Wednesday, August 10, 2011

Insiden di stesyen minyak...

Pling2... asap kepul2 keluar...terasa nak berada pada suatu tempat sekelip mata bagaikan ada pintu doraemon ajaib, bagaikan sepantas halaju cahaya eceh kenapa la berkias bagai ni... hari ni banyak tempat dan banyak kerja yang harus diselesaikan... bermula dari pagi tadi hinggalah saat ini yang mana saya hanya baru beberapa minit me-login-kan diri dalam diari alam maya patik yang serba kekurangan ini (sebab di blog ini saya banyak berkisar tentang aktiviti sepanjang zaman, di mana jua kaki ini berpijak).
(p/s: Terima kasih en anon, ikutkan hati mahu terus menyepi ditelan senja petang)

Balik dari Katahira, tengok meter minyak...erm ada sikit lagi dah makin hampir pada garisan E. Ting! terus terbayang segala jalan, landmark dan juga stesyen minyak... sambil dahi berkerut tanda berfikir yang amat kritis nak isi minyak kat mana ni?? (nak isi minyak kena fikir kiritis jugak ke? aduiii). Nasib baik dari kampus Katahira ke kampus patik tu ada 3 stesyen minyak tapi kena pilih yang terbaik... sebab harga LAIN-LAIN, tak sama ye, lagi satu setiap stesyen minyak ada kad diskaun masing2... harga minyak ikut pasaran dunia... kalau pasaran dunia mahal maka naiklah harganya di stesyen minyak di sini dan kalau pasaran dunia turun maka harga kat stesyen minyak pun turun jugalah... saya memilih Cosmo, boleh jimat 4yen per liter...

Signal diberikan belok ke kanan memasuki perkarangan stesyen minyak (sila bayangkan sendiri, pati malas nak lukis hik2), macam biasa dah ada pekerja yang bersiap sedia untuk melayan patik, owhhh daku terasa seperti puteri raja (dush!).
"Orait, orait, orait...hait, OK desu!" 
sekali dengar macam nyanyi pun ada... kenapa dia cakap macam tu? menandakan line clear dan bila saya harus berhenti pada posisi yang sesuai untuk dia isikan minyak tu... mak aih sampai macam tu sekali ye...(mungkin saya "over exaggerating" (wosshh speaking london), ala macam biasa je kat stesyen minyak di mesia tu, cuma kat sini ianya dipantau, bagus tak? i likeee)

Enjin dimatikan, tangan mencari purse dalam handbag... datanglah jejaka orait tu membukakan pintu patik (kan dah cakap layanan bak tuan puteri dush! sekali lagi). Posisi hampir melutut, biasa depa melutut kat tepi pintu (tiba2 teringat peribahasa melutut di tepi gantang, agak2 sama tak?). Tapi yang ni melutut separuh je sekadar menyeparuhkan badan dia (eh cemana tu? cer imejin?). Tapi takpe patik tak kisah pun... hik2...

"Konbanwa" sapanya, (selamat petang).
"Konbanwa" balas saya tersenyum, sebab dia senyum, senyum itu sedekah, "3000yen regular" sambung saya lagi
"Hait, kashikomarimashita"
tet tut titt (sekadar khayalan saya yang dia sedang menekan butang pada pam minyak)
jejaka orait datang sekali lagi buka pintu, dihulurkan sehelai kain pelikat lalalala opocot silap, kain basah ala2 kain lap (mana pulak datang kain pelikat kat stesyen minyak ni!).
Pembersih sangat la depa semua ni sampai kunjungan ke stesyen minyak bagi kain basahan gitu nak lap dalam kereta. Macam biasalah saya ambil dan lap pada stereng, dashboard, pada cermin meter tu, pada gear.... ok siap! eceh macam budak darjah satu cuba siapkan tulis ayat secepat mungkin. Saya masih memegang kain tersebut, bosan tak tahu nak buat apa maka mata melilau lihat kereta sebelah kanan dan kiri ehhhh tiba2 tersentap! (maaf penulis memang over acting tahap tak ingat duniawi!). Masa menunggu minyak diisi jejaka orait bukan tunggu aje tapi dia buat kerja lap side mirror, cermin depan dan juga cermin belakang (no self service, semua orang buatkan (even isi angin tayar kereta), owhh sila nyanyi bagaikan puteri farah tu... "tapi sayanggg hanyalah impian! bulan tak bisa...sambung sendiri"). Jejaka orait ke hulu ke hilir sambil layan kereta sebelah jugak.

Orang sebelah saya ni siap lap stereng macam polish kereta, digosok2 sesungguh hati, tengok kereta sebelah kiri, encik tu lap stereng kemudian lap cermin (bahagian dalam) beria dia lap.... wahh bagusnyaa... ok2 fikir positif, agaknya kereta dia kotor sangat gamaknya itulah yang disental bagai nak rak... kereta i bersih berseri (wekkk perasan, padahal tak pun hik2...) huhuhu bagusnyaa... baru nak berlakon nak sambung lap sebab tersa insaf... tiba2 jejaka orait datang bagi resit dan baki... lakonan ku terhenti di situ... maka baliklah ke lab patik dan lantas terus menulis di sini...

Ok dah tiba waktu berbuka di sini (takde makanan pun kat depan ni) selamat berbuka ya... (EE harap tak terliur saya tak mention apa2 makanan pun walaupun air kosong hehe... alamak tertaip air kosong eh dah tertaip untuk kali kedua...ok itu petandanya apa? entah saya pun tak tahu...)

34 comments:

EE said...

baiknya en anon tu,sungguh memahami.tp mcm mana dia tu masalah tu?jgn menyepi ditelan senja petang tak berbuka nanti.miahahahaha.ade ker org pernah terlupa berbuka.


ape bagaikan tuan puteri raya?adakah typo sekali lagi..

meh EE smbg suara sedap ni,bulan tak bisa tumbuh di taman...pling pling nak buat vlog nyanyi la.sila bayangkan suara jude law.miahaha

japanese pakai kain pelikat erk?hahahaha..

kesiannya bagai kais pagi makan pagi kais petang makan petang merah ni..sob sob simpati...tandanya nak gtau EE la yg merah buka dgn air kosong

Bro ahmad said...

kat sana cakap jepun tentu terbelit lidah semua hahaa..selamat berbuka puasa dulu..kt sini lewar berapa jam yea??

zie_ira said...

oh oh ,,mengape dengan encik anon?die buat ape smpai akak mahu terus menyepi di telan senja petang yang damai ?

wahh,,bgus nye layanan mereka kat sane,,ni yang rasa nak nyanyi lagu bgaikan puteri jugak nih ..hehe

selamat berbuka akk,,laa,,kcian nye berbuka air kosong je,:( ,,takpe2,,nnti balik ,,makan banyak2 tau ,,jgan tak makan ,take care akak cyg,,^^

man yusoef said...

weh ini sudah manja...semua dibuatkan..tak aci tau tak?? hahaha

nur easy said...

" baliklah ke lab patik dan lantas terus menulis.." mmg real-world application ni..hehe

PinKy MoMMa said...

wat happen wif anon hanis?

owh sangat rasakan spt bagaikan puteri di sana kan..sini tak mo manja2..smua kena buat sndiri huhu..
sbb tu kalau amik minyak, biarla encit papa ada skali..biar dia yang buat smua nyer ngeee :)

slmt berbuka nis..

Amie said...

melutut depan puteri raja ye.... sesekali jadi puteri, dapat layanan istimewa memang bestkan!

Kak Amie rasa peribahasa melutut di tepi gantang tak ada, yang biasa digunapakai ialah istilah 'melukut' di tepi gantang dik... he he hehheh

yatie chomeyl said...

ore rajing maso gi isi minyok keto, gi teke bukok bonet keto kui3x. napok sgt jare2 isi minyok, sekalo hubby jong isi.

mujur abe orait x suko ko ore. dio tulong teke punat hok betul dale keto isk3x malu3x

Juwita Jamaludin said...

memang layanan bagus di stesen minyak akak pun kagum..:0

Afikah Aziz said...

bakpo ng cik anon plok kak..xsoh caro la,oloh siye nyo buko poso ng air kosong jah hehe

アヌム ちゃん said...

mmg suka service dkt stesen minyak sini.yang siap melutut tu dekat idemitsu pun sama..ada yang yg tanya ada nak buang sampah tak..kagum kan..sgt best layanan diorang..

Imran Taib said...

hanis, yang di tepi gantang tu namanya melukut...hehe

Asmara said...

nihong mmg best! hehe.. kdg tu tunduk sampai kete tu dah jauh keluar 500 meter ke depan. bukan tuan kete tu nmpk pun kan! :D

amilinhussin said...

adakah in post tanpa tujuan??...hehehe

L said...

ibadah sunat vs menda haram
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/ibadah-sunat-tp-xbetul-caranya.html

haniey said...

wah beznya suma org buatkan..hihi..erm kak hanis xleh komen ke?bkpo?dia jd gano?hehe

Anonymous said...

mungkin kamu orang yang baik dah sudah pasti orang yang baik dilayang dengan lebih baik.salam 10 Ramadhan.

kasihredha said...

tuan teri tentu puasa hingga tersalah taip air kosong berkali2...hihi

Norhafiza said...

wah ini sudah lebey di beri bagai sang puteri hehe...untung kan,,tp sini isi minyak sendiri juga hihi..

kyo_9 said...

huhu..
keistimewaan foreigners bila datang Jpon.. buat2 x paham bahasa Jpon nanti semua benda dia buatkan ;p

PenuliS said...

kat sana berbuka pukul bape?

Pak Pis said...

kesiannye tuan puteri...ha..tuan puteri kene bayar gak??? hehehhehehehehehehhe

EE said...

@amilinhussin

sabar dgn ini semua.hanya suatu provokasi.

farah fauzi said...

detail sungguh kisah di stesen minyak...i suka....

amirah said...

akak gelak sorang2 la baca entri hanis ni..hehehe

ijayuji said...

Salam hanis! kita pun suke kalau berenti kat stesen minyak dia org niii mmg layanan curlassssst! hihihi.... klu kena yg hait2 tu hensem lagi lah rasa mcm nak lama2 duk kat stesen minyak ahahaha..

wida said...

bagusnya kalau kat stesen myk kat m'sia ni pon layan cam tu..
ni serba serbi kena buat sendiri..dahlah wida ni x brpa nak reti isi minyak sendiri..hihi

Hanis Azla said...

beria akak berimaginasi sendiri mambayangkan situasi tu sepanjang baca entry ni.. he..he.. siap sampbung nyanyi lagu bagaikan puteri tu lagi.. ha..ha..

Munna said...

kan syok kalau hrga minyak mlysia pun ikut pasaran dunia...ini tak harga dunia menurun, tp kt ngara sndiri boleh naik melambung2...teruk sungguh =(

melukut di tepi gantang la dear, bkn melutut hehe =)

bbuka dgn air kosong ke? eh, tertaip pulak....hahahaha

Asrul "iLham" Sany said...

cam baca cerpen lak entri ni..nais..

;D

cik pulau said...

meh nak pok anon tu??? hehehe..

fullamak...
bagaikan puteri.. eceehhh,..
kejelesan di situ..
keh3

fiza said...

Bestnya...layanan bak puteri ☺☺☺

Apa anon tu dah buat? Abaikan jer.

Kamalia said...

Hanis..skrg lagu bagaikn puteri tu syik trngiang2je kat dlm kepala nih..bestkn nihon nih.suma die nk buatkn nak2 kalu kita ckp nihonggo wakaranai..haha

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

hanis, saya siap gelak sorang2 baca entri ni..ayat yg tuan hamba tulis sungguh mencuit hati hamba lah..=0).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails