Friday, April 20, 2012

Hanami ni tsuite...

hanami = istilah piknik sambil menikmakti pemandangan sakura (eh betul ke? bantai je ni)

ni tsuite = berkenaan 

hanami ni tsuite = berkenaan hanami

Di kala anda membaca entri ini mungkin saya dalam densya (train) mungkin dah sampai ke destinasi hanami. Sepanjang patik belajar di lab OPC ni, setiap tahun mereka ada merancang untuk ber-hanami, kiranya macam salah satu acara tahunan, tapi sayangnya sepanjang tempoh tersebut juga, ianya tak pernah menjadi. Hari yang dinanti-nanti pasti hujan dan tidak pula ditunda pada hari lain sebab ramai yang sibuk.

Tahun ni alhamdulillah ada rezeki untuk merasa hanami bersama labmates dan juga sensei. Ramalam cuaca menyatakan hari ni cerah diikuti mendung (tapi masa tulis entri ni kat luar mendung dan sejukkkk). Bunga sakura tak pasti dah mankai (kembang mekar/sepenuhnya) ke belum. Cuma ia dah mula berbunga di Shiroishi. Tempat ni agak jauh, menghala ke selatan Miyagi. Di Sendai baru nampak ume (plum) yang berbunga, sakura baru keluar pinky "tsubomi" namun belum berbunga.

Saya baru tahu akan beberapa istilah untuk hanami ni... perihal tahap perkembangan sakura...
 tsubomi = bud
kaika = bloom
mankai = full bloom
destinasi hari ni adalah Shiroishi jyou. (Jyou=castle/istana). Dah lama saya ajak cinta hati ke sini, saja nak tengok istana di Miyagi. Princess istana sini tak pakai baju kembang la kan hehe... akhirnya tercapai juga hasrat di hati...tapi cinta hati tiada di sisi huhu...

Densya dari Sendai lebih kurang 50 minit dan dari Shiroishi eki (station) jalan dalam 10 minit untuk ke jyou tersebut. Harapnya gagah la berjalan bersama labmates. Rasanya confirm kena tinggal ni... faham2lah preggy mama 8 bulan jalan macam mana, tskk...

27 comments:

Amie said...

Hai hanis,
mana yang cantik antara sakura kaika dengan sakura mankai.... he he heh kiranya berhanami di bawah pohon sakura... bermandi di lautan kelopak sakura yang berguguran.... puitisnya bahasaku ini he he heh

yatie chomeyl said...

preggy mama mesti jln supo penguin lo ni..terkedek2..doh la or ejepun jale laju. tp xpo, mesti labmat etunggu punyo lah ;)

kak mah said...

Biar lah lambat janji sampai selamat.

Umie Naziera said...

seronokla dpt wat gathering mcm tue..jalan2

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

dah 8month ye... faham3... is pun rasa macam baru lagi perasaan tu even dah 5bulan berlalu (^___^)

Cik Sara said...

Nak sakura sekuntum! eheh...
take care preggy mama..

Rai Ourkizuna said...

senang la ninpu san nak bersalin nanti banyak berjalan..hehehe..

Ijah EmoTemo said...

heee selalu teringin nk tgk bunga sakura dpn mata :) entah bila pun tak tau dpt tgk ngee

Anum said...

hati2 sis

Chekgu Azrine said...

sure chomel jek preggy mama ni berjalan.. hehehe

deeya said...

kalau crite sal jepun nie tak puas ar bile tak tngok gmbar . mane gambarnye wahai bakal hot mama yang santeq ??

lavenderlover said...

teringin nadia nk tgk sakura lives..hehe..

Nuwairani Ismail said...

huhuh...sempat merasa kejap je hanami dulu..itu pon banyak sakura yang dah gugur..ntah bila nak merasa hanami lagi...

ijayuji said...

Salam hanis! aaaaaaaaa..sgt2 jeles bila dgr perkataan hanami n sakura, rinduuuuuunyerrrrrr nak main guling2 bwh pokok sakura ehehehe... hanis sihat? moga2 diberi kesihatan yg berpanjangan insyaALlah!

Nadiah Sidek said...

nak ikut!

norliha said...

take care Hanis...

siti kektus said...

Teringin nak rasa suasana tu. Elok2 kak, jalan tu. :)

Cik Pulau said...

kak oyak istana.. teringat citor atasinchi no danshi.. hahahaha

Noraim said...

selamat berkelah kak! :)

Asmara said...

selalu sgt time nak hanami hujan, huhu.. harap2 taun ni dpt la berhanami dengan bestnya. ;)

Nini D.. said...

wah,bestnya piknik!!!

salam kenal dari Taiping.. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cantek pics kat situ
sempat skodeng masa theyols tag kat fesbuk....ai tgk perut dah turun babe...dah nak dekat due ekkk

Papa Mifz said...

berpiknik...syok nyer...:)

aniswany said...

jgn lupa upload gambar bunga sakura...sukaaaaa sgt bunga tu ^_^

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is singgah lagi (^___^)

Hanamiko Sakura said...

seronoknya berhanami.. boleh fefiling di bawah guguran bunga sakura.. hehehe

CikUna said...

wewit.. aaaaaaaa mesti cute preggy mama ni.. lala

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails