Thursday, July 21, 2011

Tohoku Rokkon Matsuri 2011...

Pada 16 dan 17 Julai yang lalu telah diadakan matsuri besar-besaran yang diberi nama Rokkon Matsuri. Rokkon tu mungkin dari ROKU yang membawa maksud 6, (bukan Goku dragon ball ye) kon tu patik tak tak pastilah pula. Cone ice-cream tu tahu la hik2, asal makanan tahu aje kamu ye! Matsuri=festival/pesta...

Kenapa roku? sebab 6 ken/negeri berkumpul sempena meraikan sendai/miyagi atas gempa besar Mac lalu sebagai pengubat hati...

(Picture taken from HERE.) Dari atas kanan Aomori (Nebuta Matsuri), Iwate (Morioka Sansa Matsuri), Miyagi (Tanabata Matsuri), Fukushima (Waraji Matsuri), Yamagata (Hanagasa Matsuri) dan Akita (Kanto Matsuri)...

Bukan senang nak tengok matsuri ni sebab kan, sebab perlu pergi ke ken-ken tersebut kos dan masa diperlukan. Alang2 semua dah datangke Sendai, apa lagi kami pun tak lepaskan peluang untuk turut serta...
IMG_4310-tile
parking agak jauh sebab nak parking murah, perjalanan dimulakan, cinta hati pakai topi sebab panas hehe... masa jalan ni excited lagi... lepas tu bila dah sampai ke tempat perarakan, alangkah terkejutnya kami... penuh dengan lautan manusia... tak tahu nak ambil port mana untuk tengok... diaorang ni tunggu sesudah subuh lagi ke? rasanya kami keluar dah awal nak ambil tempat best untuk lihat perarakan...
IMG_4320
bosan dan ramai sangat orang tak tahu nak buat apa maka saya dongak atas... sambil koya kelemasan nak hirup udara, gambar ni menunjukkan perasaan saya tika itu... eceh over acting betul haha... (hellpp i cant breath... i need some air...)
IMG_4322
bagus betul abg polis ni... ke sana ke mari jaga keadaan, dengan panas terik mentari dia masih memantau dengan senyuman dan sempat bermain2 dengan anak kecil (eh kok kenapa ayat persis novel aje ni?) p/s: sis astina, sila buat cerita abg polis pulak ye...
IMG_4326
masa ni dah tak larat dah nak bersesak, cinta dah jeling2, melayan kerenah isteri yang nak sangat tengok matsuri ni (arigatou love, mmuah! alamak tergeli geleman pulak), masa ni masih sabar menanti...
IMG_4328
tarian aoba lambang negeri miyagi, biasanya matsuri ni bulan mei tapi masa tu masih lagi "berkabung kut" saya tak pasti... sebab selama 2 bulan iklan2 semangat untuk miyagi keudara di tv.
IMG_4337
kipas yang saya dapat free untuk entri "musim kipas" bukan kipas jepun mcam gambar atas tu tapi kipas biasa2 aje haa. buat GA pun takde orang nak kut haha...
IMG_4331
abang jepun dan gendang... dah habis main gendang ada sajak pulak, tapi satu pun tak faham... nak ambil gambar pun susah sebab masa tu orang dah semakin ramai... aduiii pengsann...
IMG_4341
yang ini pula dari Akita (Kanto Matsuri) ini dari jauh aje, tak nampak sepenuhnya huhuhu... lepas tu saya dan cinta ambil keputusan untuk pulang, dalam masa sama ada ajakan dari seseorang (ehem2) pergi tuutt...rahsia, nanti story mory lepas ni...
IMG_4344
cinta hati ku berposing dengan kipas free, itulah rupa kipas percuma tu... masa ni saya duk toleh2 belakang lagi dengan harapan nampak matsuri, (tak dapat menerima kenyataan tak dapat tengok, huwaaaaa)... teringin nak tengok nebuta matsuri huhu...

p/s: kachiwa tak dapat tengok rokkon matsuri... ada apa dengan otaki?

40 comments:

Afikah Aziz said...

maksudnyo pesta 6 negeri ko gano ni hehe...semak abe polis,kim sale deh kak hahaha :p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo nama kat nihon event apa pow nihonjin awal2 buta dah sampai...sanggup uols redah gi tengok ek...kalo ai x sanggup bersesak gitew ngan panas terik...(ayat over x) but oklah bukan selalu khen....muka mie lain pakai topi hikhikhik...

Diana @ bilakukatacinta said...

setiap kali outing...hehe..pic D takde..sebb D lah kamerawoman nya..my hubby..kelek jelah kamera tu..snap pic tak.. Hanis cm tu ke? coz x nmpak pon pic pn.hanis + matsuri tu?

amirah said...

ala la la...sweetnya chenta hati hanis posing gitu..

Anisa Hang Tuah said...

nak tgok akak pegang kipas gak..

akak & abg mmg romantik

(:

Anum said...

bestnya
leh tgk dari 6 negara @ negeri

Asmara said...

ehem2..ada jugak sikit gambar2 matsuri tu kan. aishh.. kalau akk dah pengsan bwk bdk bertiga tu agaknya. heheh..

yatie chomeyl said...

ala2 BERSIH pulop, orang muncul tibo2 ramai2 hehehehe

anismelon said...

cam nie erk org jepun memperingati hari hari yg menyayat hati..perkognsiaan yg menarik nie kak..budaya org..

H.J said...

takde awek2 shawl jepun yang lawa ke kat sana??hehe

Umiey said...

wahhh meriah meriah meriah...

slmt berpose ye hanis n hubby

A.s.t.i.n.a said...

hensemnyee pemposing kipas tuuu awwww

LuN@_aiDi said...

ramainyer orang.. musti tak larat nak jalan kan, dgn keadaan org ramai sangat kan?..=) btw cinta hati sis hanis dah cam org nipon!^^ hihi

アヌム ちゃん said...

aa xpenah lg tgk apa2 matsuri dkt sini..kalau sy, msti smgt gak nak g redah org ramai2 tu..hahaa

farah fauzi said...

hanis..muka cinta hati macam penat jer kat gmbar last2 tuh..hehe...mesti redha jer melayan hanis yang super duper aktive nih..

MAPPIAU said...

akak pun tak pernah kenal itu rokkon matsuri,

mahsuri kat langkawi akak tau dan siap bergambar sebelah frame gamba die lagik akekekekeke :P

Lya Colours said...

kacaknya abg poliss... konon2 macam takuya kimura. kikikiki

zie_ira said...

hehe, akhirnye tak dpt tgok gak ke?

kacak la abg pulis tu,,:D

Syaima' said...

ahah.saya mcm hubby akak kot.malas nak redah org ramai cm tu.even shopping complex pon tak sukeee pergi on weekends. sakit kepalaaa.rimas.hehe.

abglan said...

Hu hu.. meriah, tembak le gambor awek epun banak sket. Asik gambar abang-abang je..

Cik TeN10 said...

ok r tu.. at least dpt gak snap gmbr dorang men gendang and berarak segala.. fatin terperangkap dlm kesesakan manusia tu smpi nk gerak pn xleh.. huhu

zuwairiaiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik ;)

man yusoef said...

selonoknya akak ni...tiap2 minggu ada jek aktiviti menarik....rasa kejelesan yang teramat disitu...dah la xnak kirim souvenir ke..ape ke...hahaha

Kakzakie said...

Kakak tengok dah best apa dari apa yg Hanis snap. Masih tak puas hati lagi ke? Atau ada yg lebih meriah lagi? Panas tu yg cik abang Hanis pun nak balik juga....

fazilzura said...

diorg kalau gempa nye day pun ado ye...

Hanis Azla said...

hajat tak kesampaian sbb kebanjiran manusia yer hanis..

rara pinkmafia said...

huaaaa tak paham apa yg hana ckp.

sW33tdARLiNG said...

adoiii jalan jauh2 penat dan ramai bersesak last2 kechiwa yaa.. siann! tu yg malas nak pi kat pesta2 tuuu [alasan~]

wahida said...

aku ingat matsuri tu mahsuri tadi...kehkeh...

Juwita Jamaludin said...

hanis.. cantik gambar2 tu besar lagi.. :) matsuri tu kat sendai ye.. kalau akak pun tak lepaskan peluang pergi kalau ia kat tempat kita

Misz-sakura said...

Bestnya akakkk, bila la saya boley smpai sana =_="

Hanamiko Sakura said...

bagus betul negara jepun ni,,, banyak sangat festival untuk bangsa, kaum, dan negara... sebab tu saya suka jepun...

Cik SHiNJU said...

Byk pic xleh tgk la sbb line tenet sini selow sesangat la pulak arini...
sob.. :'(

Papa Mifz said...

cinta hati kamu pun papa mifz tgk dah mcm olang jepun sudah..:)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

comel je festival mcmni kan? kaknis sihat? dh lama tak blogging, rindu:))

mzhany said...

alaahaiii bagus nye abe polis dorg nih, contoh;)

Adzriel @ Liza AB said...

baru tau matsuri tu pesta. teringat muzik kitaro... seronok dpt pergi. takpe..lain kali pergi lagi.

Aida said...

wahhh .. mcm best je kan bila ada festival mcm ni .. matsuri ye ?? dah mcm mahsuri .. tp lain maksud .. ;p

puterinuraqiliah said...

I LIKEEE JAPAN!

khairunnisa ♥ said...

suka tengok event yang ada kat Jepun. sebelum ni tau kat komik and cerita je :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails