Wednesday, July 25, 2012

Iranai dan neru...

Akachan aka baby biasanya pakai mittens and booties (tapi tak tahu pulak sampai umur berapa bulan, 2 bulan ke?). Saya siap minta kakak tolong belikan alang2 dia nak datang cuti2 jepun baru-baru ni. Beria suruh dia beli sebab tak jumpa kat sini. Bila benda dah ada depan mata barulah terjumpa mittens di Seiyu salah satu pasaraya kat sini tapi pelik cara dia jual, asing2 mittens dan booties dan dalam satu paket letak 3 mittens. Kenapa 3 huhu. Biasa tengok kat mesia jual sekaligus sepasang mittens dan booties.

Masa bersalin bawakla semua yang ada, tak banyak pun dalam 4 pasang je. Hari pertama je nurse pakaikan masuk hari kedua, lepas mandikan Hamza dia tak pakaikan pun mittens tu. Bila saya pakaikan mittens dek risau Hamza cakar muka dia sebab masa tu kuku agak panjang dan patik lupa nak bawa nail clipper dia. Bila mana nurse datang jenguk saya dan Hamza atau saya perlu ke bilik nursing, nurse bukak mittens tu. Dia cakap "iranai" (iranai=tak perlu, tak nak, nehi hay ok part nehi tu saje je penulis gedekiah ni tambah). Baru tahu rupanya, akachan akan cepat belajar kalau tak ada mittens ni, tangan dan jari jemari dia akan belajar banyak benda tatkala dia menyentuh dan explore sesuatu.

mittens iranai. Selalu check kuku dia, bila nampak panjang sikit terus potong, sebab asal menggeliat je mesti jari jemari Ken Hamza ni akan singgah ke dahi dan pipinya. Suka tengok bila dia gosok hidung comel je hehe... Lepas tu bila jari termasuk mulut dia rasa pelik siap pejam2 mata haha. Saja letak gambar neru (tidur) Ken Hamza. Tapi bila time sejuk (weather di Sendai tak menentu) saya pakaikan jugak mittens tu. (baju dari Aunty S di ireland, banyak berjasa dan puas hati sangat, sekarang dah ketat dengan Hamza, hu).

Kalau gaya neru macam ni memang tidur tak lama, kejap je ni. 30 minit dah jaga kut (heh, ye ye je buat andaian tapi kebiasaannya macam tu, asal tidur posing comel je sekejap aja dong).

Bila sejuk baju pun menutup aurat dan pakai mittens... "owh pening kepala dengan kerenah mama ku ini."kata Hamza.

geram pulak tengok gambar ni... Paling suka tengok dia tidur nyenyak macam ni. Bolehla mama buat kerja, weee...

Ragam bila tak neru pula macam mana ye?



28 comments:

Nuwairani Ismail said...

comelnye dia! cepat betul membesar... semoga menjadi anak soleh suatu hari nanti...

Fizah Ibrahim said...

Wah, kak nis. baru tau hehe.. lama sgt x bw ke blog2 ore len atek. tahniah ea, btw comey banget kot ken hamza tuh hehe, geram nak cubit2.. =')

Chekgu Azrine said...

mengkal betul budak ken hamza nih.. geram je tengok..nak gomoi2 je.. hehehe

Hani Shaklee said...

cepatnye baby dah besar kan..

Iryd Ashraff .Hadzri said...

gmbr no tiga paling malatops aka verangan jadi modelKenza Uncle EE ni..kecik2 dah ada bakat...sangat gedekiah mcm mamam dia..haha..tmbh pulak caption yg sgt lawak hokehhhhhh..

kasihredha said...

macam2 gaya ken tidur ye...hihi...suka tengok

Noraim said...

kak, lamo xmari blog kak.

kalu ore kito mesti keno paka sarung tgn tu dop.

ct kektus said...

gambar yg last tuu nampak macam ken hamza dah berisi lah kak. nampak sihat. :D

||kiena|| said...

when bby asleep always the sweetest! ;))

Asrul "iLham" Sany said...

dtg sini leh tahu pasal bahasa Jepun...hohoho... wat byk2 lagi :D

amirah said...

aah memang kalau tak pakai lg cepat boleh beljar pegang2 brng2. tp arissa masih pakai kdng2 sebab mak dia malas potong kuku dia..huahauahua..comelnya dak tecik ni. tomei tomei

Mixed-family in da house.... said...

alololo...tembamnyer.......comey comey hero ni....

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

ituew yang ai terkejut biler tgk ken x pakai mittens masa terjah hari tue...tgk nihonjin ni mmg byk explore rite...plus dia nak suruh okasan rajin potong kuku akachan la ni...

deena awanis said...

betul tu kak..baby kalau pakai mittens dia punye sense lambat develop..tapi kita ni kan org melayu banyak benar pantang larang..masa rafique dulu dina pakaikan sbb mama n MIL bising. akak dok jauh sana, takde orang nak marah..hehehe..hug to hamza.

Hanamiko Sakura said...

macam2 ragam ye gaya neru dia.. hehe kawaii XD

Rai said...

tembamnya pipi..rawrrr..nak gigit sikit..hehehe..

ragam bila tak neru susah nak ambik sbb mama pun kalut nak layan kerenah dia..hahaha..

anak2 saya masa kecik susah nak ambik gambar masa tak tidur.. asyik nak bergerak je..hehe..

maszull said...

assalamualaikum hanis...comelnya sekejap jer dah besar kan...:)

Farah Shamsudin said...

ala tomeynyeee...

fadhilah said...

o0o yeke lagi cepat belajar kalau tak pakai mitten. kt sinipun sama, payah nak cari jadi import dari msia.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

geram je bila tengok depa tiduq... subhanallah... tengok muka depa.. tenang je... ciptaan terhebatkan (^___^)

my lil princess dulu xpakai sangat jugak.. owh, patut kat sana xpakai kan, boleh xplore lebih.. nice info (^___^)

FnF Simple Life said...

comel nye Ken Hamza... baru tau kalo pakai mittens tu tak berapa elok utk baby explore new things bila dia sentuh sesuatu... saya lak 2 bulan dok bedung baby sampai baby nak gerak pun tak leh...tido je ler dalam bedung tu...haishhh...kena buang lah cara2 org tua2 kita dulu kan...

Asmara said...

wah da syebab! geram nyerr...:D

*jadi tak onde2? hehe..

SURIA AMANDA said...

comelnyaaaaa

Soo Hae Daa said...

Kaknis..!! Thniah on ur new born..sory dh tlmbat wish..!! Sgt kawaii ken kun..!! Sungguh geram tgk die mkin mbulat..!! Comel2..

Eyda Syahida said...

alololo tembamnyee gambar lastt!!! geram nengok aihhh >.<

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

klau akak2 sye mmg siap berbedung lg 1st two month..sbb baby akn rse mcm kne peluk bile bedung n tdo lg lena..n even pkai mitten, tp slalu bg die genggam jari kita..alhamdulillah tgk cepat je develop..hehe

nur easy said...

kawaiii hamza. tn muda saya pakai mittens sampai 6 bulan. lgpun masa kecik dia kurang masukkan jari dlm mulut, so mitten xbasah. stokin pula sampai sekarang.. 1 tahun 10 bulan..;) hehe. rasanya taklah mengganggu explorasi dia

Mr.Clive said...

lenanya dia tidoooo...heheheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails