Wednesday, July 27, 2011

El Mirador Tazawako...

Berbelit lidah patik nak sebut El Mirador tu. Apakah? Nama tempat kami menginap... macam vass gitu kan? Hehe, tapi itulah yang termurah yang kami jumpa. Asalnya nak tinggal di cottage bersama yang lain nun di atas bukit tapi tak cukup bilik, kerana bilik hanya ada 3, kalau nak tinggal kat situ ada yang terpaksa tidur di ruang tamu, maka kami ambil keputusan untuk tinggal di mana2 hotel yang masih kosong dan murah. Biasalah kalau ada matsuri aje kebanyakan tempat penginapan ni cepat betul penuh huhu...

Alhamdulillah selamat sampai, tapi sampai depan tasik aje... belum sampai hotel lagi... si isteri dah excited ambil gambar dari dalam kereta, biasalah penulis ni memang macam tu, layankan sajolah yo...
IMG_4627
Dah nampak tasik tapi macam terkedu. Eh? ni tasik ke pantai? kok kenapa persis pantai aja dong? haa kang dah terspeaking ala2 sinetron gitu. Geramnya rasa nak turun tang tu jugak nak kayuh itik tu haha... jakun yang amat! dah nampak kebiru-biruan mata hitamku tasik tu... i likeee....
IMG_4637
jalan nak ke hotel pun sangat2 mendamaikan... pandangan tasik diselang seli dengan pepohon nan redup... tak tahu nak tengok mana satu (eceh nyampah!)...
IMG_4630
nampak ramai pengunjung mandi-manda, naik bot, kayak, "itik kayuh" tu (eh serius tak tahu nak panggil apa benda alah tu, ala yang nak gerakkan ala2 bot comel tu kita kena guna kaki huhu...
IMG_4625-tile
pemandangan Tazawako... tanah digunakan sepenuhnya, padi pun ditanam dengan banyak di sekitar tasik ni...
IMG_4654-tile
ingatkan papan tanda hotel tapi RnR je, tu dia siap ada RnR lagi ha... tak sah kalau tak ada red gate yang simbolik ni.... weee dah nampak macam hotel aje kat depan tu!
IMG_4668
pemandangan di tepi El Mirador, entah apa la yang mereka duk tengok tu.. takpe2 sabar, patik terjah sat lagi naaa...
IMG_4681
muka cinta hati ku kena paksa posing dengan cik puan isteri hehe... masa ni kami agak risau sebab jam menunjukkan hampir 2 pm, biasanya check in hotel kat sini pukul 3pm.
IMG_4671-tile
Redah aje ke kaunter, dan bertanya pada reception lelaki yang sangat lemah gemalai ahauww bersopan santun gitu, kalau nak masuk awal kena bayar ke tak? Alhamdulillah, boleh masuk awal tanpa dikenakan sebarang bayaran extra...weee... kami ambil bilik murah iaitu mengadap bukit dan breakfast. Kalau nak bilik mengadap tasik kena keluarkan ongkos yang lebih. Tak perlu rasanya sebab hotel pun dah tepi tasik, nak tengok tasik turun hotel ajelah, ye tak?Macam biasa, memang akan ada okashi (snak warna putih tu) diberikan...
IMG_4695-tile
selesai solat terus keluar untuk menikmati pemandangan di depan hotel... gambar first tu, pandangan dari tingkap kecil berhampiran lif, wahhh birunyaaa, cantik sungguh! Subhanallah... indahnya ciptaan Ilahi... tapi kat situ je nampak biru lain macam aje kat tempat lain sekitar tasik tu taklah sebiru ini pun...ntah2 ada pirana tak pun "resaksa" kat dalam air tu haha (mulahlah nak berkhayal!)... rumput nan menghijau rasa nak guling aje... lepas tu nyanyi lagu Sound Of Music sambil pusing2 macam heroin cerita tu Julie Andrews! Dulu masa muda mudi selalu buat wallpaper pada PC gambar tasik yang berlatar belakangkan gunung ganang... teringin nak pergi kenyirko namun tak kesampaian, masa dpt offer study di NZ dulu dah mula berangan jugak, tapi rezeki bukan di sana, last2 dapat belajar di jepun, tak sangka boleh jejak tasik yang cantik di jepun (eh banyak pulak patik membebel... ampunnnn...)
IMG_4714-tile
di sebelah sana tasik ni berpasir macam pantai, kat kawasan hotel ni, berbatu macam pantai jugak tapi ala2 pantai yang ada cliff tu... disapa angin sepoi2 bahasa, angin yang nyaman... kalau angin pantai tu ala2 masin sikit kan, tapi sebab ni tasik jadi lainlah sikit anginnya... eceh yer ye aje kamu ni! tu ayat cinta hati bukan ayat saya hehe... suka sangat gambar yang ketiga dan keempat tu! sebab backgroundnya yang menawan kalbu...
IMG_4751
tak ada tripod uwaaa... si steri berusaha jugak nak ambil gambar berdua, nasib baik ada batu2 kat situ, patik amat berterima kasih wahai batu2 Tazawako sekalian... tapi senget sikit, yelah mana ada batu yang rata kan? dah puas adjust kedudukan kamera pada batu tu... maka akur ajelah dengan gambar senget huhu...
IMG_4737
berombak macam pantai... memang saya dan cinta tak bercakap seketika hanya berdiri di atas batu menikmati pemandangan...
IMG_4854-tile
sekejap aje layan blues... lepas tu kami menuju ke sebelah kanan hotel tu... nampak ada kedai dan rumah kayu kecil (macam boleh agak yang rumah kayu tu pasti berkait dengan kepercayaan mereka). Ada jual tangkal supaya diberi kesihatan, bertemu jodoh etc... maaflah terpaksa melihat gambar pemandangan bersama model yang jelek huhu... kerna patik tak dapat menahan perasaan untuk tersengih2 di depan kamera tu haha... ayat tak menahan!
IMG_4826-tile
mula2 cinta tak nak pergi kat rumah kayu tu...puas saya pangil, tak peduli dah orang dengar ke apa... saya kuatkan volume suara, "love!" "love!". Dari jauh cinta angkat kening, saya pulak melambai-lambai "sinilahhh"... tapi dia buat tak tahu... panggil lagi... akhirnya datang jugak... ish cinta ni cubit manja kang baru tau, geram betul haha... saya teruja nak tunjuk ikan2 yang sangat mesra alam ni, last2 cinta hati pulak over excited ambil gambar mengalahkan i ok! Kami tak beli pun makanan ikan tu sebab tak tahu nak cari kat mana (padahal malas nak membazir, cukuplah tumpang tengok aje yang orang lain bagi), tapi gembira sangat sebab ada pasangan pakcik dan makcik dari Hokkaido (wahh jauhnya datang)... mereka beli sorang satu paket, kesian nampak kat saya duk teruja tengok ikan gamaknya, maka dihulurkan sepaket, alamak! segannya, saya geleng2 malu (ceh) dan cuba menolak cara baik, but he insisted and placed it on my hand... baiknya pakcik, hontou ni arigatou ne! Maka bermulalah khayalan patik sebagai bawang merah "Merah datang ni, bawa makanan" nasib tak nyanyi lagi si ikan kaloi haha... ok sila pengsan! Beria betul ikan tu semua, sampai terkeluar dari air demi sesuap makanan... sugoi!
IMG_4843
ada tour boat mengelilingi tasik, kami tak naik pun...macam tak best aje... mesti mahal...
IMG_4860-tile
dah penat bagi makan ikan, kami pun turun kat bawah tu pula... rupa-rupanya ikan tadi pun banyak kat situ... cinta hati khusyuk tengok sakana (ikan/fish). Orang tak bagi makanan pun dia datang terkedek2 di gigi air (kenapa gigi air eh? entah2 salah penggunaan ni, mintak maaf siap2 hehe) memang mesra sangat2, ada pengunjung yang cuba tangkap tapi tak dapat, ikan itu berjaya memboloskan dirinya dengan pantas... tapi tetap datang balik meminta makanan hehe... bergambar kenangan pada patung emas tu, lambag Tazawako, kami pun tak tahu akan sejarah patung tu...
IMG_4905-tile
waktu untuk lunch! perut pun dah menyanyi2 dengan kuatnya... pergi ke kedai berdekatan, cinta makan tenpura udon dan saya makan tenpura soba... yum yum!
IMG_4742-tile
dah kenyang lepak ambil angin tasik sekali lagi di kerusi yang disediakan oleh pihak hotel yang di hadapan tasik tu... berposing untuk kali terakhir sebelum menjuju ke tempat matsuri... kali ni patik nak terima kasih untuk meja pulak sebab sudi ambil gambar kami berdua weee :)

p/s: tak nampak mana pun matsuri tu, nasib baik nampak hanabi huhu...

61 comments:

PinKy MoMMa said...

huwaaaaaaaaaaaa sgt jeles..
indahnya ciptaan tuhan :)

ikan tu sgt mesra alam..adui geramnye!

paling suka gbr berdua tu..huhu
leh cuci besar besarkan nis hehehe..

cantikkkkk oooo..sweet couple!

Rai said...

tasik macam laut...cantiknya..

rindu pulak dengan pemandangan kat sana..

mzhany said...

cantiknya pemandangan...

Diana @ bilakukatacinta said...

sangaaaaaaatttttt cantek lah hanis....sangatttt suke......

amirah said...

cantiknyaaa...subhanallah..model pun cantik.. : P

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

1 word KIREI
nak terjah gak nanty
darl siler la bawa ai pergi uwaaaaa :D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

eleh mcm best sgt p tempat tu...(ayat jeles sebenarnya)

Amni said...

serius cantik akak... waaaaaaaaaaaaaaa.... jeles2! bila la amni ngan mirul nak ke sana.. ahhaha.. kawen pun tak lagi... insha allah.. haruis ke sana untuk makan angin sekurang2 nya... best nya akak....

Kakzakie said...

Asal ada idea pasti menjadi Hanis. Kakak lebih suka Hanis bergambar dgn cinta hati hanis tu. Nampak chemisterynya....:) Tak kisahlah guna batu/meja janji gambar ok ye tak?...

Scenarynya sangat mengasyikkan....

EE said...

tak menahan ingatkan dah terbang ke sepanyol rupa2nya masih d'japan...mmg btol2 MK dpt murah tp caantik..

sangat over acting khayalanmu merah nak bg ikan kaloi mkn...ade ker japan ikan kaloi..dah2 jgn nak nyanyi pelik plak org japan tgk lagu rakyat msia disumbangkan olehmu...

haaaaaaaaaaaaaa,dah tau gmbr mana seswai utk slm perantau..gmbr 8 n 9(gigih mengira)..yg U ddk bersimpuh ala2 pempuan melayu terakhir..gmbr bwh pokok mcm kat europe...t edit ltk sekali suami U.tp gmbr 9 last sekali cantik sbb nmpk air tasik biru n muka u jelas..

tmpt ni mcm dkt Danau Toba n New Zealand...sgt2 sejibik...

kyo_9 said...

uwaaaaa...
layan giler dah sampai sini..
teringin nk berjalan2 gak ke 東北 dan ke atas..

hmm.. patung emas tu kalau amik gambar waktu fuyu mesti lagi cantik.. cam gambar kt bawah nih..

http://4.bp.blogspot.com/_xTAIeGU-RFc/SuZ_E8tIUJI/AAAAAAAABUw/NfmoZfxHoUU/s320/Tazawako-tatsukozo.gif

Anum said...

banyaknya ikan.. bestnya
suka tgk gambar2

sabar@kagawa japan said...

kak hanis...sugoi......cantik nyeee kt akita yek..kite mmg kompem xkn sampai aaa bhgn atas lg....ermm bilenk turun shikoku plak..hehe

yatie chomeyl said...

br beli DSLR ko hanis? napokgmbr koho comey ni hehehe . ko sebab meme tue dale gmbr comey doh retep, sbb tu gmbr pung jd comey ;)

Afikah Aziz said...

subhanallah pemandangan come..gmba kak ng suami pun come :)

Hanis Azla said...

nasib baik pernah pergi tasik kenyir.. klu tak mahunya akak nanges depan pc ni.. tsk..tsk.. Subhanallah.. cantiknya permandangan.. terasa2 dan terbau2 angin tepi tasik pula.. mulalah feeling nak pi bercuti tu dtg.. he..he..

アヌム ちゃん said...

wah bestnyee tgk pic k.hanis...sweet n romantik gituu..heeee..cantiknyee tempat tu..nak gak g..sobsob...baju pun comel..i likeee^^

mast@work said...

cantiknya tasik tu.. kak mas cuma sampai tasik biwa je kat sini.. tu pun pusing tak habis

LuN@_aiDi said...

Ala kak nis klu terima offer dtg Nz leh berjimbajimba ngn kak nis disini( bajet cam kat Auckland jerkan?)hihihihi.. btw chantek gamborgambor n modelmodel itu juge^__^ kat cni pun ada tasek tapi nmpak cam pantai juge^^

Aida said...

Subhanallah!!! terpegun sekejap tengok pic² ni semer .. ni yg semangat nak pegi tasik kenyir ni .. nak ke jepun agak jauh, jadi tasik kenyir pun jadi lah ..
sigh!!

DaZzlingLilLy said...

cantiknya..nampak tennag jer kat situ..suka gambo korang berdua tuh..

Amie said...

waaaa....cinta hati dia dah pandai posing laaa.... jaga baik-baik tau!

aimie amalina said...

waaahh
besnye kak!!
heee...suke sangat kalo jalan2 nih
terutama tmpat owg ni
jepun plak tu
aiyoo~
subhanallah...cantek sangat..huhuhu..
ikan2..gunung tu..pehhh~ speechless..hihi
brg2 comel kat otel..hehhe =)

cahaya izzaty said...

adeh~ mmg berbelit2 nk nyebutnya aih.. hehe.

akak thanx sbb sudi sgt lawat belog kita.. hehe. syg akak :)

zie_ira said...

cantik nye view kat sane,,rase nak terbang gi sane skang jugak,,wuwuuwu,,~_~

cumel lah akak ni tauu,,:D

eh eh ,,makanan tu nampak sedap betul lah,,,

waalllaa! said...

kak hanis..nasib baik pas ambik gambar membelakangi kamera tu..bila pusing kamera ade lagi kan kat situ? heehehe..nasib baik xde org curi..cantikla kat sana..

JIJI YU said...

wahhh tasik deyh..kapong ambo ado jgk rasonyo

msredcheesecake said...

Teringin nak gi jepun...tapi belanjanya mesti mahal....tasik tu besar ...buatan ke?

Anisa Hang Tuah said...

indahnya jepun :)
sejum mata memandang

fazilzura said...

wahhhhhhhhhhhh lawo nyeeeee...

kalau msia jd gitu ? emmm cmner le gamak nye ye

A.s.t.i.n.a said...

ohh feelingnyer tgk merpati dua sejoli ini...
rasa imagin diri sendiri dgn abam tersayang.. eh

Hanis MY said...

@EE
EE i nyanyi tau lagu tu dalam hati hehe... ala mana reti nk edit gambar letak gambar cinta hati huuu...gimana sihh...

Hanis MY said...

@kyo_9
Kyo arigatou...baru pasan kat link tu ada sejarah pasal patung emas tu...teringin gak nk g time fuyu... kyo selalah ke sana..osusume desu!

Hanis MY said...

@yatie chomeyl
Dop eh kamrea lamo jah, guno auto mode, edit gambar pom tok reti huhu... sebak kala tasik tu biru bakali kih2...

Hanamiko Sakura said...

sweetnya kak Hanis ni... macam filem romantik pulak... tajuknya,, "percintaan suci di tazawako"...hehehe

arigatou sebab bawa menggembara di tazawako...

Ct Arina said...

bejalan je kejenye akak ni. ponteng kelas ek? haha ;D

cantik gile tempat ni kak hanisssss >_< tah bile la rina boleh sampai sane kan T_T

Nieda said...

Honeymoon lagi si Hanis ni ..

Tak pa . kesempatan jgn ditolak.

nuwairani ismail said...

uwwaaa! soba & udon! sangat merindui makanan itu! tempura juga! boleh tak bg komen mcm tu? hihih

Hanamiko Sakura said...

p/s : he! maaf lah,, saya baru setahun jagung di dunia blogger ni..(walaupun da lama buat blog, tapi tak aktif. tahun ni baru aktif).. jadi saya tak tahu macam mana nak buang word verification tu...

EE said...

@Hanis MY

apain kamu ini,jangan tanya sama aku,kamu harus google tutorial photoshop...aku ngak ngertiin bilang sama kamu...kalau kamu masih ngak bisa ,cepatan photoshoot..

kenapa dong aku berbicara dlm bhs Indonesia..

bertukaaaaaaaaaaaaaaar.......x menahan feeling2 bwg merah..kasut itu hot lupa nak ckp...

saat mata bertentang mata,gelodak di jiwa tidak dpt ditahan lalu ia turun di hati menjadi buih2 cinta..perghhh x menahan n bernanh mata tgk mata bertentang mata di meja tu..u spoil la sbb pegi senyum buat muka serius mcm ur hubby.

. said...

macam g honeymoon baru pas kawin je..aduhhh..tak sabar plak nak kawin.

Bro ahmad said...

tasik ke laut ni hmm cantik betul tentu best kan? seronok bercuti kt sana

Asrul "iLham" Sany said...

alalalala romantiknya ngan cik habang

;D

Juwita Jamaludin said...

hanis cantik gambar2 nya suka amat mesra dan romantik gitu .. walaupun tak de tripod tapi cantikk...

A.s.t.i.n.a said...

darling.. jejaklah ke Naluri Berbisik...
Happy birthday sayang..

ase nak nangis pulak..

H.J said...

nok g jugok.haha

haniey said...

wah beznya akak..ada itik kayuh lagi,teringin nak naik gak..hehe..mana ada akak jelek,akak comel je.. :)beznya dpt pegi sana,suasana dia mcm seronok sgt..jeles2..hehe

Julie Rosarina (22) said...

bestnya duk kat jepun...bila la agaknye dapat g sana.huhu...akak nanti post la macam-macam lagi menu jepun yang best2 ye.suke.suke.... :)

abglan said...

Wargh!! bestnye.... nak nak..

PenuliS said...

pemandangan yg cantek.=)
eh mekasih sggh blog saya.=)

Nadiah Sidek said...

semua gambar cantik!

kasihredha said...

beta sgt teruja melihat pics diatah..sungguh comel.
banyok nyo ike dale tasik tu...sungguh best :)

Farah Shamsudin said...

aww!! sangat romantik laaa....jeles nii!

Syaima' said...

gambar bwh pokok bersimpuh tuh kalau akak pakai kimono memang kampeki dah.boleh buat untuk tourism japann.:p

PinKy MoMMa said...

allah selamatkan hanis..
allah selamatkan hanis..
allah selamatkan hanis dan en chenta :)

allah selamatkan kamu..

eppy bornday my dear..
entry utk kamu huhu..

http://www.pinkymomma.com/2011/07/sayang-dia-ketat-ketat.html

mas saari said...

happy birthday hanis... tau ni pun dari blog pinky! moga panjang umur dan murah rezeki...

sweetnye loving couple ni!

sW33tdARLiNG said...

ehhh akak lak exited giler2 tgk ikan tu... tp kalau dah byk2 camtu nampak depan mata mesti akak geli... cam piranha hahahahaha....

Ida,Japan said...

kirei!!! cantik sgt tmpt ni hanis...bestnyer jln2 kn, cantik dia possing he..he

deeya said...

akak ...! sangat sweet bersama cinta hati itu . model yg menawan menghidupkan lagi indahnya ciptaan Illahi . terberangan sekejap melihat gmbar loving couple ini ..

ku tahu dari sis astina kalau arini besday akak kan ?? selamat hari lahir sis . semoga sentiasa diberkati . cecepat dapatkan baby comel . hehehe ~

d_LA said...

haaaa..patung tu, baru ingat pernah tgk dlm cite IRIS..ade sejarah dia, tp dla pun x ingat..haha..suwittt ahhh k.hanis nge cinta hati tu...berdarah hidung tgk sumo gmbr k.hanis..wuwu

nur easy said...

cam alice in d wonderland la kamu y duduk simpuh tu ..;) comel

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails