Sunday, July 22, 2012

Nebuta di Aomori...

Masih lagi ceritera sebelum bersalin, maaflah down memory lane sekali sekala. Nak habiskan episod terakhir di Aomori. Kami sempat menjengah bandar Aomori selepas pulang dari Hirosaki.

IMG_9771
Kedai souvenir di Shin Aomori station. Sempat beli kuih/kek yang sedap, boleh baca di SINI.

IMG_9777
Aomori sangat terkenal dengan Nebuta Matsuri (matsuri=festival). Manakala Sendai terkenal dengan Tanabata matsuri. Bagi patik, tanabata (Tanabata memories 2010) lagi comel hehe, sebab tak tahu sangat asal usul nebuta ni.

IMG_9784
Pada mulanya ingatkan stesyen shinkansen Shin Aomori ni di tengah bandar, rupanya bukan, kalau nak ke bandar Aomori, ambil loople bus di atas 200 yen untuk setiap stop dengan perjalanan lebih kurang 15 minit. Ada pakej sehari kalau tak silap tapi lupa berapa bayarannya. Boleh ke tempat menarik yang lain lagi. Memandangkan kami tak ada banyak masa, cuma sempat ke bandarnya sahaja.

IMG_9793
Jambatan merah di mana2 sahaja...

IMG_9798
menghampiri bandar Aomori, kecil sedikit dari bandar Sendai... kami bayangkan Aomori lebih meriah dari Sendai...

IMG_9809
lupa pulak nama bangunan di atas tu.. reminds me of pyramid sebab rupa parasnya itu hehe...

IMG_9818
Nebuta museum (yang warna merah)...
IMG_9821
Aomori memang terkenal dengan ringo (apple) ada A factory outlet (apple factory) yang menjual bermacam produk dari ringo, kami tak beli pun sebab agak mahal dan tak ada yang menarik hati patik ni. Mula2 ingatkan outlet macam premium outlet, rupanya outlet lain, tertipu i.

IMG_9825
nice view, tapi sejuk sangat, tak tahan. Laju2 buai ku laju saya dan cinta hati masuk dalam museum nebuta tu...

IMG_9829
my love kurang gemar melihat muka nebuta ni, dia cakap ala2 syaitoon hehe, lawak je. Tak tahulah kenapa garang sangat muka nebuta ni, hero zaman dulu gamaknya, patik makles nak menggugel ampunnn...

IMG_9827
unik atau menakutkan?

IMG_9833
nak masuk tengok pameran kena bayar, tapi tak masuk pun curi2 ambil gambar di koridor... mungkin banyak sejarah nebuta dalam tu tapi mungkin dalam bahasa jepun...

IMG_9836
it's time to go home... bye2 Aomori, rasanya dah tak terjah kut kat bandar ni, melainkan kami nak ke Hokkaido menaiki feri dari Aomori itupun jika ada masa dan rezeki, wallahua'lam...

p/s: alhamdulillah dah hari kedua berpuasa, harap dapat puasa penuh tahun ni. Di sebalik nama Ken Hamza...

23 comments:

purplekyu^_^ said...

seronoknya! selamat berpuasa! :D

Prettywrite said...

hahaha memey napok macam syaitoonn pun kak..ngeri molek tengok..

Umie Naziera said...

suka tengok jambatan merah tue,unik lorhhh

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Ai pun x suka tgk nebuta tu kowaiiiiiiii la
Biler la ader rezeki nk terjah sana
Hahaha ai pong ingat tu outlets ngeee makcik senah pun tertipu gak ngeee ( ´ ▽ ` )ノ

pena rozie said...

seronok dpt g cner kan????

Papa Mifz said...

amboi sempat berjalan masa dah sarat2 tuh yer...:)

selamat berpuaso yer...;)

Asmara said...

Hero zmn dulu kot nebuta nih. ;D naik feri dari sendai lg jimat masa kot kalau nk ke hokkaido. ;)

Amie said...

Bila tengok nebuta teringat cerita Hikayat Seri Rama yang kakak pernah baca, ada watak jahat di dalamnya dengan wajah menakutkan, kakak sempat saksikan teater tu di Yogyakarta, pelakonnya watak jahat dimainkan oleh seorang lelaki yang bertubuh besar sasa dan memakai topeng muka yang menakutkan!

sue-sama said...

Comel kak anis! :)

salam ramadhan almubarak kak anis sekeluarga :)

Eyda Syahida said...

bestnye boleh jenjalan cmtu kak...




salam ramadhan ye kak :)

keli menari said...

Amboi jalan akak tak habes lagi.hehee

Selamat berpuasa!! Caiyok2 !

ct kektus said...

mmg agak menakutkan sikit lah muka nebuta tuu. kalau katun tu senyum, taklah takut sgt kot. hehee :D

senyumSOYA said...

ringo mahal ek? wuu..
selamat berpuasa ramadhan akak ^^

FnF Simple Life said...

Kalo sy bawa anak2 masuk muzium nebuta tu sure diorang takut... hehe... suka lak tengok bangunan bentuk piramis tu... kat jepun kan bangunan diorang sepesen je kotak2... kira unik la yang tu.

msredcheesecake said...

GARANG2 LA MUKA NYA... HHEEE TAKUT JE...

Rai said...

mesti ada kerepek ringo..dulu masa ke hokkaido, ada satu tempat tu pun mmg kaya dengan ringo..siap ada kerepek bagai..sedapppp

mrs kayrul said...

selamat berpuasa hanis...sempat berjalan sakan sebelum hamza keluar ye....

sudipVSsenduk said...

nampak menarik la museum nebuta ni.. kalau masuk pun mesti 'blur' tentang sejarah dia orang ni.. (merujuk pd diri sendiri)

Salam Ramadhan buat Anis sekeluarga, moga ibadah kita diterima olehNya.

Chekgu Azrine said...

Xknl la sis smua watak2 karton tu..tp mmg ada yg scarykan?

Eliss Mie said...

selamat berpuasa yer:) memang mcm syaittoonn la :p hehehe

Asrul "iLham" Sany said...

patung monster tu cute hahaha selamat berpuasa ya :D

dwaty said...

jambatan tu macam jambatan putrajaya la... hehe

Mr.Clive said...

hohoho suka lukisan,design tu semua! ohsem gilaaa!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails