Friday, January 27, 2012

Nasi kerabu dan pulut dakap...

Segan pula rasanya asal terjah Yonezawa je pasti Kak As jemput makan2 ahauwww mahu tapi malu (eceh gedikus). Tapi rezeki jangan ditolak. Owhh patik terharuuu wuwuwu... Bila dah nak sampai saya roger Kak As, dia cakap parking kreta di tempat sekian sekian...

IMG_7409
dah siap parking menuju ke rumah Kak As tapi terpana dengan timbunan yuki. Percaya atau tak dalam timbunan yuki tu ada kereta. Tuan dia memang tak guna sepanjang winter maka itulah jadinya... tak rosak ke lama2 dalam yuki tu eh?

IMG_7417
patutlah tak boleh parking depan rumah Kak As macam kebiasaan, rupanya dah dipenuhi yuki. Siap kena buat laluan nak ke tangga rumah...pengsan!

IMG_7426
masuk2 aje salam-salaman nampak kuih muih terhidang. Wahh patik yang beria nak buat pulut dakap alih2 Kak As yang tolong buatkan dulu sebab dia dah ada stok daun fisyank (read pisang). Pulut dakap tu benda pertama yang disentuh hehe, masa makan tu rasa nak goyang2 chicken dance sebab sedap dan dapat makanan idaman qolbu. Alhamdulillah rezeki...

IMG_7427
tak lama lepas tu dihidang pula dengan nasi kerabu special. Rezeki akachan melimpah ruah...syukur alhamdulillah... Kak As ada telepati ni, macam mana tahu akachan nak makan nasi kerabu? dengan saya pun dia tak bagitahu hehe (sebab akachan tahu mama dia buat tak sedap haha)... sepanjang duk jepun ni pernah buat 2 kali je, itupun tak lengkap macam yang Kak As buat ni... marvelous! Siap ada budu, seronok la cinta hati patik sebab stok kami dah lama habis hehe... malas nak suruh parents pos sebab botol kaca...

IMG_7431
pen merah pen biru... jangan marah i makan nasi kerabu biru macam tak kena je hehe...

IMG_7430
terima kasih banyak2 Kak As! i very loike... hugs ketat2 (pinjam ayat Ayu). Hanya Allah yang dapat balas jasa baik Kak As ni...

p/s: move...

43 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.as ni mmg rajin masak ekk
Biler nk merasa air tangan dia plak ni ngeee
2 menu tu ai x pernah buat...siler la percaya hikhik
Bertuah jadi u babe ramai yg Syg ketat2 awwww!!

umie naziera said...

seronoklaa..mcm dekat kampung pulak kan :)

yana lyana said...

lain macam je color nasi kerabu tu?hehe..
tapii tatap buat i terliur ok! lame tak makan nasi kerabu..huhu..

amirah said...

waa...syoknya dpt makan apa yg diidamkan ye..huhu..tak leleh la airliur akachan nnt

Cik Pulau said...

banyoknyo yuki.. pengsannn jgop.. hahhaha..

perhh.. jepun pn ada pulut dakap n nasi kerabu..wewitt..
akachann..^^,

Fazlinil Irma said...

duduk negara org memang seronok bila d[t jamu org makan masakan melayu/ lg seronok bila makan tu teringat2 sampai 2-3 hr. :)

Mrs Lya said...

Saya terpegun tengok yuki tu.... Saya belum penah lagi tengok yuki yang real. Tah bila agaknya boleh sampai sana.

Www.mrslya.com

アヌムちゃん said...

waa sedapnyaa semuaa..
kalau la dekat, nak terjah gk umh k.as ni.hahaaa

♥ p a a n i ♥ said...

malam ni pun sy mkn ns kerabu....yeah yeah/.hehe

amboi kereta tuu..tenggelamm dlmm timbunan yuki tuuu

Tea said...

Sobss sobss.. Menangis tengok entry niiii..

fara said...

bestnya dapat nasi kerabu.fara dah lama teringin,tapi malas sangat nak buat.harap tak mengidam!! :P

kasihredha said...

mak aiiii banyaknya yuki sampai tutup kereta...
peyut tuan teri dah mula besar le...hihi
wah sure akachan gumbira ria dpt mkn nasi krabu auntie as :))

whitecappuccino said...

wah! duk jepun boleh makan mcm kat kg lagi..pulut dakap tu bolat2 tembam2 la hanis!

sue-sama said...

pergh bestnye akak dpt makan hasil air tangan kak asmara

Noraim said...

nikmatnya dapat make nasi kerabu kat jepun kea kak? haha.

Nadiah Sidek said...

dapat makan masakan orang lain memang best! nak-nak duduk kat perantauan...terasa betul nikmatnya, kan? :D

p/s: sekarang ni ada jual budu paket (ala-ala macam sos cili kat kfc/mcd tu) tapi ada dijual di giant shah alam je. budu cap ketereh tu la :)

alexa yussida said...

ramai betol yg tggl kt jepun tu ye..hehe..terliur tgk kueh dakap tuh...kemain temok!:)

wida said...

nasib baik dpt melepas mengidam yer..kalau tak meleleh air liur baby hanis nanti..hehe.

bestlah tgk hanis..semua benda boleh makan.x de alahan yer?

wida ni smpai skrg x lalu mkn..weight asyik turun jer

DaZzlingLilLy said...

rezeki jgn di tolak kata org kan..bestnya ada member2 kat sana yg pandai masak,at least dpt merasa masakan negara kita yg mungkin kita ni kdg@ tak pandai nak buat makanan tu..

Cik TeN10 said...

last mkn nasik kerabu last 3 years!! OMG !! lamanya !! i`m craving for nasik kerabu lepas bca entry ni.. huaaaa

Papa Mifz said...

Walaupun diperantauan still boleh mkn mknan msia kan,lepas la rindu sikit kat kg kan ;-)

Asmara said...

owh terharu! my plesure... masak2 je yg termampu, esp. utk preggy mama. jgn malu2 jemput dtg lagi. :D
*haah hanis baru tau ada budu jual dlm paket plastik sng nak pos.
*psst.. teringat2 tomyam n padthai smlm. rasa nk mkn lagi! wahaha..

cik norai said...

waduh...cantiknya color nasi kerabu tu.ngidam jugak ni..sabar2..lagi 2 bulan hehe

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

Soo Hae Daa said...

Wahh...marvellousnya menu..!! Pulut dakap cm xpnah dgr lak rsnye...hihihi..

Pengsan tgk yuki tebal2 cenggitu..lau la kite de kt sn..rs nk guling2 jek..kekekek

mzhany said...

Hana,pulut fakap?uisshhh xpernah lak hany mkn lagi. Kena tanya mz nih.

c'axoera ヅ said...

tak rindu kat kg halaman ke.....:D

Ummi Alesya Sofea said...

bestnyer pulut dakap...

Woofer Storm said...

untungnya kat oversea pun masih dapat menikmati makan kat malaysia..

#rezeki jangan ditolak,musuh jangan dicari..

Kalamhati said...

ganah2..duk jauh pun buleh make puluk dakap..hehe pah ko ambo teliur weh

kak mah said...

Demam-demam ni tengok makanan memang menyelerakan

Bila Hati Azwani Berbicara said...

owh pulut dakap..lama tak makan..

p/s: padahal dok malaysia je pun

Zaza Fakharuldin said...

gile tebal. arghhh jeles sunggggguh

Teratak Hami said...

Murah rezeki akachan + the mama. Walaupun duk jauh di perantauan, still boleh "manja2" dengan As yang rajin masak tu.

Nieda said...

BAru dapat masuk sini.
Tahun ni dapat layan AJL dengan tenang tanpa gangguan hehe

fadhilah said...

k hanis, budu dlm pek plastik pun ada dh skang ni... dia pek mcm sos kt kfc tu... tak ingat la budu apa namanya... raya puasa hari tu mak saya ada bawa...

Kamalia said...

kan..sedapnya dapat makan yg kak as masak..sgt rajin dan sgt baik..susuah tau nak jumpa orang macam tu..syg kak as ketat2 jugak..

Munnafendy said...

budu kat jepun? haha mmg gothic =P

nuwairani ismail said...

yg kat sana lagi rajin nk wat nasi kerabu...yg kat sabah ni teramatlah malasnye nak buat nasi kerabu

Prettywrite said...

tupat dakap eyh..hehe..kaknis soh parents beli budu packet tu la pos..tak pecah..kikiki..comel ore jepun make budu..

bopandot said...

aritu dh baca entry ni kat ruma hkak as... ni br nk baca entry rumah hanis plak. hihi..
bestnya...slalu berangan dpt mrasa air tgn kak as jugak ni. heee *tak malu*
tapi jauhnya kami di siniiii..

khairunnisa ♥ said...

teringat nasi kerabu kat Kelantan last year. nyum nyum. suka lada ada isi ikan tu.. sedapnya..

khairunnisa ♥ said...

teringat nasi kerabu kat Kelantan last year. nyum nyum. suka lada ada isi ikan tu.. sedapnya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails