Monday, January 16, 2012

Tenpura Udon...

Ceritera conference ada 1 episod je lagi (eh macam sinetron pulak hehe). Tapi agak sibuk ni, maka bercerita perihal makan masa dating semalam. Asalnya nak makan Otoya tapi ramai yang beratur, bila lalu kedai udon tak ramai orang pun apa lagi terus serbu hehe. Soba dan udon adalah antara 3 jenis mee yang famous amos di jepun ni. Pernah ceritera tentang udon di SINI dan juga soba di SINI.

Hari minggu terutamanya hari ahad, selain beli barang dapur, haruslah keluar dating ye. (Kalau boleh nak dating di taman ke pantai ke, hehe dush! abaikan tuan puteri penulis dan khayalannya. Hari tu keluar makan dengan geng sendai tapi duk khusyuk borak satu gambar pun tak snap hehe... kedai yang sama tapi cawangan berlainan.

Yang kami terjah ni di The Mall sendai...
IMG_0041-tile
serius sekarang mood bergambar tak serajin dan seaktif dulu... kenapa eh? 

IMG_0042
yang ni cinta hati punya, bukkake udon + onsen tamago dan di sebelah tu kakiage tenpura...
bukkake udon = udon berkuah (kalau salah, ampunnn)
onsen tamago = telur separuh masak
kakiage ten = bawang dan carrot celup tepung...

IMG_0044
patik punya bukkake udon sahaja...

IMG_0045
plus ika tenpura dan chikuwa tenpura...
 ika ten = sotong celup tepung
chikuwa ten (macam nak sebut kachiwa pun pun ada hehe, err sorry terpelot pulak) = fish cake celup tepung

IMG_0046
eh rajin pulak ambil gambar resit hehe... mari kita lihat berapa harganya...
bukkake udon 280 yen x 2 = 560 yen
chikuwa ten 100 yen
ika ten 100 yen
kakiage130 yen
onsen tamago 50 yen
 jumlahnya 940 yen, tak sampai spuluh hengget pun, kenapa spuluh hengget? kalau tak faham andaian tersebut sila lihat ENTRI INI... mungkin ada yang belum baca...

IMG_0047

sekarang ni asyik rasa nak pengsan je tengok diri sendiri huhu... mesti midwife akan bagi nasihat agar kurangkan makan bila next check up nanti.... Rasa macam makan tak banyak (rasa jela) adakah mungkin patik ada sindrom makan tanpa sedar waktu tidur agaknya haha... any tips? nasi 2 kali sehari lepas tu susu... in between that makan la buah ke sayur ke, kurma etc, kuih kadang2 kek wuwuwu... labmates pun dah tegur badan patik ni, siap usik jalan ala penguin lagi, gaya ala2 bawa perut gitu kan, huwaa tak bek tau...

p/s: tadi group meeting punyalah lama jenuh tunggu bila la nak habis huhu... time patik present berjuta lemon soalan yang diajukan huhu... tapi bagus jugak.. yosh ganbare!

39 comments:

amirah said...

eee...comelnya hanis..suka akak nengok..berseri2 gitu..

Papa Mifz said...

time tengah selera mkn jer...untuk baby tu jugak...:)

Kisah Hati said...

teringin nak makan semua tu..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

udonnnnnnnnn oishii sou
murah plak tue
x per babe org preggy mmg gituew
tera nak cukup 9 bulan
owh biaq p kat depa kata...lepas bersalin nnt slim la body u nanty

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sedap makan ibu mengandung :) take care dear !

Syaima' said...

ini kire malas bergambar eh?syaima kalau sekali kuar gambar banyak ni mmg paling rajin lah ni.haha. keluar mmg jarang gile ambik gambar.

ps.hr tu pernah ckp pasal the word bukkake(tgh ckp pasal food msia byk bukkake) dgn member nihonjin, dia ckp kdg word bukkake tu mcm 18sx sket(malas la nak cite kat sini haha)

Asrul "iLham" Sany said...

murah gak rege die ek :D

Kamalia said...

me like kakiage tend an ika ten..kalu makan udon mesti ambik yg tu jugak.suka udon yang berkuah kosong je,takmo letak onsen tamago..nnt konpem muntah..
pssst.nmpk berisi..hehe..ai dulu naik 15kg..midwife pasrah je dengan ai..haha

Hanis MY said...

@Kamalia bukan nampak tapi memang pun hehe..pasrah jugak

Hanis MY said...

@Asrul "iLham" Sany
murah kalau guna yen :)

Hanis MY said...

@Syaima'
yg ni rajinkan diri biasanya takde gambar langsung haha...
seriously??? kenapa ahkak tatau..owh inesenya... tapi nama udon ni mmg bukkake udon wuwuwu...

wida said...

mcm penguin?ish..notty-nya hanis punya labmates. x baek tau..hehe

Asmara said...

murah!kakiage ten tu nmpk menarik. camne dia leh buat tinggi camtu kan. 10x buat tak tentu jadik nih! hihi..
kelakar pulak nm onsen tamago tu, tamago pun beronsen. :D
*eh mi sudah gunting rmbut! (lari tajuk) hehe..

Prettywrite said...

Kak Nis..
tak pehe gapo satu nama makane tu..haha..

eh ok jah yna tengok kak..tak cukup penguin lagi tu..ekeke..comel jah..:)

Teratak Hami said...

Dah ade lesen dik, makan jek !!! Tapi control le makanan2 yg boleh bawak penyakit.. hehe

et said...

owh hanis makin chomel dan semakin berseri....huhuhu

Anisa Hang Tuah said...

berselera betul :)

laskar pelangi said...

akak nampak chubby sikit..hehe:)

Cik TeN10 said...

eh.. eh.. sy ketinggalan ea? btw tahniah kak hanis !!!

jgn kate kak hanis je mkn byk.. sy pn mkn banyak je skrg ni kalah org preggy tau.. biasela sejuk2 gini perut asyk bernyanyi mintak diisi je.. hihi

whitecappuccino said...

murahnya harga menu mcm tu..sedap pulak nampak..muka hanis dah nampak chubby!! tapi comel!!

Cik Sara said...

Dah kurang bergambar? Pembawa budak kot..heee

waalllaa! said...

ibu mengandung memangla cam tue..asyik nak makan aje.. kak long nani ari tu mengidam makan durian, sekali makan satu baldi penuh dengan kulit durian, dah bersaling, anak plak kaki makan durian..hahaha.. ni anak kak hanis mesti suka makan makanan jepun ni lahir nanti.. kena belajar masak makanan jepun la kalau cam ni kan? hehe

Woofer Storm said...

sis,rajinkan bergambar.bawa kami khayal berada dinegara orang.hehee

mcm pelik je makanan tu..sedap tak?ehheee

mzhany said...

yeay, dh nampak hany mengandung ehehe sblm ni xnmpak sgt, gmbr ni nampak. takpe takpe utk baby tuh ;)

man yusoef said...

homai!! sape gambar last tuh!! besarnyaaa...HAHAA..ok gurau jek..mesti sebab baju kan..lalala

Kalamhati said...

sano pun ado sutong celup tepung deh..hehe sedakla napok

Nadiah Sidek said...

time pregnant la kalau nak makan banyak-banyak pun. orang tak persoalkan. ngee~

Azian Elias said...

dah lama tak singgah rumah hanis.. comel lah perut tu..

kyo_9 said...

bukkake tu secara lazimnya bermaksud campur2 menjadi satu..

huhu~ mana datang kuah tu yg musykil sket.. haha~

♥ p a a n i ♥ said...

akak pregnant kee? baru tau :)
tahniah kakk hanisss. take care tauuu :)

Cik Pulau said...

ehhh..klu tengok citor jepun.
mace nga dio ajim sebut jah udon neh..hehehe...

kak.. akachan sehat ko??
aktif ke dop dio?? start kick2 dh ko.. hihihi..^^,

Gen2Merah said...

makanan jepun mmg membuka selera.. murah2 plak tu kan... nyummiii

Mixed-family in da house.... said...

dah nampak gaya org preggy....hehheehe

Hanis Azla said...

yg celup2 tepun tu semua memikat selera akak.. bawang & carrot tu lagilah macam nak tarik dari keluar dari gambar.. he..he.. cutelah hanis skrg..

Hanis MY said...

@kyo_9
dah tahu dah mesti kyo akan bg komen mcm ni, asal ltk makanan je musykil, tak baik bersangka tak elok sesama islam hehe, kalau musykil tanya dan soal selidik kedai tu, biasanya kami akan pergi ke kedai yang junior2 dah pergi n cakap ok, maka makanlah dengan yakin...

Hanis MY said...

@man yusoef sape yg bg komen ni? tak kenal la haha...

Kazman & Sue said...

ayat " ala-ala penguin berjalan" tu yang tergelak baca tu.... biasa laa... janji semua selamat....

Tea said...

Aaaa pedulikkan org kate.. Makanlah nanti semua ni tak boleh makan after deliver... Comell laaa tu.. Bukan seangn tau nak dapat body menggiurkan begitu.. Ouhh

Chekgu Azrine said...

Sis..biasala preggy mom..mmg berisi.xpe..after gave birth then blh diet..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails