Tuesday, April 24, 2012

Hanami at Shiroishi Jyou...

Entri yang lalu merupakan "scheduled entry" dan masa tu baru nak pergi jadi tak bolehla nak letak gambar sebab belum sampai hik2... (ada yn bertanya kenapa bercerita tanpa meletakkan gambar, mesti kes tak baca entri betul2 ni, hehe.) Nak update di hujung minggu penat mendaki ke Shiroishi belum hilang dan juga rileks kan diri serta buat kerja sekolah sikit dan jumpa kawan2. Itu yang tak tersentuh blog hehe.

IMG_0846
jam 11.15 am bergerak dari kampus, my love hantar sampai sendai eki. Nak join labmates naik bas dari lab ke sendai eki, patik sedar diri ini... huk2, bas 11.28 am, sampai sendai eki mesti kejar train jam 12. Lebih baik sampai sana awal sikit sebab saya dah tak boleh nak lari kejar train seperti waktu2 dulu. Beli tiket 740 yen dan berjalan menuju ke trek local train no.5. Beratur sekejap, train dah sampai. Terus naik dan ambil tempat duduk. Cuaca agak sejuk, walaupun spring tapi suhu 12 degrees, ya ampunnn... sebelum beli tiket singgah beli houji latte (my nihonjin friend told me, houjicha is caffeine free or maybe has the least caffeine). Lega lepas minum hot drink. 

Lepas tu nampak kawan2 lab berlari-lari untuk naik ke dalam train sebelum train bergerak tepat jam 12. Mereka pergi ke gerabak lain memandangkan di kawasan yang saya duduki dah penuh.

IMG_0848
12.48 pm sampai di Shiroishi eki. That was my first time in this small town. Yet it looks peaceful.

IMG_0849-tile
as i expected memang kena tinggal hehe... its ok, step by step, no need to rush and try to enjoy the surrounding. 

IMG_0851
we walked for a few hundred meters. Lepas tu kena daki bukit pulak. Biasanya istana ni mesti kedudukannya tinggi sikit kan, sebab macam kubu pertahanan gitu. (Tiba-tiba teringat LOTR, heh).

IMG_0852
belum sampai lagi... mo chotto... ganbare! walaupun masa ni rasa dah tak cukup nafas...

IMG_0858
alhamdulillah pendakian yang berbaloi... ada beberapa pohon sakura dah mankai.

IMG_0870
Shiroishi jyou...

IMG_0867
sakura yang mankai...

IMG_0871
tak tahulah tiang apa ni... ampunn...

IMG_0860
our hanami spot...

IMG_0877-tile
ada beberapa gerai, while waiting for others to arrive, saya beli とうもろこし = toumorokoshi, jagung bakar yum yum! dah lama sangat nak makan jagung bakar... weee...
IMG_0857
dating... :)

IMG_0881
yang lain dah mula main bola, sambil tunggu makanan sampai, lepas tu bermulalah hanami ada onigiri, salad, dango, etc maaflah tak sempat snap gambar... masa tu dah super duper lapar...

IMG_0884
tsubomi, kaika dan mankai... kalau tak tahu boleh CARI DI SINI.

IMG_0891
ママ と あかちゃん (mama to akachan), hanami 2012...

p/s: dah kenyang masuk explore Shiroishi jyou pula bersama sensei dan rakan2 lain. (miss typo will always be miss typo, maaf kalau ada yang tersalah eja.)
 

35 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kirei
okasan to be sangat kawaii
sini dah panas babe
today 25deg...hambik ko nak panas sgt ngeee...so pakai tshirt ngan hot pants dah dlm umah ngeee

yatie chomeyl said...

sejuk lg sano deh..sini 25deg, nk pakai cardigan pun sero peluh ketiok hehehe

Ijah EmoTemo said...

waaaa...comeiii gambar sis!! hehehe

Kakzakie said...

Amboi... kakak pulak yg mengah bila Hanis masih mampu nak panjat bukit tu. Kalau kat M'sia dah berpeluh macam mana agaknya. Hanis masih bertenaga boleh tahan ye:)

p/s: Mata kakak boleh tumpu kat perut Hanis aje tau hihi...

ijayuji said...

Salam hanis! sugoku kireeeeiiiiiiii!!!! paling suke musim sakura, sukeeee sgt2! model kat bwh tu comel ;-) larat lagi nak daki2 ya anis? hihihi....

me suya said...

woooo seriously hebat ibu akachan.. hehehe banyak2 gambar, yg last suweet sekali :)

Umie Naziera said...

sronok baby jaln2 tngok bunga sakura..witwit!!

man yusoef said...

besarnya jagung dia!! besarnya akak!! eh..kbye

Amirah Adnan said...

Allahurabbi.. comelnyo perut kak hanis..bulat gote doh.. hehehe..

sero nok kutip jah bungo sakura tu.. nok g jepun eteppppp

Hanamiko Sakura said...

yei! dapat juga pergi ber-hanami.. nak sakura satu >.< hehe

wida said...

ala...tomeinya hanis:)
pewut makin besar...take care yer.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

japan :D

Rai said...

wahh..tinggi stamina hanis.. yaki toumorokoshi!! tetiba teringat yaki ika makan dengan mayonis.. mabeless..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah...xsabaqnya menanti kehadiran baby di dalam tu... musti aktif macam mama dia (^____^)v

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

hanichan sangat comel berbadan dua =0).
tetiba rindu menerpa terhadap jepun bila nengok gmbr bunga sakura.. Vi blm pernah nengok bunga sakura..sekadar nengok pokok dan daun yg luruh je hari tu.

fazilzura said...

hai awak .. wahhh cute nye perut diaaaaa.. dh bape bln ni ye?
akak dh 5bln.

uhhuhu syok nye dpt pgg bunga sakura.. cantik sgt bunga nye

Kazman / Sue said...

rasa jagung bakar kat jepon sama tak kat malaysia???... heee3x

aniswany said...

bunga sakura cantik sgttt T__T

and perot bulat tu sgt comel ^_^

Nuwairani Ismail said...

sangat jeles, hokay! bestnye berhanami di sana...teringin nak pegi lagi sekali...

Asmara said...

kat sini masih sejuk gegege lagi. hikhik.. heater pun masih pasang siang malam. tp khamis ni jejak 22C tengok tenki. wuwuwu..
*sakura baru nak berputik, next week mankai kot. ;D

sabar dubai said...

ahh kireinye....sakura dah mankaii yee kt sane,....tp td tenki kt nhk...dah start panas ehh kt sane..

Hanis MY said...

@man yusoef
saje je kamu ni eh hehe...

Hanis MY said...

@Kazman / Sue
kat sini tak pernah jumpa jagung tak manis... semuanya sedap lemak berkrim walaupun rebus je hehe...

Nini D.. said...

cantik gilesss bunga sakura!

kasihredha said...

cantikkkk
sakura ituuuuuu
jagung jepun pong sangat sedappppp jugop

Miss Butterfly said...

comelnye akak . tembam ! huhuhu




Ya Allah bunga sakura . comelll >.<

alyamohsin said...

kak hanis^^
cam best je shiroishi ni..
cantekkkkkk~
nak kne gi nih.hehe:)

lavenderlover said...

sukenyer tgk bunga sakura tu.. >_<

Nadiah Sidek said...

cantiknya! jeles..huhu..

Cik FaRiZaM said...

subhanallah ...cantik nye pemandangan di sana....sy tak de rezki lg nk p negara org :)

salam kenal n follow sini

dr
http://afasz.blogspot.com

Munnafendy said...

niss...perut tu...dah nmpk kan..bape bulan dah?

siti kektus said...

canteknyaa kak bunga sakura tu. tengok depan mata mesti lagi lah cantek akn. :))

perut akak dah besar. hehe :)

Daddylicious said...

makin lama makin besar perut tu kan...hehe

CikUna said...

aaaaaaaa... besa doh akachan.. hehe.. mesti mata sepet nanti..

Fabulous Me said...

cantik betol laa pokok sakura ni kan? name pon cantik.. agak2 bile laa bole menyentuh sendiri bebunga ituw. ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails