Monday, August 29, 2011

Cerita Iftar...

Nak cerita pasal makan-makan, harap tak ada yang terliur. Rasanya dah tak ada yang terliur, memandangkan dah penghujung ramadhan. Sedih dan sayu pula tika ini. InsyaAllah moga dipanjangkan umur untuk ramadhan seterusnya.
IMG_0004
Awal ramadhan, saya dan cinta hati bersama geng sendai berbuka di Grand Buffet aeon mall Natori... kebetulan masa kami pergi tu juadah Italia...

IMG_0003-tile
posing depan kedai bersama my lovelies... gen yang happy! posing sementara menanti waktu berbuka, juadah tak ingat dunia haha... kami ambil siap2 lepas tu bila dah masuk waktu khusyuk makan sambil berbual...

IMG_0046
Setiap hari Ahad ada iftar di Sendai Masjid, kami terlepas minggu pertama sebab kepenatan selesaikan hal pindah rumah... (semalam, menu Egypt tapi tak snap gambar pun huhu).

IMG_0015-tile
Ahad yang kedua baru pergi, juadah dari pakistan... wahhh masakan kambing dia sangat sedap ok! teringat sampai hari ni... tak rasa pun kambing, lagi kurang rasa tu lagi saya suka... cinta hati memang penggemar masakan kambing... makan dengan roti, mula2 ingatkan makan dengan nasi tapi tu adalah desert, nasi manis gitu... ada kismis... macam rupa nasi hujan panas pun ada kan?

IMG_0022-tile
Ahad yang ketiga, giliran Malaysia dan Indonesia. Malaysia sediakan makanan untuk berbuka dan juga desert. Indonesia pula juadah utama. Ada kuih cara, cekodok dan tepung pelita sebagai desert. Manakala ayam bakar, acar dan nasi (rasa macam nasi lemak sket2) saya pun tak pasti masakan apa... 

Dan yang paling seronok dan masih segar dalam ingatan... berbuka di Ayu Residence's di Tochigi Sabtu lepas. Nak tahu cerita lanjut bolehlah terjah blog tuan rumah, AYU ladychenta.
IMG_0042
Muka kekenyangan selepas makan. Sayangnya tak sempat nak snap gambar makanan. Kami tersesat nak ke rumah Ayu, sampai aje terus makan dengan pelahapnya haha... memang pakar masak la ayu ni. Saya baru bagitahu pagi Sabtu tu tentang kunjungan kami ke Sano Outlet. Kunjungan ini pun last minit idea Ab and her hubby. Risau tak sempat nak balik solat kat rumah, maka terfikir nak tumpang solat di rumah dia. Langkah kanan sebab Ayu ajak berbuka di rumahnya yahuuuu... masa tu, rasa nak melompat dalam kereta hehe (overlah, dush!). Ingat lagi ayat dari ayu, masak biasa2 tak MALATOP sebab bagitahu last minute.... tapi sesampainya rumah ayu, kami pengsan tengok menu, bukan setakat malatop tapi VOGUE di vass macam tuan dia... kenyang kami berbuka dengan... jeng jeng jeng....

Nasi lemak pompom chenta
Bihun goreng kasih bertaut
Laksa idaman kalbu
Puding ichigo "rabu rabu"
(kellas tak? semua tu nama ober acting yang telah saya reka haha... sila pengsan sekarang jugak!)

IMG_0038
Layanan yang superb dan mantap dari tuan rumah. Sangat2 berterima kasih buat Ayu sekeluarga kerana sudi menyambut kedatangan kami yang last minute ni. Kalau bagitahu in advance saya tak boleh bayang tahap ke-vogue-an menu yang akan disediakan oleh Ayu. Nanti ajar i buat puding rabu2 tu ye, i very like! Semoga ada rezeki untuk lepak2 dan gather lagi. Tak puas tau, rasa nak guling2 gosip2 dan yang sewaktu dengannya... bak kata Pitt, hubby Iryd, kalau tak jumpa kat Sendai pun nanti kita bleh rancang outing/cuti2 sama-sama k, insyaAllah...

p/s: salam perantau versi HS...

12 comments:

JIJI YU said...

tok ghok boh..akok takdok..ekeke..sealamak ari rayo..maaf la ambo dok begura sendo

msredcheesecake said...

waa...kambing masak pakistan...mesti best....

selama hari raya maaf zahir batin

haniey said...

wah kak hanis sedaplah buko posa rmai2..supo duk malaysia dh kan..selamat hari raya kak hanis.. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

terjah sini sambey lap ayaq lioq...wah curlastt giler ada buffet kat aeon mall tue...penuh meja dari spaghetti sampai cake...

(ai suker cake) babe ai nk mkn cheese cake u plak na..sebab pitt ckp sedap giler...

maap la terjah umah ai yg kecil mcm sarang semut ni ngan berselerak x sempat nk kemas sbb bz masak....masak plak byk ai x puas haty sbb kalut masa tue...x per next time if nk turun tokyo roger ngan weols na....:))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

OMG nyapa upload pic ai yg over acting itew uwaaaaa....

mmg curlasttttt nama menu u kasi tue...vass sangat hokey :D

nur easy said...

meriah nampaknya tu.. tahun ni sekali je dapat berbuka di masjid fukuoka..;)

zie_ira said...

meriah betoll ,,hehe

selamat hari raya aidilfitri akak hanis syg,,maaf jika ade tersalah kata mahupun tersinggung ,, take k akak,,^_^ ,syg akak lorh,,hehe

Syaima' said...

wahhh.best2. nak jalan2 ajak la kami jugakkk.hehe.

kyo_9 said...

Teringin nk p Sendai ntk lawat Masjid sana satu hari nanti..

p/s akak pindah umah?? nape ek??

DaZzlingLilLy said...

meriahnya iftar dgn kawan2..terubat rindu kt keluarga di msia ni kan..
off topic-u pun cam i suka pki dress..rasa kalo pki dress ni cam cute je kan..hehe

d_LA said...

wahhhh..berbuke ngan cekodok..unik ni..hehe..dla tokde nok wat entry masa iftar ngan geng opis...wuwu..bz pnye psl..take care, nt mesti meriah gak smbutan raya sano kan..jange lupo share

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum, yea..macam nasi hujan panas gambar kat atas tu ^_^ hari ni hari terakhir Iftar. Selamat Hari Raya kak Hanis. Maaf Zahir dan Batin dari Nisa sekeluarga ♥ ♥ ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails