Monday, July 2, 2012

Ala manja...

Bila tengok Ken Hamza macam tak percaya, eh dah ada anak rupanya. Betul la kata orang yang lebih dulu makan garam, bila dah ada anak semuanya lain. Tumpuan dan masa lebih tertumpu pada anak. Jadual pun dah berubah. Awal-awal ni la masih nak sesuaikan diri dengan keadaan baru. Satu pengalaman yang sukar untuk digambarkan dengan terperinci.

Tatkala menulis entri ni, Hamza dah berusia 22 hari. Banyak perubahan dia, maklumlah nak sesuaikan diri dengan dunia baru. Masa awal2 dulu dia selalu tidur je. Tidur dalam baby cot. Penghujung minggu pertama dia tidur siang dan tak nak tidur malam. Masuk minggu kedua siang dan malam pun tak berapa nak lena. Lepas tu tak nak tidur atas katil. Nak tidur bersama mama dan papa.

Masuk minggu ketiga dia nk tidur dalam pelukan orang. Tak nak diletak langsung ish2 fenin kami berdua. Naik lenguh sebab berat dia pun dah bertambah. Bukan patik aje, en cinta hati pun pegang sekejap je dia dah ckp lenguh hihi. Sekarang ni nak didodoi-dodoi pula. Biasa tidurkan dia tepuk2 je sambil bagi susu. Sekarang selepas menyusu dia nak style berdiri. Asal duduk je menangis. Bila dia tidur dan tersedar, asal lambat angkat je merajuk-rajuk tak nak susu buat seketika lepas merengek2 baru la nak susu. Manjanyaaa...

Serius masa awal2 dulu tatkala malam menjelma hati mesti berdebar. Macam mana ragam dia malam nanti, boleh handle ke tak. Eceh over sungguh. Nenampah i (ee punya style, read menyampah).

Makin lama makin faham serba sedikit dengan kerenah Hamza. Semoga kami dapat membesarkan dia dengan baik dan penuh kasih sayang (ayat drama). Tak lama lagi dah nak hantar nursery. Baru je nak mohon. Harap lulus la. Huhu sedih la pulak... Sebab rasa dia kecik lagi tapi apakan daya terpaksa... Kerna terpaksa... Eh nak termenyanyi pulak.

7


Hamza @ 3 am huhu... sekejap je tengok, tak sampai 2 minit pastu terus nangis minta didukung...



8


dah bambam... Tadi lawak je rasa. Dia menggeliat terlebih lentok tangan dia terkena hidung lepas tu terus nangis, sakit ke terkejut?

Tak sangka dalam tak berapa aktif nak update ada BE bertandang. Terima kasih nuffnang. Ni menurut pembacaan la, tips dia, asal ada BE je kalau boleh mention di blog dan juga ada keyword nuffnang. BE kali dari Digi DEP rider, Digi Samsung S3 dan Toyota Vios. Tak tahu la berapa lama akan bertahan
P/s:terima kasih byk2 Kak As Yonezawa dan Kamalia Iwate atas kunjungan tempoh hari. Datang tengok Hamza. Seronok dan sangat meriah tak puas borak. Bila ntah nak story mory kat blog hu...



49 comments:

LuN@_aiDi said...

sama ler ngn bby Zahin, cam2 ler kerenah tiap2 minggu..
musti laen-laen..
skng neh dah ok cket dah.. mebbi dah makin besar!
bambamnyer bby HamZa!! kiuttt!!!^____^
dah jd mata panda ker belom?? hihihi

kasihredha said...

alaalaaa...bambamnya hamza...
mokcik maghi nok cium hamza ni...muah3

meme selalu beruboh2 waktu tido baby ni...insyaAllah nanti ok lah tu :)

jomm nyanyi sama2 kerna terpaksa...

Amie said...

Bahagianya rasa... teringat Kak Amie masa bersalin anak sulung, kalau boleh setiap saat tak mahu terlepas dari mengikuti perkembangannya, malam pertama dapat baby rasa macam tak percaya... rasa tak mahu berkelip mata dari terus merenungnya! Moga Hanis & cinta hati sentiasa bahagia bersama permata hati Ken Hamza yang comel dan bijak cerdik tuuu....

Chekgu Azrine said...

macam anak Jepun la Ken Hamza..semoga sis dan suami bertabah membesarkan anak2 ye..eceh..

tetiba ada ayat anak2..ngeh..ngeh..

maszull said...

assalamualaikum hana....tembam nyer geram tengok...:)

Eyda Syahida said...

comel la hamza tu kak . geram pulak eyda nengoknyeee . huhuh

Kalamhati said...

cepat la besa hamza..tubuh setoko doh..geram nyo tgk..hehe

Cheq Sue said...

baru leh tengok dak tecik hamza ni... alahai kiut sungguh, cam nak cubit2 aje...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Anak ni ader 1001 mcm perangai babe
Perangai masa pantang ngan lepaih pantang sure lain jugak nanti...it's ok take time
Mmg gituew la sbb dok biasa berdua biler ber3 lain sket gayanyer...umur smpi 2 yrs ni mencabar sket after that IA much better....ken kun auntie x sabaq nk hugs ketat2 ni ngeeee...emuahhhhhhh!!!!

Eyrique Ettiqazz. said...

ur parents dah blk Msia ker? Kesian dia kecik2 dah kena hntr nursery and one more, u dah abes pantang?

Juwita Jamaludin said...

subhanAllah seronoknya tgk baby tidur.. selamat menempuh alam keibubapaan hanis

Asrul "iLham" Sany said...

comel pipi dia :D

siti kektus said...

ee. mmg manja tau ken hamza ni. alaa, bila lagi ken hamza nak manja2 dgn mama dia. lepas ni kan dah nak masuk nurseri. :D

Nuwairani Ismail said...

hihih...comel....tak sabar nak ada anak sendiri...(berangan2 je dulu walaupun belum kawen lagi) huhuh

kak mah said...

Tahniah,pengalaman mengajar erti kesabaran

♥ p a a n i ♥ said...

tahniah kak hanis!!!! :))))

Mr.Clive said...

suka baca pasal putera baru kamu berdua...dan pengalaman jadi parents yang baru...heheh comel!

Amirah Adnan said...

Allahurabbi.. bsalin doh kak? tahniah2! sory kak.. busy..tokdei nok on9 mano.. tahniah2.. alhamdulillah syukur sumo slamat dih.. handsome baby boy!

Umie Naziera said...

harap nursery dkt sana lebih baik dri ssetengah nursery dkt mesia nie,teruk ckit..

Nieda said...

dah bulat baby hamzah.
nanti makin lama , makin dia berubah wajahnya.

keli menari said...

Huuu lama tak datang sini ! Rindu akak ehh ! Baby ! Alhamdulillah .
Moga akak n baby n sekeluarga sihat sentiasa.

Baby Sakura ni :)Ehh baby Ultraman Japan la.haha

Shana' said...

Aih segan la asik2 akak je komen. Tapi tak dapat menahan diri dr mengomen setelah tertengok muka kiut hamza yang semakin bambam itu. MUla2 memang sedih nak hantar baby kecik2 lagi p nursery. But at least, akak rasa nursery di Jepun sana banyak kelebihan kot compared kat sini...kat M'sia kerap sangat kes baby meninggal tersedak susu sampai parents jd fobia. Bertuah Hamza duduk Jepun....:P

Ain said...

hoho...umur bpe hari baru hamza nak kene hantr kat nursery? dulu mak saya hntr saya umur 40 hari...huhu tapi beza hamza dijage pas ni orag jepon la kan?...hooo dpt mak angkt jepon la hamza nnty~~~

Ain said...

hamza bape hari kne hantar kt nursery? dulu mak saya hantr saya umur 40 hari...nursery tu orang jepon la yg jage eh?...hooo hamza dpt mama angkat jepon la~~~

Nur-nba said...

Salam.

Pengalaman menjadi ibu tentu jadi kenangan paling indah dalam hidup, betul tak Hanis?

Doakan akak dapat rasainya juga ye..
Kak As dan Kak Kamalia pun datang ziarah ye..

Lama BE tak menyinggah blog akak. Merajuk kot!!

Noraim said...

wahh, dah besar eh hamza ni kak.

xpo la anok sulung kea. manjo lebih sikit. hehe.

Nadiah Sidek said...

baru-baru memang la mencabar. kita pun masih dalam proses mengenali baby. tu yang cabarannya lebih tu. insyaAllah lama-lama nanti faham le dah pe'el hamza :)

FnF Simple Life said...

alolo...makin comey dan chubby rasa nak cobet2 pipi montel tuuu...haish marah mama dia... uhuks...bila laaa boleh jumpa budak encem niiii.

Asmara said...

Assalammualaikum Hamza.. Comel betul gaya tidurnya. Isk mmg tak puas mama As pegang dia. Good boy duduk diam je tak berbunyi2 suara tu kan. suka ye ramai tetamu. hehe.. macam sekejap sangat, tapi memang meriah haritu. Kiss mama As untuk Hamza lagi! mmmuaahhh! :D

AzuraFazil DIN said...

DEARRRRRRRRRRRRRR...


awak dh bersalin ye.. TAHNIAHHHHH , sory ler ahkak terlepas train ... bz sgt2 ler sejak 2 menjak ni ..

chubby btl pipi dia.. nnt untie wat kan hadiah ye.. tp nak pos mahei , tunggu mama awk balik msia nnt untie kasi .. aci x mama nye????

Elysa Sofia said...

manjanya hamza...tp mmg cmtu ragam baby..kite pun cmtu mungkin cmni jugak..huhu

Eey said...

Anak-anak mmg byk ragam. Dari kecil sampai laa besar nanti. Ragam mereka ni laa yg menghiburkan kita.
:p

Hanis Azla said...

ala tomeinya hamza.. geram tgk pipi mulat dia..

amirah said...

dah chubby dah hamza...comelnya dia...biasa tu baby memang nak dimanja2 kan oleh papa mama dia..huhu.hanis biasakan nyusu mengiring lama2 nnt baby biasa tidur sendiri tanpa dodoi dan takyah dukung..senang sgt tido

babYpose said...

Alhamdulillah comel baby dear, bestkan nikmat Tuhan, congrats n hugs

Farah Shamsudin said...

tomey hamza. geram! kalau dekat, mmg dah g melawat ni.

CIK Y O N G said...

Hi Baby Hamza!

So cute

aisha said...

alhamdulilla..comeyyy ye tgk die tido :)
semoga menjadi anak2 yang solehah :)

Papa Mifz said...

mesti kuat menyusu tuh tu yg bambam tuh...comel anak kelahiran jepun nih...:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

pengalaman indah... (^___^)

aniswany said...

hamza dah besar...weeee
hugs kisses utk anis ^__^

Hanamiko Sakura said...

hamza chan manja macam mama nye lettew.. hehehe

whitecappuccino said...

semakin lama makin seronok ada baby ni...comel!

Hanis MY said...

@Eyrique Ettiqazz.
EE my parents balik 18hb ni, blum abis pantang lg...

Aida Lela said...

semangat sungguh hamza :)

Outbound Training Malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

Ijah EmoTemo said...

sangatttt larrr comel!!! geram tgk hehehe

teratak hati said...

Comelnya..baru tau..bile brsalin ni..brsalin kt jepun ke..tahniah..slamat mnjadi ibu..

mrs kayrul said...

biasa la hanis baby baru keluar tak dapat sesuai kan diri dengan dunia baru

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails