Sunday, January 29, 2012

Akachan ugoku...

Tak pandailah nak buat ayat lengkap hehe...

ugoku =  move

Mengikut pembacaan paling awal boleh rasa akachan bergerak adalah pada minggu ke -17, tapi itu pun bagi kandungan kedua dan seterusnya kerana rahim dah pernah mengembang maka ia jadi lebih sensitif untuk kandungan seterusnya. Tapi tak tahulah kan, lain orang, lain akachan, lainlah caranya.

Bagi patik pula, pada pertengahan minggu ke-18 rasa macam ada pergerakan, itupun kadang-kadang je dan tak kuat pun. Lepas tu rasa rasa terdetik akachan bergerak ke? Kemudian rasa itu berulang pada minggu ke-19. Rasa yang sama. Balik dari rumah Kak As lepas pekena pulut dakap dan nasi kerabu, rasa akachan ugoku sewaktu perjalanan pulang. Akachan shiawase kana? arigatou to auntie as ye akachan :). Bila masuk minggu ke 20, rasa tu makin kuat dan rasa setiap hari. Masa makan, masa solat, masa masak, tapi time baca buku or menulis tak rasa sangat. Entahlah, patik pun kurang airf, sekadar ikut naluri je. Kadang tu siang hari akachan tak bergerak langsung buat patik risau, tapi balik rumah malam tu baru rasa dia bergerak... lega, pastu duk senyum sorang-sorang haha... Adakalanya rasa geli terutamanya bila akachan bergerak kena bahagian pusat.

Apapun syukur alhamdulillah moga akachan baik-baik aje... aishiteruuu...

p/s: Patik nak tengok AJL, en suami macam tak nak tengok je wuwuwu...

39 comments:

アヌムちゃん said...

eh bru tigat psl ajl.nk tgk jgk la.tp hubby xnk tgk hahaa.kita tgk bdua la k.hanis.heeeee

Zaza Fakharuldin said...

awww, I'm glad that akachan is okay. take care akak !

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

best moment tue babe
nnt biler smpi 6-7-8 bln lagi best taw
rinduuuuuuuuuuuuu nak rasa gak

Syazwan Che Deraman said...

akachan tu baby ke?.
lama tak singgah blog ni.
apa khabar?

Ummi Alesya Sofea said...

errr..akachan tu ape kebenda?baby ke?hik3x..sory..liza btl2 x tau! :D

DaZzlingLilLy said...

akachan suka makanan yg mommy dia makan kot..tu yg dia gerak2..ala2 hiphiphoray gitu..hehe

Hanis MY said...

@アヌムちゃん jumsss...

Hanis MY said...

@Ummi Alesya Sofea
Yup akachan tu baby hehe...

Teratak Hami said...

Akak dah rasa masa minggu ke-14 masa tgh solat, then sekali lagi masa tengah nak tidur.

Hanis tunggu akachan besar lagi, motto omoshiroii. Sometimes nampak perut bonjol, kejap kiri kejap kanan gitu.

Hanis MY said...

@Teratak Hami Wahh minggu 14, itulah lain org lain pengalamannya kan...

Woofer Storm said...

semoga baby sis sihat2 je hendaknya..makn minum kena jaga,tau^^

#tak tengok ajl,tak berapa gemar..hehee sis,dalam hati teringin sangat nak shoot tempat2 cantik kat jepun..hehee

sillyme said...

take care dear!! suke nye. comel! hehe.. :)

*∽ IZAN ∽* said...

mmg seronok mamanya bila baby dah start gerak2 nih. Nanti kalau dah besar sket baby dalam perut tu bukan setakat gerakk kat dalam.. mamanya bleh tengok lagi perut berombak2 dari luar.. eheheheh

K.Izan selalu masuk ofis pagi baby pun start la berenang dlm perutt..
jam lagi kita bleh nampak perut bergerak2. Memang seronokkkk he he

Cho Zila said...

semoga semuanya berjalan lancar yerk.. saat gini memang banyak debarannyerkan.. kalau ada sesuatu yang tak kena tu mula fikir bukan2...

wida said...

wah..bestnya, baby wida ni minggu ke 18 hr tu baru rasa dia gerak2..
tapi skrg ni dah makin aktif..
moga hanis terus sihat yer

Nusrat Wildan said...

Hope you and akachan always under Allah protection. Bless.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nanti dah besar sket dia boleh menggelembung dlm perut tu.arhhhh rindu.dan ada satu lagi dia sedu. rasa berdetik kat dalm perut. tak sabar nak check pregnancy setelah bekerja keras sejak dua menjak ni.hahahaha

umie naziera said...

seronoknya nak jadii ibu...teringin lewrr..haha

Asmara said...

hehe..shiawase ye baby. kalau nak makan apa2 lg nnti beritau kat mama ye, boleh auntie tlg masakkan. ececeh.. hehe..
*masuk 7-8 bulan nnti bby asyik bergerak je tau, very sweet moment! ;D

amirah said...

bila kita tengah rehat akan rasa lagi kuat movement baby la hanis..huhu..pastu nnt tunggula saat2 tidur takleh lena *menghayati baby's movement* kekdahnya..huhu

Cik TeN10 said...

ohhh ayat tu supposed to be [ akachan no ugoku ] maksudnya akachan punya pergerakan.. :)

sy lmbat lg la kot nk merasa cenggini.. ;p

fadhilah said...

hahaha... saya dulu mula2 ingatkan angin... bila dh makin kuat tu baru pasti... biasanya kalau kita bergerak aktif baby pun akan aktif jugak...

Kamalia said...

bestkan hanis bila dia gerak2 tu..kalau boleh moment tu nak simpan dan rakan je,tapi macam susah..

cik norai said...

rindunya time2 pregnant ... ahaks!

Kamsiah said...

salam
lama tak melawat org jepun..apa kabar...blaja sepatah dua perkataan jepun kat sini..:)

Noraim said...

tu maknanya akachan selamat dlm mommy tummy dia.

kayrul-shah said...

mesti seronok rasa baby gerak2 nie..bila perut makin besar nanti, mula la nampak perut terbonjol2 dek penangan tendangan baby..

Munnafendy said...

eh,nis pegnant ke????? Alhamdulillah! tahniah...another good news =)

msredcheesecake said...

Mas first time pregnen mmg setiap kali bby kick mesti teresengeh sorg2.... Hhee... Enjoy yhe moment k mother to be....

♥ p a a n i ♥ said...

hehee. bile tarikh due nye kak hanis?

Daddylicious said...

insyaallah semua pasti ok ...:)

Cik Pulau said...

akachan.. blo nk tubik jupo nga auntie ni.. hahaha...

kak sy pergnant jgop ni..7bln dh.. tapi gak marin masuk wad.. darah tinggi sangat..huhuhu

Tea said...

tak lama lagi tu akachan akan aktif bergerak.. minum soya eh..

Prettywrite said...

besar doh baby..bulih buat momma dia senyum sore2 lagi..hehe..
semoga kaknis n baby sihat2 sokmo..

Woofer Storm said...

sis,moga akachan baik2 hendaknya..

#sjuk2 kat sna tak tahan badan ni..tak suka sejuk sngt,.hehee

Nisa Greennnpanda said...

wah..aka-chan dh gerak eh..
bestnye..saat dpt rs die grak tue la sgt best, kn kn? ^_^

moge2 aka-chan sihat2 je..

bopandot said...

ooowhh.. its so sweet kan.. rindu feeling itu.. *but not so soon i guess..hee*
enjoy the moment~ :)
daku plak tsengih2 sorang2 baca entry ni..hihi

khairunnisa ♥ said...

woa, ni entri comel :) hope baby membesar dengan sihat and kak hanis juga ye <3

happyichigo♥ said...

happy sangat bila dira tahu hanis preggy tau..alhamdulillah! akachan insyaAllah sihat..jaga diri k dear!! nak bace semau entry pregnanacy hanis ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails