Saturday, February 11, 2012

Ikan saba bakar di Otooya...

Kalau makan di luar, tempat yang biasa jadi pilihan adalah Kirara Sushi, Marumatsu dan beberapa tempat lagi. Di marumatsu selalu makan ikan saba masak miso dan halia. Junior2 pernah bercerita perihal kedai makan Otooya. Pernah la juga diri ku ini mengajak en suami, namun bila dia tengok menu kat luar kedai dia tak berapa berkenen, lagi satu harganya up sikit dari Marumatsu. Pada suatu hari entah mengapa boleh timbul balik isu Otooya. Ajak my love dinner di sana. Boleh tahan jugak. Yum yum... Kemudian nampak Otooya ada di The Mall. Tiba2 macam jatuh cinta dengan ikan saba bakar. Ikan bakar kosong aje pun, tapi ditambah dengan sayur dan sup dan pilihan nasi best pula bila sekali sekala makan di situ.

IMG_0229
cikebombom huhu... menu dari dulu hingga kini kalau pergi Otooya, ikan saba bakar ni... ada special menu macam kaki (oyster), ikan masak jenis lain tapi belum sampai seru lagi.

IMG_0227
dulu cinta hati order menu lain last2 berjangkit dengan patik dan jatuh cinta dengan menu pilihan i tu... perasan tak nasi dia big size hehe...

IMG_0226
Harga basic set ni kalau tak silap 710 yen. Pilihan nasi ada 4 jenis, nasi putih (nasi jepun), nasi mochi2 berkhasiat ni (dalam gambar), nasi dengan ikan bilis halus dan satu jenis lagi tak ingat. Tapi kami selalu ambil nasi fashion ni. I loikeee...

IMG_0224
memang kenyang dan puas hati, ikan saba bakar dengan daikon dalam bowl kecil tu (white radish), 2 jenis wakame (rumpai laut) dicampur bersama tauhu...

IMG_0225
jeruk daikon yang best...

IMG_0230
tak ketinggalan dalam set tu my fave miso shiru (miso soup=paste ikan plus tauhu dan wakame)...

IMG_0231
air kosong diberi secara percuma, habis je pelayan top up kan, pastu bila dah habis makan dapat teh panas percuma. Kunjungan kali tu tergedik order air soya yang sedap ni, teringat2 dibuatnya... oishikatta...

Tapi tak boleh lawan la ikan bakar pelbagai jenis nun di tanah air hehe, cuma yang ni nampak macam pemakanan yang sihat gitu kan, tak gitu ayu ladychenta.

p/s: uwaaa sadis tak dapat yuki matsuri di yone... owh pasrah...

46 comments:

JIJI YU said...

yakk..akok pon bakar jgk keng..sehat la gitu gok

Papa Mifz said...

pelik la tgk rupo ikan bakar tuh....hehe biaso la papa mifz nih tak biaso mkn makanan2 jepung nih...huhu

Noraim said...

akak tak nampak bambam pun walaupun pregnant. huhu.

sebeloh ike jah eh kak? puas ko make? hihi.

アヌムちゃん said...

sy mmg xreti mkn daikon.huhu
xkena cara masakan kot.huhu

akuiwana said...

alaaa nk tgk baby bump!hehe..btw lpr tros tgk gmbar mkanan..yummy~

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hukhukhuk patut ai terbatuk2 ni
Rupanyer ader org seru Nama ai rupanyer
Owh mmg cukup cihat menu tu
Sesuwei buat okasan to be ni wootz wootz
Muka x de bambam pun
Cuma geram nk pegang perut u je
Cpt la march nk jmpa hugs ketat2 ni ngeeee

Chekgu Azrine said...

Sis..nmpk sedap..tp xtahula klu akk boleh mkn x..sbb akk xleh mkn sushi..hehe..bg akk xsedap..hukhuk..

whitecappuccino said...

Menu sihat dan lazat buat preggy mom dan preggy papa..opps!

Asmara said...

eh ni ke otooya yg dah siap duduk minum air bagai tp tak smpt order tu? hehe.. tmpt dia best kan exclusive gitu.
*xpe la tengok gambar pun jadilah ye. ;)

Eera Shera said...

amboi nmpk menyelerakan..akak dah nmpk makin bambam..kawai je ;)

Miss uCu said...

wow..nampak sodap..nyum2

Ummi Alesya Sofea said...

ikan bkr tu nmpk menggoda ler,ahaksss! :)

Liza @ Adzriel AB said...

kak liza dapat makan kat sushi king je... nak juga! suka yg sihat2 camni.

ADEEYA said...

Sedapnyaa! "D

kasihredha said...

aduhhhh...air liur sudah mgalir laju...akak pun suka mknan jepong.. ...tp make di KL dok sesedap make di jepong...dijepong sayurannya fresh..labu & jagungnya sangat manis*masih terkenang2 sampai loni*
ikan salmonnya...pergghhh
ishh macam mengidam pulok nih...hihi

pssttt air soya tu ada letak serbuk coco ke?

siti kektus said...

wah2. makin comel akak. hehehe

nasi yg dalam gmbar tu nampak macam lain je kaler nya kak. sedap ke. huhu

Ijah EmoTemo said...

tetibe mcm terliur tgk nasi tu hihihihi.

Hanamiko Sakura said...

wah!! bagus kak... makan makanan yang sihat gitu... baik untuk akachan...

me suya said...

teringat pulak kat Raja Ikan Bakar dekat shell sinun di kelatey.. hehehe nak g makey kat jepun jauh sgt

wida said...

kalau wida kena duduk jepon..tak taulah boleh ke tak nak telan mknan2 tu..huhu. perut melayu..asyik nak makan nasi jer

happyichigo♥ said...

cute mummy!
nampak berseri2!
bagus hanis makan ikan time preggy! good for you and good for baby..
klu ade jus buah delima di jepun minum tau..and also watermelon!! ade jual kah di jepun! chinese bagi mereka, watermelon buat mereka kembang sebab sejuk dan berair, tp dalam islam elok makan watermelon...! dulu dira gilaaaaa suika!

Kamsiah said...

hana..makan besar nampak...

kak mah said...

walau pun pelik ikan itu,pastinya sedap...

Hanis MY said...

@kasihredha
kak kasih, kalau tak silap dia letak serbuk kacang... yumm!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sila hentak kaki kuat2 sbb lapoooo...huhuhuhuhu...

Daddylicious said...

mmg fail la bab makanan jepun ni...ibu suka lah...

Cik Pulau said...

nasi mochi2...
sedak ko kak?? hihii

khairunnisa ♥ said...

lama tak makan ikan bakar.. nyum.. nyum.. ^__^ <3 comel je nama nasi tu kak hanis, nasi mochi2 :)

CikUna said...

nyum2...air soya tu nampak mcm best je.. siap ade milo tabur ( eyh ye ke? )hehe
\\( ^_^ )//

umie naziera said...

makan ikan bakar dekat kuala perlis,tepi laut,perghhhh!layan2,heee

Amirah Adnan said...

owoh..sedapnyo laaa.. terliurrrr.. nanti kelik kb kito g dating make steamboat nok? ngeh3;p

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ikan bakar dengan cicah air asam baru layan.. perghh merecik..hahaha. saja dengki..hehehehe. larikss

amirah said...

uiii sedapnya ikan bakar ni hanis..nampak sgt sihatnya menu ni..huhu

Tea said...

alamak terus rase nak gi makan sushi... tapi ade yg tak boleh makan sebab tahap alkohol tinggi... :(

LadyBird said...

nasi berkhasiat tu nampak mcm ns pulut.. berkilat2..

Sekadar Coretan said...

Salam kenal, pengalaman dirantau orang sangat bermakna. Manfaatkan segala yang ada.

Kamalia said...

ai pun suka nasi mcm tu..teringat waktu before bersalinkan,diorg bagi ai nasi ni..tapi,time tu takde selera nak habiskan..pastu,hari2 yg lain,nasi biasa je diorang hidangkan..
nape tak jadi pi yone?bz body..haha

Kazman & Sue said...

peerghh... ikan saba bakarr... jangan kata ikan saba... asal ikan bakar je memang best..... terasa lapar la pulak pi entry ni...

c'axoera ヅ said...

yum2!

msredcheesecake said...

ikan bakar nya sama ke style kat sini? senang ke cari halal food kat jepun?

ijayuji said...

salam hanis! kita fobia betul dgr saba tengok saba niii :D serik betul nak makan walau perkara tu terjadi dah 10 tahun lebih hihihi... mmg sampai skrg tak berani nk makan :D tp kan satu jer yg tertarikkkk, air soya tu!!! sedapnyer!!!

nur easy said...

sedap kan menu cam tu.. haishh terasa2 lak sedapnya ikan saba tu ;)

deeya said...

kak , cemane akak belajar makan makanan jepon tu sume ..? dya tengok gambar jer mcm tak leh nak telan . errrr bukan setakat gmbar , dulu pernah mengade makan sushi tapi muntah balik .. iyek ! tak sedap pom . yang akak makan nie sedap ker ? tak sakit perot ? huhuhu ~

Prettywrite said...

alohla..nasi pun ado fashion gop kak dih..hehe..napok sedap..tp kalu bulih cicah ngn air asam lg mabeles tuh..hik2..

kayrul-shah said...

nasi jepun nie gemuk2 montel la..hehehe

Cik SHiNJU said...

Asal muka bakal mama tu mcm makin tembam jek..kikikih... :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails