Monday, March 19, 2012

Wasurenai...

Takkan dilupakan, i will never forget. Itulah makna wasurenai. Pada 11 Mac 2012 yang lalu, telah diadakan hari peringatan jishin 11.3.11 seluruh jepun. Dah setahun berlalu. Kebanyakan siaran tv menyiarkan secara langsung peristiwa peringatan tersebut yang berlangsung di beberapa tempat khususnya di kawasan terjejas. Tepat jam 2.46 pm siren dibunyikan dan para hadirin tunduk dan pejam mata, selama beberapa minit. Ada juga yang menangis. Seterusnya mengingati waktu tsunami melanda turut diulang tayang.

Walaupun tak berada di Sendai waktu tu, saya dan cinta hati turut merasa tempiasnya di Tokyo. Ada hikmah rupanya kunjungan kami ke Tokyo pada pagi 11.3.11 untuk bertemu abang saya di sana.

Kalau nak bercerita pasal instrument, lepas jishin tu ok, tapi lama-lama macam ada yang tak kena je. Mungkin kerosakan pada instrument mengambil masauntuk dikesan. Ianya masih boleh digunakan, tapi sebelum memulakan eksperimen tu patik perlulah memeriksa banyak benda bagi memastikan kondisinya adalah dalam keadaan tip top agar keputusan yang diperolehi tidak diragui. Bila kita nak report result pada "dunia" (uish tak menahan) atau dengan kata lain di paper/journal biarlah benda tu betul2 sahih, sebab orang akan rujuk balik kajian kita.

My sensei selalu cakap its the quality not quantity. Biar betul2 bagus sampai boleh jadi rujukan ramai orang dan zaman berzaman gitu kan. Setiap kali bila ada perbincangan habis semua disoal selidik sehingga ke akar umbi macam mana data tu diperolehi. Sampai yang basic2 macam cosine theta, trigonometeri etc. Kalau analisis macam ni apa relevannya etc. No komen untuk course/major lain sebab tak tahu huhu...

OPCL
gambar instrument diambil dari website makmal (gambar di atas) di LINK INI.

P1010314[1]
(from OPCL website) selepas jishin M9. teralih sedikit tapaknya... yang lain semua ok, lens, laser etc... alhamdulillah

DSCF1162[1]
(from OPCL website) bila dah repair. Macam ni la bile kumbang2 buat kerja, saya bersihkan lepas tu mesti berterabur balik hehe, tapi kalau ada prob kat kumbang lab jugaklah yg saya refer...

Ini baru satu.. tiap2 minggu ada ada 2 lg bestfriend ke nak panggil boyfriend eh? aka instrument yang saya hadap hari2... kadang di katahira. Semuanya tak ada di malaysia huhu... kena fikir cara nak buat resreach ni nanti bila dah balik belajar nanti. Mo chotto ganbarou!

p/s: story mory renew lesen memandu di sini...
 

42 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Terpahat d ingatan date tu kan
Tempat u lg la Kena teruk
Baru ingat nk SMS tnya Khabar
Diam jer ingatkan x cihat

Umie Naziera said...

msti xkan lupa smpai bebile..tambah2 kalau ada yg hilang org tersayang..hmm,syukurla kita selamat

ijayuji said...

Salam anis! genki desuka? akachan genki? anis san no koto mo wasurenaiyo :D mcm ni yerr anis belajar, kalau kita tak tahu lerr apa jadi kalau hari2 kena hadap benda tuuu :D ganbatte kudasai!!!

Amie said...

Wasurenai....oh! Tentu mereka teringat orang yang tersayang yang hilang dalam tragedi itu... yang eloknya sempena hari peringatan ini banyak ikhtibar yang boleh diambil, bukan saja kepada yang mengalami musibah tetapi untuk orang lain juga... wasurenai!

Hafizin Jamil said...

wasurenai..memang dalam ingatan la..hehe..wak kelik mesin tu so..boleh ko?haha

Cik TeN10 said...

kitorang plak hari kejadian tu.. pagi tu ktorang kemas lab.. lepas tu tengok sume buku kat rak jatuh.. barang2 ats meja slerak.. tp naseb bek machine2 segala and tong gas hidrogen kt lab tak tumbang..

whitecappuccino said...

dah setahun rupanya..rasa macam baru sangat lagi..

Eera Shera said...

setahun dah ya slps tsunami..jap je masa berlalu kn..sy pulak tgh buat analisis kak..x siap2 sbb tak reti pakai spss haha..betul kena tau semua kn. silap sikit je org boleh persoalkan projek kita tu

Khairun naim said...

Hurmm saya di sakai shi waktu 11.03.11.walaupun jauh kami di sini dapat rasakn gegaran ni..1st time rasa earthquake...3ari pas earthquake campany panggil semua staff blk msia cuti trauma.korang yang kt tokyo sure lg trauma.

Amirah Adnan said...

peristiwa yg tragis. nasib baik akak selamat masa tu.

Asmara said...

wasurenai jugak! gambate hanis-chan! :D

Diana @ bilakukatacinta said...

masa je dah berlalu..tp kenangan pahit buat mereka2 yg menghadapi tsunami tu tetap kekal dlm ingatan..

p/s : gambatte....Muga cepat2 siap thesis tu ye?

Cik Pulau said...

mujur xdop gapo kak.. Perancangan Allah tu yang terbaik..

mesti puah doh duk ngadap mesin tu lamo2.. hahaha

khairunnisa ♥ said...

wasurenai.. :( cepatnya masa berlalu..

khairunnisa ♥ said...

wasurenai.. :( cepatnya masa berlalu..

Nieda said...

Terasa baru saja ia berlaku. Rupa2nya dah setahun. Sekejap saja masa berlalu.

Mr.Clive said...

tsunami...teringat thun 2004...

wida said...

dah setahun kan..
hari tu pon majalah 3 kat tv3 tu ada siar pasal cite tsunami jepun ni..terus teringat kat hanis

Prettywrite said...

gapo tu wasurenai?ehee..setahun dah tsunami tp org jepun walupun bersedih cepat bgkit dari kesedihan tu..smoga jadi iktibar untk kita semo..
susahnyo napok kak ngaji..mutar palo baco..ahha

Kazman / Sue said...

memang ganas gempa bumi tu... wah... caya laa jaga barang lab... kumbang yg jadi mangsa tolong repair yee... haaa3x... sama la kalau dalam lab kat MMU ni... kumbang jugak yang tengokkan... sebabnya alatan berat dan besar... kot terhempap kes naya tu...haaa3x...

Rai said...

wasurenai toiu yori, wasurarenai kana.. wasuretakute mo wasurarenai..

pening..banyak sangat wa.. hehehe..

me suya said...

kalau gitu.. dah stahun lah suya jadi stalker akak.. hehehehe anyway.. akachan sihat?

DaZzlingLilLy said...

mmg dahsyat kejadian 11 mac 2011 tu..nasib la hanis and hubby ke tokyo kan..syukur ada hikmah semuanya..
Alamak mesin apa tu?..hehehe..hanis buat research mengenai apa?

sudipVSsenduk said...

dah setahun rupanya... cepat betul masa berlalu. Moga mereka yg kehilangan ahli keluarga terus tabah.

CikUna said...

waaaa... nanti akachan mesti genius coz hari2 ikut mama dia g lab.. weee

Chekgu Azrine said...

akak pun takkan wasunerai sis.. sentiasa diingatan..

jaga kesihatan ye mom to be..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

hani-chan...tetiba vi tersentuh baca entri ni (T__T).

oh ye, setuju dgn kata2 sensei hani chan. Quality not quantity...

c'axoera ヅ said...

Yeap..... Mesti ingat sebab jdi sukarelawan kat aceh....

Cik SHiNJU said...

Wasurenai... :'(

Dah setahun tsunami berlalu...
Rasa mcm baru lagi...

deeya said...

kumbang2 yang buat kerja tu mesti ensem kan kak . haha !

wah ! akak la bakal dokter malaysia yg cun dan bijaksane . gambatte kudasai :p

So Shy Lady (SSL) said...

salam hanis



huhuhu sungguh ilmiah d situ ;D
abg hanis pon blaja d jpun juga ye?
sama2 kita doakn agar djauhi dr musibah

Syira Qahira said...

salam

benda yang menyedihkan macam tu mmg sudah nak dilupakan..

dwaty said...

dah setahun berlalu... masih terpahat dalam ingatan...

Papa Mifz said...

wah mcm hightec semacam jer benda alah tuh....kagum..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

setahun dah berlalu..

p.s bru zuan tau yang japan pentingkan privacy individu..

Ezad Skytech said...

da lebih setahun berlalu...tapi masih macam baru je berlaku semalam semua tu...

Kazman / Sue said...

wahh... sibuk yee... lama tak bertukar entri... apa2x pun selamat berhujung minggu di samping tersayang....

Kalamhati said...

raso baru jah berlaku..setahun doh rupo2nyo..huhu

Nafisah Ruslan said...

wow hebatnye! canggih walaupun xtau tu ape bende tapi nampak cool.. haha

hai, datang dari blog ben ashaari :)

cik ziqa said...

salam org jauh. datang dari blog abg ben :)

salam kenal yaa

mama ju, said...

Salam kenal dr mama. kawan mama ada kat Yokohama, suaminya keje di sana, rasanya dh 5.6 tahun di sana

jumpa lagi.

Noraim said...

betul kak. hok dok mesia pun igt lagi pasal tu.

napok sgt kea jupun maju sapa mesin tu xdop sini. hehe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails