Tuesday, July 26, 2011

Perjalanan ke Tazawako, Akita...

Entri agak panjang... kalau rasa tak mampu nak baca silalah pura-pura pengsan. Hehe... Kami tak pernah terfikir pun untuk ke Akita yang berada di sebelah utara Miyagi. Memikirkan akan kekangan masa dan tol yang agak mahal. Baru-baru ni kami ada lihat di tv akan perihal tol, tapi kami kurang faham...

Satu hari di awal July, ketika ber-gather bersama senior citizen, hubby Iryd, iaitu Pitt tiba2 memberi cadangan (ayat dah ubah suai sebab tak berapa ingat ayat asal tapi membawa maksud yang sama :P) "Kita pergi Akita nak? Ke Tazawako, air tasik tu cantik sangat warna biru, baru2 ni kawan aku pi sana. (Pitt orang utara dan punyai ramai kenalan international). Saya dan cinta kan bawah tempurung sikit ehehe...

Sambung Pitt lagi "Tahu tak? kita dapat tol free untuk travel di Tohoku sebab kita dikira sebagai mangsa jishin (gempa). Kena isi borang, lepas tu masa kat tol nati tunjuk borang dan lesen memandu yang dikeluarkan di Sendai/Miyagi. " Masa tu barulah faham apa yang kami lihat kat tv hari tu. Wah-wah hati ini terus berbunga2, maknanya perlu keluarkan duit minyak dan duit penginapan ajelah kan... kebetulan 23 Julai tu ada matsuri di tasik tersebut.Right timinglah kan...
Wilayah Tohoku aitu Fukushima, Miyagi, Yamagata, Iwate, Akita dan Aomori... Dulu pernah terjah Iwate (di atas Miyagi) iaitu di Morioka dan Koiwai sewaktu Fuyu (winter), imbas kembali di SINI, SITU, SANA, SINUN.
close up tasik yang dituju... A=tempat penginapan kami...
IMG_4518
Bermulalah perjalanan kami pada 23 Julai yang lalu ke Tazawako, Akita lebih kurang jam 10.30 am, tiga buah kereta, masing2 pergi waktu berlainan sebab ada hal dan semuanya akan berjumpa di sana... memasuki Tohoku Expressway...
IMG_4519
sebelum ni kami guna ETC card di tol (dapat diskaun kalau travel di hujung minggu). Kali ni ambil tiket di lane biasa untuk gunakan kemudahan tol percuma (i very like!)...
page4
bosan tak tahu nak buat apa dalam kereta, saya pun ambillah gambar kereta-kereta jepun sepanjang perjalanan hehe... dmulai dengan Mitsubishi Delica, Honda Vamos dan Honda Elysion...
page3
Toyota Vitz yang baru, kalau di Malaysia Vitz dinamakan sebagai Yaris, Toyota Vanguard, dan Toyota Voxy...
page2
Kereta comel Honda Life, Mazda Carol dan Toyota Prius... comelnya warna bitu tu rasa macam nak makan je nyum nyum...
page1
Honda Fit (di Malaysia Jazz), sekarang dah keluar Fit Hybrid dan juga Fit ala2 MPV, comel jugak! Toyota Estima Hybrid yang baru, dan Daihatsu Boon, rasanya Daihatsu dah bergabung sebab nama lain adalah Passo, kalau tengok kat depan ada lambang Toyota, entahlah patik konfius sudahhh...
IMG_4564
Akhirnya sampai ke tol Morioka kalau tak ada free tol kami kena bayar 4+++ yen tau, erk pengsan, duit makan untuk beberapa hari tau...Tak ada hidhway ke Akita, tasik tu pula di sempadan antara Iwate dan Akita ini adalah jalan terdekat...
IMG_4566
Keluar aje tol dah ada papan tanda ke Lake Tazawako (eh patik pelik, bukan "ko" tu dah membawa maksud lake kenapa dia letak lagi kat belakang Tazawa bila dah ada "Lake" kat depan perkataan Tazawako tu, eh itu pun nak kecoh ke? dush!!)
IMG_4618
mula memasuki jalan kampung yang kecil dan mendamaikan...(Honda Freed , eh sempat lagi hehe...)
IMG_4621
kiri kanan sungai berbatu2 dan sawah padi... ureshii...
IMG_4595
sebab kawasan berbukit antara sempadan Iwate dan Akita tu, banyak betul terowong yang kami perlu lalui...
IMG_4602
tingginya... gayat plak kalau tengok lama2...
IMG_4622
dah nak sampai ni... bersambung di entri seterusnya... patik ada kerja yang perlu dibereskan... 

p/s: selamat hari lahir untuk orang itu! you know who you are... wink!

37 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yihaaa rasa naik mesti naik kuruma baru ekkk???? plan nk gi akita naek shinkanshen ada promosi hary tue....atas sebab tertentu x jadik plak...sedeyyyyy cheq uwaaa....ai lagi la jauh nak terjah sana, hentak kaki...ader tol free apa lagik babe terjah cini plak la tgk hanabi sabtu mlm nanty :D

wida said...

mahal sgt ker tol tu hanis ..kalau 4xxxyen tu brpa rm lah yer?

dulu berangan nak beli honda jazz..suka sgt.
tp dah kawen ni mimpi je lah nak beli jazz..hubby suruh beli mpv..huhu

yatie chomeyl said...

gano leh dopt tol fre tu? acu story sket..nok retep tol free hehehe

Hanis Azla said...

cantiknya permandangan.. kereta2 pun cantik2 jugak.. i like.. tak sabar nak tgk lake tu..

Faaein Talip Roy said...

rasa cam tengok pameran keta sekejap... huhuhu..

bestnya.. bila lah sy dapat p ke jepun..

gadisBunga said...

best! best!

i mean the journey. something i likeeeee to do!

cet ckp london pulak.

*kirenye org jepun ni mmg suka pakai kereta nasional la kan? kihkihkhi~

man yusoef said...

wahh!! man pon sama...klu drive suka tengok kereta..lg2 yg berkenan dihati..cuma tak amek gmbr jela..

hepi besday gak utk you know who you are tu..dah mcm lord voldemort..HAHA

amirah said...

waaa terernya hanis hafal semua nama2 kete ni ek..beli untuk akak satu nis..!! hehe..alaaa..tak panjanggg punnn..baru nak purak2 pengsan dah habis..hehe

JIJI YU said...

beraer mato kelih keto jepun

アヌム ちゃん said...

best2 jalan2..x sabar nk tgk next entri pulak..heeeee^^

jauhnya akita..bila la nk smp sana.huhu

A.s.t.i.n.a said...

walaaaa takyah gi jepun pun takpe...
sis baca entry anis ni pun dah bagai tau mcm2..
tapi... nak makan itu.. dan ini tu..

Hanamiko Sakura said...

dalam perjalanan siap promosi kuruma lagi tu... pernah tak kak Hanis tersesat masa nak pergi jalan2 kat sana tu??

p/s : belum recover lagi lah kak,, tak pandai nak buat macam mana... insya Allah.. dapat balik semua file tu... -arigatou sb tolong ^_^-

PinKy MoMMa said...

hijauuuunyer..tenang mata melihat..eceh patik pun terhover ni camner hehehe...

nis sgt gayat tgk begitu tinggi...rasa kecik je jantung ni huhu

LuN@_aiDi said...

jauhnyer perjalanan kak nis, musti besh! hihihi err kami di Nz neh cuma ada satu tol jer..hehehe jimatkan?! ..

Juwita Jamaludin said...

hanis bestnya dapat free jalan2.. banyak tu... best2.. akak pun sama kalau tak de kerja daloam kereta suka ambil gambar gak.. hihihih

Farah Shamsudin said...

luas pemandangan kann? macam2 kaler kereta kan.. best nye gi sana..

MAPPIAU said...

dik akak rase kan ko boleh la jadi dealer kete dik hahahaha :p

cik pulau said...

takpolah tok gi jepun pn..
baco entri ore hok duk jepun pun jadilah..
hehehe...
sedaknyo dio..

dale ati.*bilo la bleh sapa jepun ni.. hahaha..*

Rtp Farra Arisha said...

berjalan sakan ya! itulah kata orang, jauh perjalanan luas pandangan.
arisha suka cara sis shoot all the cars! sgt tertarik ok :)) rasa nak fly ke jepun plak pagi besok. hahaha.

Lya Colours said...

haa nasib free kalau tak lepas bayar tol terus pengsan nanti. hehe

Bro ahmad said...

cantik permandangan kat sana..tol dia unik la hmm..harap satu hari nak jejak kaki kt jepun...:) tak susah ke nak lihat singbord kt sana hmm

kasihredha said...

beta sungguh berkenan kereta2 yg tuan puteri snap itu..:)

Take care ye tuan puteri :)

waalllaa! said...

birthday saya ke? eh eh..bukan2..dah lepas dah..hehe.. bestnyer dpt jlan2.. kat jepun plak tu..huhu..

zie_ira said...

uwahhh,seronok jalan2,, da macam entry pasal kereta pulak,hehe,,tapi cantik2 kereta itu,,lagi2 yg biru,tuh,,~_~ ..sukee,

eh eh,,befday sape2? ira ke ? belom lagi,,ade sehari lagi ,kekekeke,,xD,perasan lak ira nih,,

haniey said...

td hani d adtg blog akak tp xleh komen sb laptop jem..hehe..akak cam bez je kan duk JEPUN..hani tringin nk g sna..akak thnks ye sb sudi dtg blog hani n bg nsihat.. :)

Edy Zaidi said...

cantiknya permandangan kat sana..nak pegi..nak pegi..jadi tourist guide boleh?haha

Afikah Aziz said...

jale sokmo kak,ni jeles ni haha..come sungguh pemandange sano..bilo la ika buleh sapa sano

Anum said...

bestnya jalan kan
jeles anum

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

byknya keta ko tersnap ye....hehehehhe...keta lepa suma hebak2 kan...

yeeeeeaaaaa...budak tu kan...budak tu kan....dah nak sampai hari tua dia....

sW33tdARLiNG said...

hehehe.. sambil2 bercuti, cuci mata tengok kereta

DaZzlingLilLy said...

tak sabar nak tengok gambar tasek...

PinKy MoMMa said...

hanis..mana kamu ari ni?
bz kah? huhuhu rindu nak dgr kamu celoteh :)

amilinhussin said...

mangsa gempa pon blh dpt free tol. knp kat sni x dpt free tol utk mngsa bnjir?? saya penah jadi mngsa bnjir dulu..:p

Papa Mifz said...

bersih je tgk persekitaran nye yer...

Aida said...

sangat best kan bila dapat tour berdua bersama si Cinta hati kita!! jeles lagi ...

Ct Arina said...

hamboi hamboiiii mentang denga tol free, dandan terus pegi! mmg kaki jalan akak ni! tp rina pun same. tp kalau ongkos xde, duk diam2 kat umah. hahah ^_^"

d_LA said...

k.hanisssss...booking honda fit tuk dla sebuah..hehe..
k.hanis, x ingat nak jwb..
oppa = abang..

k.hanis, benda yg dla nak pos tu kena tgu k.hanis blk msia boleh?hehe..dh pegi post office, mhl bebenor kos dia..kalo yg murah amik masa 4 minggu[udara], kalo laut 4bulan..lamo do'ah tuh..bile k.hanis nak blknyo?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails