Sunday, June 10, 2012

Yonezawa once more...

Ala-ala tajuk Yesterday Once More dendangan The Carpenters. EDD (11 Jun), semalam saya tanya cinta hati "Esok (Sabtu) nak bawa mama abah ke mana ye? Yamagata pun dekat jugak, boleh singgah rumah Kak As". Dah lama sangat tak jumpa, serius patik rindu nak jumpa Kak As, eceh manja betul hehe.

Namun bila bangun pagi tadi hujan lebat di Sendai, bila tanya Kak As, hujan turut membasahi Yonezawa. Mama abah dah duduk depan heater sebab sejuk. Boleh ke keluar ni, kesian pula dengan ayah bonda patik, risau mereka sejuk pulak. Selepas berbincang akhirnya kami jadi keluar tapi ke rumah Kak As ajelah, tak sempat nak jalan2 sekitar Yamagata etc.

Hujan mengiringi perjalan kami, sebaik sahaja masuk bandar Yonezawa hujan pun berhenti. Sesampainya di rumah Kak As Batrisya, Haziq dan Haqem dah jadi penyambut tetamu. Nasib baik Batrisya masih ingat sebab lama tak jumpa.

Memang tabik spring dengan Kak As. Betul2 pakar masak. Bayangkan pagi tu dia boleh siapkan nasi dagang, laksam aka laksa kelantan, kek karamel idaman qalbu dan dalam oven tengah tunggu pavlova masak. Adoiii pengsan! Tapi teruja dengan menu yang Kak As sediakan. Ni yang sayang lebih ni...

photo(1)
ampunnn kerana patik tak sempat snap gambar nasi dagang sebab excited nak makan. Tak pernah terfikir pun nak makan nasi dagang, namun bila dah ada depan mata terus jadi happy tak terhingga. Sedap rupanya makan laksam digantikan dengan udon. Kuah laksam Kak As ni memang marvelous. Sampai teringat2 lagi rasanya... nanti nk berguru dengan Kak As.. err bilalah tu eh... insyaAllah... satu hari nanti. Dah lama sangat teringin nak masak-masak dengan Chef As.

photo(3)-tile rasanya dah lama sangat plan nak masak2 kek karamel ni dengan Kak As, namun apakan daya tak ada rezeki, alih2 Kak As yang buatkan, sudah tentu  sedappppp rasanya... ailebiu Kak As!

photo-tile
Pavlova yang hampir masak, sungguh jakun yang amat ok, tak pernah jumpa pavlova live depan mata apatah lagi merasa, Sempat candid time Kak As hias pavlova lepas tu Haziq datang susun2 buah kat atas tu rajin ye tolong mama kat dapur... good boy!

photo(5)-tile
Kenangan makan pavlova di Yonezawa akan patik ingat sampai bila-bila. Owh sedap rupanya pavlova ni. Kalau nak buat sendiri confirm tak jadi sedap macam ni! Yum yum sedap sangat2 sampai tak terluah dengan kata2. Terharu sangat sebab Kak As buatkan pavlova ni, lepas makan akachan excited betul gerak2 tak henti. Mesti dia cakap arigatou ne Mama As! Oishikatta!

photo(8)
Sempat kenal dengan jiran baru Kak As iaitu Mr and Mrs A the loveliest couple ever! Keluar la bahasa kelantan sebab kedua-dua mereka berasal dari sana. Hehe... 

photo(9)
Ami pun mommy to be jugak. Ada kawan la akachan nanti... Haqem dah tidur keletihan, mula2 dia datang pegang perut saya lepas tu pegang tangan sambil muka mengadap ke tv, eh maja pulak, geram nak cubit pipi. Ingatkan khusyuk tengok kartun rupanya dah terlena, sweet je... lepas tu Kak As ambil dan pangku kesian pula terlena kat lantai tu.

photo(7)-tile
Haziq tgh tunjuk ultraman lepas tu tunjuk game pulak hehe comel je. Kak as dan keluarga terima kasih tak terhingga terharu sgt2 rasa nak nangis. Huhu... Semoga ukhuwah yang terjaln kekal selamanya... P/s: masa di rumah kak as patik dah sakit sikit2 lepas tu ada ada darah sikit keluar huhu tapibrilek lagi duk melantak ubi gorengbdan keropok goreng. Sampai rumah sambung buat kerja sambil update blog tiba2 jam 11 pm terasa cecair panas keluar dengan meriahnya. Terus tel kecemasan. Sekarang di hospital doc dah induce satu tiub. Sakit pun makin kerap. Next induce jam 6 am. Tak tahu la lena tk tidur nanti. Mohon doa dari semua...

49 comments:

Amirah Adnan said...

Allahurabbi.. sedapnyooooooo! untung akachan bleh mkn sedap2.. hihi

Amirah Adnan said...

eh sambung lagi.. comelnye perut itu :) semoga dilindungi ALLAH.. amin :)

FnF Simple Life said...

salam hanis...masa akak komen ni mungkin hanis sedang berjuang untuk melahirkan baby yang ditunggu2 dan dikandung selama 9 bulan... selalu baca kat magazine lepas makan sedap2 baby pun dah tak sabar nak lihat dunia... akak turut doakan dari jauh agar dipermudahkan proses bersalin dan dimudahkan segalanya...tahniah in advance juga atas kelahiran permata hati kalian...

siti kektus said...

harap semuanya ok kak. :D

Shana' said...

Hanis...sangat rilek boleh update blog lagi saat2 akhir. Insya Allah tak lama dapatlah memeluk dan tgk muka akachan. semoga semuanya selamat ye Hanis....tak sabar nk tunggu berita dari Sendai ni...:)

♥ p a a n i ♥ said...

wahhh kak hanisss. dh nk bersalin keee? all the besh kakkk! hehehehehe ;p

p/s: teringinnyeee pavlova tuu..nti share la resepi kak as tu kakk..

kasihredha said...

Semoga Hanis selamat melahirkan..akak pulak yg berdebar.
tak sabar nak tengok akachan:)

Bestnya mkn kat rumah as...semua menu akak suka..terutama pavlova tu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Meriah nyer rasa nk p bermanja ngan Kak as jugak la
Biler nk terjah teratak k.as ni
Oishii sou
Eh babe tanda2 Mcm ai jugak la kuar darah dulu
Moga d permudahkan IA
Selawat byk2 apa2 next me k
Hugs ketat2 (。-_-。)

Asmara said...

My pleasure dear! Alhamdulillah sempat makan bersama2 akachan gitu eh. hehe..
Hanis! moga selamat melahirkan! Didoakan semua selamat hari ni. Nanti update gambar super duper cute baby nnti. Take care! InsyaAllah kami sentiasa mendoakan agar urusan dipermudahkan. Amin.. :)

sudipVSsenduk said...

moga semuanya selamat ya dik... Banyakkan berzikir ingatkan Allah.

Cik Sara said...

Akak.... Semoga selamat semuanya... Waiting for Hanis's Junior! Eheh.. Kuatkan hati! dan welcome to the world akachan!

Amie said...

Mudah-mudahan selamat melahirkan... terbayangkan baby comel memecah tangisan!

yatie chomeyl said...

semoga slmt la deh belako2...nti baby dh tubik cpt2 update gmbr buh kat blog hehehehe

DaZzlingLilLy said...

sempat makan food sedap2 before delivery..bestnya hanis..semoga selamat semuanya..cepat update pic dgn org baru nnt yer..

d_LA said...

oh apakah ertinye sume ini k.hanis..dh lapar blk dh dla ni haa..hehe..

k.hanis update d spital ke ni?hebatnye skit2 pun update..pepun dla doakan semoga dipermudahkan segala urusan bersalin k.hanis..Dla pun raso debar gok tetibe..InsyaAllah sume selamat k.hanis..

LadyBird said...

seronokkan kalau pandai msk... boleh buatkan org happy dgn mskn kiter.. tp syg lady xpandai msk..

Hanamiko Sakura said...

dah nak due ke kak hanis.. semoga kak hanis dan akachan selamat ^^

Eyda Syahida a.k.a Miss Butterfly said...

waahhh kek tu cam best je! postkan bole? huhuhu

Aunty Nusrat said...

the foodies looks yummies. love to drop by here to 'makan angin' virtually in japan (LOL). anyway...just wanna wish (in advance) "SELAMAT BERSALIN" TO YOU SIST! *lookin 4ward lil baby pixs.

pss: nusrat wildan-->aunty nusrat

Umie Naziera said...

hmm,makanan yumeyh2 smua..baby nk kluar rasa sndiri la pulak tue..hiii...sy doakan smua brjalan lancar,amin

happyichigo♥ said...

Hi Hanis
Baiknya Kak As ni masak macam-macam untuk Hanis...unik ye laksam udon, nampak memang sedap...wah nak pandai masak mcm Kak As jugak lah..ada pavlova pulak tu...mengalir air liur dira...enjoy eating hanis ya, nanti pantang kena jaga pemakanan..take care mama dan akachan!

kyo_9 said...

moga selamat semuanya..
nasihat member, banyakkan baca surah maryam dan makan kurma waktu2 gini..

Hafizin Jamil said...

rama weh ore kelate di jepung..haha

et said...

owh hanis...moga semuanya dipermudahkan.

Nur-nba said...

Sarat nampak Hana.. Semoga selamat melahirkan ye..

Sedap2 nampak juadah yang terhidang tu.. :)

♥Cik Nurfarah♥ said...

terasa lapar bila melihatnya

fika79 said...

Insyaallah moga semuanya selamat

kak mah said...

Bestnya kalau orang lain masak kita tukang makan,seronok tu...

Nieda said...

SEMOGA hANIS selamat dan dipermudahkan.

Cik Pulau said...

ehhh.. sy kenal la kak Ami tu...
dio duk penambang kea??
kakak pd saem ni..
hehehe...

me suya said...

akak..semoga selama berslin..dan dipermudahkan urusan itu. Suya doakan akak baik2 di sana. Btw,Ami tu senior suya sekoloh.. :) Yeay.. kecik dunia ini

Pqah said...

Semoga urusan Kak Hanis dipermudahkan Allah.....amin.

Cik TeN10 said...

Sempat la baby mkn pavlova.. Semoga dipermudahkan sglanya kak hanis :D bertanbah la warga sendai ea.. Ai chann ngn gen chan dpt kwn baru :))

Noraim said...

kak hanisssss, tahniah dapat baby boboy!!! comel sgt baby kak haniss :)

Nini D.. said...

wah...perot sudah besar!!!

maszull said...

assalamualaikum hanis...wah !! sedapnya dan tahniah atas kelahiran baby yg baru tu yer...:)

Munnafendy said...

nissss!!! congratulationn!!! ai hepi sangat tgk baby nis tau!!

Asrul "iLham" Sany said...

pavlova tu nampak sedap... leh cuba ni...

p/s : perot makin cute :D

nur easy said...

sblm bsalin sempat makan best2 ya.. lepas ni pantang molek2 tau.. hehe.. alhamdulillah dah selamat jadi mummy ;)

mrs kayrul said...

Baby puas makan terus nak keluar ye hanis???...semoga semuanya dipermudahkan dan selamat berpantang ye

Teratak Hami said...

Omedetou Hanis ... baby excited sangat makan sedap2 tu. Nasib baik sempat makan dan sempat balik rumah ye ... Selamat berpantang :-)

Chekgu Azrine said...

semua makanan nampak sedap.. biasa ar bila dah duduk perantauan..semua makan malaysia cam heavenkan sis..

sihat ke sis??nmpk sarat dah erk..

aniswany said...

menangis tgk makanan sedap2..wuuuu lapo =D

amirah said...

hanis dah bersalin ek...update plissss...nak nengokk!!

norliha said...

Semuga dipermudahkan segalanya... Ameen.

Farah Shamsudin said...

waaa.. terus teringatkan nasi dagang.. walhal baru je makan minggu lps.

Rohani Hashim said...

hana, mesti dah bersalin ni, alhamdulillah. geram tgk hana dgn keadaan mengandung tu...suker

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

alhamdulillah... sempat makan macam2.. (^___^) sukenyer dah dapat baby (^___^)

ch000tz axoera ヅ said...

makanan terakhir sebelum meletup hehehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails