Thursday, August 25, 2011

Italia: Makcik di toilette...

Toilette=toilet hehe... Masa di Milano Centrale kami kena byr 1 euro untuk masuk tandas awam kami boleh terlupa la pulak di Venezia ni, sah2 la kena bayar juga kan, ingatkan free macam kat Sendai ni huhu... dah la toi di sini sangat susah nak cari, kena ikut anak panah atas jalan, kadang tu entah ke mana2 arahnya... mengelirukan... akhirnya sampai jua dan punyalah terpencil adoiii... pengsan la macam ni... terlupa pesan kawan kalau kat sini nak guna toi tumpang je di restoran waktu makan... kebetulan waktu tu masih kenyang dengan sarapan Bologna.

IMG_1749
menunggu mangsa, lengkap berseragam... dah macam rupa staf tetap... masa ni tak nampak hot lagi... bila kami mendekati pintu masuk tu nampak kertas ditampal tertera "DONT PAY MONEY TO THE GYPSY" cinta hati dah standby nk bayar, sebab dia tak terbaca kertas tu, sepantas kilat (eceh) saya cakap "eh love, nanti dulu..." pasangan depan kami pun sama, isteri dia cakap jgn bayar tapi suami dia dah selamat kasi duit tu. Sebab makcik tu macam halang dari naik tangga dikuis2 tangan minta duit, kalau pergi jugak dia tarik lengan... saya dan cinta hati keliru, datang pula 3 orang perempuan dan makcik tu buat benda yang sama tapi perepmuan tu cakap "no, we wont give it to you" nada seakan tinggi siap tolak balik tangan makcik tu... kitaorang apa lagi tumpang la sekaki cakap no-no dan cepat2 pergi, eee geram pulak dekat makcik tu wuwuwu...


IMG_1750

posing blur, ingatkan cinta hati ambil gambar sign tu je, sekali saya pun ada sama hehe... sib baik tersengih jugak... kat Venezia lagi mahal rupanya, 1.50 euro huhu... nak masuk toi tu ada mesin. Masukkan syiling baru pintu terbukak.... siapa yang dh byr kat makcik tu kenalah bayar lagi sekali maka jumlahnya 2.50 euro, tak ke pengsan...

IMG_1751
peace makcik..... nampak macam hot je, saya nak posing depan toilette aja dong, p/s: tak baik tau ambil duit orang walaupun sedikit huhuhu... makcik tu tak puas hati sebab tak dapat ambil duit kami. 2.50 euro dah boleh makan pizza dengan kenyang perut suka hati tau...

IMG_1776-tile
SF from Firenze, tak pasti bangunan apa yang penuh dengan ukiran tu... 

IMG_1891
teater tak tahu nama :)

IMG_1792-tile
view di celah bangunan... Macam suka pulak dengan view ni... warna air pun cantik...

IMG_1886
dah penat berjalan serta ber-gondola, isi perut sambil tumpang toilette... tak sanggup nak melabur 3euro utk dua orang masuk public toi tu...pizza cheese dan tomato tu satu slice 2.50 euro (1/4), kalau sekeping besar tu 5 euro... burpp alhamdulillah...

IMG_1871
Under the Venice sun and cappuccino... such a memoria...
IMG_2103
Pernah tengok The Tourist tak? lakonan Johnny Depp dan Angelina Jolie, agak2 ni ke bangunan yang "abam joni" terjun melarikan diri tu?...entah patik pun tak pasti...

IMG_2122

Dah tak ada idea nak ke mana, kaki dah penat perjalan. Cari jeti untuk naik water bus balik ke Piazzle Roma...

IMG_2108-tile

cubaan melompat tapi tak jadi wuwuwu, pasrah, patik memang tak ada bakat huhu...

IMG_2149

masa ni dah naik water bus... eh ada model gitu hehe... saya buat2 ambil gambar view hehe, melihat panorama Venezia untuk kali terakhir...

IMG_2161-tile

Sayonara Venezia... sampai je bas dah penuh so tunggu next bus, balik ke hotel... what a wonderful day... alhamdulillah...

p/s: Cinta hati dah mula pasang lagu raya...

36 comments:

Anum said...

sukanya pergi itali
bestnya pizza dia
hehehe masuk toilrt kena bayar tau..

amirah said...

aah la hanis..mcm dalam citer the tourist..bestnya...huhu

wida said...

kalau tak tau..mesti duit hanis dah melayang kat makcik tu, hiks

model tu mmg hensem..pandainya awak ni. noty ek

JIJI YU said...

mano gambar mokcik gypsi tu

yatie chomeyl said...

sedak2 key pizza sano, pasta italy pun marveles gilo...yo lah meme makane asal dr italy.

p/s: hubby ore pulok mingu pertama posa siap donlod 1 folder lagu rayo hahahah

Syaima' said...

dah lama nak tanya, jacket zara eh?

Anisa Hang Tuah said...

untungnyaa..
dapat travel.
gambar cantik2

bile lah nis nakmerasa :|

Kakzakie said...

Puas kakak lihat Hanis jalan dgn cinta hati. Kakak tumpang seronok sebab tak pernah pun sampai sana...:)

farah fauzi said...

yeahh..akhirnya hanis sebut jugak the tourist..klu tak sampai sakg i lupa apa nama muvie tuh..padahal 1st day kuar kat panggung dah gi tgk...macam mana leh lupa nih...huhu...

Lya Colours said...

makcik tuh nak pau duit raya tuh. hihi

eh besa gila pizza tuh. mau kenyang sampai malam

putput said...

coooool^^

nur easy said...

bestnya ada laluan air dicelah bangunan..mmg cantik

man yusoef said...

tak pernah tengok citer the tourist so xtau camne..haha..nak feeling italiano jugak..such a memoria la...haha..la usapadora sungguh (ape ntah maksud, main tulis jek)

sabar kagawa japan said...

syoknyeee nk pg jugakkk....cantik lak tuhhh tmpt tuhh

amilinhussin said...

pizza besar u buat saya teringn nak makan pizza gak bulan2 puasa ni


p/s: akak ajak husband together-gether buat senaman oi oi 2 mesti comel kan.. double cuteness..:p

slmt hri raya

kasihredha said...

mahalnya mak aii nak masuk toilet kat italy.
Wahh kelassss model tu siap bersubang lagi...hihi

haniey said...

mahalnya nk msuk toilet,dhla ada makcik toilet camtu,jenis pksa2 ore..hehe..sedapnya pizza tu kak hanis..nsib baik bca malam entry ni,kalu x trgugat dh iman..hehe

miss inna said...

besarnya pizza...
wah, makcik toilet tu nak kumpul duit raya la tu..haha! suka tgok pic2 kat venezia nie..tetiba teringin jg nak g sana..^^

Ct Arina said...

bagaimanekah harge masuk toilet hampir separuh duit mkn pizza? klu kat malaysia, mkn pizza rm40. ibaratnye, masuk toilet rm20. gilooooooo =.=

abah khalisha said...

Bila lah abah berpeluang ke luar negara ni...paling jauh pergi pun kat Thailand + Singapore..hehehhe
Jejak Kasihan Blog Abah..mencari blog perantau

アヌム ちゃん said...

owh mahalnyee gk nak masuk toilet die ehh..dah boleh beli pizza..isk2

アヌム ちゃん said...

nasib baik x kena pow..huuuu

Asmara said...

Banyakkan jumpa org2 macam makcik tu kat sana! huhu.. *x dgr lagu raya pun lagi, masih xde rasa nak raya la. hehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Mahal la msk toi dia
Kureng berbudi bahasa org sana tu ekk
X Mcm nihonjin
OMG model tue ensem la auwwww (~_~;)

Bro ahmad said...

bestnya italy..gila kentang..mahalnya nak masuk toilet...sungai kt tepi tu banyak hmm...besar pizza tu boleh makan 7 orang tu? bangunan kt sana cantik cantik la

wawa abdullah said...

tak baeknye makcik gypsy tu..huhu tapi beshnye sis dpt g itali..cantek! :)

Hidayati said...

Dah lama tak singgah sini. Bila singgah... seronok betul baca n3 kali ni. Terutama bab makcik kat toilet tu. Kelakar habis.

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wehehehehehe...mak cik gipsi kat toilet tu muka tak puas hati tak dpt ngap duit free...;0).
wah!very nice holiday! =0).
seronok saya baca crita percutian hanis n chenta hanis =0).

Misz-sakura said...

Wah, akak bestnya ! Hehe, sy rasa da mcm dengan saya2 skali da ad kat jepun haa bile tgk pics neh sume hehe =)

Juwita Jamaludin said...

hanis.. lawa2 bangunan kat sana...

P/s tak leh ganti tepung kalau nak buat kuih tako .. tapi kalau nak buat tepung pelita guna tepung beras ye.. ada dlm entry lama akak bertajuk tepung pelita

Afikah Aziz said...

1.50 euro tu berapo kak,2.50 tu boleh make pizza dh haihhh supo mahal jah 1.50 masuk tandas adehhhh pokai la huhu

Hanis Azla said...

terus teringin pizza cheese & tomatoes.. he..he.. comel aje pose2 hanis tu.. suka tgk..

Selamat hari raya utnuk hanis dan cinta hati.. Maaf zahir dan batin dari akak..

cik pulau said...

wahhh akak.. comeynya view.. ehmmm..

nk kno la mkcik neh.. ado plop maen mitok2 duit..
grrr

Atashi In Hiroshima said...

mmg grg je makcik tu...hahaha. sabar je lah. ingat2 blk, blm pernah kena bayar nak guna toilet kat jepun ni kan. hihi

waalllaa! said...

wow!! pizza!! i like! nani ingat raya tahun ni nak wat pizza banyak2 pastu ptong2 siap2 budak2 datang boleh makan..hehe.. masa kat mekah ari tu, tgk la pizza diorang.. sgt terkejut sbb saiz dia 2x ganda dari pizza kita n tebal, dijual dengan harga 100riyal lebih, orang arab makan 2orang je dah abes..kalau 1slice rm 19riyal++ kita yang 19riyal tu boleh kot dpt yang regular punyer..tu pun 2slice dah kenyang.. selamat hari raya kak hanis..maaf zahir dan batin..

d_LA said...

haha..tensen benar napok mokcik gipsi tu sbb x dpt paw duit toi k.hanis..pdn muke..hehe..
aloh la, pizza tu bakpo napok sedak sgt tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails