Saturday, August 6, 2011

Dari Abu Dhabi ke Geneva...

Cerita yang dah basi tapi baru ada masa untuk berkongsi di sini... bagi yang pernah baca entri saya dan cinta hati ke Abu Dhabi, entri terakhir untuk jalan2 Abu Dhabi saya letak satu hint.

Saya memang suka travel namun duit nan hado huhu... selepas miscarriage tahun lalu, untuk tebus kekecewan saya cakap pada cinta "love, i want to travel" (eceh speaking london) saje kasi dramatik sikit. Travel tu tak tebus kekecewaan 100% tapi anggap juga sebagai honeymoon. Maka saya mula kumpul duit dan tanya pada abg pilot ku yg super duper cool akan "special ticket" kalau travel dengan Etihad. Alhamdulillah boleh tumpang sekaki dengan kemudahan tersebut. Tak perlulah tunggu bertahun2 baru cukup bajet untuk travel.

Namun ada syaratnya, tak boleh pilih destinasi sesuka hati, bergantung pada "ticket availability". Kalau nak ke tempat glam2 macam london dan paris tu sah-sah la susah sebab destinasi fofuler gitu kan sentiasa la al-fenuhsss... Plan asal adalah untuk pergi pada awal Mei iaitu pada cuti golden Week selama 5 hari, namun setelah jishin, kami pulang seketika ke kg halaman. Abedi dan wife, Kak Na ajak kami ke Abu Dhabi. haruslah tidak lepaskan peluang.

Bila dah sampai Abu Dhabi Abedi tanya lagi... kebetulan ada tiket ke Geneva. Keputusan bergantung pada kami, fikir punya fikir akhirnya kami setuju... kelam kabut booking hotel dan sebagainya... nasib dapat banyak tips dari Abedi, maklumlah dia kan dah merantau seantero dunia...

IMG_1063
leaving on a jet plane... ;) my love dan Etihad... masa ni menuju ke balai berlepas...
IMG_1066
airport ni kecil aje, masih dalam renovation, tak pastilah kalau sekarang dah siap. kunjungan kami adalah pada April 2011 yang lalu...
IMG_1071
dalam perjalanan... kalau ikut route yang tertera pada skirn, waktu ni kami sedang melintasi Kuwait...
IMG_1079-tile
tak jemu melihat pemandangan di luar...subhanallah... sedang saya khusyuk melihat pemandangan tiba2 terdengar pengumunan dari kapten menyatakan pesawat sedang melintasi MONT BLANC... kenapalah jakun sangat saya ni, ingtkan Mont Blanc tu salah satu jenama tersohor rupa-rupanya puncak tertinggi bagi Banjaran Alps. Teruk betul geografi patik ni tskk...
IMG_1097
Sepanjang banjaran Alps...tiba2 nampak orang sedang gigih mendaki macam dalam movie tu, hehe tak habis2 berangan, dush!
IMG_1101
valley... masa ni hati berdebar...tak lama lagi akan sampai, saya dan cinta bakal menjejak kaki di tempat asing bagi kami...akan saya kongsi dan ceritakan sepenuhnya...insyaAllah..

p/s: selamat berbuka...

38 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kirei seputih salju gitew...
panas2 gini teringin nk fuyu plak ngeee

DaZzlingLilLy said...

bestnya dapat travel...

JIJI YU said...

subhanalah..lawonye

nur easy said...

subhanallah. cantiknya salji. dulu hampir2 nak ke geneva jg ;)

Amirah Adnan said...

ya ALLAH kuasa Allah sangat hebat! lawaaaaaaaaaaa dan tenangggggg sangat tengok!

zie_ira said...

uww,,syiokk nye melancong ,hehe

selamat berbuka puasa jugak kak hanis,,:)

butterflyana said...

bestnye. bestnye.

jelesnye. jelesnye.


hehe :p


p/s : geografi saya lagi teruk dari kamu tahu? ekekeke

amilinhussin said...

cantik mont blanc...hehehe. saya pon baru tau yg 2 banjaran alps..

Ikr@m said...

lawa sunggoh..tingin nak g skali..hehe

waalllaa! said...

bestnyoooo...bilo la nani buleh gi etek nie..

アヌム ちゃん said...

wahh smbg jalan lagi..syioknyaa..

Farah Shamsudin said...

hanis, cantiknya..seronok la dapat travel.. farah pn suka sgt travel.. tapi ad duet tgh takdo kann.. terpaksela tangguh dulu..

sabar kagawa japan said...

wowww ke geneva plak ker..mmg berjalan sakan yerr kak hanis...p abu dhabii ohh terigt kite mase kerjakan umrah dulu...singgah riyadh..syok........walaupon bukan abu dhabi hihiih

Lady of Leisure said...

bestnya travel, saya pun suka lelebih lagi kalau ke swiss.. gunung ganang kat sana cantik kan..
tak sabar nak baca next entry..
btw slm ramadhan to u.. :)

Asmara said...

wee.. dekat 2 buln tunggu entry nih. ;D. panas2 ni tengok yuki rasa sejuk lak. ahaha..

Syaima' said...

cantiknyeeee soooo breath taking.indahnyaaa ciptaan Allah kan.upload gamba banyak2 sikitt k.hanis.tak dpt g tgk gamba jadik lee

Nieda said...

Wow, bestnye.

happyichigo♥ said...

hello hanis dear..
how are you...? lama nye tak jenguk hanis..
dira mmg sedih dgr berita miscarriage hanis..harapnya hilang sikit kekecewaan bile travel ngn cinta hanis...jgn sedeh2 k...muah

mzhany said...

hany pn taktahu mont blanc tu banjaran, ahah yg apsti tak suka subjek geog...eiiii selalu rasa nak tidur jer time geog...

ijayuji said...

Salam hanis!!! waaahhhhhh! santekkkkkkkk!!!!!! tapi egegegegege....sejukkkkkkkk kita tak leh sejuk sgt sensitip kulit kita :D seronoknyer dpt jalan2 negara org kan hanis, kita ntah bilalah dpt pergi jauh2 gini, dah ada 3 luggage yg dah terlebih berat hihihi...

me suya said...

Betnyerr sis~

wida said...

kita lagi lah..1st time dgr mont blanc tu..ingatkan air mineral td..kihkih.

geneva tu kat mane yer..cite byk2 ek:)

*∽ IZAN ∽* said...

wah seronok leh travel ngan cinter hati gi sana sini... betul dah tu. Dah terlanjur berdua, belum bertiga time ni la nak travel puas puas uhuhu

LuN@_aiDi said...

bestnyerr berjln2..^^
gunung Alps yg seputeh salju gitu..

cik pulau said...

bestnya melancong..
teringinnya..

best la akak..huhu..
koho jelezzz..^^,

Anonymous said...

haha.. same la.. igt mont blanc tu brand je!! :P

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!cantik nya gunung salji tuh...jauh perjalanan..luas pemandangan =0).

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

bestnya...sampai hati tak ajak kakD p sekali ye....hehehehhehe....

pemandangan awan itu memang santek dear...

Chekgu Azrine said...

cantik giler.. subhanallah..

semoga saya juga dapat mengelilingi dunai satu hari nnati

Kamalia said...

hanis..cepatla smbg cite nih.lama sungguh terperap cite gi geneva ni eh.xsbr nak baca,lgpun tgh pns ni kan..kot2 bila tgok yuki tu lagi bolela rs sejuk..haha

aimie amalina said...

waaa.
besnye akak
jenjalan smbil tgk tpat owg yg tebal dengan slji..banjaran alps?
wuuu
dah lame tingin nak p..uwuwuw

Bro ahmad said...

gambar dari udara..indahnya..cantik

kema said...

gambar semua cantik2....bestnyeee~

PinKy MoMMa said...

hanis..kalau diriku pun akan verangan ada org panjat2 time tu huhu..kite sama la hahaha..

baju kamu comel..dah baju pun ditengok LOL

abglan said...

Hu hu hu.. rasa sujuk sampai ke sini nih

d_LA said...

SubhanaAllah, come gitumo nah tu k.hanis..
my future love, i want to travel too..huhu

kayrul-shah said...

cantiknya pemandangan kat salju tue..mau beku kalau kena tinggal kat sana

Ct Arina said...

abu dhabi lagi. kak, tumpang tanye. duit akak tak habis2 ke? =D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails