Thursday, March 8, 2012

20 perkara sebelum dan selepas...

Sekadar perkongsian... mungkin dah ada yang pernah membacanya. Bukan setakat 20 perkara ni malah lebih banyak lagi kan? Here goes...


Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku.

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.
2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!!
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!
4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.
5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..
6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-)
7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.
8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.
9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!
10- Kita akan lebih menghargai diri kita.
11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.
12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.
13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.
14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukakannya.
15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.
16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!
17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!
18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.
19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.
20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!


**Jadi, hargailah saat-saat anda bersama anak anda!**

By: Wonderful Life.my

Ye ke no 19 tu? mula2 kita rasa macam orang asing?... masa preggy ni pun dah bercakap2 dah dengan dia apatah lagi bila keluar nanti. Ada tak ibu dan ayah mithali di luar sana ingin tambah/kongsikan dengan saya yang masih newbie ni (eceh, nyampah,...hehe)...

Baru tahu hari ni adalah hari wanita, patutla google macam comel aje kan?
 selamat hari wanita!


p/s: risaunya meeting petang nanti huhu...


43 comments:

CIK MAY said...

wow..tido seawal 9pm...sbb ank ajk tido da ke..sbb hubby ajk tido?haha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tepat sangat
sangat menguji kesabaran waktu anak below sethn mmg mata jadi panda chomell la...tapi moment tue best taw, biler tgk anak membesar depan mata segala letih tue hilang....nak rasa lagik 9bln tue ngeeee

p/s::babe yg desert tue bukan yg buat masa new year tue...if nak rasa ai buat lain biler u dtg hjng bln ni k

Mixed-family in da house.... said...

lagi satu hanis,

hobi kita terpaksa diketepikan dahulu, ataupun kena curi-curi masa buat..... (rindu nak baca novel yg boleh habis dlm masa sehari ....hikhikhihk)

sabar kagawa japan said...

salam kak hanis...

kite mmg tido kul 9 pm..seyes...tido ikut waktu malaysia da bpe bulan duk sini..still xle nk tukar lg tido wak tu malaysia tuh...9pm dubai = 1am malaysia...so kire mcne tuh hihih..
syok bace..kite pon slu ckp2 dgn baby...xsaba rasenye nk tgu die kuar..

Syazwan Che Deraman said...

:).

selamat hari wanita!

Mr.Clive said...

selamat hari wanita!
dan good luck with the baby nanti! :)
dah pikirkan nama da?hehe

wida said...

selamat hari wanita..
setuju dgn semua list kat atas tu..skrg ni buat apa2 pon utk anak. dia happy..kita pon senang hati

Ros said...

salam Hanis,


Betoi tu Hanis....semuanya kak Ros setuju sangat....Bila depa dah besar nanti lagi lah kita akan terkenangkan ni semua....

Macam Kak Ros..... rindu sangat masa anak2 kecik dulu....

amirah said...

macam betul je semua tu..huhu..mungkin bg orang yg dh kawin lama tp lmbt dpt anak kut hanis..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

farah plak skg...lagi kita tak tido..dia pun tak tido la....

Noraim said...

tu la kelebihan ore mengandung dan ado ank. huhu

selamat hai wanita kak hanis :)

Kakzakie said...

Perubahan ketara kakak bila ada anak rumah lebih ceria, perkakasan rumah lebih banyak. Kasih-sayang lebih erat. Cuma ada sedikit suram bila anak sakit. Tapi kasih lebih erat waktu itu sebab suami-isteri akan sama-sama menjaga...

Kalau takat bangun jam 2-3 pagi kalau yg biasa solat tahajjud rasanya tak ada rasa beban. Lebih seronok sebab ada jam tolong kejutkan...

Anum said...

selamat hari wanita sis :)

Queen said...

motivasi pagi..hahaha

tapi jgn tak tau..yg no 19 tu nik alaminya,.. =)

シャイマ said...

hehe. enjoy this moment that u've been waiting for!

Asmara said...

boleh kata totally hidup akan berubah bila start ada anak. bila tambah lagi anak berubah lg dan lagi. hehe.. tp tanpa kita sedar kita mmg mampu mengalami perubahan tu. anak tu anugerah, ada ank nnti baru perasan semua benda kita buat anak2 mesti jd perkara pertama diutamakan/difikirkan. selamat menjadi ibu! :D

Miss Butterfly said...

selamat hari wanita... huhuhu




mesti baby nnti comel macam maknye :)

Prettywrite said...

selamat hari wanita kak nis..pasni celebrate hari ibu pulok..:)

bab baby ni yana hok tggu kak2 bsalin pun eksaited..lpas besalin kita pun lg2 eksaited..samo2 jaga male..bangun wat susu lah jgk kadam2..haha praktis..

Nadiah Sidek said...

semua betul kecuali no.19 :D

kak mah said...

Kadang-kala terlalu sukar utk meluahkan perasaan kasih bila segalanya kena dikongsi antara anak dan bapanya.

whitecappuccino said...

nikmat dan anugerah tuhan hanya untuk ibu..anak..rezeki yg tidak ternilai

whitecappuccino said...

nikmat dan anugerah tuhan hanya untuk ibu..anak..rezeki yg tidak ternilai

Woofer Storm said...

perkongsian yang baik sis..opss tak lupa slmt hari wanita ye..

#jaga diri,suami dan akachan..

msredcheesecake said...

Ada anak memang sangat memenatkan, but at the same time, sgt menghappykan.... Hhheee.... Byk benda dah tak dpt nk buat bila dah ada anak, tapi ada banyak benda baru dot dibuat bila dah ada anak....

Asrul "iLham" Sany said...

sy syng mak + ayah sy = <3 ~

d_LA said...

salam k.hanis yg comeyyyy..hehe...rindu k.hanis, dh bape bln agaknye k.hanis loni..bestla baca tu..k.hanis nt brsalin n brpntg kat jepun ke?take care taw^^

Mr.Clive said...

weeewwuuuu dtg menjenguk balik the mother-to-be...hehe

Tea said...

Apabila kita melahirkan, kita pasti akan merasa lebih manja dengan ibu kita... Dalam pantang pasti dengan ibu kita mengadu rasa...

Sebab itulah anak itu anugerah yg tiada terbanding apapun.. Andai sakit, kita akan rasa berganda kesakitannya... Pengikat kasih suami isteri..

Lieya said...

Menunggu masa utk itu... hu hu hu

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

one sweet mama hehe :D

aniswany said...

cant wait to be a mummy..but blom kawen ni..huhu cmnaa

Amirah Adnan said...

waaaaa.. bestnye.. lambat eh bleh kawen ;p! eh glenya pulok doh.. kekekeke

Kalamhati said...

subhanallah..semua yg Allah atur tu molek doh..dok?=)

umie naziera said...

nnti smbut hari ibu pulak yerr ;D

Daddylicious said...

minda mesti fikir yang elok2 jer...:)

ekabukanmakcikkau. said...

ihhhh kiutnya kira gigi anak hakhakhak. ecceh newbie ya. nyampah lah! hahaha

happyichigo♥ said...

menjadi seorang ibu rasanya hebat, syukur alhamdulillah.. Hidup lebih bermakna, hari-hari adalah surprise...! all the best hanis!! you're a great mama!!

Papa Mifz said...

bilo letih2 after work..tgk jer anak letih tuh hilang..magic..:)

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum
nisa lambat wish
selamat hari wanita kak Hanis
setiap hari, hari wanita ^^

number 13 tu nisa ada wat,
tolong mak jaga baby mia and auni
nisa kira gigi diorang since baby till now =) hihi..

ingin jadi ibu one day nanti..

Amie said...

Hanis sayangggg...
satu lagi kakak nak tambah, ikut pengalaman ye...sebenarnya kita ada sakti... anak kakak yang ketiga menyusu badan, kalau menangis, kakak susukan dia, terus diam.... ajaibkan?

lisa said...

belum berpeluang jadi ibuk lagi. hehehe tapi baca 20 perkara kat atas tu pun dah teruja. hehee siapa mama kat sini??? :DDDDD

Kamalia said...

so true hanis..konpem lepas ni ai akan rindukan moment 9bulan tu..haha,nak tambah lagi ai rasa 4 is enough..
jadi,sekarang kena la tido puas2 tau hanis..tapikan,selalunya nanti dah masuk 3rd trimester mesti agak susah nak tido..

c'axoera ヅ said...

dulu salu tido awal nowaday jadi impian ajer lah heheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails