Alangkah berbunga-bunganya hati ini bila geng sendai ajak kami makan di restoren thai yang menyediakan sajian berasas seafood. Dah lama tak makan tomyam. Serius tak pandai buat, pernah la guna perencah tomyam tapi macam tak kick je. Ada sesiapa sudi ajar patik buat tomyam best? huhu... Dulu pernah jumpa satu kedai thai kat bandar sendai bila pergi kali kedua dah tutup la pulak.
Kedai yang diperkenalkan bertajuk Sabai sabai... entahlah, patik pun tak tahu apa makna sabai sabai tu. Kedai ni terletak di pinggir bandar Sendai.
orang yang bertanggungjawab memperkenalkan sabai sabai, sendai besties Iryd and her happy plus gojes family. Ala comei2 ai-chan...
time tunggu makanan pun sempat bergambar hehe...
cinta hati order tomyam kung fu... ocopot terkezut siap ada api sukan olimpik. Tapi lama kelamaan api tu akan padam dengan sendirinya. Tahap kepedasan pula boleh pilih dari 1-5. Sewaktu kunjungan pertama Iryd dan Pitt mereka order karai go-ban. (karai=pedas, go=5, ban=nombor)... memang pedas yang amat dan mereka tak boleh makan. Padahal Iryd penggemar masakan pedas. Cinta hati pun suka pedas... ikutkan hati dia nak cuba 5 tapi tak nak ambil risiko pedas tahap godzilla, maka dia pilih karai san-ban (san=3). Alhamdulillah memang pedas yang sedang elok dan best... tak puas makan rasa nak order lagi satu bungkus bawa balik hehe... hep tak baik tamak haloba.
malam tu patik rasa nak makan nasi goreng. Dah lama tak makan seafood esp udang. Dulu suka tapi sejak preggy ni memang tak lalu tengok seafood, tapi malam tu boleh pulak makan...
lagi satu kami order ikan steam lemon, pedas2 masam manis... yummy!
Ada lagi satu yang best padthai a.k.a kueytiaw (betul ke eja ni?) goreng. Tapi yang versi nipis sikit dari biasa. Nasi goreng pun ada beberapa jenis lagi. Menu seafood lain pun banyak. Mungkin boleh cuba lagi next time. Tapi tang tomyam tu memang teringat hehe... Sewaktu kunjungan Kak As atas urusan di Sendai, kami sempat bawa Kak As sekeluarga makan di sini sebaik pulang dari lab. Kalau datang weekend boleh lepak rumah tapi patik masak takdelah vogue d vass macam kak as, biasa2 je hehe...
33 comments:
Eh berbeza dgn wida..time preggy ni x lalu mkn ayam, hr2 nak mkn seafood. tp pastu..mulalah gatai idung..hehe
tetelan air liur tgk. hehe . niigata ada gak kedai tomyam, siap ayam halal lagi tuu. tapi skrg tgh tutup sebab dia kasik workers dia balik jap sebab banjir. april baru bukak. lamaaa gilaaa nak tggu.
pedas sgt ko kak? sedapnyo kalu blh make pedas2. huhu. baru nikmat nok make. hehe.
steam lemon tu nampak menggiurkan.
ehem.. ni kali keberapa dah ni? hehe.. 2 hari lepas kan, testing masak ikan steam lemon kot yg kami mkn haritu(siap beli ikan yg sama), tp mcm tak jadi je. haha.. agak2 je bahan2 yg dia guna, tp boleh la, asal ada serai, limau purut, cili, tomato ngan lemon ada la rasa ala2 thai. padthai tu mmg maveles!! ;D
@シャイマ Uwaa ikitaiii take me wif u...
@Noraim pedah aim hok no 3 pun duk sik sik hehe...
@Asmara kak as tu kunjungn kali ke satu hehe... Wah cayalah kompm sdp... I kan apa eh?
Puaslah baby kat dalam tu makan Hanis. Dari tak suka dah jadi suka itulah kurniaan Allah bagi wanita mengandung. Mujur tak minta yg bukan-bukan...
Tomyam kalau pedas baru kick...
entri hanis ni membuatkan akak rindu kat mak akak..huhu..tetiba kan? sebab karai (pedas) nama kampung akak..sob sob sob..akak sukaaa tomyam pedas2 dan yang seangkatan dengannya
sedapnyer tom yam..
seriyesss terlioq ajaq darl memanjang x mau kat sini ada 2 restaurant thai taw tapi sebab nihonjin x masak dia x mau....keciwa sungguh haty ni...terlioq giler ni tomyammmmmm nanak gak...nnt terjah sendai nak try la ituew pun kalo darl oke ngeh ngeh ngeh...but masa tu u dalam pantang plak....
tom yam kung tuh nmpk sungguh kaw...
citarasa kita lebih kurang sama jer...:)
aroi- aroi kun kap ^^"
sedapnya tomyam tu...heee~
maaf lama x menjenguk akak =)
sedapnye masakan thai!! ikan steam lemon tu teringin okkkk :D
nak ikan steam tu!hee
fulamak apiii..tomyam mmg sedap,hirup kuah pedas2 n panas2,perghhh!!
hanis dh preggy ke??? tahniah!!! hihih... kite pon suke makan tomyam... cukup pedasnya, masamnya, aduh.....
rasa lucu pulak tengok nasi goreng beras jepon tu..hihih
terliur nak makan benda ni..hehee
sis,maseh atas info tu..insyallah ,mgkn satu masa sy nak jejak kaki ke jepun..ehhe harap2..ehhee
Salam,
Nampak menarik lauk-pauk tu sume...alahai saya juga pengemar tomyam & seafood...dulu ms preggy suka sgt mkn seafood :) sb tu dpt anak lelaki kot...hehehe
Salam kenal & follow~
hehe.. ade gak kdi thai kat sane, best la..
Hanis senpai jgn slalu mkn pedas2 sgt eh, sian aka-chan nnti.. ^_^
wowww.marveles... blh cair kalo tgk dpn mata ni..
huhu beruntung akachan dapat merasa... sedappnyeee
eemm...sama la mcm kat sini...pesen gaya ada api bagai tu...pesen tu memang org thai punya trademark kot no...
alamak... tgh lapar baca plak entry pasal makanan... kecur dh ni air liur...
fuhhh mmg api olimpik laaa..
apa khabar? lama tak jln2 blog org.. sejuk sbb winter n byk kali tak sihat. hoho..
Tahniah! Preggy yer.. :)
gambar2 tu buat daku tliur masakan thai!! kena gi lazona makan tomyam nih!
salam kak hanis :)
sedapnya, nisa lama da tak makan tomyam. pernah try kat satu kedai kat Langkawi, sedap sangat. hee.
ikan stim lemon tu mampu membuat enzim ptyalin pd saliva akak merembes.. yummy!
cam ada dalam peti ais lak
patik pun suka makan tomyam..
pernah cube.. kawan ajar sebelum angkat tu letakkan sedikit susu cair.. lps tu terus makan panas2.. kalau biar sejuk kurg sedap.. kurang kick gitu..
ikan tuuuu! rasa sedappp jer dalam mulut ni..
makanaannnnn!!!aishh terliur dh mnengoknyee...
Post a Comment