Wednesday, February 1, 2012

Sabai sabai kap kun kap...

Kami memang penggemar masakan thai. Patik kenal masa belajar di uni dulu. Port utama adalah Taman U dan juga Skudai. Makan kat gerai aje pun, tak pernah makan masakan thai kat restoren yang mahal2 tu... Bila dah kerja nasib baik banyak jugak gerai sebegini. Kalau rasa nak makan tomyam tapi malu nak makan sorang2 singgah gerai tapau masa balik kerja. Tu masa zaman bujang. Tapi dah kahwin pun kadang time masuk gaji kami pergi pekena tomyam di hujung minggu...

Alangkah berbunga-bunganya hati ini bila geng sendai ajak kami makan di restoren thai yang menyediakan sajian berasas seafood. Dah lama tak makan tomyam. Serius tak pandai buat, pernah la guna perencah tomyam tapi macam tak kick je. Ada sesiapa sudi ajar patik buat tomyam best? huhu... Dulu pernah jumpa satu kedai thai kat bandar sendai bila pergi kali kedua dah tutup la pulak.

Kedai yang diperkenalkan bertajuk Sabai sabai... entahlah, patik pun tak tahu apa makna sabai sabai tu. Kedai ni terletak di pinggir bandar Sendai.

IMG_0075
orang yang bertanggungjawab memperkenalkan sabai sabai, sendai besties Iryd and her happy plus gojes  family. Ala comei2 ai-chan...

IMG_0076
time tunggu makanan pun sempat bergambar hehe...

IMG_0079
cinta hati order tomyam kung fu... ocopot terkezut siap ada api sukan olimpik. Tapi lama kelamaan api tu akan padam dengan sendirinya. Tahap kepedasan pula boleh pilih dari 1-5. Sewaktu kunjungan pertama Iryd dan Pitt mereka order karai go-ban. (karai=pedas, go=5, ban=nombor)... memang pedas yang amat dan mereka tak boleh makan. Padahal Iryd penggemar masakan pedas. Cinta hati pun suka pedas... ikutkan hati dia nak cuba 5 tapi tak nak ambil risiko pedas tahap godzilla, maka dia pilih karai san-ban (san=3). Alhamdulillah memang pedas yang sedang elok dan best... tak puas makan rasa nak order lagi satu bungkus bawa balik hehe... hep tak baik tamak haloba.

IMG_0081
malam tu patik rasa nak makan nasi goreng. Dah lama tak makan seafood esp udang. Dulu suka tapi sejak preggy ni memang tak lalu tengok seafood, tapi malam tu boleh pulak makan...

IMG_0082
lagi satu kami order ikan steam lemon, pedas2 masam manis... yummy!

Ada lagi satu yang best padthai a.k.a kueytiaw (betul ke eja ni?) goreng. Tapi yang versi nipis sikit dari biasa. Nasi goreng pun ada beberapa jenis lagi. Menu seafood lain pun banyak. Mungkin boleh cuba lagi next time. Tapi tang tomyam tu memang teringat hehe... Sewaktu kunjungan Kak As atas urusan di Sendai, kami sempat bawa Kak As sekeluarga makan di sini sebaik pulang dari lab. Kalau datang weekend boleh lepak rumah tapi patik masak takdelah vogue d vass macam kak as, biasa2 je hehe...


33 comments:

wida said...

Eh berbeza dgn wida..time preggy ni x lalu mkn ayam, hr2 nak mkn seafood. tp pastu..mulalah gatai idung..hehe

シャイマ said...

tetelan air liur tgk. hehe . niigata ada gak kedai tomyam, siap ayam halal lagi tuu. tapi skrg tgh tutup sebab dia kasik workers dia balik jap sebab banjir. april baru bukak. lamaaa gilaaa nak tggu.

Noraim said...

pedas sgt ko kak? sedapnyo kalu blh make pedas2. huhu. baru nikmat nok make. hehe.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

steam lemon tu nampak menggiurkan.

Asmara said...

ehem.. ni kali keberapa dah ni? hehe.. 2 hari lepas kan, testing masak ikan steam lemon kot yg kami mkn haritu(siap beli ikan yg sama), tp mcm tak jadi je. haha.. agak2 je bahan2 yg dia guna, tp boleh la, asal ada serai, limau purut, cili, tomato ngan lemon ada la rasa ala2 thai. padthai tu mmg maveles!! ;D

Hanis MY said...

@シャイマ Uwaa ikitaiii take me wif u...

Hanis MY said...

@Noraim pedah aim hok no 3 pun duk sik sik hehe...

Hanis MY said...

@Asmara kak as tu kunjungn kali ke satu hehe... Wah cayalah kompm sdp... I kan apa eh?

Kakzakie said...

Puaslah baby kat dalam tu makan Hanis. Dari tak suka dah jadi suka itulah kurniaan Allah bagi wanita mengandung. Mujur tak minta yg bukan-bukan...

Tomyam kalau pedas baru kick...

amirah said...

entri hanis ni membuatkan akak rindu kat mak akak..huhu..tetiba kan? sebab karai (pedas) nama kampung akak..sob sob sob..akak sukaaa tomyam pedas2 dan yang seangkatan dengannya

Ummi Alesya Sofea said...

sedapnyer tom yam..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

seriyesss terlioq ajaq darl memanjang x mau kat sini ada 2 restaurant thai taw tapi sebab nihonjin x masak dia x mau....keciwa sungguh haty ni...terlioq giler ni tomyammmmmm nanak gak...nnt terjah sendai nak try la ituew pun kalo darl oke ngeh ngeh ngeh...but masa tu u dalam pantang plak....

Papa Mifz said...

tom yam kung tuh nmpk sungguh kaw...

Daddylicious said...

citarasa kita lebih kurang sama jer...:)

senyumSOYA said...

aroi- aroi kun kap ^^"
sedapnya tomyam tu...heee~

maaf lama x menjenguk akak =)

♥ p a a n i ♥ said...

sedapnye masakan thai!! ikan steam lemon tu teringin okkkk :D

Anisa Hang Tuah said...

nak ikan steam tu!hee

umie naziera said...

fulamak apiii..tomyam mmg sedap,hirup kuah pedas2 n panas2,perghhh!!

nuwairani ismail said...

hanis dh preggy ke??? tahniah!!! hihih... kite pon suke makan tomyam... cukup pedasnya, masamnya, aduh.....

rasa lucu pulak tengok nasi goreng beras jepon tu..hihih

Woofer Storm said...

terliur nak makan benda ni..hehee

sis,maseh atas info tu..insyallah ,mgkn satu masa sy nak jejak kaki ke jepun..ehhe harap2..ehhee

MaryaYusof said...

Salam,

Nampak menarik lauk-pauk tu sume...alahai saya juga pengemar tomyam & seafood...dulu ms preggy suka sgt mkn seafood :) sb tu dpt anak lelaki kot...hehehe

Salam kenal & follow~

Nisa Greennnpanda said...

hehe.. ade gak kdi thai kat sane, best la..
Hanis senpai jgn slalu mkn pedas2 sgt eh, sian aka-chan nnti.. ^_^

LYAfrina said...

wowww.marveles... blh cair kalo tgk dpn mata ni..

Tea said...

huhu beruntung akachan dapat merasa... sedappnyeee

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

eemm...sama la mcm kat sini...pesen gaya ada api bagai tu...pesen tu memang org thai punya trademark kot no...

fadhilah said...

alamak... tgh lapar baca plak entry pasal makanan... kecur dh ni air liur...

bopandot said...

fuhhh mmg api olimpik laaa..
apa khabar? lama tak jln2 blog org.. sejuk sbb winter n byk kali tak sihat. hoho..
Tahniah! Preggy yer.. :)
gambar2 tu buat daku tliur masakan thai!! kena gi lazona makan tomyam nih!

khairunnisa ♥ said...

salam kak hanis :)

sedapnya, nisa lama da tak makan tomyam. pernah try kat satu kedai kat Langkawi, sedap sangat. hee.

sudipVSsenduk said...

ikan stim lemon tu mampu membuat enzim ptyalin pd saliva akak merembes.. yummy!

Asrul "iLham" Sany said...

cam ada dalam peti ais lak

LadyBird said...

patik pun suka makan tomyam..
pernah cube.. kawan ajar sebelum angkat tu letakkan sedikit susu cair.. lps tu terus makan panas2.. kalau biar sejuk kurg sedap.. kurang kick gitu..

whitecappuccino said...

ikan tuuuu! rasa sedappp jer dalam mulut ni..

kema said...

makanaannnnn!!!aishh terliur dh mnengoknyee...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails