Thursday, April 18, 2013

Little diary...

Ini adalah entri tertunggak, eh eh boleh pulak ye, macam bil tertunggak aje ha. Dah lama terperap tak sempat nak update.Gambar terbaru mungkin di entri akan datang. Yang dalam entri ni Hamza zaman muda, rambut pun jarang2 lagi haha... masa ni masih di Sendai.

Ni untuk bacaan@tatapan anakanda bila besar nanti, eceh verangan gitu. Tak pun angan2 kedua adalah... pada suatu hari seorang "awek"(awek tu) menghampiri Hamza dan cakap, "eh lambat ye awak tumbuh gigi masa baby dulu." Hamza terpinga2... getusnya, eh kok gimana sih dia bisa tahu (haha boleh pulak cakap bahasa lain eh, apa ingat ini sinetron?) "Saya tahu sebab saya ada terbaca di blog mama awak." sambung awek itu lagi. Aduhai, apa ingat glam sangat ke blog hana sakura ni sampai ramai pembaca haha... pitam! Berangan tak sedar diri namanya tu hihi...

27 Sept 2012 lebih kurang jam 9.30 pm Hamza made his third attempt untuk meniarap. Awalnya tangan tersekat (as usual) lepas tu my love betulkan tangan dia, tapi dia bounce back pada posisi baring. Both of us gelak sebab lawak muka dia masa tu. Sekali dia meraung punya la kuat, sama ada terasa mama papa dia gelak atau gelak kami tu terkuat makanya jiwa sensitip dia sedikit terkejut. Tapi rasanya tak kuat pun gelak2 biasa aje...


nampak penat anakanda dek berusaha bersungguh2 nak main remote tv hikhik....

the next day bangun tak mandi lagi terus nak meniarap...

Progress Hamza ni biasa2 je, tak cepat pun... tapi at least ada progress la... 2 November 2012, Hamza dah boleh mengesot ke depan... 13 November 2012 Hamza dah boleh pusing 180 darjah, angkat punggung macam nak merangkak tapi tak bergerak pun... action je lebih haha...

 20 November 2012 for the first time bila saya cakap Mama oide (come to mama) dia hulur tangan nak pergi dengan mama... berbunga2 hati i, u...
03 Disember 2012 Pertama kali dia makan jari kaki dan habiskan his first porridge!
06 Disember Hamza dah mula meniarap dengan lincah di mana2 pada bila2 masa... sebelum ni time dia rajin je...
10 Disember 2012 genap 6 bulan Hamza dah boleh duduk... (org kelantan cakap duk congok)

Hamza suka baca buku sebab mama dia baca siap dengan suara menjiwai watak gitu kan... masa ni balik je dari rumah baby sitter terus pegang buku sambil jerit geram... bila dah baca baru dia senyap... adoiii

salah satu mainan 100 yen shop yang digemari Hamza... maaflah anakanda mama papa beli mainan murah2 je haha... mahal2 bukan Hamza nak main sangat pun, sibuk nak berebut remote, nak main mug, pinggan, paper cup etc...

27 Februari 2013 Hamza mula merangkak...

04 Mac 2013 Hamza mula pachi-pachi (aka tepuk tangan). Bila cakap pachi aje terus dia buat aksi pachi sambil senyum... tapi sekarang tak senyum dah dia pachi aje...

Tak catat tarikh terkini... tapi waktu 9 bulan Hamza mula berdiri... sekarang bila dah 10 bulan asyik nak tolak kerusi atau kotak atau apa2 tempat yang dia boleh berpegang. memang kena berjaga2 takut jatuh. Nasib baik time merangkak dan jumpa benda dia jenis tak masukkan dalam mulut. Cuma yang harunya... bila dia main pintu ke, sliding almari ke... dia akan jilat kat mana2 yang dia rasa berkenen... haha, nak tahu rasa best ke tak kut... pastu bila tarik dia akan marah, kuat protes betul sekarang ni... tak dapat apa yang dia nak, bising aje... nanti ada masa patik nak rekod pastu tunjuk time dia besar nanti hik2...

anakanda Ken Hamza... will you read about this one day?


30 comments:

amirah said...

hai budak comel!..huhu.lama mama awak tak update blog...seronok baca progress hamza. mestila hamza nak bc and tgk gmbr dia yg cute ni..

me suya said...

kawaiii sangat baby kak hanis.. harap2 nanti dikurniakan rezeki baby comel cam ni.. hehehe :) Doakan Suya k akak :)

Rai Ourkizuna said...

wahh..besar da hamza.. lama akak tak singgah sini..da 10 bulan.. kejap je masa berlalu kan..ganbatte hamza..!

bolat sungguh mata dia..makin hansamu..

nasrah azmi said...

Comelnya hamzah... nak kiss sikit ... pulak dah.. hehehe

Nieda ramly said...

hanis dah balik malaysia atau masih di jepun?

Nieda ramly said...

hanis dah balik malaysia atau masih di jepun?

MAY said...

Waalllaa.cute banget bb ni tgh mbsar kan..

whitecappuccino said...

lama sungguh cik nor tak tengok hamza.makin ensem dia.geramm!

Umie Naziera said...

seriussly hamza sgtt comelsss...gerammm la akak..grrrrr

Kuazue Mohd said...

in shaa Allah dear... somel!!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dah. besar Hamza ye.... Comey Bila main 100 yen shop tu ;-)

fadhilah said...

dh lama tak dengar berita ken hamza.

zie_ira said...

as salam , kak haniss!!!

lamaa nyee ira tak berblogging,, tatau pun da ade baby comeii ni ,, uuu kita bz study,, tak de masa nak jalan blog,, wuu , akak ingat ira lagi tak ? hehe,,

comeii baby hamza,, :3, miss u kakak :) <3

pacificblue said...

Sweet sgt yg hamza minta baca buku tu... :-)

Anonymous said...

Hanis u dah blk msia ke? Iryd n Pitt pon dah balik ke? Klu x silap, I ada nmpk muka look alike Pitt at USM's mosque. I dont know. Hapdet la wajah terbaru KenZa. ade mcm JL ke tak? hahaha

mrs kayrul said...

rajinnya hanis, setiap perkembangan hamza dicatatkan plus ngan tarikh lagi..thums up

happyichigo♥ said...

Pachi-pachii means tepuk tangan..kiutnya bahasa..keN hamza chomeeel sgt..dira teringin nak baby boy oooh!!!!

sudipVSsenduk said...

tak lama lagi Hamza jadi spiderman pulak, panjat sini panjat sana... sabo bebanyak ya Hana :)

LuN@_aiDi said...

ken suka baca buku, zahin pulak suka mkn buku
kiter baca die amek gigit buku tuh.
mungkin dia pk cepat sikit kot ilmu kalau mkn terus
buku tuh..hihihi

Cik Sara said...

After a long time..
Welcome back to Malaysia sis!
Wah.. tup tap tup tap..dah 9 bulan ye usia Ken Hamza..
Kenapa rasa macam baru je follow akaknya story masa mengandung.. eheh...
Time fly sooooo fast!

Chekgu Azrine said...

wahhhh..rindu sgt nk tgok ken hamza skg .ank ajk aisg pun dh nk msj 6 bln..skejapan je kan?tulisla tiap2 hri sis..hehs

Cik Tia said...

COMEL!!!!
insya-Allah .. dia akan baca bila dia dah besar ..

lady lavender said...

Sweetnya hanis...Dapat record one by one perkembangan baby hamza dgn detail. gambar baju kuning tu super cute! Mata bolat :)

Hanis MY said...

@Anonymous

yer EE, i try hantar email tp bounce balik naper eh? pitt n family pun dah balik..

Yong Is My Name said...

RIndu ngan Ken Hamza & Mama

lama tak update blog
sure busy ;-)
bnyk benda nak settle sekembali tanah malayakan?

Azian Elias said...

Assalam dear..

MASYALLAH.. dah besar dah Hamza.. nanti lagi memacam activity dia.. tungguuu..

Anonymous said...

@Hanis MY

I'm not EE. ha ha ha. wrong person perhaps.


























I'm Jude Law. haha

Hanis MY said...

@Anonymous
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

*cik cempaka* said...

salam perkenalan...comey nyer hamzah ni...cute...masih di rantau orang ke?jom g link n follow sy di http://ertihidupini.blogspot.com/

whitecappuccino said...

nak tengok gambar terkini hamza!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails