Monday, June 18, 2012

Sayang sayang...

Macam tak nak update je kan, sunyi sepi blog HS (Hana Sakura) ni. Maklumlah saya dan cinta hati masih baru dalam dunia motherhood dan parenting. Sekarang dah merasa sleepless night hehe. Tapi bila tengok muka Hamza tidur nyenyak entahlah tak tahu macam mana nak luah rasa tu. Kat hospital hari tu patik banyak sedih (hormon kut?). Sebab tak boleh fully bf. Kena mix lagi. Tambah menyedihkan beberapa hari pertama kena bagi Hamza susu melalui penutup botol susu tu, tuang sikit2 ke mulut dia takut dia keliru nanti. Pergi nursing room tengok ibu-ibu lain ada progress yang baik dengan bf. Huwaa lagi tensi diri ku ini. Bila sekali bersedih asyik nak sedih aje. Haish tak boleh jadi ni. Mujur ada support dari my love, arigatou love... aishiteru!

Sekarang pun masih campur. Bila balik rumah, bonda tolong urut dengan minyak panas, lepas tu minum banyak air kosong, makan sayur hijau banyak2 (thanks Yani!), dan juga tips dari Kak As. Bak kata Kak Nieda dan mama saya, kalau kat kg ada bidan urutkan insyaAllah keluar susu tu. Tapi kat sini siapa nak urut
Sekarang macam banyak sikit tapi masih tak cukup jugak. Hamza menangis-nangis tak cukup susu. Walau hati ni rasa sayu sangat sebab kena bagi susu campur.

photo(1)
Ken Hamza (5 hari)... mimpi apa tu sayang?

photo(2)
Ken Hamza @ 1 week.

Saya dan cinta hati terkedu bila mama tanya "Sayang ke kat dia (Hamza)"? Ish mama patik ni buat lawak ke?  Mau tak sayang. Sayang sangat2 sampai tak terungkap dengan kata-kata (eceh). Suka dengan bau baby. Orang cakap cium puas2 nanti bau dia akan hilang tak lama lagi. Malam pertama sampai rumah baik je dia tidur, bangun untuk menyusu je, masuk malam kedua saya dan cinta hati duk bergilir pegang sebab dia tak nak tidur. Jam 5 pagi baru kami bertiga tidur sampai jam 9 am hehe (nasib baik subuh awal dalam 2.30 am, so my love boleh solat lepas tu jaga baby sama2). Badan pun belum pulih sepenuhnya. Masih sakit-sakit dan lenguh lagi. Harap boleh adapt dengan cepat, banyak lagi perjuangan saya dan cinta hati. Semoga kami dapat membesarkan Ken Hamza dengan penuh kasih sayang dan dalam masa yang sama dapat menamatkan pengajian kami berdua.

Terima kasih atas ucapan dan tips pada komen entri sebelum ni, sekarang bw pun laju2 curi masa, dan yang penting kena siapkan kerja-kerja pengolahan data baru la dapat buat benda lain (baru adamasa dan kekuatan untuk belek data pada hari ni huhu). Time is soo precious right now. Mungkin sebab masih baru tak pandai nak manage masa lagi. Okies Hamza dah nampak macam tanda2 nak bangun tu... till then...



62 comments:

Anisa Hang Tuah said...

subhanallah

comelnyaaa =)

tenang je tengok wajah baby =)

sabar dubai said...

sungguh laa comeyy ken hamza...die ade juandice x kak hanis? alaa xsba nk bau baby jgk...

Eera Shera said...

lama sy x bw. xtau baby dah lahir. taniah utk akk dan cinta hati. comelnye..moga hamza bsr jd anak yg baik amin ;)

wawa abdullah said...

congrats sis coz dah deliver baby.. baby comey..nama pun comey..^_^

Cinta Misteri said...

Hurmmm wanginye dia. Dah lama CiM tk brbaby..

Papa Mifz said...

seronok jadi baby nih...tidur jer memanjang...hehe

Ira said...

tembamnya pipi dia! rambut pon lebattt.. alhamdulillah, congratulations hanis & husband :)

dont worry too much about the breastfeeding. kalau stressed out, lagi susah susu nak keluar. boleh cari petua nak bykkan susu masa awal2 kelahiran ni. u take care, girl. selamat menempuh dua parenting yg indah ini & selamat berpantang :)

Ijah EmoTemo said...

comel sangat hamza ni kak hanis! geram tgk! ;)

laskar pelangi said...

Tahniah kak dapat baby comel:))
Baru sempat nak terjah akak..Tup2 akak dah bersalin:)
Semoga baby dan akak sentiasa sihat

Nieda said...

LAMA KE CUTI, kalau kat malaysia mesti dpt 3 bulan kan...

Anonymous said...

Salam...halooo..tahniah....miss u cikha..such a cute..ken hamza..

Regards..

Cikhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Dulu ai preggy minum susu anmum for preggy
Then masa lepas bersalin ai minum anmum for breastfeed ...mmg minum susu tu until Adam umur 2 yrs...alhamdulliah susu byk babe...Kena pakai pad sampai 6 bln sbb susu byk...nnt try suruh ur sis pos susu tue...mmg dia Kasi byk susu la...Cian plak dgr citer tue...Sbb tu ai x call tu dah Nak Kasi rest ...biler jd ibu ni mmg akan ader mata panda tu until sthn lebey baru la ok sket tidur tu...

Don't give up babe...ganbare ne...c u next month IA hugs ketat2 ken kun oke (。-_-。)

Cik Pulau said...

kak Hanis.
comeynyoooooo baby ken hamza ni..
blo nk balik msia neh? hiiii~

man yusoef said...

akak! comel sangat nama tu..Ken Hamza..ada unsur fusion disitu..haha

Eyda Syahida said...

eyda dhla suke baby sangatsangat skrg.. adehhhh.. comel !

kasihredha said...

kuatkan semangat unk menyusu ye...jangan sedih2 nanti byk le tu. Dulu akak make labu air (buke labu kuning tu neh,,,jange saloh) unk tambah susu. alhamdulillah ok.
Kalu bekok..letok kobis.

ololo...gere nok cium Hamza :)

Maira Anjami said...

ganbatte kak^^
walaupon taihen tapi nanti akan rindu waktu2 itu..hehe

zaujah until jannah said...

tembam nye baby.,.. adoii jeles tgk org sume dh dpt anak

Nuwairani Ismail said...

wah! cumilnya dia tidur!!! takpe2... skrg tdo puas2 ye nak...nanti besor panjang dah tak boleh tidur lama2. kene bebel dengan mama nanti. hihih

Nadiah Sidek said...

bulatnya pipi hamza ^_^

Mr.Clive said...

alalala....comel nyerr prince kita ni tido....hehe...nak cium sikit pipi yang tembam tu... :P

Amie said...

Tahniah Hanis kerana bersungguh-sungguh ingin susukan Hamza. Kak Amie cadangkan satu petua untuk banyakkan air susu, kalau ada betik muda (ada ke di sana), cuba selalu masak atau jadikan sup sayur, hirup kuahnya semasa masih panas. Dulu anak kakak pun seringkali nangis ebab tak cukup susu, bergayut di dada, 24 jam sampai lenguh badan tak dapat berehat... bila bonda buatkan sup betik muda, alhamdulillah melimpah ruah air susu.

Teratak Hami said...

Tahniah Hanis ... wah ada nama Jepun.
Selalu tuamkan sekitar breast dgn tuala suam. Check juga cara kita bf betul ke tidak. Akak masa anak 1st pun gitu. Memula susu takmo kluar then bila dah start kluar, cara bf baby pulak tak kena caranya. Sampai rasa nak meroyan sbb breast bengkak.

Lya Colours said...

ala tomei tomei

yatie chomeyl said...

maso ore dulu, nurse kat spital tlg urut breast setiap hari bg lancar susu. anyway, try cari edamame, then rebus. tu pun boleh tingkatkan pengeluaran susu. kalu kat msia, ado jual milk booster dari shaklee...molek jugop supplement tu utk bantu tamboh susu.

minum ai rmilo pun membantu jugop. mak ekurma banyok2 pun bantu jugop.

good luck deh, jange tensi2

Umie Naziera said...

berganda la sibuk lps nyh,study dgn baby..apa2 pun,all d best n congrats

Chekgu Azrine said...

alolo..siannya Mama baru nih..saba ye sis..dengan adanya dugaan dari Allah camni kat sis..sis dan suami akan lagi kuat..teruskan perjuangan sis dalam PhD k..akak doakan selamat maju jaya k..

Shana' said...

Hamza semakin tembam. Nak BF memang bukan satu tugas mudah. Insya Allah dengan keazaman kuat, Hanis akan berjaya. Rasa sedih tu normal...tp jangan diikutkan sangat. Banyak2kan berehat....dan tak boleh tertekan, kalau tertekan nanti lagi payah nak kuar susu. Til then, xoxo utk baby Hamza ye...(^_^)

Farah Shamsudin said...

cumilnya ken hamza.. syg, urut sikit dgn tuala panas.. selalu urut.. insyaAllah ade kuar susunya..

dwaty said...

dah bersalin ker???? sory lama x jejak sini... semoga HS, cinta hati akan membesarkan KEN HAMZA dgn penuh kasih sayang... lepas ni blog HS penuh la dgn si comel hamka...

Nini D.. said...

dear...congrats!!...kiutnya Hamza :)

tini said...

congrats hanis & hubby.. dear, don't worry psl hamza x cukup susu, InsyaAllah bf cukup untuk dia so far sbb perut baby hanyalaa sebesar biji kacang shj bila lahir.. the best is u stop fm terus & just continue bf. Konsep bf senang.. supply & demand.. dia nangis u ks bf, nangis jer u ks bf.. lama2 susu u akan byk dgn sendiri sbb ada permintaan dr baby.. gud luck dear,.selamat bpantang, moga dpermudahakan segalanya..

tini said...

Dear try contact Baby n Me or Sarakids website for advice

amirah said...

mkn byk benda2 yg boleh boost susu hanis. jgn sedih sbb akan efek susu la yang oi. akak dh cuba. kalau sedih or tak sihat, memang akan efek susu punya. makan nasi ye ngan sayur.minum byk. kalau minum sikit camne nak ada susu. and pam skrng ni. walaupun bukan untuk stock up tp pam untuk stimulate and boost..insyaAllah..peyut hamza dak cumil ni pun kecik je lagi la mommy..

miss inna said...

wah, tahniah akak dpt baby dah...
Ken Hamza..cantik namanya... :)

Asrul "iLham" Sany said...

biasa la, ada buah hati pengarang jantung yg baru :D

siti kektus said...

hamza comel. :D


lama2 nanti daptlah manage time tu dgn baik. awal2 ni biasalah. heheee :D

Eey said...

Salam Hanis...
Jgn risau pasal BF. Anak sulung mmg lambat sikit susu keluar. Lama2 ok tu. Asalkan slalu kasi. Supply & demand concept...
Akak dulu lg tense, langsung nurse x kasi campur susu masa kat hospital. Even baby nangis bagai nak rak & air susu lom ada lg. huhuhuuu...
Apa pun, I manage to fully BF both of my son till 6 months.
Gambate to you!

Hafizin Jamil said...

apesal nampak malap sikit tu..?

LuN@_aiDi said...

1stly congrats sis^^_
cumey bbynyer..
errr sal susu xder tuh, sama ler kter
memula tuh mmg xder susu, n urut kat atas breast smpai
belakang badan, pas2 alhamdulillah ader(:
tp mlgnyer bby kter minum thru botol!
xreti nak direct BF :(
urmm mmg kne byk minum air suam, sekurang2nyer 3L sehari..
n kne bg bby isap jugak supaya susu datang..
org tua2 kata bby leh panggil susu..hihihi

anie,Nagoya said...

insyallah...moga hanis n cintan kuat menempuhnya.cian pd hanis n pd mereka yg tak kuar susu.teringat seorg ibu ni.smpi menangis masa urut dada dia tuk kuarkn susu.tp susu tak kuar.tp rasakn perasan sedih Hanis.moga hanis tabah ya.dulu ada belja cara mengurut tuk kuarkn susu bg ibu yg susu ssh kuar.tp kkanie terlebh susu.laju cam air paip.

Tahniah dr kami di nagoya.cantik nama Hamza.

whitecappuccino said...

comelnya hamza, macam budak besar..senyum lagi tu..selamat menjadi mama n papa hamza..

Noraim said...

bambam nya hamza kak. hehe.

Nur-nba said...

Tahniah Hanis di atas kelahiran bayi sulung.. Sedap nama baby...

Selamat berpantang ye.. Ramai yg dah beri petua tu.. Mudah2an semua urusan Hanis dipermudahkan. Take care..

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

comey! geram untie v nengok pipi Hamza =0)

FnF Simple Life said...

Asslm...kesian Hamza...nanges lapar susu ye...kesian mommy juga...jgn tensi2...nnt lagi susu susah keluar...
untuk susu badan tu boleh consult doc...ada ubat utk galakkan pengeluaran susu. boleh beli food supplement funegrik ...ada jual online... mmg popular dikalangan omputeh utk tambah susu badan.... kalau org kita...jamu la kan...

Hmmm...bila laaa boleh tgk baby comey ... ;)

Hanis Azla said...

comelnya dia.. take care hanis..

mrs kayrul said...

tahniah hanis atas kelahiran baby hamza..comel

hanis, kalau nak susu badan banyak cuba makan lobak putih rebus ngan air+sedikit lada hitam + ikan bilis

lagi satu minum horlick panas..

Diana @ BKKC said...

lame udah D tak membelog..alih2 tengok member2 ramai dah jd mommy.. TAHNIAH utk hanis, walaupon dah lambat nak wish...hehe...dpt baby comey loteh...

ch000tz axoera ヅ said...

alhamdullilah semuanya okay kannn

Shaofie said...

Comelnya kenn!!! geram tol uncle tengok. tak sabor rasanya nak fly ke jepun tgk Ken. Huhuhu.

CikUna said...

Alolo cumilnye Hamzah Chan.... Madam mama and papa dia.. Hugs ketat2 Dari una untuk Hamzah k... Take care dear sis.... Luv..

Elysa Sofia said...

comelnya hamza :) siapkan kerja yang penting dulu.. hehe :)

Kazman / Sue said...

alahai... comelnya dia.... macam biasa laa... ibubapa bila dapat baby mesti kurang tido kan... kena biasa2xkan diri tu.....

fadhilah said...

supplement pun ada utk breastfeeding.
langsung tak bengkak ke k hanis?
org ckp anak lelaki lagi kuat menyusu.
akif dulupun ada juga time mengamuk mungkin sebab susu keluar tak banyak. seb baik masa tu ada ebm.
saya pernah baca, utk elak baby mengamuk sebab susu keluar tak byk, menyusu sebelum dia btul2 lapar. kalau kt spital pun dia feed tiap 2 jam kan? tp akif dulu tak sampai 2 jam pun dh lapar...

Azian Elias said...

MASYALLAH...sweet angel..

my dear. one tip from me.. Tahun 2000 lepas lahir Muhammad 'Imran on the day 56th akak ke Bali seminggu tanpa dia. Then kat Bali air susu akak kering. Balik nak susukan dia, air susu langsung tak keluar dan baby pun tak nak minum then mak akak buat kan quaker oats pekat2 dan akak minum kerap. every 30 minutes minum. Then mulut baby mmg akak letak kan aje kat niple. After somnetimes air susu keluar balik. SUBHANALLAH.. suka sangat. SO tak payah risau - risau. Relax. calm Buat macam akak sarannya. INSYALLAH. baby boke minum susu u. Anak2 akak semuanya minum sampai 2 tahun. full.

Hanamiko Sakura said...

jangan sedih2 kak hanis.. nanti hamza-chan pun sedih :)


rindu pulak nak bau baby.. nak kiss hamza-chan boleh? hehe

sue-sama said...

amin, smg hamza membesar dgn sehat...smg urusan kak anis dan family sentiase di mudahkan.amin

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is awai2 camtu jugak.. pastu panggil orang urut2 tu... okla.. kuar jugak... (^___^)

Prettywrite said...

Ken Hamza nama baby?cute!bape kilo kaknis?macam besar2 doh ni..hhehe

d_LA said...

comeynye tdo..dla kalo tgk baby time tu la rs nk main2, srh bgn..haha..xpe, k.hanis update jrg2, dh ada baby mmg bz la skt, ni pun dla rs k.hanis kiro tegar doh ni..jg kshtn k.hanis deh..jgn stres2..InsyaAllah Allah permudahkan semuo keje k.hanis

teratak hati said...

Mmg camtu la ayt org tua..entah knp la ek ayt tu mmg buat sy sensitif ms pantang dulu..tp kuatkn hati jgk utk bf..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails