Friday, July 6, 2012

Lupicia tea...

Tak pernah dengar dan tak pernah tahu pasal teh ni. Pada suatu hari di lab, C-chan datang bertanya perihal baby dan bersalin. Dia meluru ke meja nya dan datang kembali ke meja saya. Di tanganna ada paperbag. "Boku to F-san. Umareta no ato. Ganbatte ne!" mimik mukanya sukar pula untuk digambarkan di sini. Tapi C-chan memang kelakar orangnya. Ska berjenaka dan buat memek muka.

tengok paperbag tertulis lupicia tea, dan dan patik menggugel jap masa dapat tu. Boleh lihat di LINK INI dan juga LINK INI (japan)...




the paperbag....





the present, tapi saya diarahkan untuk membukanya selepas bersalin nanti, dalam pantang boleh minum teh ke? Tak pun minum lepas habis pantang nanti. Owh terharu betul dengan kedua my labmates ni... arigatou F-san dan C-san@C-chan...

Walaupun dah bersalin tapi tak sempat lagi nak buka.hadiah tu. Bila entah. Bila dah boleh minum baru nak buka, kalau buka sekarang kut2 terliur nanti huhu...

Teringin nak tahu lebih lanjut apa makanan sejuk, sebab patik ni kurang pengetahuan, rasa macam nak buat senarai je... mohon pertolongan pada yang sudi (ayat simpati :p)...


22 comments:

Anisa Hang Tuah said...

akak jaga kesihatan okay =)

whitecappuccino said...

masa pantang kaknor minum milo jer..teh tak minum.

Chekgu Azrine said...

Timun..betik..kangkung..yg angin2 tu plez avoid ye sis..

kasihredha said...

akak kurang arif pasal teh tuan tri...
datang nak cium little hamza...muahhh

Iryd Ashraff Hadzri said...

buah2an x boleh langsung,ikan merah mak I gtau x gatal..kerang ,ketam,lala dan all kind of seafoods mknn sejuk menurut mak I..ayam baru2 bersalin x bleh mkn, tapi dah pertengahan berpantang boleh..daging kerbau boleh ,daging lembu x bleh..dgg ais x boleh tp daging yg fresh boleh..tp lembu tu dggnya gatal..

FnF Simple Life said...

Teh herba Jepun yang baru bersalin ke ni Hana? kalo kat Msia kalo tak silap org dalam pantang minum teh misai kuceng.sy dulu pun minum gak sbb dah ada dalam package set berpantang. Rasanya yg angin tu jenis teh biasa mcm boh atau lipton...nak selamat tunggu je lepas hbis pntang kan...ngee...

Nieda said...

anak sulung org kata jgn memilih makanan nanti susah juga utk berpantang lain kali. tapi tengok juga makanan yg sejuk2 jgn di cuba. kalau ikan akak bantai semua.
yg sejuk2 mcm apa ek?

LuN@_aiDi said...

makanan sejuk, kubiss..hihihi ( pasti ler dah tau kan)
xpasti sgt.. maklum ler pestime jugak..
xdpt membantu.:( cume tau kubis, teh, itu jer kot..hihihi

Eey said...

Hmmm... pasal mknan yang boleh dimakan & x boleh dimakan masa pantang tu depends on org jugak (also negeri, hahaa...). Susah nk elaborate. Tapi as long as apa yg dimakan tu x de effect kat baby & Mama, it's ok to take. Cuma jgn berlebihan kalau was2.
:p

ahsfantasy24 said...

jaga diri kakak..
semoga baby sentiasa sihat (:

Umie Naziera said...

susah betol nk bg makan org yg tgh brpntang ni,huhu

CikUna said...

Mama Hanis San !! Waahhh cumil2 !! makanan sejuk yang bagaimanakah yang Mama maksudkan itu ?? Adakah makanan dalam peti sejuk ?? hehe...

FnF Simple Life said...

aik...rasa mcm dah leave comment mlm td... hmmmm...

Papa Mifz said...

papa mifz pun baru tau pasal teh tu...huhu

happyichigo♥ said...

mesti busy new mama ni kan!
masa pantang minum milo aje, tea and coffee dira tak ade minum...jaga pantang ok..untuk masa sekarang dan akan daang juga...take care!

zaujah until jannah said...

makan nan sejuk ape yg awak maksud kan erk. klu x slp kite org kate kangkung ni sejuk. so time confinement you should avoid la

LadyBird said...

tahniah hanis.. smg sihat2 yer.. jg kshtn.. lady pun xth pantang larangnye.. huhuhuhu..

Noraim said...

kak, jago kesihatan molek deh :)

mano gmbr hamza hok lain kak?

ken tu gapo maksud dio kak?

keli menari said...

Nak selamat , jangn minum teh2 ni ye.Tunggu habis pantag ok..Take care sis :)

Asrul "iLham" Sany said...

masih berpantang lagi kah? :D

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

babe ai jumpa kedai tea ni masa jejalan pusing town sendai hari tue...kedai dia nama lupicia khen...tgk from luar jer tak masuk pong ngeee....sbb tgk butik G bersilang kat sebelah tue x puas lagi hahaha

Juwita Jamaludin said...

Yang tahu teh angin.. Jgn dulu lah.. Cuba google petua org2 lama ada kot senarai mknan sejuk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails