Saturday, July 23, 2011

Dinner date...

Walaupun rasa tak puas bersantai di Nametsu Otaki, namun hari dah beransur senja. Cinta hati cakap nak balik terus, tapi nasib baik Kak As sekeluarga mengajak kami makan di satu restoren best! Osusume (=disyorkan/recommended). Kalau bab makan ni suka sangatlah kan. Mari menternak badan :).
IMG_0030
sempatlah tangkap sekeping dua gambar menuju ke rumah Kak As di Yonezawa. Maaflah cermin kereta comot sikit...(padahal cover line photographer tak terror, hik2)
IMG_0035
Yonezawa ni memang penuh dengan tanaman padi di kiri dan kanan jalan... selesai solat di rumah Kak As maka kami pun menuju ke destinasi seterusnya...
IMG_0045
alamak, lupa nama restoren ni, ala2 Marumatsu jugak tapi menu di sini tak ada di Marumatsu. Pilih tempat duduk jepun sebab senang untuk kanak2 bergerak ke sana ke mari... terutamanya Haqem yang comel... ceria aje... geram betul dengan dia...
IMG_0049
bersama Duta Yonezawa :D... nanti kita dating2 lagi ok... i likee dating2...
IMG_0051
ini namanya posing mengambil berkat, aminkanlah untuk patik ye :)
IMG_0052
yeayyy makanan dah sampai... ni makanan Batrisya dan Haziq... dalam bowl besar tu ada nasi, udang dan paling atas, udang-udang tu diselimuti pula dengan telur.. wahh menyelerakan betul... siap dengan sayur taugeh, kubis dan sup miso...
IMG_0053
Ini menu suami Kak As, ikan masak kicap dan halia kalau tak silap, pun nampak sedap jugak...
IMG_0055
yang ni makanan cinta hati ku... memang krup krap krup krap la tenpura tu... oishikatta desu!
IMG_0056
last sekali makanan penulis yang over ektim, osusume oleh Kak As, ikayaki (ika=sotong kurita/squid)(yaki=goreng/fried)...
IMG_0057
zoom sikit... amacam terliur tak? memang sedap sangat2 sampai hari ni i teringat2 tau... makan ikayaki tu pun sambil pejam mata menikmati kesedapannya...

Alhamdulillah pulang dalam kekenyangan (walaupun kachiwa nampak kunang2 seekor dua je hik2...) Terima kasih buat Kak As sekeluarga, kami pasti berkunjung lagi ke Yonezawa. Bila nak terjah Sendai pulak?

34 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hara gahetta biler tgk semua food itew uwaaa....moh kietr berdating lagik...siler pujuk rayu chenta u na....auwww~

Virtual Writer said...

woww... nampak sedap.

Hanamiko Sakura said...

alamak! jadi lapar pulak bila tengok makanan... mesti sedap ikayaki tu...

JIJI YU said...

supo nga ngeri jah tgk ko sutung tu

H.J said...

dia tanam rumput ke tu kak hana??ahaha

Asmara said...

aishh.. nampak sotong tu rasa nak gi makan pulak. hehe.. ikayaki = sotong bakar atau grill. nama kedai tu Sadakichi (nama tuan punya kedai).
*psst.. x nampak sekor pun eh hotaru tu dlm gambar. hihi.. jgn lupa dtg lagi tanbo art dan soba menunggu kalian. ;D

waalllaa! said...

kak hanis..saya nak order tempura+sup miso+chicken teppanyaki tau..terus deliver ke upm ni yek..hehehe

cottonlady said...

wahhhh truja yer nengok pic2 dlm blog akak nih,syok kowt kalo dpt jenjln sne gak,pape pn have fun k >.<

Afikah Aziz said...

ameen hehe..eh baru ika peghase muko kak ng cik abe ado iras2 hehe :p

LuN@_aiDi said...

saya suke sotong! dan sotong tuh nmpk sungguh lazat! **melelah air liur.. taptaptap!!** hihihi

Acik said...

amboi, best nyer jalan2 cari makan! :)

アヌム ちゃん said...

syoknyaa k.hanis dating dgn kak as..jeleshh2..heee..ikayaki tu nmpk sangat sedapp..nak jugakk..huhuuu~

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

teruja mnak mencuba makan resepi di ats. kelihatan sungguh yummy sehingga perut berbunyi2 kata mahu mahu mahu. ahhh sotong lagi!@!!!

mzhany said...

hana, ikayaki tu sgt menarik. fuhhh dgn kaler hitam nye...

Farah Shamsudin said...

aminnn...

sedapnya makanan tuu... mesti best kan..

nashays said...

ikayaki nampak cam ikan bakar lah..ehehehe..cer kongsi resepi cara2 meng-miso lak..ehehehe

Papa Mifz said...

mak oi sotong nye....mmg besar mcm tu ke...janggut nye lain mcm jer...

nuwairani ismail said...

rindunya nk makan sup yg mcm tu!

cik pulau said...

huhh..
sedaknyo..^^,

Bigdaddyz said...

ini sama dgn ibu lah ...hantu seafood!...hehe

♥ p a a n i ♥ said...

sedapnyeeee kak hanisss!!!

p/s; cantik betul pemandangan nk pegi umah kak as tu.

Ismail Fitry said...

best best...

Agak agak ada tak peluang kalau saya nak buat post doc kat sana nanti?

abglan said...

Waaa... aku nampak orang melayu! ayak...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sotong yg besau gitu...musti shodap kan...huhuhuhuh..meleleh ayo liuq gua ni....

nurfatiha blacky said...

sedap makaneee napok. nok etep. hee

Rtp Farra Arisha said...

menyelerakan betul dishes2 tu kan! :))

siti kektus said...

nasib baik dah kenyang. jadi tak terliur. hehe :p

khairunnisa ♥ said...

amin. moga kak hanis dapat anak yang comel comel. soleh dan solehah. amin ^_^


kak hanis, senang tak kalau nak buat kimono or yukata sendiri?

take care ♥

yatie chomeyl said...

oghe Ameen doh utk posing ambil berkat tu hehe

PinKy MoMMa said...

aduhhhhh membayankan kesedapan di kala mata menutup menikmatinya..aihh jauhnyerrrr nak pergi nis..hukhukhuk

d_LA said...

Amin..doakan tuk k.hanis dpt rezeki cpt2...nsb bek ms bace ni dla tgh mkn..hehe..

amirah said...

hanis, semangatnya meal hanis..akak sukerr

Ct Arina said...

teringin makan sup misooooo! >_<

A.s.t.i.n.a said...

inilah yg buat tak sanggup nak duk page ni lama2.. adoiiii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails