Thursday, August 11, 2011

Dating di tasik...

Tasik mana? Tasik Geneva... sambungan entri travelog patik yang lalu. Kalau bukan kerna abang patik yang pilot itu mungkin tak dapatlah patik jejakkan kaki ke sini... Terima kasih wahai kekanda ku... (eh terbagi ucapan pulak kat sini). Jika nak baca entri sebelum ni bolehlah singgah di PART 1 dan PART 2. Trip di akhir April 2011. Lambat betul update... ampunnn, hehe..

Di Geneva ada satu tasik yang sangat besar. Sebelum ni saya tak pernah tahu dan tak pernah baca sehinggalah saya dan cinta sampai di Geneva. Memandangkan kami sampai dalam jam 2 ptg, maka masih ada masa untuk melihat kawasan sekitar...

 kami hanya sempat terjah kawasan A sahaja mungkin 1/100 daripada seluruh tasik,. Kami jumpa suami isteri dari Malaysia, mereka cakap Lausanne sangat menarik untuk dikunjungi... tips bagi yang nak ke Geneva, sila terjah Lausanne juga ya...jangan jadi macam kami yang tak sempat ke sana... sebab dah ada perancangan lain, sob sob... (maaflah tak tahu pasai apa otometik keluar "katakana" kat map tu).
IMG_1162
"kanda, kanda, kita nak ke mana ni kanda?" 
sambil pegang hujung keris muka pusing 23 darjah dongak 11 darjah (haha)"ikut saja kaki melangkah sebab kanda pun tak tahu nak ke mana."
IMG_1153-tile
Jalan kaki aje dari hotel kami. Tak jauh pun tasik tu. Keluar dari Bernina, belok kiri lepas tu sampai penghujung bangunan kemudian belok kiri lagi. Lepas tu jalan terus aje. Beria bagitahu direction... Bila jalan2 di bandar besar macam ni, selalulah kena berhati-hati dengan penyeluk saku, pencopek, pick pocket. Memang abedi (abg saya) dah warning... walaupun handbang dah tersangkut di bahu, sling yang ada tu saya slingkan juga di badan kononnya double protection... inilah dia Tasik Geneva...
IMG_1167
Pandangan seberang sana... penuh dengan bangunan dan kapal-kapal. Tak nampak rupa tasik pun, macam laut pun ada... dengan airnya yang kebiru-biruan, tapi taklah turquoise macam Tazawako.
IMG_1169-tile
kami posing2 di kawasan sekitar...
IMG_1180
pandangan membelakangi tasik...
IMG_1183
macam tak sanggup je nak masuk "toi" comel ni hehe... tak tahu dah nak buat apa, nak posing dan buat penggambaran di sekitar tu tak reti la pulak... lalu mengambil keputusan untuk naik "taxi boat"dengan pas percuma yang diberikan oleh pihak hotel...
IMG_1187
naik taxi boat "lady driver" tiba2 nak menyanyi lagu Anita Sarawak jangan pandang ku sebelah mata, hanya kerna namaku wanita (maaf kalau tersalah lirik hehe) huhu kalau duk luar mesti lagi best tapi dah penuh... mereka yang di luar tu pun tourist juga、masing2 dengan kamera untuk bergambar...
IMG_1186
pandangan luar... rasa macam bot ni nak tenggelam pulak (khayalan penulis)...
IMG_1285
kalau boleh pinjam bot peribadi siap dengan driver mesti boleh pusing keliling tasik...(dush!)
IMG_1198-tile
dah sampai... sebenarnya ada jambatan penghubung tapi alang2 dah dapat pas percuma baik gunakan sepenuhnya, ye tak? nampak je panas terik tapi sejuknya boleh tahan, nak2 bila angin bertiup... samuiiii, rasa nak balik hotel ambil jaket je huhu... gambar ketiga, perasan tak macam ada tebing kat tepi gambar... rasa nak jalan tengok "jet d eau" tapi angin kuat seolah2 ada ombak menghempas, nanti basah baju patik ni, maka niat dibatalkan...
IMG_1219-tile
kami duduk menikmati pemandangan, sukalah tengok swan dan itik2 tu makan... ada keretapi untuk tour rasanya, tapi kami tak naik pun... penjimatan duit itu perlu...
IMG_1243-tile
kemudian jalan2 sekitar bangunan tu... malam tu kami tak tahu nak makan apa, kalau makan kat kedai sudah tentu mahal nasib baik jumpa supermarket. Khusyuk saya dan cinta beli buah dan roti yang sangat murah... dinner roti dan buah aje malam tu, diet sungguh hehe... antara pemandangan sekitar tasik...
IMG_1200
masa ni tengah tunggu bot untuk pulang ke hotel...
IMG_1288
kali ni boleh duduk kat luar dan pemandu yang sama jugak hehe..memang kawasan jajahan dia agaknya route ni... macam reflection cermin pulak dengan jejaka di hujung sana kan? cuma darjah pusingan kepala je lari sikit hehe...

p/s: Disapa sang pencopek...

41 comments:

wa khairul onggon said...

Subahanallah.. chantek2 pemandangan lam gambar tu.. Selamat berpuasa.. :)

Diana @ bilakukatacinta said...

dari sendai dah ke geneva??...berjalan2 pulak merpati dua sejoli ini...tulah..mase tengok map..pesal nihongo?? kate Geneva...lupa lak,,berada di nihon kan?...semua nihongo lah jadinya

Anum said...

bestnya
bila la anum dapat peluang mcm nie

wida said...

disapa sang pencopek?
kena ragut ker hanis?ayooo

Afikah Aziz said...

lawa nyo tempat,sejuk jah kelih pemandange

amirah said...

cantiknya tasik geneva ni..syoknya hanis dpt gak merasa jalan2 kat sini kan..

putput said...

one word.. CANTIK!

Kakzakie said...

Cantik pemandangan yg Hanis ambil. Dah macam gambar dekat kalender... kakak suka....:)

Amni said...

aah.. betul.. cam cermin plak... hehe.... best nya la akak selalu jalan2 ni.. jeles! =p nak kawen jugak.. hehe.. boleh ikut mirul terbang sana sini...

me suya said...

ewah2. ni mesti mood happy ni eyh kak..sebab panjang betul entry kali ni.. gambar pun sweet muweeet!~

whitecappuccino said...

indahnyer berdating di tepi tasik..!

adnil linda said...

seronotnye boleh berjln2 merate2...hehehe...lg2 ngan org yg tersyg...

Anisa Hang Tuah said...

jauhnya akak berjalan :)

bestnyaaa :)

yatie chomeyl said...

stended la di europe tu, meme tourist sokmo di sapa sang pencopet hehe

btw, roti denun meme muroh2 sbb puok dio byk mak eroti dr nasi. mulo2 ore smp di jerman dulu jd kaget sbb roti muro lajok pastu besar2 pulok tu *alosss, kaget naggung perkataan* kui3x

nur easy said...

rezeki ada kemudahan camtu kan..;) seronok ada peluang jalan2 tgk tempat org

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!honeymoon..seronok2! =0).
cantik giler pemandangan di sana..makin semangat saya menabung nih..tapi bila duit tabung saya nak penuh..kalu asyik kena korek je..sob..sob..sob (T____T).

PinKy MoMMa said...

hanis bila nak bawa ai berjalan??
doala encit papa kaya raya hahaha..
teringinnyerrrr...

nis bgtau pakai camera apa boleh..cantik la gbr2 kamuuuu..bgtau kt FB atau blog comment eh yang..

pssstt gbr pokok2 tu cantik..unik sgt :)

Lya Colours said...

haaa hanis mesti suka toilet tuh kan. sbb biru. hehe

farah fauzi said...

hanis...shanteekkknnnnyerrrr...chumil tengok hanis posing2 macam style..huhu

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihs...ko dik....memang membuat kan akakk jeles la....

man yusoef said...

kalau sebut Switzerland...mesti teringat gambar bukit2 cntk, bawah tu ada tasik....topping ada salji...waaa..jeles meh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

1 word KIREI

suker if terjah sini mmg penuh pic rona roni...nak deting gak tepi lake ngeeeeeeee

Syaima' said...

best2 romantic naik boa layan bluesss hehe

Asmara said...

cepat sambung! hehe.. chantekk sangat!!

Papa Mifz said...

cantek2 gmbr kat Geneva nih...best yer mcm2 negara dah pergi...

dhiera said...

menarik~ cantik~

tapi pokok apa yg tak ada daun tu? xpernah nampak...

JIJI YU said...

sedapnyo akokk

haniey said...

amboi dating ye..ni yg jeles ni..hihi..permandangan sgt cantiklah kak hanis,eee kak hanis wat hani teringin sgt nk pegi sekali,tp dlm mimpi jelah ye..hehe..hani kt peringat..kak hanis tau dok mana peringat?eerm hani pn xtau bkpo xleh komen.. :(

MAPPIAU said...

adik ooo adik nanti kalo ko dah balik mesia jangan lupe jelajah putrajaya tau hiks.

Rtp Farra Arisha said...

wahhhhhhhh wahhhhh wahhhhh seronoknya!!!!!!! wanna go there too ;)

zie_ira said...

cantik nye tempat tuu ...

best nye dpt naik bot ,,uw uw~~

kakak yg amik pic kat tiang tu comel lah ,,hehehe

kasihredha said...

comey sungguh gambar yg tuan teri ambik...beta rasa mace berada di sana jugok :)

Ct Arina said...

jelesnye. belanje rina g sane boleh? haha^^ btw, dress kak hanis sgt comel! bunge2 gittewwww! ~_^

Chekgu Azrine said...

jeles la sis.. hehehe

mrs. daydeck said...

bestnya hanis puas jalan tmpt org.. cantiknya geneva.. dlm mimpi jer dpt pg nih.. hehehe..

z a z a said...

patut la rase mcm pernah nampak je tmpt ni, i've been to geneva, but sadly i didnt like it since it was too hot. heeee

khairunnisa ♥ said...

cantik cantik ^_^ nak pi gak la camni :')

Asrul "iLham" Sany said...

chantek sgt2... :D

NeenaAnuar said...

besttnyerrrrrr!! sukerr tengok all pictures! nice!! :)

Rai said...

eh..puasa2 melancong ke hanis? ish ish ..tade kesempatan (sebenarnya takde doittt) nak ke switzerland lagi..tringinnn gakkk..

d_LA said...

k.nis, tu pokok sungguh ko tu?unik lah..serem pun hado ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails