Wednesday, August 31, 2011

Merdeka-54 dan cerita 1 Syawal 1432H di Sendai...


MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! yang ke 54. Bangga menjadi anak Malaysia. Tahun ni amat bermakna kerana sambutan "Merdeka Raya". Semoga Malaysia terus aman dan maju mengorak langkah ke persada dunia...

Kami beraya sama seperti Malaysia memandangkan perbezaan waktu hanyalah satu jam sahaja antara Malaysia dan Jepun.Raya saya dan cinta hati sama seperti sebelum ni, kalau aidilfitri pada hari biasa (weekdays) tak dapatlah nak merasa sangat sambutannya... melainkan pelajar undergrad, mereka lebih fleksibel dan ramai antara mereka sambut di kedutaan Tokyo (1 jam dengan shinkansen dari Sendai). Kami terikat dengan meeting dan sebagainya...

Pagi syawal, saya dan cinta hati menuju ke masjid. Terkena dengan waktu orang nak ke tempat kerja, agak jem juga menuju ke destinasi. Alhamdulillah sempat sampai 10 minit sebelum solat raya...
IMG_0062
suasana masjid sebelum solat sunat hari raya...
IMG_0070
alahai lawanyaaa model cilik ni berkebaya nyonya di pagi raya... bakat posing dari daddy dan mamanya Pitt dan Iryd (model Sendai hehe)...
IMG_0065-tile
selepas selesai solat dan mendengar khutbah dwibahasa, english dan arab rasanya, kurang jelas sebab anak2 kecil riuh bermain sesama mereka... bergambar bersama international friends dari Egypt, Turkey dan juga Indonesia... Saya tak pakai baju raya pun huhu...
IMG_0084
Malaysians nun jauh dari Ishinomaki datang untuk merasa suasana meriah di Sendai masjid.. Di Ishinomaki hanya mereka shaja orang Malaysia. Malangnya tak sempat berborak panjang, sebab terikat dengan jadual masing2... inilah pengorbanan raya di rantauan sebagai pelajar, huhu...
IMG_0087-tile
Berfoto kenangan bersama Iryd dan Ai-chan... cinta hati dan international friend, lengkap berjubah dan berserban hehe... such a lovely family in red theme... pose di pagi raya oleh saya dan cinta hati... mood ke kampus bukan setakat ke laut malah nun jauh ke planet zuhal wuwuwu...

Syawal kali ini rasa istimewa.. sebab dapat beberapa kejutan... patik ni pernah berangan nak tulis novel tapi rasa macam tak ada bakat aje huhu... lepas tu terkubur dan berangan nak beli buku siap dapat tanda tangan dari penulis tu sendiri... alhamdulillah tercapai jua...
IMG_0122
Novel pertama dari Hanis Azla yang juga pemilik blog http://hanisazla.blogspot.com/. Nama sama dengan i, i likee, tapi tu nama pena dia... tiba2 nak "koya" buat nama pena jugak, eh dah ada pun, nama pena patik hana=bunga :)... ur my inspiration sis!

IMG_0123-tile
diterbangkan khas dari penulis Hanis Azla, tak sabar nak baring diam2 atau duduk di satu sudut dan baca Takdir Fitrah Terindah dengan penuh feeling (eceh, dush!) semoga terus berjaya dalam bidang penulisan dan semoga karya agung dari Hanis Azla bakal menyusul lagi insyaAllah...

Tak sangka dapat kad raya dari lovely Ct Arina...
 http://ctarina.blogspot.com/ , terima kasih byk2 my dear...

IMG_0119-tile
lawanya tulisan Rina ni... terima kasih di atas kad yang lovely ni rina... much love too...

dan juga dari man retis hehe (panggilan Rina dan saya untuk man)
http://manyusoef.blogspot.com/ , terima kasih sebab sudi hantar kad raya untuk patik dan cinta hati... sesiapa nak belajar anyam ketupat terjahlah blog beliau...
terima kasi juga sebab sudi berkunjung ke sini (dapat tahu di entri INI).
wow... hana sakura ada dalam senarai! terima kasih... jangan jemu untuk bertandang di sini...

IMG_0115-tile
ni pula kad dari Man... hontou ni arigatou...

Terima kasih tak terhingga... seronok sangat berblog ni, walaupun saya blogger biasa2 aje dan sekadar suka2, semoga persahabatan saya antara bloggers dan rakan2 lain berkekalan hendaknya, InsyaAllah... ada rezeki boleh bersua...

Last but not least Salam Merdeka Raya...

11 comments:

cik pulau said...

Wahhh.. best la.. sy xleh kad rayo pun tahun ni..
huhuhu..

jeleznya bleh novel..huhu..

selamat hari raya.. salam merdeka..^^,

nur easy said...

seronok berkumpul ramai2.. ;) kita pun x pakai baju raya jg..hehe

zie_ira said...

selamat hari raya kak hanis ~^_^

penat2 ,ramai tetamu dtg tak sempat2 nak update entry raya, hehe,,

d_LA said...

wahhhh...meriah jugak tuh beraya kat sana..best2..
best x novel tuh?dah lama x lyn novel sebenarnya...wahhh, man bg kad raya, x bg kat dla pun..hahaha..gurau jer

Anonymous said...

saya x de..hurmmmmm....

Apakan daya masa tak akan kembali,
hancur musnahlah segalanya..

Asmara said...

pengsan tengok Aichan! kiut giler! hehe.. selamt hari raya Hanis! jemput beraya ke yone! ;D

DaZzlingLilLy said...

takpe nanti balik msia blh beraya sepuasnya..semua2 yg u rasa nanti akan jd pengalaman paling manis yg org lain tak leh rasa..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

like mom like daughter aichan ngan iryd itew comey giler....
ai pow x der baju raya babe raya pow weols jer....wah curlastt dapat novel suker jugak ngeee

miss inna said...

wah dr kad raya dr en. osman...
btw,selamat hari raya aidilfitri...^^

man yusoef said...

panjang tak kad raya saya??? muahaha....bole tampal kat dinding..selamat hari raya kak!! maaf klu ada terkasar bahasa >.<

Ct Arina said...

auhhhhhh terharu! heart u too kak anis cayam! cantik ke tulisan rina? mcm cakar ayam kot. da la senget sbb xde garisan. hahah ;D syukur kad tu sampai kt tgn akak dgn selamatnye. ehe^^
semoge persahabatan kite kekal sampai bile2. insyaallah. t8 care, b tough & ceria selalu ye kak ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails