Sunday, May 1, 2011

Memori 11.3.11 (Shibuya dan Asakusa)...

Rentetan entri semalam. Selepas kenyang my bro bercakap dalam dialek kelantan "Dik mari kito gi tengok anying"atau bahasa bakunya "Adik, mari kita pergi melihat anjing". Dekat Shibuya ni ada patung Hachiko. Sempena memperingati anjing yang setia mengunggu tuannya walaupun tuannya dah pun mati. Pernah tengok movie tu? Kalau versi english lakonan Richard Gere. Tak suka tengok movie haiwan2 ni mesti sedih dan air mata wanita i ni mesti akan mengalir pastu kena ejek dengan en suami haishhh...
 kok di mana kita ini... kami membelakangi Hachiko dan Shibuya crossing...
Malu bertanya sesat jalan, dan kami tidak malu maka kami pun sampai di Shibuya crossing di hadapan Shibuya station.
 Shibua 109, H&M etc...ramainyaa orang even on weekdays...masa ni lampu melintas masih merah...
 cinta hati pun turut bersedia untuk melintas turut memeriahkan suasana hehe...
 ayuh...moh kite melintas... dalam sehari entah berapa ribu orang melintas kat sini... dengarnya lebih dari ribuan entahlah patik tak arif...
 Hachiko statue... belakang tu tempak lepak dan hisap rokok...bau kurang enak pun hado ha... kami pergi semata2 nak bergambar je dan untuk melintasi Shibuya crossing tu...
 ada train zaman dulu dan dalam tu dibuat ala2 mini museum...tapi tak sempat masuk pun ramai sangat orang duk lepak kat depan tu menghalang laluan...
 gambar curi dari starbucks di tepi jalan... lepas tu kantoi jugak... dilarang ambil gambar dari dalam starbucks huhu... syok jugak tengok pelbagai ragam manusia melintas kat situ...kemudian kami ada 2 pilihan sama ada terus ke hotel atau ke tempat lain. Lalu ambil keputusan untuk bawa abang ke asakusa sebab banyak souvenir kat situ... tak sangka terkandas pulak huwaaa...
 seperti yang saya ceritakan pada update pertama saya selepas jishin berlaku. Kami terpaksa berjalan dari subway terakhir yang berhenti iaitu satu stop sebelum asakusa. Masa ni jishin berlaku lagi dan orang ramai semuanya berdiri di atas jalan raya... kelihatan agak panik di situ...
 kami meneruskan perjalan ke asakusa tanpa menyangka apa2 sekadar jishin biasa di tokyo. masa tu belum tahu punca jishin adalah di miyagi. Apa yang kami rasa hanyalah tempiasnya sahaja. Ikan buntal... my bro pernah makan banyak kali dan dia cakap sedap... maklumlah driver ni banyak merantau... saya dan cinta errr..belum sampai seru lagi untuk mencuba... huhu...
 masa di asakusa.... masih terasa sedikit gegaran...
 selipar gergasi...
 in front of asakusa
 berlatarbelakangkan bangunan Asahi kalau tak silap (yang ada kuning setoet tu) lepas tu Sky Tree yang hampir siap...
 kemudian kami terkandas sebab bas dan teksi semuanya full, lepak di stabucks... cinta jakun menyentuh ipad up close and personal buat pertama kali, saya pun jakun jugak..sekarang dah keluar ipad2 pulak... teringin nak milikinya...

Selepas hari tersebut ianya merubah segalanya dan diikuti dengan update yang INI, seterusnya...yang INI pula...

p/s: Scheduled entry juga...di kala anda membaca saya mungkin berada di minami sanriku melakukan kerja sukarela memasak juadah tengah hari untuk mangsa tsunami... ganbare miyagi! ganbare nippon!

22 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

bestnye dapat buat kerja amal mcm tu ;)

goooo hanis!
smga keadaan cpt pulih mcm biasa..insyaAllah kita sama2 doa ye..

khairunnisa ♥ said...

tempat yang kak hanis pergi ni dikira main city juga ye? cantik la bangunan kat Jepun.. yang kuning setoet tu simbol apa ye kak hanis? *(^_^)* have a nice day..

en_me said...

sonoknyerr gi nihon kanns.. ehehe

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, bestnyeeerrr.. jeles2.. HUHU


MySuaraBlog: Selamat Hari Pekerja

Nashays said...

salam...oh gitu plak rupanya si hachi tu..tp citer tu mmg sedih kan..

r3d lollip0p ♥ said...

hanis :)
how's things?
hope you are doing good and take care always ^^

Imran@Copenhagen said...

ohh..patung hachiko tu ada kat shibuya rupaya..dah tgk citer richard gere memang sadis tgk ajing tu tunggu tuannya x balik2 smpi 9 tahun, dan mati

JIJI YU said...

pok kito b eyeh

JP Nurul said...

hi sis!

sangat rindu sbb dah lama xsinggah disini:(


saya pun teringin utk menjadi sukarelawan :)
hrp suatu hari nnt berpeluang utk menjadi seorang sukarelawan...

Nur Liyana said...

wah jalan2!!!heehe

Liza @ Adzriel AB said...

hu alohhh weehhhhh.. jalan2 je. seronoknya.

farah fauzi said...

hanis orang kelantan ker...wahh...sama la kita...heheh

fadhilah said...

ganbate!!!

semalam baru jumpa ikan buntal yg mati terdampar kt tepi pantai. besar jugak. ingatkan kecik aje.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

ooo..dah boleh bergambo kira ok la tu ye..

Umie said...

khusyuk kan tgk orang ramai sekaligus melintas kat shibuya crossing tu..;-)

yeah, nippon gambare..nippon gambare...;-)

whitecappuccino said...

lama betul kak nor tak singgah sini..bestnya sempat lagi hanis jalan2..wah! ramainya org melintas kat crossing tu..ribu riban ya.

Missy CSI said...

Alhamdulillah selamat jugak kembali ke sana. semoga lps ni lebih tabah. jgn lupa update gambar tepi laut ok.

hmmmm tahniah sbb hanis membantu mangsa2 yg lain

anie,Nagoya said...

sedih sggh kisah anjing tu...huhuhu....tak penah tgk cite tu.tp tgk program tetang anjing tu.sedih weiiii....

Umiey said...

wahhh hanis, yg tu selipar giant tu...

MAPPIAU said...

bukan setakat ko jer jakun dik, kalau akak dapat ipad tu pun konpem dalam mimpi pun ngigau ipad jugak okeh akekeke :P

Ct Arina said...

akak jakun je.. rina 2x jakun sbb x penah pegang ag ni. hakhak ;D

EE said...

dulu jakun tgk,skrg dah muak tgk hari2..apekah?jeng3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails