Monday, May 10, 2010

Anime world...

Every year there will be this big holiday called Golden Week... almost all of japanese will go for holiday in or outside japan.. start from 1st to 5th May.. for those who have plan, should do the booking in advance or else it will be fully booked of course... hehe.. we didn't have any plans except for going to the tulip garden and the rest, lab and also jalan2 at the city or watching movie...soo lame huh?

Plannya hari sabtu, but we went to the lab on Saturday, postpone to Sunday, pagi tu dah siap dengan bekal brownies, called su because she went to the park on Saturday, she was disappointed  tak banyk tulip, masa tu all of us dah confuse..macam mana nak pergi ke tak.. and then Ab and Akmal came up with a day trip to Ishinomaki, ada nice park to see deers, anime museum and also San Juan ship.. hmm macam menarik.. nak pergi tempat lain macam jauh and have to stay overnight..confirm full hehe.. and the journey start..around noon.. kali ni join Ab+Akmal=baby gen another sendai family. Iryd+Pitt romantika tidak dapat menjoinkan diri mereka pada kali ni. The same route to Matsushima only tempat ni is further up once you reach Matsushima it's halfway to Ishinomaki.
bangunan atas tu immigration office, banayk kali jugak datang sini upon visa etc.. bas hijau tu reminded my love and i masa zaman takde kereta lagi... kadang2 sampai berlari nk kejar waktu bas yg sgt punctual hehe.. below..the green car, our pilot for today, A+A (Ab+Akmal) thanks guys.. 
matsuhima..ramainya orang berduyun2 kiri kanan jalan
some nice views along the way...love the flowers...looks like kat sini sakura tengah kembang mekar lagi...
 alhamdulillah..dah sampai..senyap sunyi betul bandar..kedai banyak tutp..ala2 bandar koboi pun ada.. time cuti mcm ni la nk berbisnes sebab ramai orang keluar jalan2 but it seems tak ramai sangat orang kat sini, the best place to as for information isthe eki (train station)...dan eki-nya sungguh kartun.. sempat snap few anime statue near the eki...
 memang tak kenal satu pun karakter anime ni huhu...i have no idea at all accept for kamen rider a.k.a suria perkasa hitam back in my old days, both my love and i used to watch it during kids, and gaban as well..tapi takde pun gaban, in fact i already forgot how gaban look like...
huhu..tak kenall..
this one..kat atas post box..nampak macam giant n sinyu kan? tapi definitely not..
tengah ambil gambar..tiba2 dengar musik ala2 musical box gitu..sangat comell.. tercari2 rupanya dari jam kat atas, lewat 2 minit je..pintu besi tu terbuka sekali sejam and character will come out pusing2 or tangan bergerak2 etc..huhu..masa nk snap gambar dah tertutup dah pintu tu..sempat tengok sikit je...
hehe..siapa tak kenal jejaka ini..? and then we made our decision where to go, hanya sempat pergi 2 tempat sebelum those places close..oleh itu perlu bergerak dari sekarang..mula2 nk pegi anima museum tapi tak jump parking, confused with the map dah la tak ada navi huhu sedih betul...and then we headed to San Juan ship
 start from this picture adalah antara statue yang sempat disnap from the car..along the way to our destination tapi tak banyak pun sekitar eki ni je..
hrmmm..tgh fikir apa tu?
i'm full and i'm happy...hehe..
vandalism?... sakura on the mountain...
similar bridge that we saw during our journey.. adakah semua bridge kat sini mcam ni? hmm i wonder..
arrived at 1st destination, keluar je car park nampak air terjun buatan ni...
jalan sikit naik tangga ada few sakura trees yg tgh blooming tapi yang kat atas ni dah hira-hira pun..
sakura hira2..huhu kasut tak match daa..abaikan..baju kat atas ni la yang my love bagi during white day which he saw on fashion show..little did i know baju ni nama dia jumpsuit haha.. mana nak tahu because it's long like dress cuma tang bawah tu macam seluar yang baggy... hehe.. thank you my love...
the other 2 trees...belum tumbuh daun sedang mekar, comel sebab diakembang setompok2 gitu, kawaii..
with cik nab..sudah menjadi kebiasaan miss flower untuk berposing with flower uhu...sorry...cannot help it, my lips are sealed with the lovely sakura...
tak sah kalau tak heret sama my love hehe..aishiteruuuu...
gen chan yang sangat chumilll...geram...
inilah San Juan ship..dalam tu ada museum and sejarah about the ship.. it was rebuilt according to the usual ship, yang diguna untuk berlayar..lupa plak because tak sempat nak baca, later i'll tell u why huhu..
posing sebelum masuk ship hehe..inilah another sendai couple beside Iryd + Pitt romantika, we have Ab + Akmal yang also romantika and sweet.. with their super duper cute baby boy Gen Darwish..
akmal yang sesat hehe..siap ada aksi garu kepala... gambar posing tangan tu sebenarnya nk tiru aksi ni..tapi tak tahulah baper percent yang menjadi hehe....
takde batu untuk posing "pijak style" hehe..lepas tu kena pusing kan badan sikit and then wallah sure jadi...hehe..
kuchiwaaaa....sebab tak boleh masuk ship tu..kat luar we saw ship tu tutup lewat tapi we didn't know that masa cuti tutup awal..pelik la huhu time cuti la kena extend waktu pembukaan lepas tu nak jenguk2 souvenir shop pun kena sort of halau secara lembut, setelah dialih bahasa (buat suara ala doreamon ke sizuka ke) "minta maaf, kedai dah tutup, dibuka sampai pukul empat sahaja..." huhuhu..sadis, semua ada la..oleh itu terus ke anima museum kang yang tu plak tutup..sia-sia la kedatangan kami ke ishinomaki ni huhu, posing with my dear my love, behind us is the anime museum..

sampai je depan museum, ada sorang pak guard ni..panggil2..ab and cik nab is really fluent in japanese so my love and i ikut aje.. menurut pakcik ni, sejam sekali je show, kena tunggu depan ni nanti akan keluar kamen rider..masa tu kalau tak silap, lagi 5 minit nk masuk jam 5 pm, wahh biar betul..masa tu macam2 spekulasi yang kami buat..nanti ada hologram la, stunt kamen rider la, patung kamen rider yang besar akan turun from that top..macam2..5 minit penantian terasa sungguh lama...alih2...
beria tunggu..cik nab siap record lagi huhu..yang keluar naga berputar and patung2 anime cinonet..cerita dalam japanese which of course i dont understand and kamen rider gerak2 tangan atas bawah je haha.. kelakar la bila ingt balik...huu kecewa pun ada tapi nak buat macam mana enjoy sajalah..hehe..
the tickets and an interesting painting, so sad that we didn't know almost all the characters, kat sini je boleh posing2 nanti dah masuk dalam tak boleh ambil gambr no wonder banyak statue sepanjang jalan so that tourist can take pictures and so on..
kawaii...
eh macam kenal je kartun ni..the statue kat atas post box tu which i mistaken with giant and sinyu..
notice the transformation?
my love played racing hehe..ambil gambar curi2..ampun huhu..i saw one family ni ambil gambar apa lagi tengok derang ambil gambar i also snap hehe..lepas tu siap buat action macam kejar criminal adehh..
masa ni dah nak balik huhu..posing sket...
met a wonderful japanese family who helped took our photos..arigatouuu...
gaya sanpo shimasu hehe.. while enjoying the view..
teringin nk pergi kat thames tu, yang nampak bayang bangunan kat sungai... it must be a nice place..

headed back, went for dinner and that's all...we did have some fun though... tumpang seronok with other friends yang pergi bercuti merata2 tempat.. hopefully my love and i will have the opportunities.. insyaAllah..

9 comments:

sang luna said...

comellaa baju puan! pandai en termimi pilih, sweeeeet.lol

hoo best best! sangat cantik. suka bunga sakura..fuuuu :))

happyichigo♥ said...

waah gambar hanis kat belakang hubby tgh main motor tu sgt sweet lah..mcm kene bonceng bawak jenjalan secara romantik ye, tak de langsung style criminal..hehe...!!!

sabiqahAnuar said...

waaa animeee, i likeee...bestny bunga2an itu..n gen chan sungguh kacak walaupun masih kecik ;)

Hanis MY said...

Nana...yes me like sakura..cantik kan, haha saya pun tak sangka dia bleh pilih baju mcm tu and i love it kewl huh.. p/s: what haru gave for ur burfday dear? hehe..

Dira...haa ye ker..takde style criminal hehe..nampak sangat tak ada bakat jadik pelakon..

Saa...betul ke u suka anime hehe, mesti u lg advance mcm i, bagus la sa dr kecik lg u leh tengok kekacakan gen hehe..tabik2...

fauzuskamaruddin said...

wah sis jalan lagi kah??? sob sob sob jeles niyh....kt sana kwn saya kta org jalan laju tp i lupa la which part of city die ckp hrtu...klu sape slow sure kene langgar ...

sis comel je baju tu...sesuai tgn bunga bunga sakura....heee

till then..tata & take care

Hanis MY said...

Fauzus..yup betul2...kalau kat tokyo station tu mmg org jalan laju nk kejar train subway shinkansen etc.. yg lari pun ada..derang sgt pentingkan masa...thanks dear..u too take care k...

Cik Yang said...

Salam!!! Cantik sekali gambarnyer!! eloklah abadikan untuk kenang2 an masa tua he he he~~ . Hanis MY - Amin doanya. Syukur ke Hadrat Allah SWT ... Terima kasih kerana sudi melawat saya dan Selamat Hari Ibu....

MOMMY NADIA said...

ala best lah Hanis..asyik jalan2 aje..

btw Hanis makin kurus la..

L-uq said...

bestnye...byknye kamen rider!!!ngan cyborg 009(citer anime)...bestnye!!!!

mcm nak pegi je....hehehehe....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails