Wednesday, August 11, 2010

Tanabata memories 2010...

Hari ni dah mula berpuasa...pagi tadi nasib baik sedar sahur dalam pukul 2, subuh pukul 3, panaskan lauk...alhamdulillah kenyang...tak tahu la bila time busy nanti penat sampai tak terbangun sahur, ataupun makan sahur sebelum tidur pun ok..tengokla macam mana... hari ni seronok sebab my love nak bawa berbuka kat luar...yeayy...mungkin hari ni aje kut, esok belum plan..lepas berbuka masuk balik lab sambung kerja...huhu...harap2 our studies will goes well seperti yang dirancang...insyaAllah. Cerita weekend lepas...we didn't waste our saturday and sunday... ni nak cerita pasal hari sabtu lepas...

We went out quite early to buy groceries, masuk lab buat kerja sikit and petang tu i went to Pay Jun's house..nk panggil PJ boleh? hehe... we had plans..PJ nak pakai yukata ke tanabata tap tak tahu macam mana nak pakai and tak ada geng nak pakai sama2... when i heard that my eyes suddenly fill with stars sebab seronok..imagine last year it's just me wearing it and my love pakai baju biasa..at least tahun ni ada kawan..yeayy...thanks PJ! my love masih ada kerja di kampus so i and PJ pergi dulu and my love menyusul... sebelum tu nk tunjuk first tanabata decoration yang nampak on the way to school..i very likee..sebab apa? sebab totoro...comelll...sanggup berhenti sekejap dekat kombini Sankus (24 hour shop such as 7E etc)..lepas tu berlari2 anak untuk ambil gambar..ish2..teruk tak huhu...takpela sekali sekala berjiwa muda ehehe...
sementara tunggu line clear untuk melintas...snap dulu satu gambar...
comelllll...suka2 berbaloi saya berlari untuk ambil gambar tanabata totoro ni harap2 kat bandar pun ada jugak...
tahun lepas hentam je pakai sendiri2 nasib baik menjadi, tahun ni tolong pakaikan untuk PJ i feel confident, rasa makin mahir ehehe..perasan betul... huhu..insaff2... suka la ikat riben obi tu...but i just knew the simple one...yang macam kotak kat belakang tu sampai bila pun tak reti nk buat... 
sun mall icibancho..the first tanabata decoration that we saw...
row..row..row your boat gently down the stream.. :D
PJ is a new comer in sendai, she's from malaysia too..she said tanabata festival ni ada juga di China tapi different date... and tanabata ni adalah ala2 sambutan hari cinta untuk pasangan... bila tiba tanabata ramai yang akan put their wishes kat dahan pokok buluh tu..seperti gambar di atas.. gambar bawah tu just nak capture sendai tanabata di sun mall...
ada persamaan tau gambar ni hehe..budak tu khusyuk melihat PJ and i snapped her picture..kawai ne..yang i pulak khusyuk melihat LV tu..hanya mampu melihat..tak mampu membeli..hehe..acting je tu..tak delah sampai teringin macam tu sekali...
setiap kedai akan letak perhiasan tanabata masing2..atas tu kedai muzik..bawah tu pinky winky mesti cik fasya (cha) suka pink2 ni...yang pink tu khas tuk cha hehe...
my favourite..cantik sangat..suka2...
yang ni pun suka jugak..yeayy another totoro!...tonarino totoro totoro...u guys should watch it.. kawaii...kenal totoro masa belajar master dulu...
finally boleh bergambar with PJ thanks mr stranger yang baik hati...
from Fujisaki..sangat besar...pandangan dari jauh..bila tengok dari dekat it was made from people's face...sugoi ne...
comelnya yukata mereka...mommy and her kiddos...so cute kan...
ada puppet show..hampir tak boleh lalu..tak nak tengok pun..lalu sebab nak pergi makan baskin, sambil tunggu tu..i lift up the camera and snap hehe nasib baik jadi... comel kan that kodomo (kid) makan abc...abc kat sini takleh lawan abc mesia nun...mereka cuma kisar ais dan letak gula dan pewarna...abc kita heaven..siap cendol, cincau, kacang merah, buah kabung bagai..fuhh sodap!
small stuffs yang sangat kawai..tapi harga pun kawai..ramai anak2 merayu pada ibu bapa mereka untuk beli topeng2 tu hehe...sailormoon pun ada *wink2...
jumpa meow2..comel tak? tak faham pun iklan apa..kesian orang dalam maskot tu...masa ni panas sangat apatah lagi dia yang duduk dalam tu..ganbatte ne...apa pun thanks for the pose neko chan!
haha..nasib baik i tak peluk meow2 macam budak ni...nampak tak anak panah merah tu...that kid cried sebab tak dapat bergambar dengan meow2 kesian dia that girl potong line, lepas tu parents dia tak nak tunggu..tatau la apa berlaku in the end, whether he can take picture with that meow or not
akhirnya dapat juga kami sampai di BR...sempena tanabata BR ada diskaun lagi yeayyy... berkenalan dengan okaasan dan otoosan yang sangat sporting... ingtkan suami isteri akan tetapi social partner cum dance partner rupanya adehh... tokojut den...apa pun they are superb...modern betul la... and one more thing it is normal for guys to bring handbaa macam tu, siap ada  fesyen bag untuk lelaki tau..sungguh fashionable orang2 di sini tak kira jantina...
yeayy kedatangan yang amat dinanti-natikan..my love darling cinta hati "diamond umbrella" aka intan payung...hehe..lama betul tunggu huhu terus g peluk tapi my love ni malu2 pulak.. thanks PJ for the lovely candid snap! me very like...
and then my love took over as a photographer...lapar..headed to pizza shop...
ada gerai kat tepi2 tu tapi tak ada makanan yang menarik pun...
eh kebetulan..ala2 matching kan my yukata dengan origami kat atas tu....
susah rasanya nak buat decoration ni sebab origami tu kena buat banyak2...pakcik sebelah kiri tu sempat lagi senyum and tumpang posing...sporting!
 bersama auntie yang sporting untuk bergambar nampak tak kipas tu, almost everyone will bring it here time summer semua duk berkipas sambil mengeluh panas, dan these two we met at pizza rest. comel..seronok yang pakai spec pink tu bila diajak bergambar..dulu ingt lagi biasanya budak2 yang akan dipakaikan spec mata sebegitu oleh ibu bapa mereka tapi kat sini one of funky fashion...berani bergaya..dan kat sini juga i learn that the handbag doesn't have to match with your clothes just wear it ladies and have fun with it! and after that i never cared the color of my bag, it looks just fine and cool...suki desu!
some more kawai kids... love that hair band ada lampu kelip2 lagi senang nak cam dar jauh.. :), musim ni memang ramai orang suka makan abc...summer time=hot=kena bawa kipas all d time =makan ais

What more can i say about the lovely evening..totally awesome weekend getaway just at sendai town.. till my next post about himawari....

6 comments:

happyichigo♥ said...

wah warna-warni sgt lah cantik..comel je budak tu peluk mascot neko tu hanis! comel lah..hanis hanya peluk hubby dia shj..i know! hahhaa...
dira suke yg totoro dan dr kedai muzik...cun!

Hanis MY said...

haha Dira..begitu memahami.. yup2..peluk my love aje.. ha ah semua cantik2lah sampai tak tahu nak bergambar dengan mana satu...

NARDtheNERD said...

comellll nyaaa!.
nak pergi holiday sana lah.
hiii.

Hanis MY said...

nard..jum la..dialu2kan tau... dtg dgn bakal boyfee tu yer hik2...

BURDHANI said...

gmbr u ngn ur hubby tu chomey sgt..me like it too..=)

Hanis MY said...

Burd..thanks my dear..suka2...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails