Wednesday, December 22, 2010

Sistem tarikh di jepun...

Terima kasih untuk kekelip yang comel lote sebab komen dia, i rasa terpanggil nak tulis post ni. Eh ngada la pulak...takpelah alang2 menyeluk pekasam baik teruskan aje niat ini... sepanjang idup i ni i selalu tulis tarikh be it kat buku sekolah, buku amali, diary (auu...ada diary u! sekarang takde dah, ada organizer aje...), pendek kata mana2 lah... i selalu tulis macam ni...

22-12-10 atau 22-12-2010 (tarikh-bulan-tahun)
ke anda semua tulis cemana?abaikan tanda dash tu mungkin ada yg tulis dot atau slash

tapi.. bila sampai sini rasa pelik... sebab terbalik dengan apa yang selalu ditulis, mula2 janggal la jugak tapi sekarang dah biasa... siap rasa janggal nak tulis tarikh masa duk kat mesia dulu (ohh sungguh lupa daratan, gurau aje dong, daku masih lagi berpijak di bumi yang nyata..eceh...)

10-12-22 atau 2010-12-22 (tahun-bulan-tarikh) 
kalau cenggini? 22-12-22 apa pulak maknanya??? 
22-12-22 ni guna mode heisei iaitu tahun pemerintah sekarang, maknanya current emperor dah memerintah selama 22 tahun so tahun depan dah 23, tarikh yang bakal ditulis mulai tahun depan,  11-1-1 atau 23-1-1

Pelik tapi benar, macam tiru rancangan tv pulak... hari ni hujan sangat lah lebat, sejak malam tadi, sungai yang kecil on the way ke kampus dah penuh dan banyak air nampak macam sungai kelantan je (heh over betul)... angin pun bertiup kencang, bunyi kaminari berdentam-dentum... kaminari tu bukan singkatan kami menari ke apa ke... kaminari=guruh, bahasa omputehnya thunder u know..but not thunder cat ok!) depa ni sungguhlah jakun kalau dengar kaminari, jarang bebeno ada kaminari bila hujan kat sini, i dah biasa di tanah air nun, so kalau kaminari berbunyi i rilek2 saja tapi depa ni siap berpandangan antara satu sama lain dan cakap abunai! (bahaya!) comel aje kamu2 semua ni... membuat daku tersenyum...


27 comments:

man yusoef said...

hahahah..tak tau nape...tapi nak tergelak baca post akak ni...lagi2 yg pasal kaminari tu...haha..kamihah tu ape plak??..yang kuasa Goku cerita Dragonball....sewel dah ketawa sorg2 kat ofis ni...nsib baik xda org nmpk...malu tau...hehe

anie,Nagoya said...

org jpn memamng prihatin benor hal bencana alam.alah...hati2 pun bencana jg....kan??kan??kan???....berjaga2 sebelum terkena.tapi kena jg.hahahaha

Hanis MY said...

hakak pun baru lepas gelak baca post man tadi haha..adeh pecah perut ku, kamihah??? err tak pasti ler pulek, ok nanti kang akak study dulu haha...dpt jawapan ahkak buat post...

amirah said...

ler...pelik sgt nak tulis tarikh gitu..

Hanis MY said...

ha ah betul ka kak anie, insaf jap sy baca komen akak ni, baru teringat kat sini kan salu jisshin patut la concern bebeno depa ni...

Yutaka Mushimura said...

woohaa.sgt berinfo lah...weh....tq..tq...:)

Hanis MY said...

Kak amirah sy pun tak faham naper la cenggitu cara nulihnya...

Hanis MY said...

hye yutaka...sama2!doumo!

MAPPIAU said...

sungguh pelik tarikh di tulis begitu, tapi tu la lain negara lain care kan.hehehe

kekelip said...

hehe..baru paham.
lau tak tadi cam terkagom jek dorng leh buat puring yang long-last selama 17 taun..kihkihkih..

*comey2 kn bahasa jepun ni!. bestnye dpt paham.. =D

ayuebasri said...

pn hanis menang giveaway edy lor..congratez.... ;)

khairunnisa ♥ said...

tak faham 11-1-1 la kak hanis T__T

ohh sini tadi hujan tapi takde kaminari ^__^

maizatul suraya said...

hehehe.. kaminari.. tak gerun je dgr. mcm aiskrim je. hehehe.

mzhany said...

hana, hany br tahu..hohoo sian betol kan..tengkiu for da info yer...

E.d.Y said...

haha...mesti comel awek2 jepun takut guruh..NAK G JEPUN!!..hahaha

H A N S said...

hahahha..klakar! n thanks for da info yer hanis :)

zie~azharizalira'z said...

kaminari!~~hekhek~~^^

akak hanis~hari 2 tnye pasal craft2 y ira wt 2 kan?~akk leyh tgok ktcni erk:)
http://newcutestuff.blogspot.com/

NARDtheNERD said...

haha.

comell gila takut kaminari.

:))

Hanis MY said...

Mappiau mmg pelik tapi dah tu cara mereka ikut ajelah..

Hanis MY said...

hye kekelip comey...terror la u boleh perasan tarikh tu i likee... comel gak bahasa derang ni ada tu comel tapi maksud tak comel hik2

Hanis MY said...

Ayue dear, tq hehe malu i

Hanis MY said...

Niesa cyg naper tak faham? 11-1-1 tu maknanya 2011-1-1...ok? owhs best la takde kaminari hehe...

Hanis MY said...

Hany, ha ah kesian dan comel hehe, sama2 hany...

Hanis MY said...

Edy, meh lef further study sini, mesti asek amek gambar aweks jepumss hehe

Hanis MY said...

Honey! kelakar kan...comel aje

Hanis MY said...

Hye Zie..okies tq, akak dh jenguk dan follow, teringin nk order hehe.. comel sgt mcm nak pengsan huhu

Hanis MY said...

Nard, chooomeelll kan abg jepums u ni hehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails