Tuesday, September 20, 2011

Italia: Walking around Rome...

Perjalanan diteruskan dengan bas nombor 11 a.k.a kaki hehe... seronok jugak bila pemandangan sekeliling ni melihat kesan tinggalan sejarah. Penuh dengan bangunan runtuh, tiang retak, tiang separuh dan bermacam lagi. Kalau baca dan amati sejarahnya mungkin lebih bermakna kut.

IMG_2699
menghala keluar dari kawasan Colosseum. Kalau nak refer peta trek perjalanan kami boleh ke entri INI.

IMG_2700
tak tahu pun bangunan apa, tskk...

IMG_2703
peta Italy...

IMG_2710
menunggu lampu hijau untuk melintas...

IMG_2712-tile
the ruin...

IMG_2746-tile
lintas jalan nampak view dengan lebih dekat... rasa nak turun je kat bawah tu dan koya berada pada zaman dahulu kala...

IMG_2727
kenapalah dulu tak suka subjek sejarah... kalau tak mesti dah boleh terangkan sedikit sebanyak (patik tak ada masa nak menggugel sebelum tulis entri ni).

IMG_2768-tile
Ramai orang menghala ke bangunan putih dan juga destinasi lain, tapi kami lihat dari kejauhan je... lepak sat kat sini makan bekal yang kami bawa, berehat seketika sebelum meneruskan perjalanan...

IMG_2748
macam dah nak roboh aje huhu...

IMG_2719-tile
sambil makan dan beristirehat di bawah pepohon sambil ambil gambar (menyampah dengan penjual jalanan yang asyik paksa kami beli barang yang dijual, adess...).

IMG_2771
tiang ni sangat besar dan tinggi... siap ada details ukiran lagi... apalah agaknya eh?

IMG_2773-tile
yosh! kembara ke destinasi seterusnya... Fontana di Trevi...

p/s: Fontana=fountain, kota rome memang kaya dengan fontana tapi ak cukup masa nak jejak semua...
wahh ramai yang pilih header no.1 arigatou ne... masih menanti respon tambahan :)

37 comments:

amirah said...

rome penuh dgn bangunan sejarah kan..kalo akak belek satu2 tiang tu..heheh

PinKy MoMMa said...

ai pun tak suka sejarah huhuhu..
banyak jugak masa hanis berjalan di rom ya..satunyer suka tengok hasil bangunan mereka..banyak rekaan ala klasik hehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ni Kalo kena jishin kuat harus ranap terus bangunan or tiang Itew nasib baik bkn Dlm lingkaran api pacific Mcm nihon khen......

JIJI YU said...

tokdea ngambak kawe

Papa Mifz said...

nak jugak pergi Itali nih...huhu

Yan said...

bestnya...bila lah akak leh jalan macam ni.

Amie said...

Assalamualaikum Hanis,
dulu Kak Amie tak belajar ni...tak ada dalam sukatan mata pelajaran Sejarah, tapi dah habis belajar... bila mengajar baru sejarah dunia ada dalam sukatan Tingkatan 4, itupun sangat ringkas...budak pun tak berapa faham, ada yang lebih detail tapi sukatan Tingkatan 6. Di sekolah kakak, ada seorang guru sejarah rajin sangat buat slide show bahan2 dr internet bila mengajar Sejarah Tingkatan 4, budak-budak pun suka tapi kalau nak kupas sejarah dunia...sejarah Rome saja pun..tak akan habis, sebab terlalu luas...

アヌム ちゃん said...

nmpk cm unik je bangunan dekat sana kan..

Nica said...

waaaaaaaaaaaaa!
tingin nyeee nak pegi sana..

check purse jap ada bapa duit nak p sana. huuu

Ijah EmoTemo said...

wah byk bgnn yg mcm nk runtuh2 tu kan. hee. best ni tgk tmpt2 bersejarah hee.

nuwairani ismail said...

adeh! syoknya berjalan kt tmpt2 mcm tu. walaupun dh berkurun2 lamanya, diorg masih juga jaga tinggalan sejarah tu dengan baik...

Juwita Jamaludin said...

unik2 bangunan tu.. suka suasananya

aimie amalina said...

waaaaaaaaaaaaa
sumenye indah sgt kak
hihihihi
nak lagi gambo?
hehehehe

yatie chomeyl said...

ore pun maso di rome hr tu mulo2 excite dla amik gmbr dgn ruins tu. tapi lepas tu boring la pulok sbb supo jah napok batu runtuh2 jah hahahah *buto sejaroh sungguh*

ZuRin said...

Salam Hanis,
Owh...jalan-jalan ker Rome ker? Teringat masa kak zurin ke sana dulu. Lama dah..masa tuh tahun 2007 kot. Minat dengan sejarah dan ketamadunan lama. Memang betul kata Hanis kalau kita tahu sejarah Rome lagi kita akan appreciate bangunan2 kat sana. Masa akak jalan pon tak ada tourist guide jalan sendiri so pandai2 sendirilah.
Sampaikan sanggup menyelit tumpang dengar penjelasan seorang student history cum part time tourist guide one of the tour group yang melancong ke sana. It's a memorable trip...:)

Asmara said...

antara byk2 kat italy tu rome best sikit kot, byk tmpt menarik. :)

putput said...

I LOVE HISTORY A LOT! especially kalau psl negara rome! peerggh. superb teruja belajar! rs mcm nk gie sana jek!

mzhany said...

hana header no 1 jugakkk ;)

cik pulau said...

hanya mampu komen..
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

Anisa Hang Tuah said...

kak.

nis nak pegi sgt

tp kena study dlm mesia je

tak bole nak berjalan

em

ekabukanmakcikkau. said...

lahhh lamanya kau kat sini . balik cepat ! jeles ni ahhaha

Lovely Kitchen said...

wow! bestnya....bila leh sampai sana ye...huhuu

Hidayati said...

Wah amazing sangat kesan sejarah di Italy. Hanis & husband dalam misi round Europe.., ke round the world? Tapi memang nice dapat pegi tengok negara orang. Citer lagi yek.

Eera Shera said...

cantiknye pemandangan..banyak la sejarah rome ni.x ingat dah belajar ape dolu..huhu

Amirah Adnan said...

bangunan dye nampak cam buruk.. tapi unik..

muke akak mcm muke jepun dah..hihi

Chekgu Azrine said...

bertuah u sis.. dapat round the world..

CIK JATT said...

bestnya! rome memang penuh ngan bangunan2 unik kan.
tak suka gak sejarah, tapi bab2 berjalan no 1

by the way, follow ur blog:)

Zainur said...

Hana,saya teringin sangat nak ke sana n tengok serta pegang bangunan, batu-batan dan segala tiang kat sana...tak lupa juga berposing sakan mcm awak! Hahaha... tp yang paling sy idam2kan dr dulu adalah ke Venice naik perahu ala-ala aksi dalam filem..huuu...hai bila lah nak ke sana...^^

Lya Colours said...

macam nak roboh tapi kukuh tu. bangunan lama2 kan

Edy Zaidi said...

teringin nak g rome...banyak bangunan bersejarah kat sana

anie,Nagoya said...

suka sgt sejrah rome.bila le akan smpi kesana.tgk sendiri bangunan2 tu.you so lucky

DaZzlingLilLy said...

banyak betul bangunan lama dan runtuhan..cantik pun ya,scary pun ya mcm nak jatuh atas kepala..

sW33tdARLiNG said...

kagum dengan tiang yang macam dah nak roboh tu... best betul dpt berjalan ke negara orang...

aizamia3 said...

cantik.. mereka masih mampu mengekalkannya.. sebagai satu lambang pada negara mereka dan juga mampu menarik pelancong datang ke negara mereka..

So Shy Lady said...

akak t.ambik sejarah ms form4, byk t.tau!
bila la dpt pg ctu hmmmm....sib baik la dpt cuci mt nengok kt blog hanis nih. sambung lg ye...

siti kektus said...

minat sejarah masa form5 je lah kak. tu pon sb nak exam saja. ish2.
hehe ;p

Ct Arina said...

cantiknyeeeee 0_o
rina sgt sgt sgt suke tempat bersejarah camni. agak kuno sket rina ni kan? ehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails