Friday, May 27, 2011

Perkara hot dan tak hot jadi freshies...

Dulu pernah buat entri Hot tak hot ni. Nak baca boleh klik hot hot tu okeh. Tapi entri yang tu mengimbas kembali zaman sekolah di tingkatan 3. Sekarang nak cerita benda hot dan tak hot masa tahun satu di universiti pula. Dulu belajar degree dan master di Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Ala, course biasa2 je tak power poms... tapi gedik nak letak jugak kat sini...

Sarjana muda: SPK - Bachelor of Science and Computer with Education (Chemistry)
Sarjana: MSC - Master of Science (Chemistry) By Research


Alhamdulillah berkat doa dan usaha tamatlah pembelajaran selama hampir 7 tahun (4 tahun degree dan 2.5 tahun master) yang penuh suka dan duka. Lama kan buat master, kebetulan ada kesukaran dalam research dan masa yang agak lama untuk tunggu giliran viva.

Bila dah melangkah ke alam U di tahun pertama maka secara otometik akan jadi freshies. Saya pulak tak pernah berjauhan dari keluarga atau dengan nama lain tak pernah masuk asrama. Macam2 cerita kurang enak didengar waktu itu. Takut, risau semua pun ada. Menangis tak hengat dunia masa mama dan abah hantar ke KTR (kolej 1=kolej tun rahman. Sekarang jadi nama apa ntah agaknya). Takdelah meraung tapi menangis teresak2 lama jugak la air mata ni duk mengalir haha manja tahap gaban. Auuww malu i. Of course la ada hot dan tak hot bergelar siswi di tahun 1, masih naive, comel dan ceria. (eh terlebih expression la pulak). Antara hot dan tak hot zaman itu (1999).

HOT: Tak kena ragging dengan senior
Tak Hot: of course la tak hot kalau kena ragging, alhamdulillah senior course kami baik2 je semuanya... ada jugak kes ragging masa tu, kesian tau huhu.. kenapa eh kena ragging meragging ni? Kalau nak tahu ragging tu apa sila tengok pelem ALI SETAN. Klasik gitu...

HOT: Ada handphone paling koman Nokia 3210, dan makin famous time tu adalah Siemens, Alcatel, zaman tu ramai yang nak bergaya dengan hp kecik sebab lagi kecik hp lg mahal la rege dia... dan zaman ni juga masih ada hp dengan istilah BA (Baling Anjing), sebab besar sangat baling kat anjing pun anjing boleh pengsan/mati huhu... nape bukan baling kucing eh? kan ke lg comel... eh tapi tak boleh, kesian pulak baling kucing, nanti kucing mati, meowww i likeee catty cat...
Tak Hot: Pakai public phone huwaaa....patik tak ada hp ok... beratur la kat public phone tu kalau nak telefon mama dan abah... dah tu pulak bukan semua yang guna public phone tu untuk emergency atau cakap sekejap2, ramai je ahkak2 duk bergayut dengan pakwe, naik lenguh nak tunggu sampai giliran patik... sob sob...
     no3210 brick hp
auwww...i likeee blue karer...., itulah contoh hp BA tu... (credits to yahoo search) mat saleh panggil brick hp, logik jugak nak sama besar dengan batu-bata oren dah i tengok ghupe hp tu...
 
HOT: ada kereta untuk ke kuliah dan tempat lain berhampiran uni seperti kedai fotostet taman U, City Square, Angsana dan sebagainya... sesiapa org johor dan tinggal kat JB mesti familiar dengan nama tempat ni... (boleh dikatakan semua student di uni mesia zaman la ni tak sah kalau tak ada kereta kan, bestnya kamu2 semua...)
Tak Hot: ada bas no 11 je, atau nama lain jalan kaki ke kuliah dan nak ke tempat lain naik bas la jawabnya, kalau ada yang sewa kereta tong2 duit bolehlah pergi beronggeng... hik2... dan juga tak hot kalau pakai kereta buruk ok... huhu sadis betul, materialistik lah... tak baik tau...

HOT: Ada "balak" (patik tak faham la kenapa guna balak eh?) ganteng lagi romantika di amor. Fuhh menjadi idaman semua wanita ada balak encem dan romantik. Pasti akan dicop mohor couple of the university, tak pun couple of the year. Dan sudah tentu menjadi tumpuan ramai. Hep tak baik dengki2 tau... rejeki masing2 tu hehe. Lagi2 yang pandai main gitar. Boleh dikatakan pandai main gitar mesti ada dalam list jejaka idaman. Saya tak pernah terfikir pulak nak pakwe macam mana, taste saya ni pelik sikit, suka yang biasa2 je who knows to treat me good!
Tak Hot: Ulat buku dan minah nerd. Tak ada boyfriend sampaikan orang cakap tak laku haha.. jahat betul mulut manusia ni sebab tu ada pepatah "kerana mulut badan binasa" tak pasal2 jadi chekgu BM la pulak!

HOT: Ramai peminat dari kalangan abang2 senior, berebut-rebut pakat nak berkenelen (sila sebut ala2 slang sikit hehe). Siap bagi surprise present, tujukan lagu bagai.. masa tu femes dengan kumpulan Westlife lagu Swear It Again.
I wanna know, Who ever told you I was letting go, The only joy that I have ever known
Girl, they were lying
dah lama tak dengar lagu Westlife ni, i very like lagu2 dari first album mereka macam Flying Without Wings, If I let You Go dan Fool Again. "Cant believe that i'm a fool again.." wah2 feeling pulak...

Tak Hot: Tak ada sesiapa pun nak berkenelen huhu.. siapalah diri ku ini.. ku sedar diri ku hanya melukut di tepi gantang eh macam tak seswai je peribahasa tu...

HOT: Dapat room mate sama course dan satu kepala pulak tu. Yang ni memang best, kalau geng dan kamcing pergi mana2 pun bersama, ada teman suka dan duka... ingat lagi my roomies dulu Moon dan Dila sampai sekarang masih berhubung. Miss u guys lots.
Tak Hot: Dapat room mate berlainan bangsa atau senior. Janganlah fikir negatif pula, bukan tak suka bangsa 1 malaysia tapi kesukaran dari segi kehidupan seharian melibatkan solat, makan dan sebagainya. Memang bagus untuk mengeratkan silaturrahim tapi kalau sampai satu bilik agak susah rasanya, kalau satu rumah mungkin senang sikit. Dulu ada kawan yang tergolong dalam kes ni, kesian dia... bilik tu dia guna untuk balik tidur je kadang tidur kat bilik orang lain. Yang kes senior plak, kalau senior tu sporting ok la kan, kalau jenis yang skima tak pun terlebih huha.. hadoiii fenin...

HOT: Balik kolej boyfie hantar, makan dengan boyfie, boyfie hantar makanan, boyfie tunggu kat luar kuliah, dunia ini milik anda berdua aja...
Tak Hot: Semua aktiviti pun dengan kawan2 sejenis, sayalah tu hehe... best apa enjoy girls outing. Enjoy puas2 masa masih single ok! Tapi masa master tak ramai kawan, coursemate ramai memilih untuk terus posting mengajar. Ada beberapa orang je course SPK yang sambung master. Pastu berkawan dengan junior and indonesians cakap indon hehe... tapi sikit2 je...

HOT: Aktif dalam pelbagai kelab. Lagi hot kalau ahli dalam apa tu... erm lupalah...perwakilan pelajar eh? yang ada undi2 tu.. tapi saya tak pernah ambil tahu. Lagi satu kalau nak duduk lama di asrama haruslah aktif segala benda... kalau tak aktif tipislah harapan nak tinggal kat asrama.
Tak Hot: Join 1 kelab je... atau tak join langsung hehe... saya dulu tak join pun, pernah sertai kelab berbasikal pastu tak pergi meeting haha.. teruk betullah... tak nak pun duduk kolej, lagi best tinggal di rumah sewa. (Eceh berlagak, maklum la masa tu miss yanggi masih menuntut di tahun akhir di FAB). Saya lebih suka tinggal dengan my sister. 

HOT: Dapat biasiswa famous amous macam Petronas ke, JPA ke, Sime Darby, etc... ataupun mak ayah yang tanggung pembelajaran.
Tak Hot: Pinjaman, especially PTPTN. Saya lah tu..huhu nape asyik masuk list tak hot je ni.. kachiwa betul la... daku pasrah...

Erm apa lagi eh, tapi dunia siswa siswi memang menyeronokkan. Masa belajar asyik cakap, "Bilalah nak kerja, best ada duit sendiri." tapi bila kerja mulalah mengeluh "Rasa nak jadi pelajar balik sebab boleh enjoy tak perlu fikir pasal kerja". Alhamdulillah saya enjoy je kerja, yang penting sekarang ni nak habiskan study.. doakan kami ye... ^_^

28 comments:

Anisa Hang Tuah said...

iyaaa..westlife dh lame tak layan lagu2 nya..teringat zaman sekolah.

nis waktu di U hmmm..nak ckp hot tak tau lah cmne,pemes je kot.hehehe,.tp naik bas jugak pegi kuliah

heee.

akak,yg hot2 tu kebanyakan duit pembelajaran pa&ma diorang tanggung kan..hee

JIJI YU said...

ambo dok mikir lamo doh wano guno balak wat gati namo cik aba dio

Faaein Talip Roy said...

betul lah.. pernah merasai keadaan yang tak hot tu juga.. hehehe... dan skang hidup ditempat baru dalam dunia baru..

memang skang pk.. tak sabarnya nak keje... -__-

Faaein Talip Roy said...

good luck yer.. smoga menjadi doktor pendidik anak bangsa.. =]

man yusoef said...

ala..tak hot konon2 pon..sekarang dah sampai Jepun dah...dah nak dpt PhD dah...jelesnye

mane gmbr time degree??

HAHAHAHHAHA

Amni said...

amni tergolong dalam golongan tak hot.... kawan laki pun ada dua orang je yang boleh jadi kawan... melepak cuma dengan girls... keluar dengan girls... ada hp, tp tak berbunyi... kadang tak de bateri pon tak perasan...

laki bagi surat ada... tp surat tak hot... tiba2 soh amni jadi diri sendir.. tak paham betul.. tapi bila dah paham, memang betul jadi diri sendiri lepas tu..

nak dating? memang tak de dalam kamus hidup sebab tak de pakwe dekat pon sepanjang kat u... hidup di u hampir keseluruhan nya adalah single.. orang cakap tak hot? yeahh,... memang....

memang betul lelaki pandai main guitar memang suatu kelebihan... sebab tak hensem pon org nak....

lelaki idaman amni? sama ngan akak.. yg biasa2 aje.. yg boleh layan amni dengan baik....

dan sekarang? dpt yang agak luar biasa jugak, yang perlukan kesabaran yang luar biasa, pengorbanan luar biasa... hidup jadi hot.. hari2 ada isu baru... hahaha....


p/s : esok anniversary akak kan? hihi... apa plan? ekeke.. kepochi jer..=P

Idayu said...

hehehe samalah, i pon utm gak. tmn u, angsana, city square tuh mmg tempat lepak biasa. i pon bnyk yg tak hot, naik bus utm no 411? ntah dh lupa dah no apa, tp lama giler nk tunggu bus dtg..

MAPPIAU said...

huishhh lamenye ko study dik, kalau akak tuh dah jem2 dah otak hahaha (hover tau nak jem2 otak):P

farah fauzi said...

hanis..yang tak hot tuh smer saya...cuma hot satu jer sebab ader kete masa belajar...first year mana leh bawa transportkan..kene la sewa keta tak pun naik bas tunggu kat mana dah lupa lak..

fazilzura said...

windu zaman study .. zaman tu baru2 kuor hp.. yg besh dok dpt hp pree jek

zie~azharizalira'z said...

ehehe,,kak hana sakura nih utm gak ea ? senior kite la ni,,hehe,,:D

alaa,ira pon byk msok yg x hot je,,nak gi shopping kt tmn u nek bas utm free ari sbtu ahad je la, klau xpon nek la teksi,,huu,,tp bab telepon tuh,, skang mmg sume msok y hot2 je,,ehehe,,:D

KTR stil dgn name KTR,,ira dok kolej9,,kolej baru,,dan skrg sume student wajib dok kolej smpai abis dgree,,so x merasa la dok rumah sewa,,hehe,^_^

anie,Nagoya said...

ada ke hot n tak hot kat ai ni?hihihihi....hot, masa kat dapur.sbb panas.

tak hot, ms kat keje.lemau memanjang.hahahaha...leh ke?

Asmara said...

byk betul hot tak hot ni, haha.. tp paling ingat pasal hp la. sape ada hp mmg hot la masa tu. wakakaka.. masa tu semua jenama dan model telepon akan ingat dan tau (hp xde antenna glamour masa tu) muahahaha.. skrg ni satu jenis model pun ku tak tahu. *zaman remaja ku telah berlalu.. uhuk huk...

yatie chomeyl said...

mujur USM transkerian x payoh aktif2 pun takpo, sumo leh duduk hostel hehe

bab bf hot tu meme setuju la. pastu kalu buleh, make kat cafe pong nokmake denge boipren..make ngadap2. tp sbb dulu ore playgirl jd ore x suko sgt tunjuk ore ado bf, nanti kantoi pulop lalu xleh pase spare tyre wakakakaka

wahida said...

semua yg sis tulis tu kebanyakannya kena ngan saya..paling memori habis, pakai henfon siemen...saya lah tu..hehe..

benci tau masa takde hp dulu, kena beratur guna public phone...mencik!!

Eyrique Ettiqazz said...

skema itu hot..

amirah said...

heh, terkenang zaman mudo2 dulu..maklumla, tak berapa nak hot..heh..macamna pun semua tu la kenangan yang terindah dalam hidup kita..

atien said...

ala akakk, dulu sekolah mana boleh bawak fon laa...SAYA BUDAK BAIK, so, saya x bawak. hihi.d: s0, saya masuk kategori x hot la sbb guna public phone jugak...okay, kita geng. ^_^

Papa Mifz said...

wah dah master yer...tahniah....berbaloi la kan belajar 7 tahun...:)

khairunnisa ♥ said...

bestnya dapat belajar sampai tahap ni kan kak hanis ^_^ masa sekolah dulu mmg byk kenangan hot dan tak hot. suka tgk cikgu fizik dulu, yg tak hotnya, dia kahwin time kteorang tgk dok SPM paper bio. semangat down sket. kelakar je bila ingat balik dgn kwn2.

p/s : kak hanis =( genki tu apa?

take care ^_^

アヌム ちゃん said...

sblm kawen boleh la hot ramai nk berkenalan..dah kawen ni..dah jd bini org..tak hot dah laa.org xde org nk berkenalan dah..heee..tp xpe laa dah ade suami tersayang kan :)

d_LA said...

dla dulu ms blaja x pakai lg hp kak..sbb time tu public phone pemes lg..hehe..agak2 kite ni thn sama ke lahir kak??haha..mmg byk suka duka ms blaja ni, rindu lak^^

miszlullaby said...

Haaa...kite same laaaa...saye sokmo stok tak hot. Hahaha..dari dulu sampai la sekarang,memang bekepit ngan golongan sejenis aje. Sebab buah hati sume jauh-jauh belake. tak bleh la dok dekat, nak makan same, gi kuliah same, rase cam semak dunie. kekeke...part hp tu, time saye, pemes nokia 3310, main game ular.hik hik..time lagu westlife tu, time tu saye form 4, form 5 la. Time tu sye gile kat siti nurhaliza. hihihi..tapi ingat lagi, lagu uptown girl tuh, femes gile.;)

qlah said...

salam .

eh2... qlah dulu fanatik westlife .

*bile teringat balik , kelakor la pulak.. hehe XD .

A.s.t.i.n.a said...

Hana sayunk..dijemput hadir seantero blog nikah sis kat kuching 11 Jun... sila klik attend walau sekiranya not attending... baiklah...


http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=212267882139695

puterinuraqiliah said...

westlife!
akak! life kat u besssst especially UiTM puncak alam ad tangga batu cave! KURUIHHHH eden!

Ct Arina said...

tak hot lah sangat akak tuuuuu! hot gile okeyyyyy sebab berjaye sampai master! skarang kat jopun lagi! rina jeles taw! sob sob T_T rina paling x hot mase zaman study dulu adelah time presentation. everytime mmg sgt x hot la bcoz ade je slack sbb rina ni darah gemuruh. huhaha =D
paling hot plak adelah roommates n classmates yg superb! ;D

Umie said...

hanis..kalau nak lagi hot..makan le ayam goreng yg hot2x (panas2x) tu kat kedai pak ali tmn U tu...takpun cendawan goreng dia yg hot2x tu...wakakaka

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails