Saturday, April 16, 2011

Khabar dari sana...

Perkongsian email yang diperolehi dari kawan encik suami, Y-san dan juga Puan A kawan kami dari Turkmenistan. Rata2 kawan jepun dah pergi ke lab seperti biasa. Kalau di lab saya semua orang bertungkus lumus membersihkan dan baik pulih lab. Kenal pasti alat mana yang perlu diperbaiki dan ditukarganti. Kali terakhir saya dengar aftershock adalah pagi selasa yang lalu masih ada lagi gegaran. Kebiasaannya aftershock berlarutan selama sebulan tapi skala kecil mungkin bawah dari paras 6. Tapi yang berlaku minggu lalu adalah 7 dan 6 plus. Agak kuat. Risau pula nak balik ke sana. Selepas baca kedua-dua email ni rasa lega...kerja memang banyaaakkk menanti malah dah dapat email tentang apa yang perlu dilakukan dalam masa terdekat ini...sekarang nak kongsi sikit isi email yang diterima.

Email dari Y-san (seorang yang sempoi dan lawak, hantar email cerita serius sempat lagi dia melawak)

"Hi, how are you? Did I tell you that I am now in Sendai? I had a lot of things to do, replying emails, writing some documents and cleaning the rooms, and preparing the new semester. Today, I will clean my room. It is so mess because of the earthquake, I believe...

Most grocery stores are now open, but limited time, and I think the life is getting back to normal. Few days after the earthquake, we can not have gasoline (we had to wait for 2-3 hours for only few liters of gasoline!), but now we don't have to wait to get it.

About my house, the lifeline (electricity, water, and gas) are now all provided, but the city gas is still not provided, so some people living in the center of the city can not have even take a shower...

I called Univ. House Sanjyo, and they said that electricity and water are available but gas is not yet. Do you have any anxieties about your room? (For example, you made beef stew and still on the oven, and possibly creating new species or so. ) If so, I can take care of them. (haha..comel kan??? tak tahan tang creating new species tu..pengsan!)

About the nuclear power-generating plants in Fukushima, to be honest, we care a lot but but no idea about how it will be because we never had this kind of situation before. However, I think there is no serious problem for Sendai from this data. (this data is provided by research group of Tohoku University)"

Alhamdulillah..shinkansen dan airport pun dah berfungsi seperti biasa...

Perkongsian kedua... seorang ibu kepada baby boy yang sangat comel berasal dari Turkmenistan. Dia tulis email ni di TUMCA (komuniti Islam di Sendai). Sebut nama negara dia ni teringat pullekss lah kat cerita 3 Abdul.. part negara setan yang takleh lupa hik2...

"As promised, I will try to update you on situation in Sendai. I've come back a week ago and so far things seam to be fine and are getting better:
Water, electricity and gas:
In my place we have water and electricity. At our apartment the water is being warmed by electricity, not gas, so if there are any sisters who would like to take shower or bath their children, please let me know.
There is still no gas, but since many neighborhoods are getting it little by little and, inshallah, we should get gas soon too.
Food and water
Most of the products are available, I cant think of anything so far that would be particularly difficult to buy. I've been to Daie, Daiso, Labi, local stores, all are working as before, no long lines or whatsoever. Have been told that Seiyu is also working quite well and has most everything, however, didnt have to go there yet. Since I had enough halal meat stored in the fridge, i havent been to any of the halal shops, but I've been also told that halal meet is also available.

Sendai water is told be clean and not to have any harm for health. Since the water is safe, the government is only updating its data once a week. So far it is ok, however, since i have a little baby, I prefer to use bottled water for him."
Kami balik nanti pun nak beli stok air mineral, takmo makan seafodd buat sementara waktu... nak bawa sardin maggi etc lepas tu beli ayam daging import di kedai halal... masih tak berani bila fikir pasal radiasi tu... buat masa ini... buku inilah peneman...baru je habis baca, lembab betul nak habiskan 2 buku ni ehehe...

Memang peminat sophie kinsella... start dari shopaholic series kenal penulis ni rupanya dia penulis punyai 2 identiti/nama dan nama sebenar dia madeleine wikham, manakala cecilia ahern pula baru je berjinak2... selepas tahu akan buku ps i love you yang top seller tu..

Ada cerita yang nak dikongsi..masa dan kelengkapan je tak mengizinkan T_T..sadis betul... i"ll try my best k.. skrg pun kalau sempat bw pun mesti tak sempat komen..singgah baca2 jap..lepas tu kalau nak update blog je mesti separuh jalan pastu duk terperuk dlm draft huhu... bukan ku pinta namun apakan daya..dalam hati sanubari ni memang mebuak2 nak update... eceh jiwang lah pulak..nyampah hehe...

26 comments:

senyumSOYA said...

hihihi..alhamdulillah..smoga mkin pulih keadaan disana.. suka p/s i love you jgak..hihi

yatie chomeyl said...

oghe pun baru habis baco sleeping arrangmeents ni. tp raso nyo kure "umppphhh" sikit berbanding buku2 dio hok lain.

ermm meme kalu buleh, keno elakkan make seafood lo ni tu yg make ayam dgn daging jah la lo ni tu

farah fauzi said...

alhamdulillah semua dah back to normalkan...semoga hani bersemangat lagi untu tersukan pengajian k...gambate

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

terlalu lalu lalu rindu kat hanis..
ermm masa dh x macam dlu..rindu nak sembang2 ngan hanis...
faham hanis kat sana bz menguruskan stlh apa yg dah jadi..

harap keadaan dpt kembali spt biasa ;(

Eyrique Ettiqaz. said...

berhati2 la bila dah blk sana..

*∽ IZAN ∽* said...

salam kenal Hanis,
Alhamdulillah keadaan kat sana dah semakin baik.
Moga kerajaan jepun dapat tangani krisis nuklear. terancam kita di buatnya huhu

Ina said...

its good to know, that everything is turning back to normal over there

anie,Nagoya said...

miss u baby....

lama dah berbulan madu kat mesia.meh blek cepat.kemas apa yg patut.hihihihi....moga truma yg hanis n hb hadapi dah semkin ok n kuat semangat.

kuat Japan!!!!....bukn kuat gegaran ya.kuatkan semangat mereka...

Anisa Hang Tuah said...

akak.
nis rindu kan akak
rasa heppy sgt akak update blog

(:

mzhany said...

Alhamdulillah...nampak mcm dah semakin ok kan hana. hurmmm InsyaALLAH...semua akan ok dan selamat ameen.

Umie said...

hanis, meh balik nihon...jom hanami...hehehe

miszlullaby said...

akak xbalek jepun lagi ye...tunggu la sume selamat nanti balik la...betul ke, dengar berita dorang akan lepaskan radioaktif tu ke laut?

JIJI YU said...

lamo nyo tok dgr kaba berito dio deh..haduu la ..setaro manoo..gi puloko jepon pah2 ni..

Nur Liyana said...

hehe..yana dh pernah baca bku ps i love u tue..heheheh best jugak..wakaka

akak, update update update!!!hehe

whitecappuccino said...

semuga semua akan kembali seperti biasa..nak beli la buku tu :)

H A N S said...

alhamdulillah, harap smuanyer selamat :) xper hanis, klu simpan dlm draft byk2 pun xper..nnti auto publish jer..hehehe..lamer x bacer entry hepy2 hanis. org phm, hanis pun mayb tkejut lg psl disaster tu kan..take care tau :)

amirah said...

hai hanisss..miss u..hope everthing is ok dan semoga semuanya kembali ke asal secepat mungkin ye.. : )

Penjejak Mimpi said...

as-salam

muge hanis dapat bersabar dengan ujian ni..
jage diri slalu.. :)

Oasis said...

kan best kalau diberi cuti sebulan untuk menghabiskan masa denga membaca buku-buku cam tu. tenang je rasa..

MAPPIAU said...

takpelah dik take ur time, musti skang ni hanis buzi giler kan dengan banyak bende nak kene setel owhhhh :(( sabar yea dik.

tsk tsk tsk huwaaaaaaaaaaaaaaaa rendu ooohhhhh :((

Ct Arina said...

salam kak anis! lame x denga kaba. ehe^^
rina suke cecilia ahern tu! >_<

Titisan Hujan said...

bila akak fly ke sn??

fa10 said...

boleh mulo cari resipi ayam bbanyok la lps ni..
moga segalanya selamat!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

BERITA YG DITERIMA MCM DAH SEMAKIN OK KAN....
kakD rindu kaMU.....

fadhilah said...

o0o kt msia lagi. ingatkan dh kt sendai. bila nk blk sana?

sayapun suka cecelia ahern. tak tahula plak dia ada pakai nama lain.

アヌム ちゃん~~ said...

Salam dari fukui :)
hopefully orang sendai sehat2 je^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails