Friday, July 30, 2010

Pre Birthday-Kinkasan Island

One day trip last Sunday (250710). Tanoshikatta desu...!It's been a very long time that i wanted to go to this place..sebab apa..sebab ada rusa hahaha..i kan nature lover, my love said kat zoo pun boleh tengok rusa dan macam2 haiwan lagi.. but..ada aje but nyer...i wanted to see the wildlife ala2 safari gitu (seronoknya kalau boleh pergi safari (^__^), berangan la wahai hanis..huhu..., since it is a 1 day trip it is acceptable la kan and, My love said ok la jum kita pergi, as a pre birthday trip, yippy yeayy, and there's also belated birthday trip...insyaAllah..it's just during weekends...no need to worry about taking holidays or skip our lab yg mmg banyak bertimbun2...usually our weekends are spent at lab and now during summer ni, i think weekend gateway sometimes can be refreshing aite?

We just gamble and as usual i am the planner hehe...sebab i lah yang rajin cari maklumat ni semua. Ok, i wanna tell roughly about Kinkasan island ni. It is a nature preserved island, no chalet, not so much facilities as they wanted to keep it as natural as possible. They believe and worship this island can bring good cause to whomever who went to this island. (tang ni tak nak la percaya but we respect sebab its their believe kan...jangan pulak pandang serong, ni bukan niat kami ke sana k). Walaupun the sea is very beautiful, (kalau buat tempat peranginan sangat la cun)...but they just keep it low profile. Our journey started quite late, terbabas huhu, woke up around 3 for subuh prayer (subuh still early here), tak dapat menahan mata lalu tertidur... sedar2 dah 8.30 pagi padahal plan nak keluar at 9 am ish2 hehe... nasib baik dah setting timer of rice cooker and i already perap my ayam... after bathing and get ready, we had a big asagohan (breakfast) or should i say "brunch"?
 our breakfast cum lunch on that day...yummy...perasan
And then hurriedly to the bus stop...and in just a few the bus came..nasib baik sempat berkejaran dengan bas (eh ayat apa ni?). Dalam hati agak risau, sempat ke nak kejar the last boat which is at 1 pm to kinkasan. Redha aje lah kalau tak sempat..tak ada rezeki namanya tu... arrive at sendai eki we walked towards the Aoba-dori eki... and asked about rapid train which has fewer stop so boleh la sampai awal sikit kat sana. fuhh lega nasib baik sempat...plan asalnya i wanted to take picture at every step we took from sendai sampai la kinkasan, tapi kalau dah duk berkejaran gimana bisa mahu bergambar dong... we took rapid train to Ishinomaki.

It took about 1 hour to arrive there, kalau naik kete 2 jam, tapi naik train ni lebih mahal dr duit minyak kete huhu tapi takperla at least tak penat drive...when we arrived Ishinomaki, we need to transfer to local train headed to Onagawa. Masa tu ada 3 minit lagi sebelum train berlepas, dah la train tak frequent...apa lagi lepas aje beli tiket i ran as fast as possible (tak pasal2 senaman paksa rela u...auuww). Tak pandang belakang pun, sambil berkata "love, cepat love" masa tu tatau pun my love near or far kat belakang hehe..sorry love but i know u'll catch up really fast. Panjat tangga pun 3 step skali naik adehh lenguh dibuatnya..fuhh penat2...

Bila dah dapat naik train tu sangat la lega...tapi my love and i were shocked sebab train tu sangat zaman dulu tau hehe..jakun pun ada, tingkap dia style tolak naik ke atas tu..and then guna kipas dinding aje berputar2 kat atas siling train tu...panas la jugak tapi biasa aje rasanya, melihatkan other japanese passenger macam kesian sebab nampak panas yang sungguh menyeksakan, sambil mengeluh atsui (panas) dan tangan tidak lekang mengipas2 almost all of them holding 1 kipas tangan sorang tau hehe...
masyaAllah...khusyuk my love and i melihat alam sekeliling menghijau, there are few photos but i just put one...
sempat lagi my love candid isteri dia yang duk berfeeling-feeling menikmati alam tu :)
we have arrived Onagawa..wahhh ada masturi rupanya apakan daya tak dapat nak singgah, masa tu ada lagi  9 minit sebelum bot berlepas, my love took this picture while running because masa dul lari2 tu i told my love "love ambil la gambar nanti dah tak sempat nak singgah on our way back..." and he manage...the next picture ni tergedik2 i suruh my love because i've seen that kind of biat dalam studio ghibli cartoon "spirited away" tak sangka boleh tengok live gitu...
wahhh kowainyaa..tapi sangat unik kan..masa tu perlumbaan baru start...bot baldi chumell..glad that my love manage to capture it..
and then my love and i also saw rows of boats berhias macam kat atas tu siap palu gendang jepun tu...maybe lepas habis bot baldi tu pertandingan bot berhias ni pulak agaknya.. best jugak kalau boleh tengok ni...but as i said earlier we had plan to accomplish...
tak sempat pun nak posing sebelum boat bergerak..mana taknya dah tercungap2 berlari beli tiket lepas aje borading (eceh). bot terus jalan..fuhh tak sempat bernafas rasanya..terasa dah turun 1 kg (haha over sungguh)...bot sangat selesa, aircond gitu..ingatkan bot cabuk ajer...beberapa pulau kecil that we saw during the journey...which took us about 35 minutes...
a glimpse of kinkasan, menuju ke jeti...wahh hijau sugguh air, sorry to tell u, i ni jakun g pulau..tak pernah pergi n teringin sangat nak pergi..bayangkan tak sempat pergi pun pulau2 yang sangat cantik nun d tganu tu huhu..love..nanti bawa i k...this is my firsr ever island trip... excited plus jakun yang amat sangat...tapi tak bestnya pulau ni tak famous as pelancongan so takde nya nak berjalan2 ambil angin pantai huk...
bot nak parking..ketepi-ketepi...
is that a cave...oohhh creepy...hehe...
selepas bot dah parking...the other passenger 6 orang including my love and i..headed to a bus...alamak macam mana ni? nak naik ke tak? nak panjat..sangat la tinggi..ikut ajelah..fuhh lega nasib baik bayar ikut suka je, tak nak bayar pun takpe...my love put in several coins... sampai aje kat puncak bukit pertama we saw this...trademark dah kat mana2 pun sure ada shrine hehe..tapi tak masuk sampai atas lagi..malas nak panjat tangga...
ni nampak unik ala2 rumah melayu zaman dulu pun ada perasan tak sambungan ala2 jalan rahsia kat belakang tu..i likee...rasa macam nak masuk tapi dengar macam ada upacara keagamaan gitu terus tak jadi... nyaman sungguh, tenang je...we just walked and look around and posing2, my love tak nak, dia nk jadi photographer aje as usual... dalam hati tertanya2 mana rusa ni... (rusa aje i ni.hehe...)
tadaaa...bila pergi dekat dia lari ish2..kuchiwa betul... and then i saw one man giving him biscuit, terus g beli i peket kecik tu 100 yen, jadila...janji boleh pikat rusa2 ni here kitty2..uishh sungguh tak seswaii...
yeayy...dia sudah marii..tapi nak pegang tak kasi tau pandai betul..i thought of stroking the head or the body la kan but then it moves away so fast... yeayy my love in the picture..masa ni dah nak turun balik ke jeti...dah penat berjalan tengok hutan and melayan rusa2 comel tu...
masa turun tu terserempak lagi dengan geng rusa yang lain, i still bring the paper which contain the biscuits, disebabkan tak perasan pun tong sampah kat area tu, bawa ajela dulu tapi kuat betul deria bau rusa2 tu all of them walked towards me..oh nooo run hanis run..(tiru citer forrest gump :P), dihidu-hidu my blouse and my bag...yang sekor tu tak putus asa until i show the empty wrapper...baru la dia tak follow dah..tapi duduk statik aje seolah2 posing suruh ambil gambar dia (pandai2 je making my own assumption :D)
my love and i continued our journey down to the jetty and here are some of the breathtaking view
another one...
near the jetty..crystal clear water...
very small jetty with one omiyage shop and another building ada few gerai and ticket counter. we didn't went back via onagawa...kalu ni balik via ayukawa...from ayukawa ambil bas..konon nak jimat, ke ayukawa just took us 20 minutes ans the ticket is cheaper and we thought by bus would mae the total cheaper than going back via onagawa...
near ayukawa jetty...ada whale land, tak sempat singgah sebab we must catch up the bus..sekali lagi terpaksa berkejaran huhu..bus tak frequent, kalau tunggu next bus nampak gayanya malam la sampai di sendai nun... whale land to ada history pasal penangkapan whale dulu2 sebelum kena banned and we can board in that ship to experience it, and there are whale dishes too..ee takleh imagine bagaimana rupa isi ikan whale tu...
 Ishinomaki eki..pandai tak i posing "jangan bergerak polis"hehe..ku sangkakan jimat rupanya lagi mahal beberapa ratus yen..uhuk uhuk...dah la bas tu lambat setiap pelosok lorong, kampung, taman dia masuk..salah faham ingtkan ada ala2 shuttle bus direct ke Ishinomaki eki, rupanya bas bandar biasa je and it took us around 80 min to arrive, alhamdulillah sempat catch up the rapid train once again..pheww lega2...
omiyage...my love bought snek ketam rangup..real small crabby...yummyy tau..walaupun mula2 macam takut nak makan the whole mini ketam tu...ini la baru snek ketam ori hehe..i bought the key-chain, kuchiwa takde magnet, those two are boat tickets and key chain sea shell tu dapat free masa beli tiket, boleh ambil banyak mana nak..menyesal pulak tak jadi tamak haloba ambil satu cekup terus boleh bagi kawan2...tak baik tau hehe..oleh itu i jadi berjurus ambil 2 aje...

It was a marvelous trip...alhamdulillah..looking forward for more short trip like this...experience and explore what we have here in Miyagi-ken yet still so much more to explore...

2 comments:

MOMMY NADIA said...

best lah Hanis selalu jalan2..
neway u are so cute dear in that pinky hijab ;)

Hanis MY said...

Nadia..thank u...kembang setaman kena puji, tudung sale tu bought at ariani kb...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails