Saturday, January 14, 2012

New York, New York...

Dari Ronald Reagan airport DC ke JFK New York Sebelum balik semula ke jepun. Walaupun tak berapa nak pandai buat2 pandai ajelah. Tak boleh tunjuk macam rusa masuk kampung. Takutlah dengan tipu daya bandar besar metropolitan macam ni huhu...

Kami pilih hotel yang berdekatan dengan Penn Station, sebab tak nak jalan jauh dan juga membazir duit/tenaga naik cab etc kalau stay di hotel yang jauh.
hotel kami berhampiran Penn Station. Paling murah dari JFK airport ke Penn station ni naik air train sampai jamaica station dan dari situ ambil LIRR terus ke Penn st.

IMG_0143
dalam LIRR menuju ke Penn st, cermin comot huhu, gambar tak clear (eceh cover line tak pandai ambil gambar). Hari kami sampai tu hujan. Hancur musnah harapan wuwuwu...

IMG_0144
tak ada kerja ambil gambra diri sendiri la pulak haha...

Bila transit di NY ni banyak tempat dalam fikiran patik ni... (tak sedar diri betul, padahal jalan sikit dah penat hehe)
- Statue of Liberty yang mana kena beli tiket bot online dan nak naik bot tu macam biasalah perlu lalui sekuriti ala2 airport, tak dapat tengok dekat tengok dari taman pun jadilah - (tapi dua2 pun tak ada rezeki redha ajelah...)
- Brooklyn bridge and Brooklyn park (kebetulan waktu kami pergi tu ada demonstrasi besar-besaran dari wall street yang sedang menuju ke Brooklyn bridge, kalau pergi jugak macam cari pasal aje kan...)
- Empire state building (tengok di kejauhan)
- Lalu depan trump tower (tengok di kejauhan jugak wuwuwu)
- Top of the rock Rockefeller, tak pernah tahu tapi tahu secara tak sengaja semasa nak cari info tentang empire state building
- outlet

IMG_6789-tile
hujan agak lebat nasib baik keluar aje Penn st tu terus nampak New Yorker Hotel. Huwaaa NY sangat sejuk... bangunan tinggi2 angin sejuk di lorong-lorong nak jalan pun rasa macam nak pengsan (over exaggerating betul haha), serius sejuk banding dengan DC... bilik kami di tingkat 35, antara pemandangan dari tingkap bilik. Kecil je biliknya tapi itu antara termurah...

IMG_6800-tile
berehat dan makan2, konon nak pergi empire state building jalan kaki tapi makan langsat la pulak, lepas tu patik dah penat huhu... keadaan cuaca pun tak mengizinkan... ada hikmahnya kut, kena berehat tak boleh nak jalan sangat...

IMG_6812
hotel kami di 7th avenue, wow ada fashion ave gitu hehe...

IMG_6805
model sambilan untuk new yorker hotel hehe... aishiteruuuu... mmuuaah!

IMG_6803
kiri kanan pun bangunan tinggi, kena dongak, jakun je rasa. Bangunan sekitar pun banyak construction, bahu jalan kecil tapi orang yang berjalan ramai rasa macam sempit aje, macam2 betullah penulis ni hik2...

IMG_6809
masih mencari arah tuju... peta ada kat tangan tapi kenapa la macam pening je nak faham huwaaa...

IMG_6808
empire state building di kejauhan... 

IMG_6820-tile
madison square garden, ntah kat mana gardennya hehe... bandar yang super duper busy, fenin2. Tour bus terdekat pun macam tak jalan je, ke kami yang tak pandai cari huk2. Kami ke Macy's, kemudian cari makan dan balik hotel rehat huhu... my love pun penat macam patik, jalan pun tak bermaya, mungkin kami memang penat kut entahlah, ke cinta hati turut meraka kepenatan isteri dia ni hehe i likeeee. Tinggal sehari je masa sebelum balik, nanti patik ceritera di entri seterusnya k...

p/s: sedang tengok Mr Labuci.. ahauww...

26 comments:

Ijah EmoTemo said...

aishh bestnya kak hanis jalan2 hehehe

Daddylicious said...

mmg penat kalau tak tahu arah tujuan...hehe

Hanis MY said...

@Daddylicious
dh byk tenaga di DC sampai NY penat tak hilang lg..huhu

Noraim said...

akak ada tgk white house? erkk, ke bukan dekat NY eh? ampun salah. hihi.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Owh excited if ai yg terjah NYC bandar fashion rite
Harus terkinja2 lebey ngeeee
It's ok x larat jln sgt pun...so badan x letih sgt babe!
Ada rezeki terjah lg kali ni bertiga plak ngeee!

Kalamhati said...

Sedak weh demo gi derak..hehe
Ralik baco nga tengok gamba2..=)

Nadiah Sidek said...

tak suka new york city..sakit kepala dibuatnya!

kak mah said...

Wah! kali ni ke negara orang puteh lak dia...

Nieda said...

bestnya Hanis jln2 makan angin kat negeri org putih.

wida said...

35 tingkat..wow tingginya.
hanis pon tgk mr labuci..hehe

Cik Pulau said...

make "langsat" la plop...
kalu sy mesti duk jerit situ..
hehehe..

eh, bangunan tu ala2 twin tower la.. lalala~

Papa Mifz said...

wah bandar tuh mmg nmpk sgt2 busy yer...

Amie said...

Selamat pagi Hanis,
banyak dah koleksi gambar perjalanan Hanis dengan cinta hatinya ye...seronok!

c'axoera said...

empire state of mind!!!!!!!! terbaaaaek :D

Frommetoyou said...

bestnya dh smp nyc!

umie naziera said...

model2nya ohsemm eak!!hehhe

Woofer Storm said...

bangunan dia tinggi2,takut nak tengok..

#da la sy ni gayat orangnya.heheee

nuwairani ismail said...

lengkap! pasni kalo nani nk gi jalan belah sana pulak, memang kene rujuk dengan hanis

waalllaa! said...

kak hanis, bestnyer bleh jalan2..take care yea..

amirah said...

outlet pun ada dlm senarai ye hanis..hehe..memang muka pon nmpk sgt penat tu..

Kazman & Sue said...

wah... bestnyerrr... kami tengok TGI friday kat subang je laa.... heee3x

Hanis MY said...

@Nadiah Sidek wahh ingt hanis sorang je rasa cm tu, yeaa ada geng... fenin kan...

Asmara said...

tuan puteri dan tuan putera yang sangat comel bila bergambar. hehe..
*eh2 xde jumpa retis hollywood ke? ahaha..

Prettywrite said...

pening tengok bangunan tinggi ngan car banyok2 jale..hehe..
apa pun gambar chantiks!
bulih cuci mata tengok tepat ore..
mujur la bulih tahu jugok thru blog kaknis walaupung tak pernah sapa..hehe

Teratak Hami said...

Ambil gambar Statue of liberty kat Odaiba jek. Eh, still ada lagi ke?

Chekgu Azrine said...

New york??pengsan!!best giler..jeles lg..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails