Tuesday, August 14, 2012

Himalaya nappy rash cream...

Ada tak baby yang tak kena rash/ruam ni? Bestnya kalau tak kena ruam. Kulit baby kan sangat sensitif (tetiba teringat lagu sensitif rahim maarof tu). Saya minta kakak belikan just in case ada ruam. Nasib baik beringat sebelum kena. Itu namanya naluri keibuan, eceh, dush! Mula2 ok je kulit Hamza, alih2 pada suatu hari ada merah2 sewaktu tukar diaper dia. Masa minggu ke-2 kalau tak silap. Kesian pulak tengok... padahal dah tukar diaper dengan kerap.

terus guna Himalaya nappy rash cream yang kakak belikan. Saya tak suruh kakak beli krim yang spesifik. Tapi dia belikan yang ni. Dulu anak dia guna krim warna pink, tak ingat pula nama krim tu.

Hasilnya sangat puas hati. Berkesan pada kulit Hamza. 2 hari lepas tu terus hilang. Sekarang dah tak ada ruam tapi kami tetap letakkan sedikit sekali sekala. Walaupun dah guna diaper yang punyai penyerapan yang bagus (ayat iklan) tapi adakala kita tak dapat elakkan kelembapan pada kulit bayi yang dibaluti diaper tu. Ada tips lain selain pakai krim?


22 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

gebu pasni kulit...

*sy masih pakai bedak baby hahahhaa

Mixed-family in da house.... said...

1st time tgk baby cream jenama Himalaya.

utk Amzar dulu2 akak guna sebamed..alhamdulillah serasi...

Selain cream, mungkin Hanis boleh try cari yg organik punyer, bukan bentuk cream, lebih kpd bentuk macam vaseline gitu (mungkin boleh try google brand Angel's Mama)

Selamat hari raya hanis!

amirah said...

arissa pun sama la hanis. sekejap je dah ada ruam. merah kat von dia. tapi aritu teruk jdnya akak gi klinik dpt krim. zaricott. selalunya guna drapolene

Anum said...

good sharing sis
beringat dan naluri ibu tepat kan

Nazayiena said...

Bagusnya cream nie,kak Nurul suka pki cream econazine je.

me suya said...

ma suya guna cream ni jugok kalu xsilap utk cucu dio.. kesian baby hamza kena ruam..sib baik dah okew :)

Munnafendy said...

er..kalau utk kita2 je pakai bkesan tak?

Nieda said...

macam2 petua org bagi nak elak ruam. ada suruh pakai tepung ubi-mcm pakai bedak tapi yg mujarabnya selalu sapu losyen lps mandi dan sapu pada bahagian sensitif supaya kulit bebas ruam.

Shana' said...

Anak akak dulu, lepas tukar diaper Mamy Poko yang mahal itu baru kulit dia ok, dah tak payah pakai krim. Tapi kopak jugalah membeli diaper mahal..huhuhu

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

letak tepung ubi..

Chekgu Azrine said...

akk pun pkai nappy cream ni tp jenama lain..dh xhingat la sis..warna pink..mmg terbaekla..hehe..

LuN@_aiDi said...

Bby Zahin ari tuh pun kne gak nappy rush neh.
sbb xsesuai ngn diaper.
so kteorg tukar ke Mami poko. Alhamdulillah
xder dah nappy rush neh(:
mgkn kulit bby HamZa xsesuai dgn diaper yg die pakai skng kot?.

maszull said...

asalamualaikum hanis...mama dah lama x ada anak kecik x tahu nak ckp ubat apa yg baik...:)

ishamizu said...

Hanis, ank izu sume ada ruam..pastu derg ada eczyma..esp kt UK ni kulit tak thn dgn suhu sejuk dn tlalu kering so derg asik garu je kulit smpi luka2. Kesian akk tgk. Dulu kt msia pki drapoline, sebamed ok tp kt sini ktrg beli sudocream. Highly recommended kt UK ni cuma mhl sket. Tp memang sgt bkesan..utk jerawat dn gatal2 kene gigit serangga pon boleh guna..

Husna Adnan said...

Warna pink tu Drapolene kot (http://www.mims.com.sg/resources/drugs/Vietnam/pic/Drapolene%20Kem_1854.gif). Saya pakaikan pada Afia pagi, petang tu dah hilang dah merah dia. Krim ni sangat efektif! ^_^ Tapi ni krim jugek. He he.

AzuraFazil DIN said...

alahai cian nye bby hamza...

kene kerap tukor pempers.. or x pun tukor brand terus lew.. myb x sesuai kut

Rai said...

hanis,
biasanya rash ni bukan saja sebab baby lama sangat terendam dalam diapers.tapi sebab mungkin masa kita nak pakaikan diapers tu kita tak lap motot dia kering kering..ada sikit lembapan..bila terperap..dia akan jadi tak selesa..lagi pulak bila baby kencing..

so biasanya akak amalkan..lepas mandikan lap kering kering dengan towel lembut. lepas tu biar kejap sebelum pakaikan diapers. (kena jaga2 la..takut dia terkucil..hihi)

kalau ada rash pun buat mcm ni boleh cepat baik..pengalaman akak budak lelaki lagi mudah nak handle. tapi kalau takut dia terpancut position kat diapers siap2..tapi tak payah seal dulu. just tutup gitu je.

lagi satu..the best..adalah guna cloth diapers..tapi lagi leceh la :D

Rai said...

oh..btw kalau cream akak pakai allano lotion je..gatal ke rashes ke kena minyak panas air panas semua buh tu..alhamdulillah..sekali apply je da ok..

fadhilah said...

tips time tukar nappy bg baby boy: letak tisu kt bird dia. kalau dia weewee takdelah terpancut ke tempat lain ^^

fiza said...

Nak cari lah nanti. Tak tau plak himalaya ada cream nappy rash.

khairunnisa ♥ said...

if kak Hanis nak beli,pi farmasi beli Calamine Cream (kaler pink. yg tu nisa selalu bagi pada patient ;) nisa tak tau selain guna cream~

d_LA said...

dla guno shampoo himalaya..tetibe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails