Friday, September 14, 2012

Ken Hamza@3 months

Hati resah gelisah, jiwa kacau, over acting penuliskah ini? Now i think motherhood and parenting has become more challenging. I'll write it later at the end.

Alhamdulillah Hamza dah 3 bulan pada 10 Sept yang lalu. Saya malas nak baca milestone baby kut2 terfikir lantas keluarkan dialog"eh kenapa Hamza belum lagi" and so on. Setiap baby ada his own development yg ptg dia sihat walafiat. So saya cuma tulis progress untuk kenangan saya. Vocab Hamza pun makin bertambah seperti gugu, equu, gaa gak, aa buu dan ada lagi tapi tak reti nak eja bagi sama bunyi mcam hamza sebut hihi. Dia juga suka gelak terkekek kekek bila cium pipi dan telinga.

Sekarang tak boleh pergi jauh dari dia kena duduk dekat dengan pandangan dia. Kadang kena betul2 sebelah tak pun nk dukung je. Susah sikit nak buat kerja rumah nak g toi etc time dia tidur baru boleh. Kalau orang lain dukung mulalah menangis huhu dah tak mesra alam mcm dulu atau mungkin mood dia tak ok masa tu. Belum sempat nak uji dengan lebih lanjut lagi.

Belum pergi check up dan inject lagi untuk bulan ni. Harap2 tak nangis la baby manja tu.


dah jarang tido siang asyik nak bercakap dan bergurau huhu... Pipi pun dah makin labuh.



Nak ambil gambar pun makin susah sebab dia tak duduk diam kaki tangan asyik bergerak so banyak gambar blur. Adakala sampai tertendang tangan mama dia yang sedang pegang kamera ni. Lagi satu asyik nak borak je macam gambar kat atas tu sampai muncung mulut beria betul panggil mama dia.

Petang tadi betul2 menguji jiwa raga saya. Hamza menangis meraung sepenuh jiwa mcm nak tercabut anak tekak sampai tak tahu dah nak tenangkan dia mcam mana. Kami berzikir dan pasang alunan al quran baru dia makin ok dan terlena dalam pelukan. Dah lama pegang baru boleh letak atas tilam.

Tak pernah menangis macam tu sampaikan saya pun nangis jugak skrg pun patik masih sedih dan bimbang. Macam2 bermain di minda sakit perut ke? Kembung perut ke? Sebab 2-3 hari ni patik syok sgt minum kopi biasa 3-4 hari sekali minum. Lepas tu hari ni makan terung. Adakah sebab kopi dan terung perut dia meragam atau makanan lain? Nak fikir yang negatif2 mistik2 ni ish nauzubillah sangat2.

Saya dan cinta hati pun dah solat hajat dan berdoa agar dijauhkan dari perkara/penyakit yang tak diingini.

Adakah saya ni over thinking. Biasalah baby nangis tapi ssh sangat nak console dia tadi huhu harap sangat hamza makin ok and happy as always! Mama already misses your smile. Ampunn sila jangan menyampah.

P/s: taip laju2 ni sure byk typo apapun abaikan jela eh.

36 comments:

Ijah EmoTemo said...

makin lama makin comel. mulut muncung pun tetap comel. hehe

kasihredha said...

semoga ken x ada apa2
mungkin kembung perut je kot...kalau nangis lagi, kena le gi jumpa doktor.

whitecappuccino said...

hamza makin comel..manis senyumannya..memang risau bila baby nangis bagai nak rak..harap hamza akan ok ya.

Azian Elias said...

well memang betul taip kids lain development nya. macam abg luqman sampai umur 3.5 tahun still cakap tak berapa nak betul ingat anak tak sihat. walhal mmg ada kids yg macam tu. anak kedua different pulak. so u relax je.. perasaan macam u ni normal for those yang baru ada adak satu dan baru jadi ibu. One thing u have to be strong. jgn nangis bila anak nangis.. Strong..

Important letak sentiasa minyak telon or whatever minyak tiap kali lepas mandi or lepas cuci pupu or whatever bila kena air, kat tapak kaki and pusat.. INSYALLAHH kembung perut tak akan ada. Kalau ada, adat lah..

Chekgu Azrine said...

mgkn jgk dia xselesa sis..kmbung perut might b..sbb dia xblh bgthukan?pity u sis..saba k..berdoa semoga dipermudahkan utk u ye sis..

ishamizu said...

hehe biasa tu..mama jgn risau ye..ank2 sy pon mcm tu jgk..klu jadi lg buat benda yg sama, baca ayatul quran atau takbir insyaAllah ok..;)

happy 3 months old to Ken Hamza!

Teratak Hami said...

Enjoy parenting moments. Benda2 mistik mmg ada, so kena selalu psg ayat alquran/ kita sendiri baca.

Baby akak pernah skali nanges x berhenti smp akak nak g dapur pun takut.

wida said...

Makin gebu anak hanis ni...comel.

Munnafendy said...

xde ape la kot...biasa la baby...mak sy ckp kalau kecik2 kuat nangis dh bsr karang die yg paling kuat n boleh diharap...hihi

Aunty Nusrat said...

AMBOI...BABY HAMZA DAH NAK TALKING SPEAKING YA? HMMM NANTI BALIK KLATE ... AUNTY AJAR KECEK KLATE DEH...:)

PS: HAVE A BARAKAH DAY.

Anonymous said...

no typo errors..

FnF Simple Life said...

alolo... windunye sama Ken hamza... mungkin juga perut dia x selesa... tu yg nanges tak berhenti. Act lagi dia nanges lagi byk dia sedut udara n lg kembung le. sian hamza. pasal mistik tu sy percaya je... boleh gak amalkan Al-Matsurat pagi dan petang.

Act kan anak sy yg sulung tu masa lahir nanges je keje dia... mcm Ahmad Albab pun ada... time tido je x nanges... sampai umur 3 bulan lebih. berubat ngn ustaz sampai ke bomoh kampung...hehe...siap tukar nama... carik mak angkat seme...macam2 le... tension toksah citer le...sy ngn hubby lum ada pengalaman cos anak sulung. Alhamdulillah dah 7 tahun, sekolah dah pun budak yg kuat nanges tu...hehe.

Husna Adnan said...

Harap Baby Hamza yang hensem ini baik-baik saja. Afia pun kekadang suka menangis macam kena cubit, sampai kena peluk sambil usap belakang dia. Yalah, mungkin kembung kot.

Rose said...

Wah dah 3 bulan. Belum sempat ucap tahniah untuk this new addition to the family, Hamza. Semoga menjadi anak yang soleh. Parenthood memang penuh dugaan dan worries. Tapi benda tu normal :)
Keep strong :D

Mixed-family in da house.... said...

Salam hanis,
wah makin hensem cik abe hamza ni....
Hanis, jgn panik ya bila anak meragam. Itu biasa, sebab budok ke tokleh ghoyak gapo hok tok keno. Sakit perut ko, sejuk ko, panah ko...

Hanis praktis deh como minyok telon kt perut dio, tapok kaki sambil2 baco ayat kursi.

Pahtu kalu balik dari jale jauh tu (hanis or hubby), sekali skalo azan dale ghumoh.

Kak pon tokse pikir sgt hok2 mistik ni

ct kektus said...

kalau kite kat tempat akak, kite pon akan terfikir yg bukan2 kak.

pacificblue said...

be strong....my babypn dulu mcm tu...nanges tetbe smpi merah2 muke..pujuk canepn die xlyn,,susu,peluk,bawa jln2....n klu naik kete sepnjg jln tu nanges jerit2.....mmg pk byk kali klu nk kuar,..huhu...one day g mkn luar,dr umah smpila nk blk lps mkn die xstop nanges..risau sgt n terjumpe ustz harun din dkt situ.n ustz tgk n pgg pale baby,ustz ckp baby xde pape,just nk kena peluk n manja2...actually nk ckp,mayb at certain stage,bby mmg camtu,,,kte kne kuat n cbe xstress...pujuk n ckp2 je dgn die..insyaallah lame2 ok... :)

Shaofie said...

amzah nak membesar tuh... cuba ketuk pintu byk kali, mungkin dia senyap (scene dalam ahmad albab) heheh

Nur-nba said...

Comel dan tembam dah baby Ken Hamza.. Moga dia sihat2 je. Rasanya kalau Hanis masih ragu2, bawa dia ke klinik untuk pemeriksaan lanjut.

happyichigo♥ said...

Cutiepie!
Ya Alaah, dira pun sama..masa sophie dulu asyik nangis tak stop..dira pun sama nangis sbb terlalu risau..

Amie said...

Kejap je masa berlalu... dah besar sayang Hamza ye...
Hanis,
kena banyak sabar dan banyak belajar, Hanis sedang dalam proses sebenarnya... banyak perkara baru yang Hanis belum pernah alami, lagilah jauh dari ayah bonda, orang-orang yang lebih berpengalaman. Kak Amie pun dulu macam Hanis, baby pertama menangis melalak-lalak dari tengah malam sampai ke pagi sampai kak Amie mahu menangis dan suami pun ikut bingung . Syukurlah masa tu dalam pantang, tinggal dengan mentua... bonda mentua ambil baby, dibuatkannya susu baru dan dibawa tidur bersamanya, barulah kakak dapat lelapkan mata, rupanya baby masuk angin.
Kalau Hanis menyusu badan, memang kena jaga pemakanan, walaupun orang kata makanan itu dan ini penuh khasiat, tapi kena bijak pilih,contohnya walaupun lobak merah itu elok tapi sebenarnya boleh kumpul angin dalam badan, kesannya bila baby menyusu memang beranginlah nanti...kembung perutnya. Dan banyak lagi... tulislah Hanis, tak ada yang menyampah mahu membacanya, inilah tujuannya kita berblogging, menulis, berkongsi idea, pendapat dan cadangan...banyak2 bersabar ye Hanis sayanggg...

norliha said...

Salam hanis,

Mungkin kembung perut, guna minyak telon atau apa2 minyak angin dulu akak guna minyak cap limau sapu kat perut dan buat urut, juga sapu belakang betis kaki baby. Ada jugak cuba cara mak bidan buat letakkan perut baby kat atas kepala lutut kita sambil baca selawat untuk kurang kembung. Mcm2 cara tp semua itu dgn izin Allah.

Rai Ourkizuna said...

ada orang kata beralih bulan..tapi jgn risau la..menangis sikit tu kalau doktor dia kata nak bagi kuatkan paru paru baby :D

insya allah..nothing serious yg nak dibimbangkan..biasa baby nangis kita boleh tengok dia nangis sakit ke, nangis lapar..kadang2 dia nangis just sebab nak kan perhatian.. apa pun.. semoga hamza makin kuat dan sihat...

aniswany said...

baby kecik2 ni biasa la byk meragam,jgn pkir byk2 sgt ye..kami jauh di sini semua doakan hamza sehat ^_^ chill yea

Umie Naziera said...

lama xdgr berita Hamza..makin lama makin tombam!!!kiutt jer pipi..nak cubit!!!!

Farah Shamsudin said...

Ken Hamza dah lain sikit rupanye.. makin comel.. macam anak jepun! geram!!

Kalamhati said...

cepatnyo la dio besar deh..hehe sekejap jah masa berlalu..geram nyo tgk hamza!!

Sekadar Coretan said...

Ken Hamza makin matang, mengikuti perkembangan since dia dalam kandungan lagi.Selamat menjaga baby yang berbagai ragam akan kita rasakan.

Puteri Nur Aqiliah said...

happy 3 months ken hamzah:D
terung anging lah kak==' mesti kembung perut tu~

amalkan dodoi berzikir:)

CIK Y O N G said...

Alaa..laaa..
Tomei tomei tomei Ken Hamza..
Muahhhh..

ahsfantasy24 said...

kene ajak bersembang sejak dr kecik
baby ni, aktifkan perkembangan otak(:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

dah mcm ank org jepun sudahhh...

cumil sgt2...

maszull said...

assalamualaikum hanis...semakin tembam n berisi bb Ken Hamzah sekejap jer dah besar...:)

Noraim said...

anyoyoyo koho lamo koho comei hamza ni kak., huhu,

Fizah Ibrahim said...

Aloloo, makin comey la ! geram saya tgk, nk picit2 pipi dia blh? hehe...

ch000tz axoera ヅ said...

comeyyy

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails