Wednesday, December 29, 2010

Karuizawa, Nagano Ken... Part1

Plan last minit. Cuti hujung minggu yang terakhir untuk tahun 2010. Beli tiket 2 hari sebelum bertolak. Orang kat kaunter pun terkejut, bila sebut tarikh dia ingat nak travel bulan Januari 2011, padahal nak travel esok lusa je. Kami pun terkejut... heh. Terjumpa pakej yang menarik shinkansen pergi balik dan hotel 1 malam. Sangat berbaloi. Apa lagi i pun propose la pada my love. Mula-mula macam payah, last2 approved jugak.... alhamdulillah...
from sendai to karuizawa... Nagako ken (ken=negeri), Karuizawa shi (shi=daerah)
Tapi kalau dah last minit macam ni sure shinkasen pun penuh. Time holiday pulak tu. Untuk ke Karuizawa perlu naik 2 kali shinkansen tukar di Ohmiya. Kami terpaksa ambil shinkansen paling awal 6.30 am. Bas pun belum ada masa tu terpaksa pergi dengan cab. Keluar rumah seawal 5.40 am. Pagi tu yuki mula turun dan agak lebat...
diramalkan yuki sepanjang hari sabtu 25 Disember tu, seronoklah mereka yang sambut krismas because white cristmas gitu kan... i pun seronok tak pernah bergambar dengan yuki pagi2 macam ni hehe...
ureshii dan yuki semakin menebal kami aje tak sempat nak main yuki di sendai... takpelah ada rezeki lain kali insyaAllah...
bukan shinkansen yang ni ye, i saje posing sambil tunggu our shinkansen 6.31am... banyak jenis shin untuk ke Tokyo, Yamabiko, Max-Yamabiko (2 tingkat),
dah selamat masuk shinkansen... pagi yang sejuk tapi seronok maklum la nak holiday with my love
beli o-bento, (bawa bekal kek je tapi nak makan kat karuizawa nanti...) bestnyaa ada bento nasi lauk belut bakar, oyster, telur ikan, salmon bakar, sayur, telur lepas tu ada 2 jenis nasi, biasa dan special...fuhh sodap2... menyesal tak beli 2 huhu ingtkan tak sedap...
our kippu (ticket) Sendai-Ohmiya, Ohmiya-Karuizawa...
Sampai di Ohmiya jam 8.26 am, tengah cari platfrom mana untuk ke karuizawa, our next shin is Asama 8.42 am. Kalau tengok gambar tu pendek aje shin untuk ke Nagano ken.
waiting for Asama 661 ke karuizawa...
dah selamat sampai ke karuizawa... jangkaan meleset! pakcik cab masa dari rumah ke sendai eki pun turut cakap kat bahagian bawah tinggi sikit suhunya banding sendai, sebab tu lah kami pakai jacket biasa je yang i pulak siap koya2 nak pakai jaket jeans je (buang jaket merah bila sampai karuizawa). Sesampainya kami kat sana sejuk yang amat sampai kena pakai glove... angin kuat dan menusuk ke kalbu huhu, orang lain siap pakai down jacket, terpaksalah my love and i menahan kesejukan sob sob...
sejuk2 pun cuba gak posing huhu... turun aje dari eki karuizawa terus nampak Prince Shopping Plaza one of the outlet kat jepun ni... besar la ada west, east, new west, sempat ke kami nak cover semua kedai ni hehe...
dalam 15 minit lagi sebelum jam 10 am, kedai pun tido lagi posing2 dan tengok peta, serta plan nak pergi kedai mana etc...
permukaan air tu beku! bukti sejuknya tempat ni..pengsan! tapi taklah tebal mana ais tu bukan sampai tahap pijak tak jatuh hehe...tolak dengan jari pun dah pecah kut ais tu tapi i tak sanggup nak keluarkan jari ni huhu...
panaskan badan minum kopi panas dan kek, kedai pun dah buka jenguk2 window shopping ada yang berkenan dan harga yang berpatutan bolehlah consider...
another view...
the name of the outlet... Plaza Putera Membeli (haha...adik2 jangan ikut teladan ni ok)
some of the shops.... kat belakang tu kedai fav my love...
penat dan sejuk... sebelah prince shopping ni ada ski range bersama hotel Prince, tapi kami tak stay sini... mahal la... kami ambil hotel nun jauh dalam hutan hehe... will share it in part2... lagi satu hotel murah near eki dah habis (sebab beli last minit huhu)...

21 comments:

Shafa said...

bento dia nampak menarik. kat japan ni segalanya macam 'cuteness overdose'. hehehe... segalanya nampak menarik dan kawaiii...

Hanis MY said...

hye shafa...menarik kan?? derang ni mementingkan kebersihan dan kekemasan itulah yg bentu nampak super duper kiut hehe...

Ct Arina said...

salam hanis^^
besnye g jepun!
oh my.. tingin sgt nk g sane.
bento! salu tgok dlm komik je. lunch box yg sgt comel! ~_^

Suraya said...

best nye...yg pling best, bersama yg tersayang :)

man yusoef said...

wah timerland tu..i like..haha..konon-konon feel romantik pakai baju kena sama la eh..hehe..best btol la amek gmbr kat salji tu...akak lama lagi ke kat Jepun??..tak tau pon...nak kirim DSLR nikon d3100..cek brp harga...hahahahha

man yusoef said...

dah ada colan lah..cume abg je tak tau...undercover...hahah..ok tq!!!

Hanis MY said...

haluu arina..comel kan bento tu? i likee...

Hanis MY said...

Sue ofkoz mesti sgt hepi bila leh jln2 dgn yang tersyg...ur time will come one day...

Hanis MY said...

Man, mestilah kena filing lomentik, biasanya ahkak la yg sibuk nak matching haha... huiyyo nk beli kamera ok dah anta kat emel...

MAPPIAU said...

waaa seronok nyer dapat bercuti di tempat orang, sangat la teruja tengok salji2 yang turun tuh huhuhu bestnyerrr

khairunnisa ♥ said...

bestnya salji ^__^ kak hanis berapa lama lagi kat sana? macam sedap makanan tu :) before ni ada buat sushi dengan kawan. rupanya ada beras khas untuk sushi :)

E.d.Y said...

entah bila leh sampai jepun..huhu

Ciao Annin-sama said...

Aah! Yuki da ~ !!! Urayamashii na... Sangat-sangat chantek!

Hanis-san! Ciao Annin-sama tagging you for an award ya!

http://ciaoannin.blogspot.com/2010/12/chantek-dan-menarik.html

H A N S said...

wee..sedondon jaket maroon..heheh..bestnyer hanis jalan2.. =)

Hanis MY said...

Mappiau alhamdulillah rezeki, cik abg kan salu jerk OS ajak ler dia coti2 jepun plak...boleh hanis jumpa dak tecik tu hehe...

Hanis MY said...

haluu Nisa ha ah kena guna beras jepun kan? akak tak pernah buat sebab kat mana2 pun ada beli je hehe...

Hanis MY said...

Edy...one day u will edy kan suka jalan, tak pun buat attachment master kat sini beberp bulan...

Hanis MY said...

Honey! yes hanis suka sedondon hehe tapi jarang betul la nak sedondon ni ada tu kebetulan hehe...

Hanis MY said...

Annin chan..wah2 sankyu tag hanis nanti i jenguk okeh?

mzhany said...

hana, suker baju yang sama itu...uuu romantik la...suke suke...

RedBerry said...

Hanis... cute! Baju both of u lebey kurang sama kan? Cute!! Serasi gitiewww.. sssoo suhhweeeettt :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails