Thursday, September 6, 2012

Sushi: Yummy atau ermmm...

Kalau sebut sushi atau makanan jepun yang lain ramai yang tak lalu, tengok pun tak boleh, walaupun nasi segitiga (onigiri-lauk di dalam nasi) tu pun ada yang tak lalu. Padahal nasi yang dikepal dan dibentuk jadi segitiga je pun. Intro tak menahan haha, sebelum anda terus melayari entri ni baik pangkah laju-laju kalau rasa macam tak lalu nak tengok hehe. Namun ada juga yang menggemarinya. Tak pasti menu ni dah pernah tunjuk ke belum kat sini. Ada juga menu yang baru kami cuba...

 kani miso, (kani=ketam), miso patik kurang pasti akan maksud yang lebih tepat rasanya sejenis paste, isi ketam yang telah direbus bersama paste ketam yang dicampur dengan lemak ketam... patutnya ada dua tapi my love dah ngap awal2... (100 yen)

 uni=sea urchin, yang ni kegemaran si jantung hati oh oh... mentah ok! saya tak makan yang ni sebab err... ermm entah haha... (100 yen)

 ikura=telur ikan... tak perlu nak ambil supplement minyak ikan dah.. terus makan yang fresh gitu... (100 yen)

 maguro=tuna (isi tuna mentah yang dicincang) yang ni salah satu kegemaran patik, masa mengandung dulu selalu makan yang ni... (100 yen)

 ikan goreng rangup krup krap tak tahu nama ni adalah "daisuki" (yang paling disukai gitu), tak cukup 1 bowl tu mesti nak 2 bowl, eh apakah tamak haloba ni? dihidang bersama rumpai laut dan daikon (white radish), bila dah dapat cepat2 keluarkan dari kuah tu sebab nak makan panas2 dan rangup... (160 yen)
 
 sama je macam kat atas tu cuma angle lain hikhik...

 yang ni baru discover, biasa makan softcream je, kali ni ada menu ice-cream baru, blueberry cheesecake dan vanilla, kongsi dengan my love sebab tak berani lagi nak makan eskrem dengan melampaui batas... (145 yen)

100 yen = berapa rm? nilai tukaran tak tetap sentiasa turun naik. Waktu kami mula2 datang Sendai dulu 100 yen=RM3.30 sekarang kadang mencecah RM5 paling minimum pun RM4.50, sekarang saya tak berapa pasti huu...

so macam mana? yummy atau kureng? tapi yang pastinya semua akan cakap menu last tu yummy, kan?


46 comments:

Chekgu Azrine said...

sorry sis..mmg tak lalu la..hahaha..akak penah makan yg mana ntah..serius..keluar balik..

Rai said...

uni dengan ikura akak memang tak lalu.. yang lelain ok..tapi paling suka jenis toro toro tu.. hihi.. nak mahal aje :P

salmon yang dia bakar sikit dengan penunu lepas tu tabur bawang letak mayonis tu pun super..

waaaa...mana nak cari sushi sedap murah dekk nonnn...

pesanan penaja.. sila makan sushi sepuasnya kat sana..nanti nyesal.. wahaha..

btw..akak lagi suka onigiri dari sushi..okaka, mentaiko, ush ush.. jangan sebut..nanti pokai la suami orang mengandung..hihi

<< kepochi gila kan dia ni mengomen.. :P

Ijah EmoTemo said...

sushi feberet ijah!! heheh.. tp klu selalu makan ijah takut muak hihi.. tp klu dh lama xmkn...mmg rasa sedap je!! hehe

fadhilah said...

k hanis, time mengandung rasanya tak elok makan benda mentah2.

hehe... saya pun bleh je makan sushi dengan salmon mentah. dulu sangat suka sushi. sekarang macam dh kurang sket...

norliha said...

Sushi telur ikan mmg my peberet... yummy

Mixed-family in da house.... said...

hi hanis,

hmm yummy sushi....akak suka jgk, klu pi jusco sure beli....

laskar pelangi said...

yg len2 tu tak terliur pon.mmg xleh nak makan sushi yg isi mentah2 nih..nak terkeluar je dari anak tekak kalau makan..hehe...tapi ada satu menambat hati kat gambar tu...aiskrim!yumyum:)

kak, selamat hari raya~~:)

fiza said...

Saya tak reti makan sushi. Pernah try...tapi tak tertelan dek tokak ni ha. Tokak melayu gamaknya ☺☺

man yusoef said...

man dulu tak suka makan sushi...tapi sekarang favorite! setiap minggu macam kena ada sekali beli..tapi beli yg dekat Jusco jelah..gigih pergi malam2 kul 9 lebih utk dapatkan discount..kekeke

Farah Shamsudin said...

sushi? aduhai.. teka kite tak bole masukla dear..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

sushi sedap wo.. tapi x mampu la mkn kat sushi king, beli sushi yang juat kat aeon je

Lya Colours said...

kurang suka sushi mentah. kalau Jusco punya sushi, suka yg tuna mayo tu. best

amirah said...

akak memang kureng..huhu..akak tekak makan belacan la hanis..takleh nak terima sgt mknan jepun

ct kektus said...

eskrim tu komfem lah yummy kak !

kalau sushi ni, kite biasa beli yg kat jusco 1 seringgit. tapi makan 2,3 dah muak. hehehee

Asmara said...

yang uni tu tak pernah makn. biasa mmg amik maguro, salmon, ebi. ikura tu pernah la tp mcm takleh sbb masin bila pecah dlm mulut. hihi.. isk tetiba hari ni nak mkn sushi pulak lah. *padahal baru malam tadi makan, kat sini tiap hari rabu yamazawa akan buat sushi sale handmade yg sedap. tiap minggu beli half price. tak berapa kali je ni dpt mkn lagi. hukhuk.. cedih.

dwaty said...

saya tak reti makan sushi... hihihi

zurahimi muslim said...

Assalamualaikum.
Saya akan ke tokyo bulan 4 tahun depan. Ada tips tak kalau kitorg nak makan kat kedai sana? Nk makan ape, kedai yg macammana etc. for info insyaallah akan masak kat sana sbb sewa apartment. Tapi sekali sekala nk makan luar jugak n try makanan jepun. Tq yek! :)

Anum said...

nampak sedap sis

Kakzakie said...

Kakak makanan yg raw belum pandai lagi makan Hanis. Kalau semi-cooked oklah juga. Tengok telur ikan tu rasanya kakak tak tertelan kot kalau mentah..

Aiskrim tu memang nampak yummy:)

Rohani Hashim said...

hana, yup yg last tu mmg yummyyy ahaha lamanya tak mkn eskrim

Noraim said...

mungkin sbb kak lamo doh dok denu, jd lalu la nok makey. kalu ore tgk pn xlalu doh kak. hehe.

Ain said...

saya suka tengok sushi sebab cantik and colourful tapi saya penah beli dan bila nak makan saya x tahan bau die buat saya rasa pening~~~

ahsfantasy24 said...

kita suka sushi !
Hehe lama tak melayan, di KB tak sampai lagi >_<

Kesudahan Blog Ceyana Hina Profesion Keguruan - ahsfantasy24.com

radziah AR said...

sedapnya....teringin nak mkn sushi.... tp en. jun tak nak. nak mkn sndri, xtahu....

Kazman / Sue said...

makanan tu kan kami tengok kat carefour je laa... ada jual ..... pernah juga kami try tapi rasanya macam pelik jee sebab tak biasa kot... tapi habis jugak kami telan....haaa3x...

Nur-nba said...

Macam jenis sushi ada.. Kak Nur tak pandai makan sushi.. dah pernah cuba, tapi tak ter'telan'.. :)

sudipVSsenduk said...

tak pandai makan sushi... Tak tertelan rasanya, tapi yg last tu tak dijemput pun akak boleh ngap sampai menjilat mangkuk

Woofer Storm said...

sy tak reti makan sngt kak.hehee

slm syawal^^

Nadiah Sidek said...

memang tak lalu tengok makanan jepun..haha. buat masa ni belum terbuka hati la nak merasa makanan jepun :p

kak mah said...

Bestnya...nak makan jugaklah

FnF Simple Life said...

sushi memang best...tapi yang mentah2 tu mmg kami tak makan... kembang tekak ni haaa...hik3x

Amirah Adnan said...

sedaknyo laaaaa.. eskrem dgn ike tuh hok tliur dooh.. nyummm3

Papa Mifz said...

PM sampai skrg tak berminat nak cubo mkn sushi...huhu

Umie Naziera said...

yg xtahannya aiskrim tuh..huhu..nyum3

Cik Pulau said...

ahahaha.. sy rasa sy xleh nak make sumo tu kecuali wat bwh sekali.. muahahaha..
kenzu pekaba?? ^^,

Hanamiko Sakura said...

first time makan sushi memang tak boleh telan.. sebab jakun sgt belum pernah cuba.. nak itu, nak ini.. aleh2 tak boleh nak telan.. hihi

and finally, saya boleh juga telan sushi xD

Kalamhati said...

meme hok last tu la hok sedak skali..hihi
susi-susi ni kak wan buleh make tp kure la sikit..hehe

Amie said...

Balik raya hari tu sempat beli sushi makan dengan anak2 and suami.... kami jenis tak cerewet makanan, walaupun kali pertama cuba, tapi boleh telan dengan sempurna... he he heh malah kalau boleh nak makan lagi sebab sedap!

Mak Wardah said...

Salam Hana,
Akak realy nak belajar baut sushi ni..akak akak suka sangat, longgar poket sebab selalu kena g sushi king

Woofer Storm said...

teringin juga nak makan sushi,tapi hati kata tak bisa..^^

slmt mlm akak abg..

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

sayammmmmm lamanyer x terjah sini
rindu ai tak???
lama gak tak makan sushi
kena ajaq darl gi cari sushi la nnt

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kakD tak pernah pun rasa sushi...huhuhuhuuh,,,,sadis kan...

aniswany said...

anis tringinnnnn sgt nak suka sushi..tapi apakan daya,bau pun dh xtahan.xpa,one day hope anis bole mkn sushi..haha bole gitu ? :D

~Beb~ said...

feverettttttttttttttt!!!!!!!

Eliss Mie said...

saya baru sekali merasa makan sushi , lepas tu siap termuntah2 :p lepas tu terus tekak geli nak terima ;p hehehe.

アヌム said...

nihon no sushi o tabetaii..zenbu oishisou nee..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails