuma saya berharap sangat nampak heart beat baby.

IMG_6997
Pada skrin nampak clear la jugak, tapi bila print out tak clear sangat. Nampak macam seketul kecil. Berdasarkan chart di atas, saiz waktu minggu ke-7 lebih kurang 1.2 cm dan anggaran sebesar sebiji sakuranbo (cherry). Kat tengah2 tu ada semacam satu bentuk bulatan (tapi boleh nampak di skrin je), patik nampak bentuk bulatan tu mengecil dan membesar. Kemudian doktor tanya "can you see that?" saya mengangguk. "That's the baby's heartbeat." Masa tu terus tersenyum, nak mengangis pun ada. Lama dah rasanya menanti saat dan tika ini. Doa dan harapan agar semua berjalan lancar... insyaAllah...

Doktor suruh datang lagi dalam masa 2 minggu dan masih lagi check di gyne. Risau juga kenapa belum transfer ke maternity unit tapi tak nak pening-pening fikir, doktor lebih arif. Tapi yang kurang syok, bila tanya doktor apa boleh makan dan tak boleh dimakan mesti dia cakap makan je apa2. Semua pun boleh makan. Supplement pula dia tak rekemen yang spesifik tapi dia cakap depends on diri sendiri nak ambil supplement apa, huhu...

p/s: macam mana pula kerenah makan untuk minggu seterusnya... 


30 comments:

Anisa Hang Tuah said...

yeay..dapat baby...:)

Teratak Hami said...

bila expecting?

Umie said...

sorry dear, lambat tau berita gumbira ini...


i'm happy...happy...happyyyyy for u... hah, tgk betapa happy-nye aii...hehehe

take care ye dear... kat sini mmg kan, diorang lg prefer kita dapatkan vitamin from direct source itself instead of pills... papepun, maintain happy selalu...nnt akachan pun happy2x ceria jugak...hehehe

kema said...

congrtz pn hanis....take care ok..
insyallah bakal anak sedara kema sebaya ngn baby pn hanis..yeaayy :)

Amirah Adnan said...

take ggod care of your health sis! jgn lupe makan sayur dan buah-buahan byk2.. folic acid, iron tuh pentinggggg!minum air masak byk2..and one more, nanti bile kandungan dah besar sikit, buat kegel exercise.. nanti search tau pasal ni.. untuk kuatkan pelvic floor.. senang nak bersalin nanti.. excited nak bace kisah seterusnye!hehe

Cik Sara said...

Alhamdulillah.. Tahniah kak! Take care of yourself..and take care of the baby ya!.

fara said...

alhamdulillah hanis and hubby. bestnya dengar. bestnya boleh tengok baby dahh. jaga diri elok2. jangan makan telur kurang masak, kurangkan ikan tuna, ikan/sayur yang tak masak2 tu. itu nasihat midwife di sini. tahniah bebbb.. i'm so happy for you! may everything goes well with you, amin.

Shafa said...

congrats!!! jaga kesihatan bebaik..

umie naziera said...

kalau mengidam masakan mesia susah jugak ek..hmm

Imran@Copenhagen said...

Tahniah to both of you. Semoga semuanya sihat sihat dan baik sentiasa. Enjoy your pregnancy month!

Soo Hae Daa said...

Indahnya moment ini...tahniah kaknis..!!

radziah AR said...

salam hanis. 1st, tahniah. 2nd, jaga diri baik2....peringkat awal ni kita blm tahu ketahanan bdn... makan mknn berkhasiat tau. tumpang gembira...
lama kzie jg silent reader lps rasa xseronok masa seth hr tu yg menyebabkan hanis terjebak menonton nora elena....tapi bila dgr hanis pregnant, teruja nak ucap tahniah... sangat gembira dan mendoakan terbaik utk hanis & suami.

Cheq Sue said...

wah...bakal dapat nippon baby... tahniah hanis, tumpang gembira! do take care okeh..

Hanamiko Sakura said...

hahaha... mesti banyak kerenah nanti sebab mengidam... hehehe...

akk, jangan sampai mintak daging rusa... hahaha

Juwita Jamaludin said...

Tahniah hanis.. Ureshiii.. Bestnya nak dpt akachan.. Jaga diri dan kandungan baik2 tau baca pemakanan yg baik untuk ibu .. Jauhkan mkn yg tajam2.. Jaga diri rest.. Jgn tension tau.. Take care

Nieda said...

Akak tak alah semasa me3ngandung tapi time gosok gigi mmg loya.

Setiap wanita berbeza pembawaannya. Kdg2 isteri tak alah tapi suami yg lebih alah pula.

whitecappuccino said...

tak sabar2 nak tunggu baby nih..jaga diri n baby tu ya..insyaallah semua berjalan dengan lancar, eh! membesar dengan sihat :)

Cik Pulau said...

baik tanya ore tua jgop gapo bnda hok buleh n xleh make.. hehehe...

ad ngidam nk make pelik2 ko... nasi kerabu ko.. lalala~

Cik Fasyareena said...

alhamdulillah..tahniah mummy n daddy!yess..nti da dapat baby made in japan la..mesti mata sepettt je kan.insyaAllah..take care ok..nti kot2 boleh dtg wedd fasya,msti perut da comeiii je kan..;)

Diana @ bilakukatacinta said...

dear anis..lame D tak online..rupa2nya ada heppi news.. tahniah.. Take care. Jgn tensen2 K...

*∽ IZAN ∽* said...

Wah wah wah ..! Ada berita gembira rupanyaa..!! Hanis omedetou ne..!! Jaga kesihatan & baby elok elok okehhh!!!

mommyNadia said...

Congrats again!!

ummi_khalish said...

mabruk alaik.jagadiri dan kandungan ye..:-)

Ira said...

Alhamdulillah :) Congrats dear! take a good care of yourself. Kalau perlu, dapatkan supplement for early pregnancy (in case hospital or clinic tak bagi). So happy for u :))

siti kektus said...

mesti tersenyum selalu kan kak. hehehe
jaga diri elok2. senyum selalu, nanti baby pon senyum je. haha * teori sendiri* ;)

Ida,Japan said...

suka...sukanya utk hanis....tahniah dik!! Alhamdulillah, take care dear..

amirah said...

hanis tkde morning sickness ek..enjoy je apa teringin tu makan je, asalkan bukan benda yg bhaya key..supplement jgn miss ek : )

mast@work said...

ya Allah, punya la lama akak tak buka blog n menyinggah sana sini.. tahniah ye... jaga kandungan baik2.. makan berhemah supaya tak menyesal kendian hari. :)

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

Alhamdulillah omedeto ne chan!

Mudah-mudahan ade rezeki kitorang plak lepas ni :) insyaAllah!

Kamalia said...

Dapat gynae yg ppmpuan ke?klau kat sini boleh request nk yg pompuan,senangkn xyah malu segan bagai..mcm ai dulu bwk supplement dr malaysia.eh,dah bape kali naik kerusi ajaib tuh?ekeke.xsuka naik kerusi tu okeh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails