Thursday, February 17, 2011

Igloo di Kamakura Matsuri...

Ingat lagi tak kat entri mini yukiman yang ada caption kat gambar "nak pergi dot dot dot" tu. Motippp??? (eh tetiba teringat mama ifran pulak...). Dot dot dot tu nak pergi sini lah. Tak plan betul2 pun. Ingatkan tak bleh pergi sebab yuki sangat lebat hari sabtu tu. Berkira-kira nak terus ke kampus je. Tapi cinta hati cakap takpelah try je pergi kalau tak boleh lalu kita patah balik la... memang rasa macam tak ada harapan... sob sob... "kusangkakan yuki hingga ke petang tapi panas di tengah hari". Entri agak panjang sila buat senaman jari agar tidak cram bila "mensekerol" ke bawah...
 tak lalu higway, lalu jalan kampung je. Kamakura matsuri tu di Mochinoku Koen (koen=park) 30 minit je dari rumah kami... laluan ni agak berbukit, gambar atas tu adalah view sungai yang berbatu dipenuhi dengan yuki...
wahh white karpet artis! Kami pernah ke koen ni beberapa kali... ingat lagi tak view kat atas? kalau tak ingat sila tengok gambar kat bawah ni...
gambar musim aki tahun lepas... musim dedaun bertukar warna menjadi panorama nan indah...
 melalui tasik Kamafusa...kat bahagian tepi tasik tu beku! Kamafusa ni merupakan salau satu empangan (dam) kat sini...
 kat bahagian tengah pun beku juga...tapi tak sekata...
 Dah sampai! Alhamdulliah perjalanan berjalan lancar, on the way suhu turun agak mendadak kepada 1-2 degrees, yuki kat atas jalan pun dah cair. Matsuri yang berlangsung selama 3 hari sahaja... cerita kunjungan kami pada 12 Feb yang lalu....
 ini merupakan trip pertama bagi cik nab (kawan seperjuangan yang masih solo molo, promote sikit). excited dia nak bergambar kat pintu masuk... yang dah banyak kali pergi pun over acting jugak tskkk... harga tiket 400 yen seorang.
 tertipu dengan yukiman polystyrene tapi yuki yang melekat kat yukiman tu yuki betullah hehe.. (tiba-tiba rasa pening pulak baca ayat ni) auuww..kepala kita pening sikit... ecece, ala2 dialong dalam filem apa tu???
mencari arah tuju... menandangkan ini musim fuyu bahagian lain tak dibuka.. hanya di furusato aje matsuri tu berlangsung...
 
penuh dengan yuki....
gambar kunjungan natsu dulu, kat tempat yuki tu dipenuhi pokok kokia...
 kat sini tiba2 tergedik nak buat snow ball pulak? nampak tak? kena gelak kat cik nab sebab buat snow ball pastu baling kat background kaler putih jugak hehe...
 baling rendah sikit kat kawasan baju supaya nampak snow ball tu hehe... tak ada siapa pun nak join saya buat snow ball huhu...
 pintu gerbang di furusato (furusato = kampung halaman)
 tu dia igloo... ingatkan banyak... ada 4 ketul je hehe...
 ada tempat untuk buat yukiman, mana lagi comel yukiman tu ke yukiman nyit2 i? tak kira yukiman saya jugak yang paling cantik di donia ni ok! haha pengsan!
 pertama kali masuk ke dalam igloo... wow wiiii...
 selamat datang ke rumah baru i... nak buat house warming la... boleh ajak 5 orang je kut masuk dalam igloo tu... yang lain kena duduk kat luar kat atas karpet artis glamer u!!
 model igloo cum cinta hati ku! aishiteruuuuu...
 pandangan dari dalam igloo... panas pulak bila masuk kat dalam ni...musykil lah.
 i love you love darling! (berapa banyak panggilan daaa.. sila jangan pengsan saya tulis ucapan romantika kat sini)!
 pandangan di luar igloo...
 si suami nampak berminat tapi malu2 nak buat yukiman, kat rumah tadi tak berminat pulak nak tolong si isteri huhu... agaknya bila dah ramai2 berusaha buat yukiman, itu yang turut sama teruja...
 comel betul budak ni sedang bertungkus lumus buat yukiman... kat kawasan lapang macam ni senang sikit.. gulingkan aje yuki ball tu lama2 jadi besarlah... ala. macam dalam kartun yang snow ball golek2 dari atas bukit tuuu, pernah tengok tak???
 suka pemandangan klasik ala2 dalam drama gitu...
 yang ini juga.... kirei naaa.... (kirei=lawa/cantik)
 kenangan bersama cinta hati ku... arigatou! sudi bawa datang sini...
rumah zaman dulu kala... tadi jadi model igloo sekarang jadi model rumah furusato pulak...
 pokok apa ntah...tiba2 teringat halloween...apekah???
 alih2 ada igloo seketul kat sini... cinta hati cakap ni igloo mexcio haha... apa kaitan pulak...
jalan2 sekitar koen sebelum menuju ke kampus... pandangan sepi musim fuyu...
pandangan musim natsu....
pandangan dari sisi....
ni kunjungan kali pertama tahun 2009 sewaktu pesta tulip d musim haru! sangat cantik ok! masa ni guna kamera kecik oleh itu coverage nya takat tu jelah huhu...
sangat banyak tulip dan pemandangan yang memukau... sampai tak larat nak bergambar, kalau boleh semua spot pun nak posing haha... (tak baik tamak haloba)
 air pun beku... cubaan menyentuh air beku, sejukkkk....
 ini pula bahagian belakang wahhh beku juga, tak ada orang pun datang kawasan ni...
 wahh pentas artis! i likeee....
 last picture of the day posing kat lembu merah yang comel ni!
 dah sampai kampus...eh kat sini pun ada orang buat monster yukiman....
bila pergi dekat ada muncung...haha.. bukan yukiman tapi yukiduck!

53 comments:

Anisa Hang Tuah said...

wah wah
bestnya dapat merasa igloo..
(:
nice photo la akak..
bestnye akak banyak pengalaman kat negara orang...

man yusoef said...

asyik2 cerita yuki..benci btol..haha..eh gmbr akak kat bunga tulip tu nmpk macam kurus sikit...HAHHAHA...tidak2...ampun2..gurau je...hahaha

noraim said...

perghh! mmg panjang berjela. hihi.
tp serious lawa tempat tuh. tmbh dgn kwsan salji, lg lawa pemandangannya. huhu.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huhuhuhuhuhu...sikit tak jeles pun...(dlm hati yg sebenarnya jeles tak sangga...)

Aiydalela said...

bestnyeee! dahla dapat masuk iglu. terasa di kutub pulak. hehehhe

*yukiduck kwek kwek! dah senget seb baek tak jatuh

Lya Colours said...

pokok kokia tuh pokok apa. cantik eh

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

cntikla pokok kokia tu nis..sbb mcm pink2 skit hahaha
alo lor lor klu la pinky dsana blh main snow ball sama2..hehehe..

adnil linda said...

sensei....
bestnye....
waaa.....sgt2 teruje...
nk g jugak la...

Aida said...

bestnya duk kat negara org kan .. banyak musim bley merasa .. :)

Aida said...

bestnya duk kat negara org kan .. banyak musim bley merasa .. :)

amirah said...

hanis, cantik boot..pinjam bulih?hehehe..camne agaknya org kat igloo tu masak2 ek..

efa said...

BESTNYA akak pic last tu kelakar lak tgknya heehe

ARJUNA.Inc said...

eyt2..gamba2 sume wt i jeles ok..ahha..ni yg x sabo nk kawen nih..bwak bini mrata2 pn x ksah je..huhu..

Hanis MY said...

@Anisa Hang Tuah
Nis dtglah jalan sini ok! akak teringin nk berposing dgn Nis!

Hanis MY said...

@man yusoef
man janganlah mencik hehe... meh sini dtg dgn Nis... apekah??? sebab jeles sampai ati ckp akak dah gemutss..

Hanis MY said...

@noraim
Aim.panjang ke hehe..skali skala takpe kan... lawa ke? i likeee

Hanis MY said...

@LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™
ala kak D air asia kan ada dtg cuti2 jepun... bawah farah comey tu!

Hanis MY said...

@Aiydalela
Aida ha ah mmg koya kat kutub skejap tapi takleh byg kesejukan kat sana cemana huhu...

Hanis MY said...

@Lya Colours
Lya..ntahlah tapi comel kan kokia tu bulat2 mcm marshmallow!

Hanis MY said...

@♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥
ahaha...dah agak dah mesti pinky suka i pun suke jugakssss wuwuwu meh ler pinky teman hanis men snowball...

Hanis MY said...

@adnil linda
Linda meh dtg honeymoon nanti eh? dah berbaik ke belum dgn incik tunang?

Hanis MY said...

@Aida
Alhamdulillah sis Aida...ada rezeki tuk merasa dan berkongsi dengan yang lain...dtg la jln sini sis!

Hanis MY said...

@amirah
Kak amirah...nak finjammm??? boleh sgt dialu2kan boots murahan je pun haha...owh yg tu mmg takleh byg kena buat fire kat dlm tu la kut hehe...

whitecappuccino said...

Anis!!! kaknor suka gambar kat tulip tuh!! best2 sumer laaa!!

Adzriel AB said...

ooo...seronok ye jalan2...
ambik tag ni..he..he..

http://adzriel.blogspot.com/2011/02/contest-sempena-3-series-ayurashidah.html

shah-kayrul said...

toollooonggg....kaki ku diserang semut2....huwaaaaaaaaaa

tapi view situ memang terbaik la...tak dapat pegi, tgk pun jadi la....

miszlullaby said...

kak hanis...cantiknyeee gambar.lagi membuak2 rase nak pergi jepun. Hihihi..Hajat hati nak simpan untuk bulan madu.Tapi ramai kate jepun mahal. Nak masuk sana kena ade vida ye kak?

A.s.t.i.n.a said...

Hanisssss;;;; sis tak dapat nak singgah komen ... sedih tau berukbeng nehhhhhhh...


Komen sebenar: sis ske yang kokia tu, bunge cam tulip..dan aishiteruuuuu herherher..

Niss.. aishiteruuuuuu

Hanis Azla said...

mmg lengguh tangan scroll ke bawah.. tp mmg puas hati.. Subhanallah.. indahnya pemandangan.. dahlah modelnya pun cun & hansem.. kena scroll balik semula ni.. Tq berkongsi keindahan ini..

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

wahh ini boleh mendatangkan kejelesan!
waaaaaaaaaaaaaa nak gak men salji :(

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kak nisss..
iglooooo yg sangat2 cute bersama pose akak:)
love love loveee!!!

mzhany said...

hana, jari hany dah kremmm aaa tidak tidak...huhu

sronoknye tengok hana...beshnye...eh eh yukiduck tu cantik ok...

biella93 said...

gmbar cantek2 . eheheh . jeles tgok . wahhh syioknyeee :))

NARDtheNERD said...

okay mmg panjang...
hehe.

i nak cakap tapi maluuuu.
hehe..

ur hubby ada iras2 hubby erra fazira la...
teeeheeee.
:P

qaseh johanna said...

salam..
waaa..besnye tgk org tu kat jipun..dlu mase kcik2 mmg tringin nk g jipun..

tp smp skang blom smp lg..sgguh sedey.. T___T

d_LA said...

eeiiiiiii..jeles giler!! akak bertunggagjawab skang sbb dla dah ternganga neh tgk sume pic tu..nok gi jepon jugokkkkk!!!pokok kokia tu comey giler..xleh blah, yukiduck pon ade..hehe

Hanis MY said...

@whitecappuccino
kak nor hanis mmg peminat bunga hik2 masa jumpa tulip tu punya la jakun...

Hanis MY said...

@Adzriel AB
Kak time kasih tag, insyaAllah akan diusahakan...

Hanis MY said...

@shah-kayrul
Shah-kayrul sy mushkil cemana pulak kaki boleh cerang semut2 hik2 lawak la...

Hanis MY said...

@miszlullaby
ML wahh meh ler dtg sini ha ah honeymoon pun lawa dtg time musim bunga... tak la ML org kata mahal apa? makanan ke hotel ke? ha ah kena ada visa tapi sgt senang dan free je utk apply tu...

Hanis MY said...

@A.s.t.i.n.a
Sis As! aishiteruuu toooo... huhu meh sini nak cepuk berukbenss sis tu.. hehe gurau jek..

Hanis MY said...

@Hanis Azla
Kak hanis ampunnn itulah sy nk cut la mana2 gambar tapi takleh semua pun rasa nak share kat sini sib baik akak suka i likeee toooo

Hanis MY said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION
Thanks fifiey..tapi kan akak byk lg kena blaja posing dr fifiey hehe tak reti la posing ni..pengsan! take care fiey!

Hanis MY said...

@mzhany
Hany..ha ah comel apa yukiduck tu kan!

Hanis MY said...

@biella93
Thanks biella...insyaAllah ada rezeki biella dtg sini nant...jum men snow ball sesama...

Hanis MY said...

@NARDtheNERD
Nard ahaha..dah pernah org ckp sebelum ni ada la 2-3 org ye ke? wah2 kembang plak rasanya eh sape patut prasantan ni? isteri pulak lebih2 kih2...

Hanis MY said...

@qaseh johanna
Dulu pun mmg hanis teringin nk dtg sini masa kecik alhamdulillah tercapai jugak.. takpe hanis pasti ada rezeki awak nanti... insyaAllah

Hanis MY said...

@d_LA
Haaa comey kan kokia tu mmg nk suh dla dtg sini pun cepat2 check tiket AA tu!

Cma Shiema said...

cma...cma...cma jelessss...negok pix bbyk tu...he3..:p
syoknye dpt men ais n tgk deco igloo tu..
huhu...bila lah dpt g sana tgk pokok sakura..
cantik..cantik..cantik..

MAPPIAU said...

kalau akak ngan irfan ade tuh konpem kiteorang join sekakipayung buat snowball tuh entah2 kiteorang anak beranak lagi hoverrrrr!! wakakakaka :P

fa10 said...

eringin sgt nak gi jepun... terpengaruh ngan cerita2 jepun n entry blog hana la ni..
tp mahal la!!!

khairunnisa ♥ said...

cantiknya kokia and bunga tulip tu ^_^

H A N S said...

ooo..taman ni ek..br blh recall sbb hanis letak pic musim bunga dulu..mmg lain bila snow kan? huhuhu..bestnya jalan2 =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails