Monday, June 25, 2012

Byouin no tabemono...


Nak sambung sedikit kisah di hospital yang tak sempat diceritakan di entri The Journey. Selepas selesai semua di ruang bersalin,  saya dibiarkan seketika di atas katil. Nurse meletakkan akachan di atas tapi sekejap je. Masa uri dikeluarkan tu rasa perut ditolak dan ditekan, diurut hehe. Tapi part jahit tu sampai sekarang ingat. Malah masih sakit hingga ke hari ni huhu, bila entah nak baik. Duk borak dengan kawan sebelum ni mereka ckp sekejap je, paling lama 2 minggu wuwuwu. Tapi sekarang patik dah 15 hari berpantang masih ada sakit2. Bila berjaga malam dengan Hamza pun tak selesa. Duduk lama sikit sakit dan lenguh. Lain orang lain fashionnya kan, memang berharap untuk fast recovery.

Berbalik pada cerita, dalam beberapa minit dibiarkan terlantar nurse datang dan pasangkan pad bersaiz raksasa hihi. Kemudian dia suruh bangun perlahan-lahan dan diminta berdiri. Tapi terasa pening jadi dia suruh baring lagi. Tak lama kemudian dia datang balik. Diminta berdiri sekali lagi. Kali ni ok sikit. Dia suruh jalan dan pergi toilet. Serius tak rasa nak wee pun. Puas tunggu. Last2 dia suruh pangku Hamza kemudian menolak kami dengan kerusi roda ke bilik.

Nurse sini asal masuk je ketuk pintu dan cakap "shitsureishimasu". Bagitahu dia petugas untuk malam tu dan perkenalkan nama. Tapi saya tak ingat nama pun, hanya ingat sorang je nurse nama Watanabe. Dia antara paling baik antara yang baik. Dia tanya nak jaga baby tak malam tu. Saya cakap tak sebab badan masih penat. Walaupun masa tu rasa tak sanggup berpisah dengan akachan. Tapi pegang dia pun tak larat apatah lagi nak jaga.

Sepanjang 5 hari kami berdua dipantau. Cek suhu, tekanan darah, wee dan poo ke tak. Jaundice Hamza pun turut dipantau saya risau juga kut2 ada kuning sebab mata dia ada kuning sikit. Tapi masa hari kelima doc cakap tak ada jaundice dan kami boleh balik, alhamdulillah.

Kat bawah ni ada sedikit gambar makanan yang sempat disnap sebagai memori patik. Gambar makanan pun nak buat memori tskk... Ampunnn...


Sebelum bersalin dalam minggu ke 36 saya diberi borang dan kat situ dah bagitahu secara terperinci tentang apa yang boleh dan tak boleh dimakan. Maka menu semuanya berasaskan ikan, kadang tu sayur je beberapa jenis. Yang kat atas tu sup sayur kut, lepas tu sayur rumpai laut campur carrot dan cendawan.


Sayur, ikan bakar, dan dalam bowl tu white radish dengan mushroom.


Tiap kali bagi makanan mesti ada buah seperti oren, apple, grapefruit, alih2 ada kiwi pulak nasib baik manis... Ada tu bagi pisang saya makan jelah, bila mama tahu terus fia tak bagi dah sebab pisang tu sejuk nanti perut anak kembung. Haaa tatau pun dah hospital bagi makan ajelah kan...


yang ni tauhu masak apa entah sedap. I likee...

Serius sekarang terliur mcm2 makanan namun apakan daya makan setakat yang boleh je. Menu sama je tiap2 hari hihi... Lepas pantang 44 hari tu semua benda boleh makan eh? Tengok my love makan roti pun terliur. Roti aje pun... Bakar letak kaya wahhh sedapnya drooling hikhik. Terasa sangat lama masa berlalu... Otak duk fikir pasal study tapi blog pun tetap nak update. Apa nk jadi ni... (membebel kat diri sendiri).

Till then...

42 comments:

man yusoef said...

Nak panggil anak akak Ken lah, macam unik jek.boleh sukehati jek kan...haha

Cik Pulau said...

spital meme bui blako kak..
padahal klu ikut ore tuo.. xleh make sumo tu.. uhuhu

me suya said...

hahaha..kelakar gak entry ni.. pantang la akak oi..jgn terliur-liur. nt makan lah after 44 days.. take care okew?

Siti Aisya mzm-fc said...

hihi..best pulok roti bakar buh kayo !! Banayk benda nak cerita kan..x apa slow2.dahulukan mana yg patut dulu..jaga kesihatan tu penting.nampak sedap2 pulok makanan kat sepital tuh.Selamat berpantang..heheh

waalllaa! said...

semoga berpantang dengan jayanye kak hanis..hehe..rabu ni kat sini ade buy 1 free 1 kat subway...hehehe...
(ayat nak bagi terliur)hihihi

Hanamiko Sakura said...

erk.. baca pendahuluan post kak hanis tiba2 saya dah terasa.. hehehe,

wahh.. makanan org perpantang tu nampak sedap la.. XD

Umie Naziera said...

comel sup yg pic first tuh..sabar je laa,lps pantang nnty akak mkn la apapon *lepasgeram*,siap bole share dgn Hamza lagi,hiii :P

whitecappuccino said...

selamat berpantang hanis..tapi part kena jahit anak sulung paling perit rasa..yg alami jer yg tahu ye dak? part satu lagi time nak poo..takut!!!

Azian Elias said...

dear for yr enerrgy and air susu, u makan lah apa aje dan minum apa aje kecuali yang sejuk2. org dulu kata janganminum air banyak.. salah tu.. nak produce air susu kena minum banyak..

sayur makan apa aje kecuali cendawan.. akak pernah demam bentan. kak ipar pun.. benda ni lain macam sikit. the rest makan lahh.. yang penting u makan ubat2 yang diberi doc..INSYALLAH.. u akan cepar recover.. roti tu makan lah.. nak makan dgn telur pun tak pe.. tak ada apa2 mind set kena kuat. if u cakap tak boleh,maka tak boleh.. just tips from akak..

Noraim said...

jgn kak, pantang biar abih dulu. hiks.

~Beb~ said...

Haha sabar yek? Tp lauk pantang pon mcm sedap jer tuh.. Btw slmt berpantangggg..

Nadiah Sidek said...

bab makan masa pantang memang kena sabar. hehe..

FnF Simple Life said...

salam Hana...mmg bosan kan asyik makan benda sama masa dalam pantang... nasik panas, ikan bakar cicah air asam jawa campur halia ngn lada hitam byk2...mula2 sedap le...lama2 boring jugak kan...Boleh je minta hubby marinate ayam...buat ayam panggang blckpepper atau ayam panggang halia...mkn ngn sos blackpepper.

Min Aina Ila Aina said...

Untuk luka tu cuba rendam asam keping, garam dan kalau ada daun jambu batu. kalau takde cukup asam dan garam je dalam air panas. bila dan suam2 tu basuk kat luka. InsyaAllah luka tu akan jadi lembut dan duduk pun tak sakit, cepat baik.

Chekgu Azrine said...

sis roti akak makan je dalam pantang.. yg pntg jangan makan benda2 yg sejuk dan kembung..anak sulong makan apa pun tak pe lagi..yg pnting yg berkhasiat dan tak sejuk ok..

Nieda said...

heheh......mesti sibuk. nak berehat, nak layan anak, nak layan blog juga.

Semoga cepat sembuh.

yatie chomeyl said...

mama hanis tunggu sano smp bilo nanti?

Asrul "iLham" Sany said...

pas pantang pe lagi, terkam ar...hahaha

nur easy said...

teruskan pantang sampai 100 hari pun ok..esp ais n menda2 sejuk ;) kalau bf pun ada byk kena pantang makan kan

aniswany said...

asal makanan hospital tu semua nmpk sedap..
haishh nt kalo anis kawen nk ddk jepun jgak lah,
hahaha

kasihredha said...

sabarrrrr...nanti bila habis pantang boleh mkn mcm2 ;)

tapi lauk dlm pantang pun menarik juga tu :)

ogyep yummy mellow said...

lama betul x singgah sini... masih berwarna-warini dan penuh cerita...

msredcheesecake said...

congrats dear on ur newborn... lambat pulak tahu... dah sihat ke? dont too stress sbb susu tak cukup, kekadang stress pun buat susu tak keluar, nak bagi luka jahit cepat sembuh dulu msred rendam part jahit tu dlm air garam... take care dear...

btw bby hamza cute sgt, rasa nak geget geget...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lama nyer x terjah sini
babe dulu ai masa kena jahit tue mmg seriau tgk...mcm sensei jahit guni jer uwaaa....if kat mesia senang sket boley buat sup ikan haruan...cepat sket lega taw...hari2 makan menu tue jer...u dah makan pati ikan haruan khen??? lain org lain caranya...maybe take time tapi x per jgn stress sgt dlm pantang ni x blh pikiq byk sgt...rindunyer nak tgk ken kun lagik...IA x lama lg weols terjah sana k...TC

mrs kayrul said...

nampak sedap semua makanan hospital tue...kayrul dulu lepas jer bersalin nurse kasi ayam masak merah..tengah lapar memang bedal jer...pastu kena marah ngan mak sebab tak pantang...huhuhu

Prettywrite said...

salam K.Nis..
wah selamat deliver dah eyh..tinggal ketoapi..huhu..tahniah kaknis n hubby..nak belek entry nak tengok Hamza..:)

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

kakak2 saye jge makan selagi breastfeeding..

sudipVSsenduk said...

tetiba terasa ngilu bila baca entry ni... adus


pantun 2 kerat utk Hanis;
Makan Mi Hailam,
Selamat Berjaga Malam... hihihi

Mr.Clive said...

hoho nampak sihat aje makanan makanan tu..ekekek :P

Shana' said...

Serius menanti2 update dari hanis. Akak dh try add kat FB..bukan je tak boleh, tapi tak jumpa la Hanis...sob sob. Sementara menanti hanis update, dah khatam baca semua entry dari 2008.....hahahaha....ni memang follower tegar ni. xoxo utk baby Ken Hamza ye.....(^_^)

Kazman / Sue said...

OOoo... macamm tu ye makanan hospital kat jepun... watanabe tu nama pompuan yee... mesti sifat sabar dia tinggi kan...

amirah said...

hihihi sabar ye mama. takpe pasni boleh makan puas2 ye.

Kalamhati said...

terlepas ketapi doh kak wan ni..hehehe..tahniah terlambat dari kak wan utk hanis!selamat berpantang deh..jago diri molek

zaujah until jannah said...

jadi nye bersalin di jepon la ni erk... dh tu sape jaga bepantang??/

Farah Shamsudin said...

hee.. farah sentiasa tunggu entri baru dari hanis tau. tp lately ni agak bz so, tak sempat nak bw kat sini..

bila pantang tu mmcm kan teringin.. xpela, bukan lama pn.. sabar ye.

siti kektus said...

sabar kak. tinggal berapa hari je nak pantang. lepas ni,nak makan roti ke, apa ke, makan lah kak puas2. take cre kak. ;D

Papa Mifz said...

bersabar la yer...nk mkn sodap2 tunggu day 45 yer...hehe

miss inna said...

huhu, sabar ya kak. memang mcm tu klo tgh bpantang. kena jga makanan. mama inna yg ckplah..hehe!

Nur-nba said...

Moga luka bersalin cepat sembuh.. Memang dalam pantang, kena banyak bersabar.. apatah lagi bila tengok makanan yg sedap2.

d_LA said...

tsk..ngeri je kalo bc part jht2 ni..
kiwi peberet dla..yum2..sedapnye kiwi!!!
sila berthn ye k.hanis, x lama doh leh mkn mcm2 tp kena pilih2 gok..kang sakit urat pulok..take care sis^^

Siti_btp said...

Bkn senang jadi ibu, yg penting jaga pantang..Nanti jadi mcm akak ni,umur muda lagi dah byk penyakit..40an ni lagilah..

Maklumlah lahir je anak sulung kena jaga dia di hospital..Tak merasa nak manjakan diri..Jahitan tu terbuka2 sebab asyik berjalan..

Makanan pun akak bedal je sebab lapar,Air gas dan berais pun ku bedal sebab keadaan hospital yg agak panas..Menyesal pun x guna dah!!!Sekadar peringatan buat adik2 ku..

aisha said...

Alhamdulilla..tahniah2..comel ye bb boy..take care ye hanis..
semoga cepat2 recover ye..oh ye nak ada susu byk tu, try mkn kurma hr2, minum air yang cukup( jgn sekali byk2, tp sikit2) daikon dan yg penting, sentiasa bg je susu kt bb, insyaALLAH bile byk permintaan, pasti byk pengeluaran ye..OK take care ye :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails